Slechte DAB+ ontvangst in huis? Even knutselen dan.

21 nov

Ik lees veel klachten over zwakke en instabiele DAB+ ontvangst. Ook ik heb het op diverse plekken geconstateerd. Ik heb daarom even iets uitgeprobeerd. Iets waar ik jaren geleden een keer tegenaan liep in mijn niet aflatende DAB crusade. Een ontwerp van een DAB antenne destijds door Siemens Research UK. Het is dan wel zaak dat je een DAB+ radio hebt met losse antenne. Er zijn veel antennes die ‘vast’ in het toestel zitten, maar er zijn ook radio’s die een telescoopantenne hebben die met een F-connector aan de achterzijde vast zit. Zoals de Noxon dRadio1 die ik hier heb staan.

Nodig:

 • 75 Ohm antennekabel
 • F-connector
 • Plakband / kleine tiewraps
 • Mesje
 • Kniptang
 • Kwartiertje tijd

Ik adviseer zelf een prefab 75 Ohm antennekabel van iets betere kwaliteit dan de allergoedkoopste. Deze is leuk. Connector hier. Maar als je eerst wilt experimenteren met de goedkoopste kan het natuurlijk ook. En deze heeft al een plug aan 1 zijde. Heel handig en scheelt weer werk. Liever niet langer dan 5 meter! Afhankelijk van de afstand naar je tuner uiteraard, maar het liefst willen we een kabel van max 2 tot 3 meter.

Allereerst knip je (indien aanwezig) de ene plug er af. Vervolgens strip je 30 centimeter van de isolatiemantel. Snij met een mesje rondom de mantel. Doe dat in 2 of 3 keer. En trek de isolatiemantel er af, in drie delen. Daarna verwijder je het aardescherm, onderaan afknippen. Wat overblijft is de geïsoleerde kern. Vervolgens daar 22 cm onder wederom een sneetje in de buitenste isolatiemantel maken, maar let op! Het aardescherm moet hier blijven zitten, dus mag niet geraakt worden door het mesje. Verwijder de isolatie. Maak met een plakbandje het aardescherm vast op de grens 30cm  naar 22 cm zodat het aardescherm mooi blijft zitten. Onderaan deze 22 cm maak je twee windingen. De diamater moet 5 cm zijn. Maak deze windingen vast met tiewraps. Klaar! Maak aan de bovenkant een lusje of tiewrap om de antenne op te hangen.

De overgang van het kale 30 cm deel naar het 22 cm deel

De overgang van het kale 30 cm deel naar het 22 cm deel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderaan deze 22 cm maak je twee windingen. De diamater moet 5 cm zijn. Maak deze windingen vast met tiewraps.

2 windingen met 5 cm doorsnede

2 windingen met 5 cm doorsnede

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaar! Maak aan de bovenkant een lusje of tiewrap om de antenne op te hangen.

De DAB antenne

De DAB antenne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie onderstaand plaatjes met de eigen telescoop antenne van de Noxon vs. die met deze antenne. Hopla! Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen hiermee mocht je gaan knutselen. Tips zijn natuurlijk welkom! Succes.

DAB signaalsterkte

DAB signaalsterkte

 

 

 

237 Reacties - “Slechte DAB+ ontvangst in huis? Even knutselen dan.”

 1. Arjan P 22/09/2019 at 15:43 #

  Deze antenne werkt fantastisch! Je zou je toch als gerenommeerde radiofabrikant dood moeten schamen dat mensen (ik dus) op een hele slechte plek van 0 naar 30 DAB zenders gaan met een antenne die een paar euro kost. En dan toch maar die idiote draadjes als ‘antenne’ meeleveren. Doe er dan niets bij.

  Maar hulde dus voor de schrijver van dit artikel. Klasse!

 2. Frans.S. 23/08/2019 at 15:05 #

  Antenne na gebouwd.
  Werkt uitstekend vele extra zenders nu extra.
  Heb de 22 cm stuk niet gestript.
  werkt echt prima.

 3. Jako 25/07/2019 at 08:25 #

  Gister de zelfgefabriceerde antenne gekoppeld aan mijn Marantz M-CR611 in Alphen ad Rijn en de ontvangst was verbluffend! 82 zenders via DAB+
  Niet alleen de NL-zenders deden het prima, ook het komplete VRT-pakket (Klara, StuBru en de rest) was te ontvangen, ontvangstkwaliteit rond de 60.

  Het kan met de extreme warmte/atmosferische toestand van gister te maken hebben, vanavond nog maar eens proberen…

 4. Joop 16/06/2019 at 19:15 #

  Deze antenne ook even gemaakt, op vliering geplaatst, 64 zenders te ontvangen met mijn technisat digitradio 140.
  Let wel, de ontvangstcondities zijn niet altijd even goed!
  Bij mistig weer als de wolken laag hangen zal de ontvangst beter zijn!
  Deze dab+ antenne voldoet aan mijn verwachtingen.

 5. Dion 02/06/2019 at 19:53 #

  Ik kan dit idee sterk aanbevelen.
  Met een oud stukje coax eerst even geprobeerd, van 15 naar ruim 30 zenders. Even bij de bouwmarkt een stuk van 10 meter gehaald en een nieuwe antenne gemaakt en naar de garage doorgetrokken omdat de antenne buiten niet echt mooi is. Nu dik 40 zenders. Als ik de antenne buiten hang ruim 50. Top idee en werkt super voor een mooi prijsje. Bedankt voor de tip,

  • Joop 16/06/2019 at 19:02 #

   Heb pas de technisat digitradio 140 gekocht daar verloopstekker f connector naar coax mannelijk opgezet, zodat ik daar de oude coax digitale antennekabel vrouwelijk die naar oude fm antenne op zolder gaat op kon aansluiten, coax, oude antenne losgekoppeld en met coax mannelijk met dab+ nieuw gemaakt antenne zoals hier voorgesteld aangesloten. Resultaat 64 zenders ontvangst hier in Friesland antenne op de vliering) vlakbij Drachten.
   De ontvangst is wel weersafhankelijk, de condities moeten goed zijn, dus bij mistig weer als de wolken laag hangen is de ontvangst beter.

 6. David 11/05/2019 at 20:35 #

  Heb zojuist deze antenne gemaakt zoals aangegeven. Werkt prima op mijn SDR dongle! mooie ontvangst ook zeker voor binnen! Dankjewel voor het delen van deze simpele oplossing! Dit is zojuist mijn eerste keer dat ik naar DAB wilde luisteren en heb gelijk wat rommel gerecycled uit de kabelbak! toppie!

 7. Fred 28/04/2019 at 19:22 #

  Beste Sander. Geweldig; van 0 zenders naar meer dan 40 in een super kwaliteit hier in huis. (Flevoland – Nieuwbouw en veel problemen met ontvangst wifi etc)
  Ontzettend bedankt!

 8. Das 08/04/2019 at 06:40 #

  Superantenne.
  Van 4 naar 44 zenders.
  Makkelijk te maken ook.
  Bijgeleverde T antenne was drie keer niks.
  En dat bij een Denom Dab setje.
  Top.

  • Joop van Leeuwen 16/05/2019 at 02:39 #

   Dames en heren,

   Nu er alleen voetbal is op TV, wil ik via mijn
   ONKYO Receiver ook wel eens naar RADIO 1 luisteren.
   Via de FM band hoor ik NIETS.
   Via de AM alleen geruis.
   Het enige geluid hoor ik van CD The DSC Band.(Dixyland)
   Groeten van Joop en hoe los ik het probleem VOORDELIG op.
   Torenflat Rotterdam 20ste e.

   • Sander 16/05/2019 at 16:14 #

    Beste Joop,

    Dit is een mooi dingetje om op je Onkyo aan te sluiten zodat je ook DAB+ ontvangst hebt: CLINT H4

 9. Ap Peters 19/03/2019 at 23:35 #

  Nieuwe Marantz DAB ontvanger gekocht.
  Met de meegeleverde draadantenne geen tot nauwelijks DAB ontvangst. FM ontvangst ook zeer matig.
  Bij zoeken naar een oplossing kwam ik deze website tegen.
  Een Ziggo gecertificeerde antenne draad gekocht en de bovenstaande instructie toegepast. Resultaat verbazingwekkend.
  Signaalsterkte 100 (op een schaal van 0-100 waarbij 80 of hoger als goed wordt aangemerkt). Ook een veel betere FM-ontvangst.
  Antenne verticaal opgehangen aan de gordijnrail achter het gordijn bij de voorgevel. Je ziet er niets van en werkt grandioos. Onvoorstelbaar eigenlijk zo’n goedkope eenvoudige oplossing.
  Bedankt voor deze tip.

  • Charles 08/05/2019 at 14:58 #

   Beste heer Peters,

   Kunt u mij aangeven waar u de Ziggo gecertificeerde antenne draad gekocht heeft, en of hoe u er aan bent gekomen?

   Met vriendelijke groet,

   Charles

 10. Alex Almeida 27/02/2019 at 09:16 #

  Met de bijgeleverde antenne van mijn versterker had ik zo goed als geen ontvangst. Even naar de karwei, coax kabel van 5 meter met F-connectors gekocht. Beetje ingekort en volgens de beschrijving in elkaar geknutseld. Werkt geweldig! Van een handje vol zenders naar volledig bereik voor alle zenders. (In mijn geval heb ik alleen ontvangst als het uiteinde van de antenne bij een raam geplaatst is)
  Hartelijk dank voor deze tip en uitleg Sander!

 11. Jeroen Dorrestein 02/02/2019 at 16:47 #

  Vanochtend de Argon Audio Adapter 3 gekocht. Voor gebruik in mijn garage in combinatie met mijn Bose Soundlink. Met het meegeleverde antennetje vrijwel geen ontvangst. Antenne buiten de garage geprobeerd, marginale verbetering.

  Dus maar even het internet op en deze tip gevonden. Gelijk naar de Praxis, twee meter Co-ax en een connectortje. 10 minuten prutsen. Werkt voortreffelijk!! Hartelijke dank!!

 12. Bram 28/01/2019 at 10:01 #

  Ik heb een DAB+ radio met een m5 schroef antenne. Hoe kan ik dit concept het beste daarop aansluiten? Verbinding met de kern of de mantel of beide?

  • Frans 05/02/2019 at 13:09 #

   Hier een beschrijving voor een antenne voor DAB+ ontvangst met zeer goede ontvangst, ook geschikt voor de veraf gelegen zenders. Neem een connector die op de radio past, meestal een “F” connector. Monteer hier 10 CM RG58 coax aan. strip het uiteinde en soldeer hier weer 50Cm RG58 aan, maar let op. VERWISSEL de binnen en buitenaders, even isoleren met tape. Ik doe tussen de tape ook een klein houtje (hier een halve wasknijper) tegen het breken. doe dit vervolgens een keer of 6 tot 8. iedere keer weer de aders verwisselen. Let op bij de laatste, deze mag op het eind geen kortsluiting maken. Deze constructie heet officieel een “Coaxiale collineaire antenne” Hang deze draad ergens hoog op en zie daar, vrijwel alle zenders uit het hele land zijn te ontvangen. Andere coax als RG58?? dat zou ook moeten werken, echter bij veer witte coax zijn de geleiders van aluminium en dat soldeert zo lastig.
   Succes met de nabouw

 13. Rob Winkelmann 22/01/2019 at 22:29 #

  Het korte verhaal:
  SUPER antenne, werkt prima.

  Het lange verhaal:
  Daar ik hobbymatig veel pruts&kluts in de garage en muziek enorm op prijs stel, heb ik 2 jaar geleden mijn “versleten en krakende radio oudje eruit gegooid. Dus me flink door de promo spotjes op radio laten beinvloeden en dus een DAB+ radio gekocht (DAB+ en analoge FM) met bijbehorende draad antenne. Deze antenne afgespannen in garage volgens de bekende methode, echter gewoon FM meestal in de ruis en DAB+ sommige zenders regelmatig goed te horen en andere vaak meestal “stil”(dat is ook gelijk het nadeel van digitale radio, zodra de ontvangst onder een bepaald nivo komt, is gelijk de amplitude 0, oftewel je hoort niets meer). Daarna gekeken ofdat een buitenantenne soelaas biedt, maar ja, weer een gat boren door de gevel, en dat is toch ook niet, wat ik wil.En tig meter coax eraan zit ik ook niet op te wachten.
  .
  Dus toch maar es een hama DAB+ binnen antenne gekocht met 35db versterker. En hier geldt het ook weer: je kan wel van alles willen versterken, maar als je weinig ontvangst heb, valt er weinig te versterken, oftwel nog steeds heel veel ruis op de analoge FM en in de DAB+ stand heel veel “stille “zenders.

