Slechte DAB+ ontvangst in huis? Even knutselen dan.

Ik lees veel klachten over zwakke en instabiele DAB+ ontvangst. Ook ik heb het op diverse plekken geconstateerd. Ik heb daarom even iets uitgeprobeerd. Iets waar ik jaren geleden een keer tegenaan liep in mijn niet aflatende DAB crusade. Een ontwerp van een DAB antenne destijds door Siemens Research UK. Het is dan wel zaak dat je een DAB+ radio hebt met losse antenne. Er zijn veel antennes die ‘vast’ in het toestel zitten, maar er zijn ook radio’s die een telescoopantenne hebben die met een F-connector aan de achterzijde vast zit. Zoals de Noxon dRadio1 die ik hier heb staan.

Nodig:

  • 75 Ohm antennekabel
  • F-connector
  • Plakband / kleine tiewraps
  • Mesje
  • Kniptang
  • Kwartiertje tijd

Ik adviseer zelf een prefab 75 Ohm antennekabel van iets betere kwaliteit dan de allergoedkoopste. Deze is leuk. Connector hier. Maar als je eerst wilt experimenteren met de goedkoopste kan het natuurlijk ook. En deze heeft al een plug aan 1 zijde. Heel handig en scheelt weer werk. Liever niet langer dan 5 meter! Afhankelijk van de afstand naar je tuner uiteraard, maar het liefst willen we een kabel van max 2 tot 3 meter.

Allereerst knip je (indien aanwezig) de ene plug er af. Vervolgens strip je 30 centimeter van de isolatiemantel. Snij met een mesje rondom de mantel. Doe dat in 2 of 3 keer. En trek de isolatiemantel er af, in drie delen. Daarna verwijder je het aardescherm, onderaan afknippen. Wat overblijft is de geïsoleerde kern. Vervolgens daar 22 cm onder wederom een sneetje in de buitenste isolatiemantel maken, maar let op! Het aardescherm moet hier blijven zitten, dus mag niet geraakt worden door het mesje. Verwijder de isolatie. Maak met een plakbandje het aardescherm vast op de grens 30cm  naar 22 cm zodat het aardescherm mooi blijft zitten. Onderaan deze 22 cm maak je twee windingen. De diamater moet 5 cm zijn. Maak deze windingen vast met tiewraps. Klaar! Maak aan de bovenkant een lusje of tiewrap om de antenne op te hangen.

De overgang van het kale 30 cm deel naar het 22 cm deel
De overgang van het kale 30 cm deel naar het 22 cm deel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderaan deze 22 cm maak je twee windingen. De diamater moet 5 cm zijn. Maak deze windingen vast met tiewraps.

2 windingen met 5 cm doorsnede
2 windingen met 5 cm doorsnede

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaar! Maak aan de bovenkant een lusje of tiewrap om de antenne op te hangen.

De DAB antenne
De DAB antenne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie onderstaand plaatjes met de eigen telescoop antenne van de Noxon vs. die met deze antenne. Hopla! Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen hiermee mocht je gaan knutselen. Tips zijn natuurlijk welkom! Succes.

DAB signaalsterkte
DAB signaalsterkte