Waarom zou je een DAB-radio kopen?

[door Martijn Metzing]

De volgende vraag wordt me wel eens gesteld als ik enthousiast vertel over DAB+, de opvolger van FM: ‘Waarom zou ik een DAB-radio moeten kopen? Mijn FM-radio doet het nog prima’. Of: ‘Ik luister toch alleen maar via internet naar radio’.

Behoor je tot de laatste groep en luister je weinig mobiel naar de radio, dan is een radio met DAB-ontvangst minder relevant. Via internet kun je immers duizenden radiostations uit de hele wereld ontvangen. Dat is via DAB+ onmogelijk. Maar luister je regelmatig via FM naar de radio, thuis, onderweg, of op je werk, dan kan DAB+ wel heel interessant zijn.

Aanbod

Allereerst is het aanbod van landelijke radiostations bij DAB+ veel groter dan op FM. Via de FM-band kun je vier publieke stations ontvangen (vijf in de vier grote steden) en afhankelijk van waar je woont, maximaal negen commerciële. Als je DAB+ tot je beschikking hebt, kun je op dit moment luisteren naar tien publieke en achttien commerciële stations. Volgend jaar komen daar ook niet-landelijke radiostations bij. Dan kun je de meeste regionale stations ontvangen die nu al op FM uitzenden, op veel plaatsen zelfs meer.

Dekking

Een ander voordeel is de grotere dekking op DAB+. De commerciële stations hebben geen van allen landelijk bereik op FM. In het gunstigste geval bereikt een commerciële zender ongeveer 70% van Nederland. De publieke jongerenzender FunX is op FM alleen in en rond de vier grote steden te ontvangen. Via DAB+ zijn al deze zenders in grote delen van het land goed te ontvangen. Als de regionale stations volgend jaar via DAB+ gaan uitzenden, zullen de meeste een groter bereik krijgen dan ze nu via FM hebben.

Geluid

Verder is het geluid van DAB-radio ruisvrij en helder. Op plekken waar de ontvangst minder goed is, ruist en kraakt FM. Bij DAB+ werkt dit anders: je hebt ofwel goede ontvangst ofwel helemaal geen ontvangst. In de praktijk zullen DAB-radio’s op veel plaatsen toch goed geluid geven, ook als de ontvangstkwaliteit slechter is.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van DAB-radio is ook groot. Bij FM moet je eerst zoeken naar de juiste frequentie om een zender goed te ontvangen. Een DAB-radio leest de stations bij een zoekopdracht zelf in en presenteert ze in veel gevallen in alfabetische volgorde. Sommige autoradio’s tonen de stations per kanaal. Dit betekent dat alle commerciële stations bij elkaar staan en de publieke ook.

Toekomst

Ten slotte, met een DAB-radio ben je voorbereid op de toekomst. Voorlopig zal FM nog wel blijven bestaan. Alle lokale omroepen zitten nog op FM en er zijn nog geen concrete plannen om deze binnen afzienbare tijd te gaan uitzenden via DAB+ (in tegenstelling dus tot de regionale stations die wel binnenkort via DAB+ gaan uitzenden). Er zal waarschijnlijk meer worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van DAB+ en niet meer in FM. In Noorwegen en Zwitserland zijn er zelfs al concrete plannen om de FM-zenders af te schakelen.

[bron: Radiodigi.nl ]