  Dus wezen zoeken en deze tip gevonden.
  coax kabel en F-connector gehaald , in elkaar gezet en provisorisch in de garage opgehangen aan een beugeltje en het werkt TOP. En dat voor 14 Euro!!!!

  Hier dus een happy robbie uit de rijnmond. 🙂

  En nog bedankt voor de goede tip.

  mvrgrob

  • frnoho 25/01/2019 at 17:23 #

   Vandaag ook even geknutseld, maar geen “blokje” betere ontvangst dan met met origineel meegeleverde “T”-draadje (vertikaal opgehangen): telkens 6 blokjes signaalsterkte (gaat tot 12). Precies gelijke signaalsterkte, dus die origineel meegeleverde draadjes lijken me toch niet per sé slecht…
   Ik vind het raar dat er hier twee verschillende lengtes aangeraden worden (22 en 30 cm). Ik veronderstel dat de dubbele lus dient om “het einde” van de antenne aan te geven (?).
   Ook nog geprobeerd met de “onderste” isolatiemantel ook weg te halen, zoals de instructie aangeeft, maar dat maakt geen verschil (zoals iemand anders al aangaf). Het bovenste stuk (kerndraad)blijft trouwens ook in zijn isolatiemantel zitten…
   Ik las ergens anders met twee staafjes van (naar ik meen) 32 cm te werken, te maken van zo’n kleerhanger van “ijzerdraad”, die je vaak ergens bij krijgt (kledingschoonmaak bvb.) Dat ga ik ook even proberen maar ik denk dat de plaats in huis (en in het land) sowieso de belangrijkste factor is… De twee “einden” van mijn origineel “T”-draadje zijn 28 cm…

  • fron 26/01/2019 at 14:49 #

   Ik heb de antenne geknutseld maar merk géén verschil in ontvangststerkte met het origineel meegeleverde “T”-draadje (vertikaal opgehangen, naast de kast). TEAC Reference 600-tuner. Maar ik vind het raar dat de twee lengtes verschillend zijn, 30 en 22 cm… Waarom is dat? En het opgerolde deel, is dat om “het einde” van de dipool te markeren (vermoed ik)?
   Ik veronderstel dus dat mijn probleem vooral de plaats (centraal) in huis (en in het land) is… De ontvangst is erg gevoelig van het weer (vochtigheid?) en zelfs het uur van de dag! Een andere, losse radio (Roberts i94) ontvangt (en speelt!) zéér goed, zelfs met de uitschuifantenne ingeklapt, maar deze radio staat wél vlak aan het raam…!

 14. Julius 19/01/2019 at 09:38 #

  Gisteren liet ik mij al positief uit over de zelfbouw-DAB+antenne. Vervolgens vroeg ik mij af of ik een radio met een vaste sprietantenne niet geschikt kon maken voor deze antenne. Gewoon dus even mijn Silvercrest (ja, van Lidl) bekeken, en gezien dat de achterplaat er gemakkelijk uit te schroeven was. Deze dus gedemonteerd, en gezien dat de antenne met twee kabeltjes met de print verbonden is. Op beide kabeltjes een aansluiting gesoldeerd naar een coaxplug (dus parallel aan de spriet), en deze plug via het basgat naar buiten gevoerd. Antenne aangesloten, en voilà: nu ook perfecte ontvangst voor de grootgrutterradio! Ik weet niet of dit bij andere merken ook probleemloos werkt, maar je haast reclame voor Lidl gaan maken 😉

 15. Julius 18/01/2019 at 08:53 #

  Gisteren even geknutseld. Aangesloten op mijn Imperial Dabman i400: geweldig resultaat! In mijn studeerkamer ontving ik aanvankelijk geen enkel DAB+signaal, nu ontvang ik zo’n 70 zenders. Voor mijn andere DAB+ radio maak ik er ook nog even zo’n antenne bij.

 16. Rob 12/01/2019 at 12:06 #

  Wat een geweldig idee.
  Na 3 DAB antennes geprobeerd te hebben, de ene was nog slechter als de andere, deze antenne gemaakt.
  Werkelijk super.
  Bedankt!!!

 17. Bas 09/01/2019 at 11:34 #

  Ik sluit me volledig aan bij de vorige reactie. Ontvangst is enorm goed! Dank voor deze post!

  • Gergely 11/01/2019 at 00:07 #

   Afgelopen week een Marantz M-CR611 aangeschaft.
   Met de bijgeleverde gecombineerde FM/DAB+ antenne had ik welgeteld 0 (nul!!) DAB+ en een handje vol zwakke FM zenders in huis in de regio Utrecht.
   Na het maken van deze zelfbouwantenne heb ik volop DAB+ en heldere FM ontvangst. Ode aan de bedenker!!

 18. Mike Maus 01/01/2019 at 15:59 #

  Heel toevallig kom ik hier na een heel lange tijd nog eens voorbij en ik zie dat dit onderwerp nog steeds leeft. Voor de niet zo handige knutselaars (ik behoor daar ook bij) is deze antenne nu ook in de Radiowinkel te koop. Dus als de poging voor zelfbouwen echt helemaal wordt opgegeven kun je daar eens kijken.

  Iedereen een heel mooi en luisterrijk 2019 gewenst.

 19. lemmy 30/12/2018 at 15:13 #

  had mijn dab ontvanger al bijna weggedaan, maar met deze antenne aan de ontvanger in de woonkamer opeens een super ontvangst. was eerst alleen skyradio met veel dropouts te ontvangen en nu een berg aan zenders haarscherp. beetje werk veel plezier dus. bedankt.

 20. Wouter 29/12/2018 at 17:57 #

  Na positieve ervaringen met DAB+ in de auto, nu sinds een paar dagen een DAB+ (en FM) setje in huis.
  Met de meegeleverde draad antenna was de DAB+ ontvangst beroerd, FM ontvangst prima.
  Met de geknutselde antenne vertikaal achter de wandkast komen de publieke DAB+ zenders nu met 90-100% quality binnen, de commercieele zenders rond 50%.
  Op zich prima zo, maar toch wel teleurgesteld dat er zoveel moeite gedaan moet worden voor behoorlijke ontvangst van de radio van de toekomst.
  De “digital radio” reklame is gewoon misleidend.

 21. Martin 29/12/2018 at 11:30 #

  Dank je wel, werkt perfect!!

 22. Jan (H) 27/12/2018 at 10:49 #

  Beste Sander(?),

  Ook ik heb jouw antenne gemaakt en werkt uitstekend!

  Wel een vraag: die 22 cm buitenisolatie wegstrippen en de mantel laten zitten zag ik het nut niet van in. Waarom is dat? De isolatie-buitenmantel doet toch niets met het signaal, dus waarom deze 22 cm afstrippen? (Ik heb dat ook niet gedaan en werkt nog steeds uitstekend)

 23. Wim 04/12/2018 at 20:44 #

  Sinds een aantal weken hebben we een Soundmaster NR850. Ontvangst was al niet slecht met de originele uitschuifbare antenne maar het kan altijd beter uiteraard. Vandaag de antenne gemaakt, precies zoals hierboven aangegeven, met dubbel afgeschermde kabel. Het aantal zenders is van 55 naar 70 gegaan, dus blijkbaar werkt het wel. De radio staat meestal op NPO 4 concert, ontvangst was gemiddeld rond de 80% en nu 90%. Conclusie, het werkt, maar had iets beter gehoopt. Zou graag het verschil testen met een versterkte antenne in het raamkozijn maar die heb ik niet.

 24. Kars 09/11/2018 at 00:13 #

  Het lijkt hier in Deventer te werken, alleen op de begane grond nog niet echt. Verlengen naar 1e verdieping met coax geeft een iets betere ontvangst. Ga morgen verlengen naar de zolder. Heeft het verlengen met een coax nog invloed???
  Mijn vraag is wel( ik heb niet alle reacties gelezen), maar hoe exact zijn de afmetingen die aangegeven zijn in de instructie?

  • Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 01/01/2019 at 21:50 #

   Dag Kars

   Deze antenne heeft een totale lengte van iets meer dan 60 cm. Het uiteinde (de draad) is 30 cm en de spoel bij de plug heeft een diameter van ongeveer 5 cm. Lekker compact dus. Verlengen naar zolder kan wel, maar gebruik dan goede coax (dit is coax met afscherming die bestaat uit gevlochten mantel en folie). Maar ook goede coax betekent niet altijd 100% ontvangst. De antenne enkele centimeters een andere kant uit opstellen kan een wereld van verschil uitmaken. Het ding wel verticaal opstellen!

 25. Ben Donatz 09/10/2018 at 16:10 #

  Antenne werkt, alleen geen npo en commerciele zembders in Dronten! DAB radio dus voor de kat zijn viool gekocht. De DAB + reclame is dus misleidend!

  • Simon 10/01/2019 at 13:33 #

   Ik heb in Duitsland een DAB+ buitenantenne gekocht icm met een versterkertje, dit werkt uit de kunst en ontvang nu ook veel zenders buiten de regio.

   De antenne is de Jimi http://www.pausat.de/laden/product_info.php?products_id=73 , versterker APL-102. Bij de antenne moet je wel opletten de f-connector niet te hard aan te draaien, gewoon handvast. Versterkertje heb ik binnen geplaatst (ca 4m kabel tussen antenne en versterker). De ontvangst is 100% en 0 BER waar het voorheen maar 30% en 20 BER was.
   Heb op een andere locatie ook een tweede antenne zonder versterker, dat werkt net zo goed.

  • joop S 14/01/2019 at 17:21 #

   raar npo zenders ontvang je door heel het land
   die zijn sterk genoeg

 26. lexe 23/09/2018 at 18:15 #

  Ik heb de aanwijzingen op gevolgd. Heb alleen een goedkope restant kabel uit de kelder gepakt en op zondag zijn niet alle winkels open. En voor test doeleinden zeer geschikt .tov de meegeleverde muur antenne een overduidelijk verschil. Stabieler signaal en alle zenders zijn te ontvangen. Een aanrader om uit te voeren.

 27. Bart 06/09/2018 at 11:07 #

  Had nog een eindje coax met massieve kern. Even knutselen en nu prima ontvangst op Walcheren. Vrijwel zonder foutjes en verdubbelde signaalsterkte.

 28. Herbert 16/07/2018 at 15:35 #

  Ik heb een nieuwe receiver gekocht voor inde kamer met DAB+, in de auto heb ik al een radio met DAB+, het is niet helemaal onbekend voor me.
  Bij de receiver was een antenne geleverd, nou ja een F-conncetor met 2 draadjes di je in T moest hangen.
  Ontvangst een paar NPO kanalen, terwijl ik in de auto veel meer kanalen kon ontvangen.
  Gezocht in mijn zoekmachine en kwam deze site tegen.
  Volgens de beschrijving een antenne gemaakt, ik had de spullen toch in huis dus wat had ik te verliezen.
  Het resultaat was meer kanalen.
  Bedankt voor deze waardevolle tip.

 29. Ben Hickendorff 16/06/2018 at 15:02 #

  Van de week een leuke ONKYO-set CS-375D gekocht. Heb geen kabelaar uit de muur. Meegeleverde antennedraad gaf heel slechte ontvangst en geen enkel DAB-station.
  Heb bovenstaande antenne exact nagemaakt en zie daar PERFECTE FM-ONTVANGST en tevens heel rijtje DAB-station.
  Werkelijk glashelder.
  Hartelijk dank Sander!

 30. Henk 25/05/2018 at 16:07 #

  Ik wil deze antenne maken maar de uitleg strookt niet met de foto’s. 30 cm strippen en dan aardescherm eraf halen. Die dus wel op de foto zichtbaar blijft. Wie kan hulp bieden?

  • Chris Lamon 20/12/2018 at 16:15 #

   Dag Henk, van die 30cm schiet na het strippen enkel de kern over met zijn (harde plastiek) isolatie rond. Dan moet je vanaf daar terug een 22cm strippen maar daar mag de aardemantel of scherm niet doorgesneden worden (dus enkel het dunne rubberen manteltje strippen). En na die 22cm komt dan die dubbele lus van 5cm diameter. Ik hoop dat ik u kunnen helpen heb. Grtn.

