Commerciële landelijke radiostations gaan uitzenden op DAB+

1 mrt

De commerciële landelijke radiostations hebben vanmorgen gezamenlijk de overeenkomst getekend met netwerk provider Broadcast Partners voor de uitrol van DAB+. Vanaf 1 september 2013 moeten 538, Q Music, Sky Radio, SLAM!FM, Radio Veronica, 100%NL, Sublime FM en BNR Nieuwsradio digitaal te ontvangen zijn in heel Nederland. Dit meldt Radiofreak en Radio.NL.

Jan-Willem Brüggenwirth, voorzitter Vereniging van Commerciële Radio: “Digitalisering doet wereldwijd zijn intrede en het is een logische stap ook de ontvangst van radiostations in de ether te digitaliseren. De commerciële landelijke radiostations gaan nauw samenwerken met de publieke radiozenders. Voor luisteraars straks meer keuze en gemak”.

De Publieke Omroep zendt op dit moment reeds uit in de DAB standaard met 9 stations. Het valt te verwachten dat de gezamelijke commerciële zenders naast hun hoofdstation (die zeker nog lange tijd op FM te ontvangen zullen zijn) tevens ook een aantal extra stations in de lucht zullen brengen via DAB+. Zo zal 100% NL bijvoorbeeld komen met de nu alleen op AM of via het internet te ontvangen Radio Maria.

Het is nog niet bekend wanneer de uitzendingen starten en ook is nog niet duidelijk hoe de (waarschijnlijk gefaseerde) landelijke dekking zal zijn. Uiterlijke datum is  in ieder geval vanaf 1 september aanstaande, dat is althans de vereiste van de overheid.

5 Reacties - “Commerciële landelijke radiostations gaan uitzenden op DAB+”

 1. Arno 03/03/2013 at 23:35 #

  Alle 9 landelijke commerciële kavels die nu uitzenden via de FM, te weten 100% NL, 538, BNR Nieuwsradio, Q-music, Radio Veronica, Sky Radio 101 FM, Slam FM, Sublime FM en de nog onbenutte Kavel A07 mogen straks via DAB+ een extra radiozender laten uitzenden. Dit kan een zender zijn die behoort bij één van de boven genoemde radiostations of een geheel ander radiostation waar deze extra ruimte aan verhuurd kan worden. In geval van 100% NL is er een overeenkomst gesloten met Radio Maria, welke nu uitzendt via de middengolf op AM 675 kHz. Aangezien Classic FM behoort tot de Sky Radio Group is het niet ondenkbaar dat deze radiozender als extra zender van Sky Radio 101 FM of Radio Veronica beschikbaar komt via DAB+. Hetzelfde geldt overigens voor Radio 10 Gold dat bij Talpa hoort. Hier van zijn Radio 538 en Slam FM ook een onderdeel. Kortom met DAB+ wordt de digitale ether ruim voorzien in een riant aanbod aan radiozenders.

  • Ron Dingemans 04/03/2013 at 17:38 #

   Op http://www.radio.nl/medianieuws staat vandaag 4 maart dat de regionale omroepen willen meedoen. daarbij hoop ik ook dat een radiomerk zoals puredigital ook voor vlinden een dab plusradio maken met spraak. zodat de blinden de instellingen van hun radio zelf kunnen instellen. nu kan ik dat niet!

 2. Sander P 02/03/2013 at 09:11 #

  Radio Maria?? Nooit van gehoord. Jammer dat daar dus wéér geen Classic FM tussenzit. In Nederland zullen we het dus altijd maar met 1 klassieke zender via de ether moeten doen. Juist daar valt met DAB kwaliteit zo veel eer te behalen…

  • Sander 02/03/2013 at 09:59 #

   Wie weet…het is nog helemaal niet bekend gemaakt welke extra zenders er nog meer bij zullen komen…

  • Mario 08/03/2013 at 12:01 #

   Hoi sander radio maria draait op sommige avonden oa op zaterdag goede muziek tussen 19 en 20 uur. MW 675 KHz.

Geef een reactie