Van FM naar DAB+

Via de ether luisteren de meeste mensen naar de FM. Door de komst van de commerciële radiozenders, zijn er tegenwoordig op die manier veel meer zenders te ontvangen dan 10 tot 20 jaar geleden. Dat is een mooie ontwikkeling. Maar de commerciëlen hebben nog altijd geen landelijk bereik via de FM en er is ook weinig ruimte voor nieuwe aanbieders. Digitale radio biedt uitkomst. Het is inmiddels mogelijk om radio digitaal via de ether uit te zenden. Je haalt het signaal dus gewoon uit de lucht. Dat signaal wordt volgens bepaalde technieken gecomprimeerd, waardoor het mogelijk is om meerdere radiostations via één kanaal uit te zenden. Zo’n kanaal wordt een multiplex genoemd. In Nederland zijn twee multiplexen bestemd voor landelijke ontvangst: de landelijke commerciële radiostations delen er één (kanaal 11C) en de landelijke publieke omroep zendt uit via een ander kanaal (12C). Het grote voordeel voor de commerciële omroepen is dat zij via het DAB+ netwerk landelijke dekking hebben. Bovendien is er meer capaciteit zodat er extra radiostations uitzenden die niet op de FM te horen zijn. Dit zijn Arrow Classic Rock, Classic FM, Efteling Radio, Juize!, Q-music non stop, Radio 10 Gold, Radio Maria, Sky Radio Hits en Sublime You.

De publieke omroep heeft tien zenders in de lucht. De extra zenders ten opzichte van de FM zijn NPO Radio 5, NPO Radio 6 Soul&Jazz, , NPO Radio 1Extra, NPO 3 Alternative, NPO FunX (op FM alleen te ontvangen in en rond de 4 grote steden) en NPO Top 2000. Er is nog ruimte voor meer zenders, maar het is onduidelijk of en wanneer deze ruimte wordt opgevuld.

Naast de landelijke kanalen zijn er nog een aantal regionale multiplexen gepland die elk een deel van Nederland zullen bereiken. Over deze capaciteit wordt de komende tijd beslist.

Digitale radio zal niet worden ingehaald door het internet. Het is via internet al jarenlang mogelijk om radiostations van over de hele wereld te ontvangen. De geluidskwaliteit is over het algemeen goed en sinds een aantal jaren zijn er ook verschillende ontvangers te koop waarop deze zenders handig geordend te vinden zijn. Voor thuisontvangst is dit een prima alternatief voor de oude vertrouwde FM-radio.

Mobiele ontvangst met een internetradio is een stuk lastiger. Het is mogelijk om naar de radio te luisteren via het 3G- of 4G-netwerk van een mobiele telefonieprovider. Dit kan aardig kostbaar zijn, omdat er constant data worden gedownload. Daarnaast is het mobiele telefonienetwerk in beginsel niet gebouwd voor mobiele radio-ontvangst, dus het signaal zal regelmatig wegvallen.

Kortom, digitale radio via de ether is in beginsel voor mobiele ontvangst de belangrijkste opvolger van de FM-band. Voeg hier nog aan toe dat radio luisteren via DAB+ gratis is en onafhankelijk van internetproviders. Hierdoor biedt digitale etherradio ultieme vrijheid.

[ door Martijn Metzing, verscheen eerder op Radiodigi(taal) ]