 31. Jan 18/04/2018 at 15:58 #

  Sinds kort een Denver radiootje, bedoeld voor op mijn werk. Thuis perfecte ontvangst, maar op mijn werk dus heel veel dropouts.
  Deze heeft een spriet, maar ik denk dat als ik aan de spriet de kern vastmaak en de mantel aan de massa van de voeding dat dat wel werkt.

  Ik probeer alleen het nut van zowel de 2 windingen als het strippen van de mantel te doorgronden. De kern blootleggen maakt daarvan feitelijk een antennespriet, maar de mantel blijft toch als afscherming werken, ongeacht of daar de isolatie nog omheen zit?

 32. George 16/03/2018 at 11:15 #

  Antenne nagebouwd voor radio op zolder, resultaat nul. Geen enkele DAB+ zender te ontvangen. Radio in de auto ontvangt (met antenne splitter aan de standaard antenne) wel DAB+ zenders (NPO beter dan commercieel).

  Radio (Dual DAB 14, voor FM en DAB+) heeft een sprietantenne. Kern van de coax tegen de voet van deze antenne doet niets.

  Moet ik de spriet verwijderen?
  Moet ik de mantel van de coax nog ergens aan vastmaken, of blijft die “zweven”?

  • Sander 16/03/2018 at 11:23 #

   Kan de antenne er afgeschroefd worden? Dat is de manier.

   • George 16/03/2018 at 14:26 #

    Ja, dat kan. Het maakt alleen niet uit.

 33. Bert 02/03/2018 at 13:57 #

  In Loosduinen,op de begane grond, 53 zenders in een dicht bebouwde wijk.
  Dank!

 34. Gijs 29/01/2018 at 14:44 #

  Erg goed werkende antenne voor binnen en nog leuk om te maken ook !

 35. Coen 24/01/2018 at 12:25 #

  Hoi,

  erg interessant dit, maar mijn bouwradio met DAB+ heeft geen F-connector aansluiting. De antenne zit gewoon met een stukje schroefdraad in de radio. Heb je daar ook een overgang voor?

  • Gijs 29/01/2018 at 14:46 #

   wat zit er in dat stukje schroefdraad ?

   als je er 2 aansluitingen op hebt kan je hier de coax op monteren in plaats van de f-connector.

 36. Chris 23/01/2018 at 15:53 #

  Werkt erg goed, beter dan bijgeleverde antenne.
  32 zenders ipv 21 in DAB+
  Verbetert ook het ontvangst in FM
  Eenvoudig te maken.
  Bedankt!

 37. Roy 20/01/2018 at 15:26 #

  Het werkt prima in Harderwijk! Onderdelen kan je bij TT-electronics in Harderwijk aanschaffen voor een goede prijs en daarnaast ook nog eens goed advies.

 38. Wim 18/01/2018 at 16:16 #

  Beste Sander,
  Ongelofelijk, het werkt geweldig. Eerst een Thomson 32db kamerantenne gekocht voor mijn nieuwe Yamaha RX-A1070, maar erg matig resultaat. Nu volgens de instructie de Coax-antenne gemaakt en hoppa!! Alle relevante zenders nu zeer goed te ontvangen. Dank!!

 39. Ed v stralen 16/01/2018 at 21:03 #

  Ik had nog steeds slechte ontvangst ..
  Maar toen ik voor de gein de koperen afscherming aan de geaarde cv koppeling hield had ik maximale ontvangst een 0 errors…

  Dus nu zit de afscherming aan de cv/aarde.. en no problemo.

 40. Huib 13/01/2018 at 17:15 #

  Wat een geweldige oplossing. Heb een Pioneer SX-N30 met bijgeleverde Dab antenne die dus niet functioneert. Deze oplossing werkt bij mij dus uitstekend, kabel is zelfs langer dan de door jou geadviseerde 5 meter. Bedankt voor deze tip.

  Huib.

 41. Geo 03/01/2018 at 15:47 #

  Thanks! Dit is een zeer nuttige, eenvoudige en goedkope tip! Werkt fantastisch! Nu kan ik eindelijk in Zuid-Limburg ook weer Radio 538 ontvangen via DAB+! 🙂

 42. Martijn 02/12/2017 at 12:56 #

  Suoer oplossing, even knutselen en naar +96% ontvangst.
  Dank 🙂

 43. Dick 27/09/2017 at 17:27 #

  Prima en simpele oplossing, met een uitstekend resultaat!
  Mijn meegeleverde passieve DAB antenne, en daarna extra gekochte actieve antenne, werkten beide heel slecht. Bij door Sander beschreven antenne heb ik de twee windingen achterwege gelaten. Dus alles strak en recht gehouden, zonder signaalverlies. Vond mijn vrouw ook veel netter. Bedankt voor de tip!!

 44. Michel 01/09/2017 at 16:49 #

  Helaas.
  Kwartier knutselen en 0% verbetering. Nu al spijt van DAB+. Weggegooid geld.

 45. Addie 27/07/2017 at 16:01 #

  Voor mijn huis-tuin-en-keuken setje van Panasonic in onze blokhut. Van 27 naar 80 zenders met vol bereik ipv de kabel die Panasonic erbij leverde.
  Gewoon een oude Ziggo coax-kabel genomen die diende voor aansluiting van aansluitdoos naar modem.

 46. Martin 26/07/2017 at 21:14 #

  De vraag is al een paar keer voorbijgekomen, maar nog door niemand beantwoord. Hoe verbeter je de DAB-ontvangst als je een radio hebt met een sprietantenne en dus niet de mogelijkheid hebt om ergens een connector in te steken.
  Alvast dank!

 47. Martin 26/07/2017 at 20:45 #

  De vraag is al een paar keer voorbijgekomen, maar nog door niemand beantwoord. Hoe verbeter je de DAB-ontvangst als je een radio hebt met een sprietantenne?

 48. Sander_2 03/07/2017 at 16:38 #

  Hoi Sander,

  Heb deze antenne nagemaakt voor op mijn sdr USB stick, werkt al beter dan de bijgeleverde antenne! Nu is de ontvangst hier rondom Alkmaar met deze antenne niet denderend, zeker in de auto niet luisterbaar.
  Nu heb ik gemerkt dat als ik de buitenmantel tegen mijn kleren houd de ontvangst naar volledig groen gaat en er ook geen haperingen meer zijn, maar om nou de hele tijd met die kabel tegen me aangeplakt te rijden is ook weer niks.
  Heb je misschien een tip hoe ik dit op kan lossen?

  Groet Sander

 49. Peter 01/07/2017 at 20:12 #

  Antenne gemaakt en aangesloten op een Yamaha ISX-18D.
  Van 40% naar 90%, voor DAB 11c.
  Ook FM ontvangst is verbeterd.

 50. Hendrik 13/06/2017 at 16:21 #

  Wat een onnodige trammelant allemaal en waarvoor?
  Het gaat nog héél lang duren voor FM de lucht uit gaat.

  • joop S 15/01/2019 at 14:53 #

   nee dit is niet onnodig maar juistbnuttig
   dat we de beste ontvangst digitaal kunnen krijgen
   DAB is immers toekomst want de FM gaat er over enige jaren
   wel uit wat de bedoeling is kijk maar naar de TV is ook dvbt geworden

 51. Jan 30/05/2017 at 10:52 #

  Hoi Sander.
  Ik heb een Sony CMT-SBT20DAB+ radio en mi ontvangst is heel slecht ,ik denk aan een buiten antenne ,maar het probleem is dat de antenne aansluiting van deze Sony is een heel klein blokje met een enkele draad daarin.
  Ik kan dus geen F Connector in de radio kwijt.
  Hopelijk heb jij voor mij een tip .zou daar heel dankbaar mee zijn.

  Groet,Jan

  • Sander 30/05/2017 at 11:02 #

   Beste Jan,
   Je zou het kabeltje met het Sony blokje kunnen afknippen (zo kort mogelijk!) en de twee contacten doorsolderen op een 75 Ohm antenne draad…zoals in het artikel beschreven. Het is de moeite van het proberen waard!
   Groet,
   Sander

  • Michiel 17/01/2018 at 17:41 #

   Hoi Jan
   ik heb ook een sony dab met 1 draad is het bij jou gelukt om beter ontvangst te krijgen. Op welke manier heb jij het opgelos.

 52. Rob Borms 28/04/2017 at 14:39 #

  Zit op de camping in Schagen en antenne gemaakt volgens instructie en werken! SUPER!!

 53. Leon 21/04/2017 at 00:58 #

  Fantastisch! bijna 100% groen signaal bar op mn tv. Voorheen met klein dvb-t passief antenne voorheen 1 rood streepje!

  Heb mooi dik stijf 75 ohm coax van overgebleven satelliet kabel gebruikt. Uurtje prutsen 40€ gespaard en geen elektrisch nodig voor aktieve antenne!

 54. Hans 17/04/2017 at 20:54 #

  Uitstekend ontwerp, perfecte ontvangst voor DAB+ en wat ik niet verwacht had ook voor FM. Top!

 55. Marcel 04/03/2017 at 21:02 #

  Beste Sander,

  Vraag: betere ontvangstkwaliteit zorgt voor betere geluidskwaliteit bij DAB+?

  Allereerst Sander, zeer bedankt voor jouw antenne-ontwerp! Met de meegeleverde binnenhuisantenne gaf mijn Yamaha MCR-N560D ongeveer 50% signaalkwaliteit aan. Geluid was “goed” maar bij slecht weer zakte het signaal weg en viel het over de digitale klifrand. Met de DHZ-antenne volgens jouw bouwvoorstel heb ik 100% signaalkwaliteit.

  Opmerkelijk! De geluidskwaliteit met de DHZ-antenne bij 100% signaalkwaliteit is veel meer ruimtelijk. Ik kan nergens in de DAB+ specificatie een verband vinden tussen ontvangstkwaliteit en geluidskwaliteit. Is dit een placebo-effect van de DHZ-antenne?

 56. Jelmer 01/03/2017 at 17:18 #

  Beste Sander,

  Bedankt! Na 3 jaar geen goed genoege DAB gehad te hebben (antenne in de zomer buiten hangen), en deze website bij TODO te hebben gezet 3 jaar lang, heb ik eindelijk de kabel besteld.

  Strippen ging bij mij het gemakkelijkst als ik nadat ik een horizontale snede had gemaakt, verticaal een snede te maken om de buitenste mantel weg te halen. (Ik ben niet heel ervaren hiermee).

  Van 5 niet werkende zenders, naar 36 zenders gegaan (Voorschoten). Eindelijk is de radio nu zijn geld waard. Nogmaals bedankt!

  Groeten,
  Jelmer

 57. Andre 17/02/2017 at 14:26 #

  Hi Sandler,
  Geweldige antenne. Heb al jaren een streamer met DAB+ en zag er tegenop een antenne te kiezen. Met jouw tekening (en de tip om niet te strippen tussen 22cm en 30 cm) er zelf een gebouwd. Hangt horizontaal tegen de onderkant van de trap in het midden van de kamer (5 meter van de achterzijde, 3 meter van de voorzijde) en 27 zenders met uitstekende ontvangst. En dat voor een paar euro’s. Bedankt!

  • Andre 17/02/2017 at 14:27 #

   Sander dus, niet Sandler.

 58. Ton 01/02/2017 at 14:32 #

  Beste Sandler,

  Bedankt voor de tip! Werkt perfect. Met de bijgeleverde DAB+ antenne van een Onkyo T-4070 maar een paar zenders die storingsvrij doorkomen, nu tientallen zenders met goede ontvangst.

 59. Jan Hoeijmans u 10/01/2017 at 09:57 #

  Beste Sandler, Bij een Denon DAB+ receiver zat een kamerantenne die overdag redelijk bruikbaar was maar in de avonduren naadje…. Ik heb vervolgens jouw antenne gemaakt en het resultaat mag er zijn. 45 zenders met een maximaal signaal. Kortom kan ik deze oplossing iedereen aanbevelen. HARTELIJK DANK

 60. Tijs 31/12/2016 at 11:41 #

  Ik bij mijn schoonouders een Medion Life P64262 radio met DAB+ geinstalleerd maar heb ook zeer slecht ontvangst. Nu heeft deze Medion geen coax aansluiting maar alleen een dunnen antenne draad. Hoe kan ik deze antenne aanpassing toepassen?

