Commerciële landelijke radiostations gaan uitzenden op DAB+

De commerciële landelijke radiostations hebben vanmorgen gezamenlijk de overeenkomst getekend met netwerk provider Broadcast Partners voor de uitrol van DAB+. Vanaf 1 september 2013 moeten 538, Q Music, Sky Radio, SLAM!FM, Radio Veronica, 100%NL, Sublime FM en BNR Nieuwsradio digitaal te ontvangen zijn in heel Nederland. Dit meldt Radiofreak en Radio.NL.

Jan-Willem Brüggenwirth, voorzitter Vereniging van Commerciële Radio: “Digitalisering doet wereldwijd zijn intrede en het is een logische stap ook de ontvangst van radiostations in de ether te digitaliseren. De commerciële landelijke radiostations gaan nauw samenwerken met de publieke radiozenders. Voor luisteraars straks meer keuze en gemak”.

De Publieke Omroep zendt op dit moment reeds uit in de DAB standaard met 9 stations. Het valt te verwachten dat de gezamelijke commerciële zenders naast hun hoofdstation (die zeker nog lange tijd op FM te ontvangen zullen zijn) tevens ook een aantal extra stations in de lucht zullen brengen via DAB+. Zo zal 100% NL bijvoorbeeld komen met de nu alleen op AM of via het internet te ontvangen Radio Maria.

Het is nog niet bekend wanneer de uitzendingen starten en ook is nog niet duidelijk hoe de (waarschijnlijk gefaseerde) landelijke dekking zal zijn. Uiterlijke datum is  in ieder geval vanaf 1 september aanstaande, dat is althans de vereiste van de overheid.