Achtergrond

Publieke omroep als eerste gestart

De publieke omroep is in februari 2004 gestart met uitzendingen via DAB. In verschillende Europese landen waren al eerder vergelijkbare initiatieven genomen door publieke omroepen: de BBC in Groot-Brittannië, de VRT in Vlaanderen, RTBF in Franstalig België en Sveriges Radio in Zweden. In deze landen werd al eerder een start gemaakt met DAB uitzendingen. Sinds die tijd zijn er in Nederland en de rest van Europa veel landen begonnen met uitzendingen via DAB. Sinds een aantal jaren is op steeds meer plaatsen de overstap gemaakt naar de verbeterde DAB+ variant. De internationale belangenvereniging WorldDAB heeft DAB+ tot de standaardnorm uitgeroepen. Het is dan ook de verwachting dat uiteindelijk alle landen die nog uitzenden in de verouderde DAB-norm, de overstap zullen maken naar DAB+.

Landelijke commerciëlen en regionale radiostations

De landelijke commerciële radiostations zijn in september 2013 gestart met uitzenden op DAB+. Er is bij de start een netwerk in gebruik genomen dat in grote delen van het land mobiele ontvangst geeft. Eind 2016 is het bereik van dit netwerk uitgebreid waardoor er ook op meer plaatsen ontvangst in huis mogelijk is. In 2015 zijn ook alle regionale omroepen en niet landelijke commerciële radiostations die op FM en middengolf uitzenden, gestart op DAB+. Daarnaast wordt er via het netwerk van MTVNL op een aantal plaatsen in het land uitgezonden door kleinere radiostations en stations die via de andere netwerken onvoldoende bereik hebben.

Lokale omroepen wachten na periode van experimentele uitzendingen op een structurele oplossing

In de periode juli 2016 – december 2017 hebben een aantal lokale omroepen via een experimentele vergunning uitgezonden op DAB+. In veel gevallen is door verschillende lokale omroepen samengewerkt waardoor er meerdere radiostations vanuit dezelfde locatie konden uitzenden. Na afloop van deze periode zijn de resultaten van de testuitzendingen gebruikt als input om te onderzoeken hoe de lokale omroep in de toekomst een vaste plek kan krijgen op DAB+. Het is nog niet bekend wanneer lokale omroepen weer kunnen gaan uitzenden via DAB+.

FM op je DAB+ radio

Veel digitale radio’s kunnen ook FM ontvangen. Dat is iets om op te letten als je een digitale radio aanschaft. Met een ontvanger die zowel DAB+ als FM ondersteunt, weet je zeker dat je alle radiostations kunt blijven beluisteren. Veel radiostations zenden zowel op FM als op DAB+ uit. Maar er zijn ook verschillende radiostations die enkel op DAB+ uitzenden en radiostations die de overstap naar DAB+ (nog) niet hebben gemaakt.

Nederlandse radiostations in het buitenland en buitenlandse stations in Nederland

Als je bij België of Duitsland de grens overgaat, zal op enige afstand van de grens de ontvangst op DAB+ wegvallen. Dat gaat anders dan bij FM niet geleidelijk, maar met steeds meer onderbrekingen van de ontvangst totdat op een gegeven moment het stil blijft. Je kunt in vergelijking met FM iets langer een goede ongestoorde ontvangst hebben van de Nederlandse radiostations, maar daarna is het ook sneller afgelopen.

Omgekeerd is het in Nederland mogelijk om in grensgebieden naar Belgische en/ of Duitse radiostations te luisteren. In de praktijk zijn in delen van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg Belgische stations te ontvangen en in delen van Groningen, Drenthe, Overijssel Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kun je naar Duitse radiostations luisteren. Bij bijzondere weersomstandigheden lukt het ook elders om buitenlandse stations via DAB/ DAB+ te ontvangen.

Met welke codering wordt er in Europa uitgezonden, DAB+ of nog DAB?

In steeds meer landen in West-Europa wordt in DAB+ uitgezonden. In België zijn de laatste radiostations in najaar 2018 overgeschakeld van DAB naar DAB+. In Groot Brittannië wordt nog wel grotendeels in de verouderde DAB-norm uitgezonden. Sinds een paar jaar zijn wel een aantal radiostations gestart met uitzenden in DAB+. De verwachting is dat nog wel een aantal jaar zal duren voordat alle radiostations definitief de overstap naar DAB+ gaan maken. Er zijn nog altijd veel radio’s in omloop die geen DAB+ ondersteunen. Maar ook in Groot Brittannië hebben alle nieuwe ontvangers wel de mogelijkheid om DAB+ te ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.