 61. Gerrit W. Rougoor 28/12/2016 at 18:29 #

  Als u wilt kan ik u ook nog drie foto’s toesturen

 62. Luuk 25/12/2016 at 16:10 #

  Ik begrijp niet waarom de isolatie van de onderste 22cm verwijderd zou moeten worden dat heeft toch geen enkel nut? de pvc mantel schermt niets af dus gewoon laten zitten werkt prima en spaart weer wat tijd en gepruts.

 63. Wim Vevooren 17/12/2016 at 18:32 #

  Onvoorstelbaar dat zo`n simpele oplossing zo`n goed resultaat geeft.
  Bij de Marantz meegeleverde DAB antenne werkte gewoon slecht. Een antenne zoals door Sander beschreven geeft mij 52 Nederlandse stations die goed zijn te ontvangen. Bedankt voor de tip!!

  • Dennis Hilbelin 18/12/2016 at 19:31 #

   Ben benieuwd naar deze antenne , heb hier in de achterhoek (Winterswijk) alleen de NPO zenders op de huiskamer radio . Zou erg graag ook meer zenders kunnen pakken . Zal deze week die antenne eens gaan 1proberen en het resultaat hier posten . Overigens de npo zenders wel op 100% ontvangst hier .

 64. Marco Marktplaats 02/12/2016 at 23:56 #

  Deze antenne [isolatie gewoon laten zitten om het 22 cm deel] bleek de oplossing voor mijn Noxon A110.

 65. Michiel Jansen 16/10/2016 at 20:53 #

  Super antenne, zelfs bij de makita DRM105 bouwradio werkt het.
  Bedankt!!!

 66. Mans Pfeiffer 19/09/2016 at 10:38 #

  Voor slechts 3 euro eindelijk een goede ontvangst. Heel veel dank.

 67. Simon de Haan 31/07/2016 at 10:02 #

  Wat is de functie van deze 2 windingen (spoel) van 5 cm diameter?
  Lengte van Antenne deel 30cm snap ik nog wel, die is gelijk aan een kwart van de golflengte bij 250Mhz.

  • Alex 05/12/2016 at 19:01 #

   Laat die 250 MHz nu buiten de gebruikte frequenties liggen, de DAB-kanalen 5A t/m 12D (kanaal 13 wordt in NL niet gebruikt) gebruiken frequenties tussen 174 en 230 MHz.
   Ongeveer in het midden zit dan 200 MHz. Dat komt overeen met een golflengte van 1,5 m. 30 cm is daar dan één vijfde van…

   Dus wat is de technische onderbouwing van die 30 cm?

   • Alex 17/12/2016 at 23:38 #

    Wellicht heeft het nog te maken met de verkortingsfactor?

 68. Simon de Haan 30/07/2016 at 11:29 #

  Net deze antenne nagebouwd. Werkt verbluffend goed t.o.v. de meegeleverde telescoopantenne van de Ruark R1 mk3.

 69. Ria 15/07/2016 at 16:47 #

  Hoe kan ik de antenne nu aan de radio bevestigen? Ik heb een radio met een zilverkleurige antenne die je uit kan schuiven kan draaien.
  B.v.d.

  • Hans 30/10/2016 at 10:19 #

   Precies, die vraag heb ik ook. Iemand een antwoord???

   • joop S 14/01/2019 at 17:57 #

    dan alleen de kern aan sluiten
    en de mantel is dan aarde los laten
    of aan de metalen massa van het toestel vast maken
    een idee ? oplossing

 70. SolariuS 25/06/2016 at 20:27 #

  Werkt perfect!
  Van 7% naar 100% !!!!!
  Poortugaal, Zuid-Holland.

 71. Radio mens 23/06/2016 at 22:35 #

  Wat een klote ontvangst dat DAB+.
  Veel geschreeuw en heel weinig wol.
  Nieuw smartphone met DAB+ gekocht.

  Signaal is zo zwak dat je iedere keer op een andere lokatie opnieuw moet scannen en dan maar afwachten welke zenders je dan weer wel en dan weer niet kan ontvangen.
  In de tram kan je het helemaal schudden.
  Men houdt geen rekening met andere signalen die in de digiwereld ook in de admosfeer zijn.

  Wat een intrieste ervaring en fopspeen.

 72. Arnoud 23/06/2016 at 13:46 #

  Werkt perfect op mijn nieuwe Yamaha PianoCraft MCR-N560D, die met de meegeleverde antenne (T draadje) geen/nauwelijks ontvangst had.
  Dank voor de goede omschrijving.

 73. Rob 29/05/2016 at 22:52 #

  Beste Sander
  Bij mij valt af en toe, niet te voorspellen, het geluid even helemaal weg. Heb een DAB antenne gemaakt met de 75ohm kabel zoals beschreven hierboven aan…
  wat te doen?

  • SolariuS 27/06/2016 at 12:45 #

   Rob, dat af en toe wegvallen betekent volgens mij toch een zwak of geen signaal.
   Probeer geen stoorznders te gebruiken (was bij mij de tv).
   Ik heb overigens de mantel van de binnenste kern helemaal verwijderd tot aan het plakband. Ik heb nu 100% ontvangst (van hiervoor 7%).
   Succes!

 74. André André 04/04/2016 at 17:43 #

  Hallo, is het mogelijk om 2 van deze antennes parallel aan elkaar te koppelen?
  Ik zat te denken om er dan in de auto 1 langs iedere kant van de voorruit te plaatsen.

 75. Rene 15/02/2016 at 22:20 #

  We hadden een DAB+ radio gekocht om draadloos te kunnen luisteren naar Classic FM, maar op de begane grond hadden we geen enkel signaal. Even gegoogled en dan maar aan het knutselen gegaan met de instructie hierboven. Met een antennekabel van 5 meter ligt de antenne op de 1e verdieping en nu hebben we meer zenders dan we verwachtten en allemaal top. Ontzettend bedankt!

  • joop S 14/01/2019 at 17:36 #

   ja mooi maar gen claasic fm die is er af gehaald
   net als Arrow
   dat vind ik zwaar waardeloos
   maar hopelijk komen ze weer terug

 76. Bastian 14/02/2016 at 11:56 #

  Heb maar een goobay 67179 gekocht. Enige probleem is de coil whine van de adapter.
  Antenne werkte wel maar alleen als ik hem buiten het raam hing.
  Bereik is erg slecht in Assen.
  Zelfs deze versterkte antenne moet ik op een bepaalde plek in de vensterbank zetten anders ontvang ik niks.

 77. Gert-Jan 08/02/2016 at 12:06 #

  Ook hier zo’n antenne gemaakt voor m’n Onkyo CS-265 DAB omdat de meegeleverde draad onvoldoende signaal opleverde voor zowel DAB+ als FM.

  DAB+ gaat nu prima, echter FM valt nog steeds enorm tegen.
  Wellicht iemand een suggestie om een dual band antenne te maken/kopen zodat zowel FM als DAB+ fatsoenlijk klinken?

 78. Philip 22/01/2016 at 15:02 #

  Wel iets langer dan 15 minuten geknutseld maar het resultaat werkt perfect op mijn Albrecht DR50 DAB+ receiver. Alles met spulletjes die ik al had.
  Bedankt voor deze tip.

 79. Peter Keet 10/01/2016 at 11:44 #

  Van niks naar alles.
  De sprietantennes van mijn nieuwe radio’s (internet, DAB+, FM, twee verschillende merken) leverden op de begane grond geen enkel (!) bruikbaar signaal voor DAB en FM.

  Na flink experimenteren blijkt deze ‘Sander’ antenne bij uitstek de beste. Brede DAB ontvangst van Radio West op 176 Mhz tot NPO op 227 Mhz. Ook behoorlijke FM ontvangst.

  Ik heb een goede kwaliteit coax gebruikt, het onderste deel nog omwikkeld met aluminiumfolie en dat stuk in een stukje gordijnrail gepropt (waar de spriet dus bovenuit steekt). Ziet er nog netjes uit ook zo. Hangt (verticaal) in de keuken hoog tegen het raamkozijn.

  Hoe het precies werkt snap ik niet, maar het wérkt. Geweldig. Sander, hartelijk dank.

  Mijn advies: koop uitsluitend een DAB+ radio waarvan je de antenne eenvoudig kan vervangen (verwisselbare coax aansluiting). In ieder geval voor gebruik op de begane grond.

  Peter Keet
  Voorschoten

 80. schouten 01/11/2015 at 17:31 #

  volgens opgave gemaakt en werkt!!! prima alle zenders!!
  zuid Holland.

 81. Smeenge 17/10/2015 at 12:32 #

  Werkt helemaal niet, leuk geprobeerd

 82. Batavia 26/08/2015 at 08:03 #

  De getoonde dab + antenne; het gestripte buitenmantel deel en de lengte van het verwijderde buitenmantel deel is denk ik onzinnig, Beter om 35 cm mantel eraf te halen, en aan de mantel een koper draadje van 35 cm te maken die je in een hoek van 90 graden ten opzichte van het gestripte deel spant.(300 delen door frequentie delen door 4 is lengte van een been van een halve golf dipool voor de 1,5 meter band )

 83. Batavia 26/08/2015 at 07:47 #

  Ach, dat dab + is toch al bijna achterhaald, als er straks overal snelle wifi is, eventueel per satelliet. Dab + een laatste wanhopige poging van overheden om geld te verdienen met frequenties..leve het vrije internet ! Hou dat echter wel vrij ! En voor de liefhebbers, de middengolf komt weer beschikbaar voor gepassioneerd, echt vrije radio. Daar moet de overheid dan ook vanaf blijven!

 84. Wijnand 28/07/2015 at 12:13 #

  Ik heb een Soundmaster NR850 radio met Dab+ gekocht. Deze bevat een draadantenne in Y-vorm van 1,5 meter met een coax aansluiting. Slechte ontvangst op de slaapkamer, in de keuken iets beter. Woon in de buurt van Groningen. Kwam op deze site en dus de antenne gemaakt van coax-kabel (3 meter) . Dus niet met F-connector , maar gewoon coax plug. Echter geen enkele ontvangst via DAB…. De verhouding 30 cm met 22 klopt niet helemaal misschien, maar dat zal toch niet de reden zijn. Waarom gaat het bij mij niet terwijl ik allemaal zulke goede verhalen lees? graag reactie.

  • PeterW 29/10/2015 at 17:07 #

   Ik heb net ook zo’n toestel gekocht en de ontvangst (binnen, in de buurt van Gent, België) is ook niet schitterend (VRT DAB ontvangst redelijk OK). De meegeleverde T-antenne gewoon laten bengelen geeft het beste resultaat (toestel staat op barkast), ze vastnemen of “correct” vertikaal plaatsen volgens gebruiksaanwijzing werkt niet.

   Ik ben geen specialist in radiotechniek, maar zou het mogelijk zijn dat je zelfgemaakte antenne niet werkt omdat die assymetrisch 75 Ohm is terwijl de meegeleverde antenne een klassieke FM lintantenne is (typisch 300 Ohm impedantie), maar wel via coax stekker met het toestel verbonden wordt? Iemand enig idee? Dank alvast.

  • Klaes 21/05/2016 at 16:32 #

   Ik had eerst ook meer dan 3 meter en weinig ontvangst. Toen ik hem inkortte tot 2,5 meter ging het stukken beter (maar misschien was dat toeval, want een kleine verschuiving levert direct meer/minder signaal…).

 85. Denise 16/05/2015 at 10:03 #

  Ik wil graag betere ontvangst en bovenstaand proberen, maar wat is het aardescherm (ik ben niet zo technisch..) ?

  • Egbert Kattenberg - PA3EIO 31/05/2015 at 21:57 #

   Dag Denise

   Je weet wat coax kabel is? Een ronde “kabel” met in de kern een dunne koperen draad waar omheen weer wat matwitte plastic zit. Daaromheen weer een soort van gevlochten netje, al dan niet aangevuld met wat heel dunne aluminiumfolie. Die laatste is het (wat jij noemt) aardescherm.
   Je doet er verstandig aan om iemand die er wat meer verstand van heeft, de boel te laten aansluiten. Je kunt ook eens kijken op de volgende link:

   http://www.bing.com/images/search?q=coax+aansluiten&qpvt=coax+aansluiten&qpvt=coax+aansluiten&FORM=IGRE

   Succes.

 86. Peter 29/04/2015 at 13:23 #

  gewoon een “oude” band III antenne gebruiken is het meest simpele.Ik gebruik de kanaal 10 antenne voor Belgische TV destijds.

