Compacte DAB+ en FM combinatie antenne voor buiten

Door Egbert Kattenberg

DAB, (DAB+) radio raakt de laatste tijd steeds meer ingeburgerd en veel radioluisteraars zijn er inmiddels mee vertrouwd geraakt. Toch is er nog een grote groep die er wel mee aan de slag wil, maar tegelijk de FM band (nog) niet wil afschrijven. Niet zo lang geleden was het nog mogelijk om het ‘oude’ analoge geluid via de kabeldistributie te ontvangen, echter is dat verleden tijd. Er is een ‘kabelaar’ die service wil verlenen en de aan de FM verknochte luisteraar een antenne ter beschikking stelt. Vanzelfsprekend een aardige geste en deze kabelaar verdient in mijn ogen hiermee wel een pluspunt. Maar als die antenne bestaat uit een antenneplug met daaraan bevestigd een stukje draad, hoef je geen geleerde te zijn om te begrijpen dat een goede FM ontvangst daarmee geen succes gaat worden…

Om toch (redelijk) ruisvrij naar de FM band te luisteren en ook op de toekomst voorbereid te zijn heeft de Radiowinkel van Sander een antenne in huis die je buiten plaatst en waarmee de FM radiozenders maar ook de DAB+ zenders te ontvangen zijn, zie hier.

Bij het plaatsen hiervan moet er wel rekening mee worden gehouden dat deze (net als alle andere buitenantennes) zo hoog mogelijk en vrij van obstakels wordt geplaatst. Ook het aanbrengen van de coax met ‘F’ connector moet zorgvuldig plaatsvinden. Heb in ieder geval veel geduld met het verbinden van de coax met de antenne en ga zeker NOOIT met allerlei tangen en andere hulpmiddelen aan de slag om een en ander voor elkaar te krijgen.

De KAT 6 FM en DAB+ antenne

Deze antenne is ongeveer 40 cm hoog en heeft een diameter van rond de 75 mm en er wordt een kort pvc buisje meegeleverd om het ding te kunnen plaatsen. In mijn directe omgeving staan enkele van deze antennes opgesteld die direct op een 40 mm metalen buis zijn geplaatst. En ja, dat past precies. De coax wordt door de buis geleid en de wijze hoe dat wordt gedaan, daar kan iedere gebruiker de eigen fantasie op los laten.

KAT 6 combi antenne (links) en de KAT 1 DAB+ antenne (rechts)

Als je eerst een simpele antenne (b.v. dat eerder genoemde stukje draad) in gebruik had en nu de buitenantenne met de ontvanger heb verbonden, vergeet dan niet om in de DAB+ band een scan te doen. Verbaas je niet hoeveel meer er ‘zomaar ineens’ is te beluisteren. Ook bij ontvangst van de FM band doet deze antenne goede zaken. Echter is er een opmerking die wel geplaatst moet worden; Het is een combi-antenne en is voor zowel de FM band als ook voor de DAB+ band niet optimaal. In de praktijk zullen de meeste gebruikers het niet merken. Maar de echte fijnproever plaatst voor beide omroepbanden z’n eigen antenne. Overigens staat deze antenne bij mijn ‘luisterstekkie’ al enige tijd permanent en tot grote tevredenheid opgesteld.

De enkele jaren geleden uitgebrachte KAT 1 antenne en deze combi-antenne, welke in de handel als ‘KAT 6’ wordt beschreven, heb ik met elkaar vergeleken. Daarvoor heb ik een opstelling gemaakt waarbij beide antennes heel snel zijn uit te wisselen. Het blijkt dat de KAT 1 voor DAB+ ontvangst net dat kleine stukje meer te bieden heeft dan de combi-antenne, KAT 6. Echter zijn de verschillen niet extreem en de gemiddelde gebruiker kan met deze combi-antenne heel goed uit de voeten. De FM ontvangst van de KAT 1 valt misschien wat tegen. Maar dat is logisch omdat deze niet voor de FM band is gemaakt.
Tegen beter weten in heb ik beide antennes ook binnenskamers uitgeprobeerd. Met hulp van een simpel voetje om de antennes in rechtopstaande positie te plaatsen heb ik wat ‘gestoeid’ met verschillende ontvangers. Het functioneert heel leuk, maar bij beide antennes is hetgeen er opgepikt wordt duidelijk minder dan wanneer deze buiten worden geplaatst. Het is goed voor te stellen dat niet iedereen zin heeft om met buitenantennes in de weer te gaan. In dat geval is het dan beter om een van de binnen antennes in huis te halen die ook via de Radiowinkel leverbaar zijn. Kijk eens op deze pagina.

Maar het is een ieder vrij om deze antenne ergens binnen neer te zetten. Heb er echter geen al te hoge verwachtingen van. Mijn ervaring met deze antenne is het beste als deze buiten, hoog en vrij van allerlei obstakels, staat opgesteld.

Succes met het plaatsen hiervan en heel veel luistergenoegen gewenst.