Waarom ontvang ik niet alle DAB+ stations?

20 feb

Een korte uitleg hoe het toch kan dat je niet steeds op alle plekken alle beschikbare DAB+ stations kunt ontvangen…

DAB+ Antenne

Voor radio’s met vaste antenne, zoals bij veel radiowekkers en klokradio’s als ook portable radio’s, heb je een probleem als je graag wakker wordt met, zeg, Q Music en je ontvangt alleen maar de NPO stations. Of vice versa. Daar is vaak niet veel aan te doen, want de wekkerradio op een andere plek neer zetten, is juist bij dit type radio, niet gewenst. Zorg in ieder geval dat het draadje zo goed mogelijk gericht wordt. Gewoon uitproberen. Misschien verticaal omhoog. Misschien schuin. Maar misschien werkt het wel helemaal niet. Dan kun je nog eventueel een (oud) tweeling snoer ‘openscheuren’ of een ander stuk koperdraad pakken en dit strippen, net als de kabel van de radio en de ‘blote’ uiteinden aan elkaar knopen (of solderen, maar hoeft niet). En zodoende de antenne wat verlengen. Kan helpen. Nog steeds geen resultaat? Dan zou een gevoeligere DAB+ wekker radio kunnen helpen. De Pure Siesta Rise staat bekend (net als een aantal andere Pure DAB+ radio’s) als een radio die een gevoelige DAB+ ontvangst heeft.

Als zelfs een gevoelige DAB+ radio geen goede ontvangst biedt (er kunnen talloze externe factoren zijn die de ontvangst negatief beïnvloeden), dan is er maar één oplossing. Een hybride radio. Of internetradio. Daarvoor moet er dan wel een goede wifi dekking zijn in de betreffende (slaap-)kamer.

Externe DAB+ antenne

Als de radio een externe (meestal F connector) aansluiting heeft dan kan overwogen worden een DAB+ (buiten) antenne te nemen op een andere plek, daar waar het mooier uit het zicht zit, of gewoon, buiten op dak of aan de gevel. Dan ben je inmiddels in Nederland en België wel aardig verzekerd van een zeer goede DAB+ ontvangst. Deze antennes kun je zelf knutselen voor een paar Euro’s. Of er eentje aanschaffen in de handel.

2 Reacties - “Waarom ontvang ik niet alle DAB+ stations?”

 1. rene 22/02/2018 at 12:31 #

  ik woon in de regio midden limburg en ik merk dat het dab ontvangst sinds eind vorig jaar wel een stuk beter is geworden (npo en vcr)….
  maar het signaal is wel veel storingsgevoeliger dan het all oude fm signaal vooral in de auto….als ik bijvoorbeeld achter een vrachtwagen rijd kan het signaal opeens wegvallen en op een weg waar veel bomen staan met bladeren is het signaal ook opeens veel slechter dan als er geen bladeren aan de bomen hangen…..
  en dan ook nog de buitentemperatuur…….des te kouder het is, des te beter het signaal……….
  kortom er is nog een hoop werk te doen qua dekking en sterkte als volwaardig opvolger voor het oude vertrouwde fm signaal

 2. Pieter 18/03/2018 at 14:38 #

  Als ik in mijn auto rijdt heb ik goed DAB+ geluid van Radio538 QMusic en Veronica, maar naar mate ik in de buurt van Oss kom heb ik alleen nog goed ontvangst van de NPO zenders. Zeer spijtig, DAB+ stelt mij teleur.

Geef een reactie