 87. Jeroen 08/04/2015 at 11:08 #

  Zojuist ook gemaakt, en het werkt perfect, ik haal een kwaliteit van 80% ipv rond de 50%. Omdat ik eigenwijs ben heb ik toch ook nog even geprobeerd om de antenne te verlengen met een draad van ongeveer 1 meter. Nu heb ik tussen de 95 en 100%. Is dat toevallig zo of helpt die extra draad echt?

  Verder: mijn tuner en installatie staan in een metalen wandrek. Is het goed om dan de afscherming te verbinden met dit rek?

 88. Vladimir 29/03/2015 at 13:18 #

  Dhr Marconi draait zich om als hij ziet hoe we hier anderhalve eeuw later nog lopen te zeulen met bierblikken en coax om radio in NL te ontvangen…
  Pfff, ik geef mijn vrouw nog eens een cadeau. Het was niet mijn bedoeling een nieuwe hobby voor mezelf aan te schaffen…

 89. Roel 15/03/2015 at 22:35 #

  Ik heb een Dual DAB+ tuner die geen coax-ingang heeft. Hij werkt met een werpantenne die met een 3,5 mm audio-steker (mono) wordt aangesloten. Is er een verloop nodig of gewoon de draadantenne aansluiten op de coax-kern en de coax-mantel ergens aarden?

 90. Hoeben 07/03/2015 at 22:00 #

  Sinds begin vorig jaar heb ik een Sangean DPR-69 DAB+ radio die goed functioneert, ook op FM. Locatie omgeving Doesburg. De NPO, commerciele en veel Duitse zenders komen binnenshuis redelijk door, maar niet op alle plekken in huis. Wat mij opvalt is dat de ontvangst vrijwel helemaal wegvalt als de magnetron aan staat en ook als de led verlichting boven de eettafel aan is. Pas op een afstand van ruim 4 meter van deze toestellen wordt de ontvangst weer beter. Ook tot op 3 meter van mijn iMac computer is bijna geen ontvangst mogelijk als die aan staat. Ik lees hierover niets op deze site. Hebben anderen hier geen klachten over? Overigens komt hier DVB-t goed door op een oud ‘matje’ (= oud type antenne bestaande uit 4 naast elkaar gemonteerde UHF antennes) gemonteerd binnen voor een zolderraam; je ziet ze nog vaak op oude buitenantennes. De reflector daarvan heb ik verwijderd om ruimte te winnen; wel een Skymaster antenne versterker direct op deze antenne aangesloten. Goede TV en radio ontvangst met deze antenne via een Elgato USB stick op mijn computer van alle Nederlandse en tientallen Duitse zenders hiermee bereikt. Ik wacht met interesse op voltooiing van fase 3 en hoop dat de zendervermogens nog een stuk vergroot worden om ontvangst binnenshuis te verbeteren. Anders zie ik geen massale toekomst voor DAB+.

 91. Jaap Verrij 24/02/2015 at 17:14 #

  Waarom moet op het stuk van 22 cm de isolatie eraf?
  Dat heeft electrisch toch geen invloed?

 92. Huub 11/02/2015 at 13:17 #

  Hallo allemaal,
  Hier in de omgeving van Den Helder is de ontvangst ook niet erg goed. Zoekend naar een betere antenne vond ik bovenstaand exemplaar. Nagebouwd en inderdaad kon ik nu zonder uitval luisteren. Na deze zege besloot ik verder te gaan zoeken en vond een Duitse beschrijving van een groundplane antenne voor zelfbouw. Nu wordt ik niet geplaagd door enige HF kennis maar dit concept moest ook eenvoudiger kunnen. Aan de slag dus. Het geheel is opgebouwd uit 40mm hemelwaterbuis en 6mm stalen draadeind uit de bouwmarkt. De draadeinden zijn 32cm lang. Het plasticwerk is deels demontabel zodat ik de voet kan vullen met kanariezaad om meer gewicht te geven. Ook moet er nog geëxperimenteerd worden met kabellengten dus ook het bovengedeelte kan uiteengenomen worden. Het uiteindelijk resultaat was weer beter dan de vorige aanpassing. Weet iemand hoe je wat foto’s bij dit berichtje geplaatst krijgt?

 93. Gerrit Lambrichs 07/01/2015 at 19:32 #

  Ik heb een radio met een telescoop antenne hoe moet ik de gemaakte antenne bevestigen aan of op deze antenne er zit geen plug op voor een antenne meschien wel een beetje domme vraag maar ik ben hier niet in tuis.
  kunt u mij helpen.
  Ik woon in Bunde vast bedankt

  • Egbert Kattenberg - PA3EIO 15/02/2015 at 22:00 #

   Dag Gerrit.

   Omdat ik deze topic een tijdje niet heb bekeken, heel erg laat een antwoord. Ik heb hier wat experimenten gedaan met een aluminium plaat en wat componenten er omheen. Misschien dat ik het hier nog ‘s achter laat.
   Ik heb er een beschrijving van gemaakt en als je mij even een mail stuurt, zorg ik dat die beschrijving bij jou komt.
   e.kattenberg@gmail.com

 94. Martin bruinsma 27/12/2014 at 17:12 #

  Ik heb voor mijn vader een philips ort 7500 DAB radio gekocht. Totaal geen DAB ontvangst in de huiskamer, dankzij de zelfbouw antenne van de site heb ik prima ontvangst. Ik woon in glanerbrug vlak bij de duitse grens.

 95. Appie 17/11/2014 at 13:23 #

  Is er niet niet gewoon een dab+ FM antenne voor binnen te koop.
  Ik heb in Almere alleen ontvangst als ik de meegeleverde lint antenne vast hou en naar voren doe richting kamer en ongeveer 35 cm van de grond.
  Dan heb ik 90% ontvangst maar dan nog geen npo zenders.
  Zodra ik de antenne beweeg is de ontvangst weer weg.
  Konig maakt b.v. deze antenne:
  Specificaties:

  • Frequentiebereik: 87 – 862 MHz
  • Max. versterking VHF: 28 dB
  • Max. versterking UHF: 36 dB
  • Impedantie: 75 Ohm
  • Voedingsadapter 220 VAC / 12 VDC 100 mA
  Zal deze geschikt zijn voor dab+ ontvangst.

  • Appie 24/11/2014 at 17:07 #

   Oke ik deze gemaakt en het werkt ook alleen de fm is minder.
   Ook nog op een plaats uit het zicht met 95% ontvangst.
   Alleen nu heb ik de zenders op 11C die het doen.
   De NPO zenders op 12C zie ik wel staan maar hebben te weinig of geen ontvangst, dit is in Almere stad oost.
   Is dit door het zendvermogen van de deze of ligt dit aan de receiver (Yamaha RX-V 500D.

   • Appie 20/09/2016 at 23:41 #

    Heb nu een langere gemaakt van 5 meter.
    Helemaal tot aan de binnenkant van de achtergevel. (Z- Z/O).
    Nu alle zenders ook no.

 96. Remie 28/08/2014 at 14:44 #

  Onlangs kocht ik een Sony CMT-S20B. Een leuk setje.
  Helaas liet de DAB+ ontvangst van met name de publieke omroep te wensen over.
  Bovenstaande antenne had ik al eerder gemaakt voor een Terratec TStick+ met goed resultaat.
  Dus opnieuw zo’n antenne in elkaar geknutseld.
  Het probleem was wel hoe die te bevestigen aan de Sony want uiteraard had dat ding geen gewone antenne-ingang maar slechts een miezerig draadje.
  Na wat “gesloop” kwam ik er achter dat inwendig een Venice 9 FS2029 tuner zat. Op de foto op http://www.frontier-silicon.com/sites/default/files/Venice-9_PB.pdf zie je die ook duidelijk met een antenne-aansluiting.
  Maar ik wilde de Sony toch niet al te veel slopen en een gat in de achterwand boren aangezien garantie nog wel eens van pas wil komen.

  Hier een foto van de gebouwde antenne. De laatste 22 cm isolatie heb ik laten zitten (zoals in een eerdere reactie al werd geopperd):
  https://drive.google.com/file/d/0Bwg-ZEbIMEs-OUtRQUphbXVDTkE1bGZDcXFfM1hlT1dva29n/edit?usp=sharing

  En hier mijn oplossing voor de aansluiting. Ik had geen origineel Sony plugje maar nog wel wat draadjes uit een oude computer waarmee je dingen op het moederboard aansluit. Twee van die zwarte plugjes tegen elkaar aangelijmd was precies de juiste afstand. De middendraad van de coax zit aan het rechter plugje, de ommanteling aan het linker.
  Een beetje primitief maar het werkt wel.
  https://drive.google.com/file/d/0Bwg-ZEbIMEs-cWl6b3NLZjRFN01zUEdGbHdrRHJjVlN3MGNV/edit?usp=sharing
  Al blijft het belachelijk dat Sony hier niet een fatsoenlijke aansluiting voor leverd.
  Enfin, ik heb nu een goede ontvangst.
  Al moet ik er bij zeggen dat de ontvangst op de FM band nog niks is. Maar daar luister ik ook bijna nooit meer naar.

  • tim 24/11/2014 at 11:57 #

   Bedankt Remie

   Ik heb hezelfde probleem, maar ken weinig van Coax. Op je foto (https://drive.google.com/file/d/0Bwg-ZEbIMEs-cWl6b3NLZjRFN01zUEdGbHdrRHJjVlN3MGNV/edit?pli=1) zie ik twee draadjes vertrekken naar een coaxplaatje. Ik vermoed dat de draadjes onder de vijsjes eindigen?

   Dat plaatje met coax, wat voor ding is dat? Waar schaf ik dat aan? Kan ik daar dit voor gebruiken (http://www.kleinspul.nl/index.php?productID=920&cat=887)?

   • Remie 21/12/2014 at 10:21 #

    Hallo Tim,
    Op de eerste foto is inderdaad niet te zien waar die draadjes naar toe gaan.
    Zo’n coax stekkertje heeft in feite twee aansluitingen, de ene is het middelste pennetje (daar kun je het draadje insteken en met het schroefje vastzetten).
    De tweede aansluiting is voor de ommanteling van de coax kabel.
    Coaxkabel bestaat uit een draadje in het midden met daaromheen eerst isolatie en dan een soort van gevlochten netje (de ommanteling) rondom de kabel.
    De ommanteling verbind je door deze onder een soort van bruggetje vast te klemmen met twee schroefjes.
    Het rode draadje heb ik aangesloten aan het pennetje van de coax stekker, de zwarte draad heb ik vastgezet onder 1 van die schroefjes voor de ommanteling.
    Het plugje dat ik gebruikt heb is inderdaad gelijk aan het plugje van jouw tweede foto. Dat kun je bij iedere radio-tv handelaar vinden.
    Voor een verbinding met de antenne heb je dan twee nodig, een mannetje en een vrouwtje, die dan in elkaar passen.

    Succes ermee.

 97. Erwin 25/05/2014 at 10:03 #

  Hallo

  Ik woon in Roermond en heb gisteren een Sony
  XDR-S40 DBP gekocht .Vooral om buitenshuis te gaan
  gebruiken.(Ik kan hem nog ruilen/terugbrengen)
  Wat ik vreemd vind is dat bijvoorbeeld Radio 10
  en alle andere commerciele zenders in mijn appartement
  overal zeer goed doorkomen maar dat bijvoorbeeld
  3FM en Radio 2+5+6 alleen op een bepaalde plek
  te ontvangen zijn in mijn appartement.
  Soms valt de ontvangst van de PO zenders weg als
  ik de radio met telescoopantenne 10 cm verplaats.
  Is het toestel gewoon slecht of komt dit omdat
  ik in een appartementencomplex woon met veel
  beton en betonijzer in de buitenmuren.
  Of komt het door de frequentie van de PO-omroepen
  en zitten de commercielen op een betere (hogere) DAB+
  frequentie.

  • LUUK 08/06/2014 at 12:15 #

   De commerciele stoken in Limburg meer vermogen dan de publieke omroep. De commerciele zenders hebben sterke zenders in Ittervoort en Eys staan. Verder hebben ze een steunzender in Venlo.

   De publieke omroep heeft slechts twee laag vermogen zenders aan staan in Venlo en Maastricht en gebruiken bovendien een slechtere foutcorrectie (In vaktaal EEP-3A voor de commerciele en EEP-3B voor de publieke omroep.

   De oorzaak van de slechte ontvangst is dus het lage uitzendvermogen van de NPO in Limburg plus de slechtere foutcorrectie.

