Een nieuwe radio kopen

Je oude radio is stuk. Gevallen. Antenne afgebroken. Geen ontvangst meer. Verdorie. En het geluid was zozozo goed. En je had deze nog van je oudoom die bij Philips werkte gekregen.

Wat kun je doen? Ik zou een stuk zilverpapier pakken en er een rolletje van maken en in het gaatje steken van de afgebroken antenne. Zou een beetje moeten werken. Zodat je even weer kunt luisteren naar je favoriete zender.

Of wellicht is het dan toch tijd om een nieuwe te kopen…

Dat is nogal iets. Een nieuwe radio kopen. De laatste nieuwe radio die je hebt kreeg je gratis bij een kratje bier van 24. En de voorlaatste kreeg je van je moeder toen je op kamers ging. Het was haar oude. Met andere woorden: dat doe je niet elke week, elke maand of elk jaar. Een nieuwe telefoon of computer misschien wel. Of een flatscreen. Maar een radiotoestel. Zeg.

Daarom even een dingetje. Zodat je weet waar je heden ten dage op moet letten. Waar ik op zou letten bedoel ik.

Radio?? Da’s toch niet van deze tijd?

Nou ja wel eigenlijk! Het is pas ouderwets als je nog steeds met zelf gecreëerde playlists werkt. Met radio weet je niet wat het volgende nummer zal zijn, en ontdek je aan de lopende band nieuwe gave bands en muziek. Radio is leuk!

Wat moet de nieuwe radio allemaal kunnen ontvangen?

Sommigen vinden het een sport en vermakelijk om zo ver mogelijk weg gelegen stations te kunnen ontvangen, met een simpele telescoop-antenne. Dan hebben we het per definitie over AM. Anderen nemen genoegen met Radio 1 en een lokale of regionale zender. Dan hebben we het over FM. Maar de hedendaagse radio’s kunnen nog veel meer. Er is zoiets als DAB+. Dat is een digitale variant van FM. En dat is ook vrij te ontvangen, zo via de ether, zonder abonnement. En zonder geruis, gekraak en gedoe. Zeer binnenkort in heel Nederland te ontvangen. De NPO is nu al in grote delen van NL te ontvangen en voor 1 september 2013 ook alle commerciële omroepen. Let er wel op dat als je een radio koopt met DAB dat deze zowel DAB als DAB+ kan ontvangen, in Nederland gaan we volledig over op DAB+ namelijk. En wellicht wil je nog veel meer keuze. Dan is er internetradio. Het toestel maakt dan zelfstandig verbinding met het internet en je kunt dan duizenden stations vanover de hele wereld luisteren. Je computer hoeft dus niet aan te staan!

Moeten er nog extra’s op zitten?

Er zijn radio’s met docking stations voor Apple telefoons en muziekspelers, wel of geen Bluetooth voor het draadloos streamen van muziek, met of zonder accu, zodat je de radio ook mee naar buiten kunt nemen, met of zonder alarm of wekker, opwindbaar, met of zonder zonnepaneel. En zo nog meer van dergelijke functies.

Hoe belangrijk is de klank?

Er zitten grote geluidsverschillen tussen de diverse merken en modellen radio’s. Radio’s met één luidspreker zijn meestal wel stereo qua ontvangst (u kunt dus wel een stereo hoofdtelefoon gebruiken) maar klinken meestal minder dan radio’s met twee luidsprekers. Dat ‘minder’ uit zich dan voornamelijk in de ruimtelijkheid en de aansprekendheid van het geluid. Sommige radio’s hebben zelfs een laagluidspreker (subwoofer) om het geluid wat meer ‘body’ te geven en sommige toestellen gebruiken gewoon betere kwaliteit luidsprekers. Luisteren biedt altijd soelaas, je oren liegen niet.

Prijs / kwaliteit?

Wat wil je uitgeven? Bepaal voor jezelf een budget voor je gaat rondneuzen. Want er zijn echt heel veel leuke radio’s op de markt. Zelfs met complete full color touch screens met een Facebook, Twitter en Picasa interface. Maar om te voorkomen dat je je blind staart op allerlie functies die je toch niet gaat gebruiken, bepaal dan van te voren het bedrag wat je wilt uitgeven. Zo voorkom je dat je thuiskomt met een te dure radio met te veel poespas.

Tot slot.

Ik zou willen pleiten om zeker geen radio te kopen zonder DAB+ ontvangst. Daar krijg je echt spijt van gezien de komende ontwikkelingen op dat gebied. Je wilt die hoge kwaliteit -gratis- ontvangst van al die (extra) zenders niet laten lopen. Dat zou echt jammer zijn.