   Daar komt, in elk geval voor de NPO, op termijn verbetering in, als er ook een steunzender op de toren in Roermond komt.

   • Rob 15/07/2014 at 17:48 #

    Hoi Luuk, Ik heb in Panningen maar heel beperkt ontvangst van 1 commerciele zender. Maar deze valt steeds weg. Ik wil ook graag bovenstaande atanne maken, maar vind de uitleg een beetje wazig.Ook ik heb een Noxon Journaline radio.

    • Wim 03/12/2018 at 18:39 #

     Ik kom er inderdaad ook niet helemaal uit.

 98. Henk de Haas 06/05/2014 at 18:22 #

  Woon in Hapert (Nbr). Geen ontvangst van NPOzenders met de antenne van de dabtuner.
  Antenne eraf en vervangen door de draadantenne van Sander.
  Meteen prima ontvangst van Radio 6 en andere NPOzenders.
  Gelukkig! Komt wel heel precies hoe je de antenne richt. Een centimeter naar links of rechts maakt veel verschil.

  Sander, bedankt!!

 99. Leo van den Elshout 29/03/2014 at 08:10 #

  Ik heb sinds kort een andere auto gekocht en heb tot het laatst getwijfel om er een DAB+ Radio in te laten bouwen
  omdat er standaard een draadantenne bij zit en er niemand kan zeggen wat voor buitenantenne er bij nodig is heb het uiteindelijk niet gedaan heeft iemand ervaring met buiten antennes voor de auto ?? want een raamantenne is eerst al eens geen gezicht en waardeloos !

 100. Ray 18/03/2014 at 19:36 #

  Best leuk hoor een beetje rommelen met antenne draadjes.
  Ik vind het ook weer een beetje bij het hele radio gebeuren horen.
  Dat heeft wel zo zijn charme.

 101. Rene Meuleman 26/02/2014 at 20:39 #

  Misschien een simpele suggestie: voer het vermogen van het signaal op zodat we niet met z’n allen hoeven te “knutselen”. We betalen met z’n allen toch voor een bruikbare kwaliteit van onze omroepzenders. Niet?

 102. Leo van den Elshout 17/02/2014 at 21:00 #

  tja is triest Rien belachelijk in 2014 dat zoiets nog gebeurd eigenlijk moet voor zoiets gewoon een update mogelijk zijn vind ik maar ja dan luister je er de vrt zenders mee maar een troost er zijn nog vele mensen met jou de dupe zitten in het zelfde schuitje !

 103. Gerard Lokhoff 15/02/2014 at 12:52 #

  Even gegoogled naar deze tuner, en op de site van Harman Kardon kun je de gebruiksaanwijzing downloaden. Daarin staat duidelijk dat het een DAB ontvanger is, niets over DAB+. Het enige dat je hoop zou kunnen geven is het feit dat er een software update aansluiting op zit, maar er wordt op de site géén update software aangeboden.
  Ik zou het wagen een email aan Harman Kardon te sturen, met de vraag op het mogelijk is een update uit te voeren, of die inderdaad aangeboden gaat worden, en hoe dat dan uit te voeren. Het zou wel vreemd zijn dat men in 2009 nog een ontvanger ontworpen heeft zonder zich om DAB+ te bekommeren… Het kan zijn dat je voor die software moet betalen, i.v.m. de licentie op de DAB+ Audio Codering.

  • Rien o 17/02/2014 at 18:35 #

   Heb gemailt met harman/kardon,mijn tu980 is een dab tuner,dus geen dab+ en een update zit er niet in,is niet mogelijk,ook hebben ze op dit moment geen tuners met dab+Baal hier echt van.

 104. Leo van den Elshout 14/02/2014 at 23:54 #

  Ik wens jou sterkte toen Ron met een beetje geluk is ie nog op te graden maar anders vrees ik dan het een prima vrt ontvanger zal zijn maar de rest kun je dan echt vergeten !

 105. Leo van den Elshout 12/02/2014 at 23:54 #

  Maar heb je nu wel geluid op die Radio Rien de VRT moet er nog op te beluisteren zijn maar hoogt waarschijnlijk de rest niet !

  • Rien o 14/02/2014 at 20:21 #

   nee Leo wat ik ook probeer komt geen geluid uit mijn luidsprekers.misschien moet ik mijn processor wel resetten,misschien dat dat helpt!

 106. Leo van den Elshout 10/02/2014 at 23:45 #

  Tja is een verouderde ontvanger deze ontvangt DAB maar word niet meer gebruikt is DAB+ geworden helaas Rien want deze kun je als DAB ontvanger niet meer gebruiken!

  • Rien o 11/02/2014 at 18:43 #

   Hoi Leo, op mijn display komt testaan als ik en zender heb geselecteerd DAB+ dus ga er toch nog mee verder.Wel bedankt voor je reactie!!

 107. Rien o 08/02/2014 at 13:22 #

  Hallo allemaal,ben in bezit van Harm kardon tu980 tuner ook zit hier en orginele dab antenne bij, waneer ik ga scannen vind hij 37 zenders allemaal met vol berijk maar er komt geen geluid uit mijn boxen. Wat te doen?? Woon in Etten-leur.

  • Gerard Lokhoff 11/02/2014 at 17:46 #

   Rien, je hebt inderdaad waarschijnlijk een oude DAB ontvanger, maar je zou toch op z’n minst met 37 zenders de VRT stations moeten kunnen horen. Weet je zeker dat het er géén 27 zijn ? Dat ligt meer voor de hand, en dan zijn ze allemaal DAB+, géén DAB…

   • Rien o 11/02/2014 at 18:55 #

    Hallo Gerard mijn tuner is drie jaar oud. Zou het echt erg vinden als die nu al veroudert. Is Dank je wel voor je reactie

 108. Piet 06/02/2014 at 10:13 #

  In deze tijd zou je toch niet hoeven te knutselen met externe antennes en antennekabels. Dat is zo jaren zestig. Toen kon je toch ook gewoon de antenne uitschuiven van je transistorradio op batterijen en luisteren naar muziek. Waarom nu niet meer?

  • Sander 07/02/2014 at 10:00 #

   Dat hoeft over een tijdje ook niet, maar we zitten in NL in de beginfase van digitale ether radio, dan willen sommigen toch graag het DAB+ signaal ontvangen, ondanks dat het op die plek eigenlijk nog niet klaar is. Als we eens een jaar of wat verder zijn, zijn dit soort knustelwerkjes uiteraard niet nodig en alleen voor de echte radiofreaks.

   • Maurice 13/02/2016 at 10:03 #

    Ik woon in Delft, en heb net een dure Yamaha receiver aangeschaft. We zijn 2 jaar (!) verder en de ontvangst is nog steeds ronduit problematisch. Ik ben aangewezen op de zender in Rijswijk (Churchill toren) en kan daar helaas niet op richten. De kosten van (mobiel) internet zijn flink aan het zakken. Is er nog wel een toekomst voor DAB+ ?

    • Raymond 06/06/2016 at 15:51 #

     Ik woon in Waddinxveen, in eengezindswoning.
     Heb een draagbare radio, Roberts Radio Classic Blutune met vaste antenne.
     Radio staat ca 1m van de schuifpui.
     Ik ontvang met gemak 107 zenders op Dab+
     Volle signaal uitslag.
     Daar zitten ook de regio zenders tussen van Groningen tot Limburg en van NoordHolland to Zeeland.

     • Raymond 06/06/2016 at 16:09 #

      Aanvulling:

      Heb deze draagbare (Roberts Classic Blutune) radio op de versterker aangesloten, via de line-out. Een super stereo geluid.
      Heb deze radio gekocht op Amazon UK, voor £79,95

      (let op: wel ff een verloopstekker UK-EU erbij nemen voor netstroom; De Brennenstuhl travel adapter voor £3,29 is een stevige degelijke adapter)

   • Johan 01/12/2018 at 14:29 #

    Hallo Sander,
    Dankuwel voor de antenne tip.
    DAB+ werkt nu prima.Merci,
    Johan

 109. erik de wit 18/01/2014 at 19:51 #

  NPO RADIO 5 OP FM LOPIK 100.70 MHZ

  • Leo van den Elshout 05/02/2014 at 22:07 #

   Erik dat kan niet want daar zit de grote zender van Q-music niet te veel in de efteling komen Erik

 110. erik de wit 18/01/2014 at 19:50 #

  NPO RADIO 5 OP DAB

 111. Gerard Lokhoff 13/01/2014 at 19:14 #

  @ Rien : ik zie géén reden om de mantel van de 22 cm überhaupt te strippen: deze heeft nauwelijks invloed op de elctromagnetische straling…

 112. Rien 10/01/2014 at 17:30 #

  Dank voor deze info en ideeën het werkt perfect 100% signaal dit was 20% bij ons.

  (++glas was de oorzaak en een slechte T lint antenne die bij de Marantz was bijgeleverd)

  Een kleine aanpassing van de uitleg, in plaats van 22 cm insnijden heb ik 20,5 cm ingesneden de mantel er af daarna een inkeping 1,5 cm dit kleine stukje mantel gebruiken voor de overgang in plaats van plakband.

  Regio Wormerveer N-H

 113. Ron dingemans 09/01/2014 at 05:53 #

  gisteren met de draadamtemme even ontvangs gehad van de vrtzenders.
  Dit was wel minimal, na een uur was het weer weg, en doen nu nog alleen de NPO en VCR.
  Dat is met de Noxon op een flat van 9 hoog.. als de dekking beter word, gaat die draadantenne wel weg, want is lasting om ieder keer te verwisselen.
  Ik woon in s’Hertogen Bosch en weet niet precies welke zendmast van de vrtzenders gebruikt wordt ?
  Ook had ik de afgelopen weekend een aantal Duitsers ontvangen in dab+. vanaf welke zendmast dat afkwam is mej ook een raadsel.
  Gister had ik geen ontvangst van de duitsers.

 114. Oos 30/12/2013 at 23:19 #

  Prima oplossing, bedankt voor de tip! Kon een oude kabel gebruiken heb nu perfect ontvangst.

 115. REINER 27/12/2013 at 09:57 #

  Wat een ramp in Winschoten,enkele weken erg slechte ontvangst van Dab+ NPO & de commerciële stations.Wat is er aan de hand of zijn de Antennes door de Storm weggewaait?

 116. Jeroen 21/12/2013 at 15:19 #

  Wat een geklooi toch met dat DAb+. Het wordt zo natuurlijk helemaal niks!!!

 117. R.ZEMISCH 15/12/2013 at 15:17 #

  Ik hat enkele dagen geleden perfecte ontvangst van de NPO & de commerciële stations en heel wat Duitse Dabzenders in Winschoten in mijn Flatwoning overal waar ik de radio plaatste volop ontvangst zo goed was het nog nooit ik dacht wou eindelijk zo moet het,maar twee dagen later alles weer weg .Het zal zeker aan het weer gelegen hebben .Weet er iemand meer over?Ook wat de steunzenders aan invloed op de ontvangst hebben

  • Gerard Lokhoff 15/12/2013 at 17:39 #

   Afgelopen week waren er atmosferische omstandigheden waardoor de reikwijdte van zenders veel groter was dan normaal. Dit had tot gevolg dat men in gebieden waar (nog) niet ontvangst van de Nederlandse DAB+ stations normaal gesproken mogelijk is toch deze stations kon ontvangen. Maar ook dat in gebieden waar de ontvangst normaal gesproken stabiel is, door storing van (buitenlandse) zenders op dezelfde frequentie, de ontvangst minder was. Dit laatste gold met name voor de commerciële multiplex op kanaal 11C. De veldsterkte van de NPO multiplex op 12C is over het algemeen in het beoogde ontvangstgebied hoger dan die van 11C, waardoor dergelijke storingen minder effect hebben.

   • Wim Hoek, PA3AKK 15/12/2013 at 23:05 #

    Ter aanvulling op de reactie van Gerard. Die atmosferische omstandigheden zijn temperatuurinversies. Hiervoor zijn luchtlagen, die verschillende temperaturen hebben en tegen elkaar aan liggen, verantwoordelijk. Op het scheidingsvlak ontstaat een spiegelwerking. Tegen deze denkbeeldige spiegel worden de radio en tv golven gereflecteerd zodat het zendbereik tot vele honderden kilometers uitgebreid kan worden daar waar het gewoonlijk, afhankelijk van de hoogte van de zendantenne, niet meer dan 30 tot 60 kilometer is. Hoe hoger de spiegelwerking ligt hoe groter het tijdelijke bereik wordt. Ook kunnen verderop gelegen zenders, die dezelfde frequentie gebruiken, gestoord worden. Deze omstandigheden doen zich voor bij een hogedruk gebied waarbij er tussen dag en nacht grote temperatuurverschillen tussen de luchtlagen ontstaan. Vaak is er, door dit rustige weer, ook mist maar dat gebeurt dus niet altijd.

 118. Wim Hoek, PA3AKK 13/12/2013 at 23:26 #

  Als antenne gebruik ik een VHF-scannerantenne (40-400 MHz), een z.g. discone, ook wel parapluantenne genoemd. Die is er al voor gemaakt om verticaal gepolariseerde signalen te ontvangen en is ook nog eens breedbandig en daarmee zowel geschikt voor Band II (FM) als Band III (DAB+ op de oude tv-kanalen 5 t/m 12 = 175 – 230 MHz). Je moet het alleen even weten want bij het woord “scannerantenne” denk je niet aan omroepontvangst. Voor DVB-T televisieontvangst gebruik ik ook een scannerantenne, maar dan een model voor 108-1300 MHz (VHF hoog en UHF). Deze Microscan 600 piekt mooi in de UHF tv-kanalen. Daaronder een UHF-antenneversterker om de kabelverliezen te compenseren. Alles op de grens van Overijssel en Friesland en onder het dak. DAB ontvangst is met mijn Yamaha T-500D tuner op 11c en nu ook 12c prima en tv ontvang ik vanaf Smilde, Zwolle, Leeuwarden en Lelystad met diverse DVB-T ontvangers.
  Veel succes met de digitale ontvangst!

  • Jeronimo 27/12/2013 at 01:00 #

   Bij Conrad staat een scanner (discone)antenne welke een bereik heeft van tussen de 25 en 1300 Mhz. Wat voor voordelen heeft het dan om 2 verschillende modellen te gebruiken? Of heeft 1 antenne met een ruimer frequentiegebruik nadelen?

   • Wim Hoek, PA3AKK 02/01/2014 at 14:35 #

    Die disconeantenne waarvan ik beweer dat die tussen 40 en 400 MHz werkt, is waarschijnlijk de antenne waar je op doelt. Aan de bandeinden werken ze vaak minder goed. Vandaar dat ik niet tot het uiterste ga. Heb je voldoende signaal omdat je niet ver van de zenders af zit dan kun je het gerust met 1 disconeantenne voor FM, DAB+ en DVB-T proberen. Gebruik je ook een breedbandversterker eronder dan heb je meer kans op intermodulatie. Vandaar een tweede reden om alleen onder de antenne voor UHF een versterker, die alleen het UHF deel met de DVB-T zenders versterkt, te gebruiken. De kabelverliezen zijn bij UHF groter dan bij VHF en een versterker compenseert alleen de kabelverliezen. Succes!

 119. CeesJ 11/12/2013 at 11:40 #

  Ik vind het niet meer van deze tijd dat je moet prullen met antennes. Dat is echt iets van de jaren zestig. Ik moet regelmatig mijn DAB+ radio verplaatsen voor de ontvangst. Staat ie een uur te spelen en gaat hakkelen en daarna stopt ie. Radio weer 20 cm verplaatsen en dan begint het feest weer opnieuw. DAB radio is niet gemaakt voor ons, maar voor de zenderexploitant. Kan ie goedkoper uit zijn.
  Wat vind je van het beroerde geluid van Sublime FM? Wat mij betreft mogen ze de naam veranderen in Bagger FM.

  • joop 27/01/2014 at 22:21 #

   Het is een antenne kwestie
   Als je ver van de zender woont kan het tegen vallen
   Ik zit in Denhaag vrij dicht bij de K P N toren
   en haal zonder de antenne uit te trekken alle zenders binnen dat is dan weer een voordeel
   Ik heb pas DAB plus voorheen DAB band 3 maar die is uitgeschakeld kon gelijk mijn radio,s weg gooien
   ook zo iet leuks men doet maar
   Maar goed DAB plus heeft weinig band breedte 64 Kbps
   voorheen was dat 128 Kbps per zender dat is de helft minder
   en dit gaat ten koste van de ontvangst zeker als je ver van de zendmast af zit
   Maar ze gaan vast verder sleutelen het staat nu nog in de kinderschoenen dit nieuwe systeem

 120. Willem Knegt 09/12/2013 at 17:21 #

  Allemaal leuk deze tips, maar de zendsterkte moet echt omhoog, met gewoon DAB radio was dit dik in orde !!! Nu meer zenders, ook leuk, maar de ontvangst kwaliteit moet dus beter worden, NPO heeft beterschap beloofd ,vanaf Januari 2014, maar weer afwachten! U allen veel luister plezier. Zelf een radio liefhebber!

 121. Balt 07/12/2013 at 01:11 #

  Gerard dank voor je reactie, op de eerste verdieping heb ik inderdaad wel signaal in de buurt van een raam zelfs beter dan de NPO stations, omgekeerde wereld dus. Maar dat is niet helemaal de bedoeling.

  • Gerard Lokhoff 08/12/2013 at 18:25 #

   Balt, graag gedaan! Vreemd dat je daar dan de commerciële stations beter ontvangt dan de NPO, maar is mogelijk: de 2 netwerken zijn totaal verschillend opgebouwd. Voor de commerciële mux zijn er vrij veel zenders met lager vermogen gebruikt, terwijl voor de NPO meer een traditioneel netwerk met minder maar sterkere zenders wordt gebruikt. Hoewel je zou verwachten dat de veldsterkte met een betere spreiding meer gelijkmatig zou zijn, merk ik al autorijdende dat het netwerk van de NPO vrijwel overal een hogere veldsterkte heeft (in het beoogde dekkingsgebied natuurlijk). Jammer genoeg gebruikt de NPO dan weer een foutencorrectiemode die de ontvangst weer moeilijker maakt – en dit merk je aan de randen van het ontvangstgebied.

   Wat betreft de ontvangst van de commerciële stations: ik merk in Eindhoven en in de auto en trein in Nederland een nogal wisselende veldsterkte. De ene dag is het prima, de andere op het randje. Ook kan het gebeuren dat de zender uitvalt en na 2 seconden met een flink andere veldsterkte terugkomt. Ik weet niet goed wat ervan te denken. Gemiddeld lijkt het langzaamaan beter te worden (ontvangst in b.v. parkeergarage wordt geleidelijk aan beter), maar het geeft nog niet echt vertrouwen in een stabiele ontvangst. Overigens kan de gevoeligheid van de ontvanger ook flink wat uitmaken: ik heb 9 DAB ontvangers, de meeste ontvangen prima, maar er zijn er 2 bij die duidelijk minder gevoelig zijn en op het randje ontvangen. En de plaats in huis kan flink wat uitmaken. Er zijn plekken waar ook de gevoeligste ontvanger géén geluid geeft. De dekkingskaarten geven een berekende verwachte veldsterkte aan. Het geeft géén garantie op ontvangst, maar de kans op ontvangst.

   Het is te hopen dat het in Culemborg ook nog beter wordt, maar ik zou het wel even melden aan info@digitalradio.nl – de slogan (‘Je favoriete zenders … en meer’) gaat vooralsnog in Culemborg dus niet op…

 122. Balt 05/12/2013 at 22:48 #

  Woon in Culemborg, volgens DAB ontvangstkaarten zou ik zowel voor de NPO als voor VCR stations een goede indoor ontvangst moeten hebben via DAB+. Werkelijkheid: NPO bijna 100% ontvangst en een fantastisch geluid, VCR nagenoeg geen signaal, soms heel even wat geluid.
  Helaas heeft de tuner slechts een vaste draad als antenne. Het apparaat voldoet verder ook via wifi uitstekend. Weet iemand een oplossing. het verschil is wel heel erg groot.

  • Gerard Lokhoff 06/12/2013 at 18:50 #

   Balt, ik zou allereerst eens een andere positie proberen: soms maakt 10 cm al een wereld van verschil…
   Mocht het op andere locaties in huis niet werken, dan gewoon melden aan info@digitalradio.nl. Men moet de gaten in het netwerk toch op de één of andere manier ontdekken.
   Overigens heb ik in de trein ook al gemerkt dat de ontvangst in die buurt minder is.

 123. Leo van den Elshout 03/12/2013 at 20:15 #

  Luce wil jou niet ontmoedigen maar vrees dat je dat nooit mee zal maken overal goede ontvangst binnenshuis

  • luce 08/12/2013 at 18:59 #

   Hoi Leo,

   Dank voor je reactie.
   Misschien heb je gelijk maar meer zenders én een fors hoger vermogen zou aan de huidige – zéér belabberde – situatie toch heel wat kunnen verbeteren.

   • Leo van den Elshout 11/12/2013 at 01:04 #

    Hoi Luc ik merk zelf hier ook dat we hier aan het randje zitten van de zender Loon op Zand en hoop dat er hier in de regio Breda bv ook een zendmast bij komt voor versterking ik hoop dat hier naar geluisterd word door de zendermaatschappij

   • joop 13/02/2016 at 21:31 #

    Nou ik woon in DenHaag dicht bij de KPN MAST ook Dab
    en ontvang radio flevoland en Gelderland maar valt wel eens weg 1 bolletje signaal wel weinig
    Dab is nog ;lang niet volmaakt langere afstand zenders vallen vaak weg

 124. luce 30/11/2013 at 14:14 #

  Knap hoor al die handige Harry’s. Echt waar ik bewonder jullie.
  Anderzijds is het wel zo dat OVERAL in Nederland ( ook BINNENSHUIS )perfecte ontvangst van DAB+ mag verwacht worden. NPO en VCO doe daar wat aan verdomme.

 125. erik de wit 28/11/2013 at 19:32 #

  NPO RADIO 7 OP FM

 126. erik de wit 28/11/2013 at 19:32 #

  NPO RADIO 6 OP FM

  • Egbert 30/11/2013 at 10:45 #

   Radio 6 in de FM band? Waar en welke frequentie? Ik denk dat je “Radio 6 op DAB” bedoelde te zeggen. Toch?

 127. Ron Zant 26/11/2013 at 05:22 #

  Ik heb mijn DAB+ tuner verhuisd naar de andere kant van de kamer, 100% ontvangst. Op een flatje in Assen. Het wachten is voor mij op de publieke zenders, je moet wel geduld hebben!

  Sublime klinkt heel slecht, Juize weer heel goed. ik gebruik een Marantz NA7004 Network player.

 128. Leo van den Elshout 25/11/2013 at 20:00 #

  Hoi leuk die experimenten en wil zeker niet negatief over komen maar ik heb het geluk dat ik op bepaalde plekken met een draagbare radio DAB+ in huis kan ontvangen maar wat als je een slechte ontvangst hebt of helemaal geen ontvangt valt hier op een of andere manier nog winst te halen ik weet wel dat het sinaal maar net voldoende is hier maar valt soms toch weg als ik er kort langs loop!

 129. Gerard Lokhoff 23/11/2013 at 20:35 #

  Tja, ‘t is vooral een kwestie van geld: goede indoor ontvangst vraagt vooral meer vermogen dan er nu opgesteld wordt. In deze tijden van bezuinigingen heeft DAB+ nu niet bepaald de prioriteit.

  • Bernd Gaykema 23/11/2013 at 22:08 #

   Ook al zijn we 33 jaar verder dan 1980, hoe radio werkt verandert niet.
   DAB+ zendt uit op ongeveer 270 MHz. Deze frequentie is erger dan de 100 MHz van de FM, ze dringt minder makkelijk gebouwen binnen. Waarom ze er dan toch voor gekozen hebben?

   Met (veel) meer vermogen zou de ontvangst binnen iets beter kunnen worden, maar het blijft behelpen.

   De fout-correctie van het DAB+ protocol maakt het mogelijk om met minder veldsterkte toch nog een goed audiosignaal te krijgen, maar er zijn grenzen …. .

   Een kwalitatief zeer goede DAB+ ontvanger (met weinig eigen ruis, met een extreem gevoelige ingangstrap die goed gefilterd is om geen last te hebben van nabijgelegen (sterke) signalen, met een super-afgeregelde antenne die goed in resonantie is en verticaal staat (klinkt allemaal duur …), ja, die werkt wel. $$$$

   • Egbert 24/11/2013 at 21:11 #

    $$$$ ?

    Ik denk € (een hele hoop) 🙂

   • Leo 25/11/2013 at 00:19 #

    Er is een hele simpele reden dat er voor dit frequentiegebied is gekozen, er was niet zomaar wat anders beschikbaar. Ze konden niet van de ene op de andere dag in de jaren ’90 alle FM zenders uitzetten en (toen nog) DAB op dat frequentiegebied zetten.

    Kortom, er is gekozen voor de ruimte die vrij kwam toen analogie televisie via de ether werd uitgefaseerd omdat iedereen op TV via de kabel, satelliet of andere manieren was overgestapt. Toen kwam er een prima stuk spectrum vrij waar heel veel radiostations (om precies te zijn: 684 stations met 64 kbit/s en EEP-3A foutcorrectie -betere correctie dan de NPO nu) in passen.

    Op zich hoeft die frequentie helemaal niet zo’n probleem te zijn. Mobiele telefonie zit tussen de 800 en de 2600 Mhz -vele malen hoger dan DAB dus- en dat kan ook bij mensen thuis binnenkomen.

    Laten we even kijken hoe alles werkt in februari als alles is uitgerold. Als het dan nog steeds problemen oplevert kan de NPO alsnog de foutcorrectie ophogen.

    • Rob 24/06/2017 at 01:25 #

     Het is nu juni 2017 en ik heb hier in Voorthuizen nog steeds een shit ontvangst.

 130. REINER 23/11/2013 at 20:10 #

  Da ben ik helemaal mee eens Paul,leuke ideen hier maar dab+ moet het gewoon doen zonder antenne gedoe straks moet je een dragbare schotel kopen om dab+ te kunnen luisteren dan maar terug naar Fm.Ik hoop dat ik het nog kan meemaken dat dabradio in elk huis en flat zonder uitval werkt in deze moderne tijd.

 131. Paul 23/11/2013 at 18:47 #

  Leuk bedoeld en ook serieus te nemen om de antenne aan te passen.
  Het is alleen zóóó 1980 om allerlei dingen te moeten doen op antennegebied om je zenders zonder storing te moeten ontvangen.
  Vandaag de dag mag je toch verwachten dat de techniek zodanig is voortgeschreden, dat een goede ontvangst gewoon mogelijk is zonder inspanningen.
  Dus gewoon lopen met je portable DAB+ ontvanger met de oortelefoon als antenne.
  Dat moet gewoon werken. De tijd dat je op je harses een 3 elements Yagi-antenne nodig had om goed te kunnen luisteren onderweg naar de FM, zou nu echt achter ons moeten liggen in dit DAB+-tijdperk.
  NPO: kietel nu eindelijk eens die foutcorrectiemodus eens een beetje op naar de gewone waarden en zorg er daardoor voor dat men kan genieten van DAB+ zonder overdreven fade-outs. De techniek is er klaar voor, dus pak die kans dan ook gewoon. Laat je nu eens niet kennen met onkunde.
  Dan is iedereen blij en hoeven er ook niet meer vele trucs uit de doos te komen om de uitzendingen zonder storing te ontvangen.

  • joop 27/01/2014 at 22:08 #

   Ja dat is zeker waar we worden al genoeg op kosten gejaagd 2 dab radio moeten weg gooien omdat er niet meer op te ontvangen is zonder enige waarschuwing
   Maar nu heb ik een dual radio dab plus en ik woon vrij dicht bij de K P N zend toren en zelf zonder antenne ontvangst prima ontvangst alle zenders
   en ik kan er een kort draadje aan hangen van 15 c m
   Maar veel capriolen hoef je niet uit te halen
   Wat doen ze eigenlijk met die DAB L band 1495 mhz
   die is nog niet gebruikt geweest
   Dan nog even het DAB plus systeem zend uit met 64 kbps
   dat was met de oude dab band 3 128 Mhz en Radio 4 160
   kbps( ontvangst was prima)
   Dus de bandbreedte heeft flink moeten in boeten
   Hopelijk wordt dit alsnog verbetert
   En Laten ze Soul radio ook eens op DAB zetten
   I p v Radio Maria en efteling radio

 132. Gerard Lokhoff 22/11/2013 at 18:34 #

  Leuk ontwerp, is een soort ground plane antenne, maar dan zonder de naar buiten uitstekende radialen, Wat ik niet snap is waarom de isolatie van de 22 cm ‘aardscherm’ moet worden verwijderd. Het is plastic, zou niet veel demping voor radiogolven moeten hebben, dus lijkt me eigenlijk niet nodig deze te verwijderen: blijft de aardmantel ook beter zitten… Ik zal het ook eens proberen voor een ontvanger die marginaal signaal heeft op het moment.

  • Gerard Lokhoff 23/11/2013 at 20:38 #

   Aanvulling: heb een versie gemaakt waarbij de isolatiemantel gewoon om het stuk van 22 cm is blijven zitten, en dat werkt ook al lekker. Dus met minder werk kan het ook ;O)

 133. jos 22/11/2013 at 18:27 #

  Hoi,

  zou deze antenne ook gebruikt kunnen worden om dvb-t ontvangst te verbeteren?

  Gr,

  Jos

  • Egbert 23/11/2013 at 11:51 #

   Dag Jos.

   Voor DVB-T ontvangst raad ik jou de z.g. bierblikantenne aan. “Google” maar eens op die term en je komt iets tegen dat er gewoon niet uitziet, maar heel gemakkelijk in mekaar te steken is en dat wonderbaarlijk goed functioneert.

 134. Jon Hille 21/11/2013 at 23:47 #

  Ah, eindelijk! De oplossing voor de ook in Den Haag teleurstellende DAB+ ontvangst. Ik heb de getipte antennekabel meteen besteld, dus die is zaterdag in huis.
  Estetisch kan ik het niet noemen, maar ik ga eens nadenken of ik hier wat creatiefs van kan maken. Want zo’n lelijke witte draad langs mijn donkerbruine slaapkamermuur is natuurlijk geen gezicht 😉

  Dank voor de tip en ik laat mijn bevindingen weten!

  Gr.
  Jon

  • Gerard Lokhoff 22/11/2013 at 18:29 #

   Er is ook grijze en zwarte coax kabel, en misschien ook wel bruin… ;o)

  • Rob Winkelmann 22/01/2019 at 22:31 #

   Gewoon in een pvc pijp van 70mm schuiven, boven en onderzijde dop erop en in een leuk kleurtje schilderen.
   iedereen vraagt dan gelijk, wat een speciaal iets dit is…:-)

 135. Skuur 21/11/2013 at 23:07 #

  Heb zojuist mijn ort7500 radiootje uitgepakt. Maaaaaarrrrrrrrr geen enkele vorm van dab+ ontvangst! Ik woon in Dokkum. Wat te doen?

  • Bernd Gaykema 23/11/2013 at 22:00 #

   Handleiding gevolgd (eerst een scan doen)?
   Maar ik denk dat Dokkum nog even in het witte gebied ligt. Ik was vrijdagavond in de stad Groningen en daar is ook amper ontvangst, van zowel NPO als VCO. Het noorden is niet het eerste aan de beurt, blijkbaar …

 136. erik agelink 21/11/2013 at 15:31 #

  Heb je die antenne oplossing ook nodig bij en REVO MONDO of heb je oplossing niet nodig in de buurt van Dokkum
  Nog een vraag trouwens ik wil graag Freez FM ontvangen ,die zit alleen op gewoon op de FM ,dus niet meer op de Kabel pak ik die gewoon zonder antenne uit de Frieselucht ??

  • Egbert 21/11/2013 at 17:35 #

   Dag Erik

   In de buurt van Dokkum is met een “gewoon” portable radio’tje dit station te ontvangen; 98.7 MHz. Succes en luister ze.

 137. Egbert 21/11/2013 at 12:10 #

  Inderdaad een creatie die heel goed functioneert. Ik heb hier een USB stick met daarin een breedband ontvanger. Het ding is eigenlijk bedoeld om TV te kijken, maar daar heb ik als “radio-beest” nu even helemaal niks mee. Ook DAB(+) is met dit ding te ontvangen en de antenne van Sander functioneert ook met dit ding wonderwel. Ik heb een oude kanaal 5 TV antenne liggen; inclusief de aanpassing naar 75Ohm. Dat ding met deze stick verbonden en wat ik daarmee oppik is werkelijk formidabel. Echter in mijn woonplaats in Zuid-Limburg (Hoensbroek) nog niks te horen van de P.O. Nog even geduld dus. Nu nog iets verzinnen om mijn Pure One flow van een externe antenne te voorzien waarbij ik deze radio in orginele staat wil houden. Lijkt me een leuke uitdaging.

  • Sander 21/11/2013 at 12:17 #

   Goed dat te lezen 🙂
   Ik ben ook heel benieuwd naar je creatie om deze antenne toe te passen op radio’s met een vaste antenne…

   • Egbert 21/11/2013 at 14:37 #

    Oohps, foutje gemaakt. Mijn antwoord per ongeluk onder het verhaal van M.H. gedropt.

   • Leo van den Elshout 15/12/2013 at 12:17 #

    Hoi Sander hoe komt het toch dat het soms veel kan schelen met een draad antenne das soms enkele cm verplaatsen van de draad al een wereld van verschil kan zijn ?

   • Hans 11/01/2014 at 15:04 #

    Bedankt Sander, werkt super!

   • Paul 02/02/2016 at 14:40 #

    Hallo Sander,
    Dit werkt perfect op mijn Technisat DigitRadio 100 in de woonkamer, in een tussenwoning met veel beton in Arnhem, normaal 2, max 3 blokjes, nu ontvang ik 2 x zoveel zenders met 8-10 blokjes ontvangst.

    Antenne tegen de buitenmuur verticaal tussen een steen strip rand geklemd, je ziet er niets van…ideaal.

    • Arie 04/12/2016 at 15:08 #

     Wie kan mij thuis helpen? Om een goed ontvangst te krijgen

   • Don Caminada 15/11/2016 at 20:00 #

    Hoi sander,
    Ik heb hem gemaakt en een super succes!
    Ik had nog een speciaal 30 db besteld, maar die kan het niet maken tegenover deze zelfbouw!
    Ik om de antenne boven de 2 wikkelingen een stukje kabel strip gedaan met zelfklevende achterkant (Gamma). Hierdoor werd de antenne mooi recht en stijf. Kon hem daardoor zo tegen de muur plakken.
    Groet Don.
    Ps als je een foto wilt???

    • Sander 15/11/2016 at 20:14 #

     Mooi! Stuur maar een foto als je wilt… info@dabtuners.nl

    • Chris 25/04/2018 at 10:02 #

     kan je misschien de foto doorsturen.
     Mvg chris

    • De Schuiteneer Mario 19/12/2018 at 18:27 #

     Beste,

     Is het mogelijk een foto door te sturen!
     Avast bedankt.

     M.v.g

     Mario

   • Cees 25/12/2016 at 08:38 #

    Prima oplossing, gisteren gemaakt, inderdaad in een kwartiertje. Daarna aansluiten en gelijk van 29 naar 49 zenders. Bedankt voor de tip

   • Chris Lamon 20/12/2018 at 16:03 #

    Dag Sander, dag allemaal, ik heb gisteren, 19/12/2018 een DAB+ radio gekocht. Het is een Aldi aanbieding. Merk ENVIVO, type ENV-1548. Deze is met een vaste uitschuifbare antenne. Hier in Deinze (België) was ik ook niet zo tevreden van de Dab+ ontvangst. Met de antenne van de radio kon ik amper 14 posten scannen en de antenne kon moeilijk een ideale plaats vinden met goede, ononderbroken ontvangst. Ben dan beginnen zoeken op het internet en ben op uw fabricatie terecht gekomen, die met de 75 Ohm kabel. Het was zeker niet moeilijk om ze na te maken zoals u het uitgelegd hebt. De F-connector gebruik ik echter niet. Ik heb de antenne van de radio gehaald gewoon door het vijsje te verwijderen waarop ze scharniert. De coax die ik gebruikt heb was er één met een mannelijke en een vrouwelijke TV plug aan. De mannelijke (met de volle centerpin) heb ik afgeknipt en aan die zijde de antenne gemaakt zoals beschreven. Daarna heb ik de holle kern van de andere TV plug met een fijne tang plat genepen op ongeveer de dikte dat ze in de smalle gleuf past waar anders de antenne tussen gestoken wordt (en dan met vijsje moet vast gezet worden). Dus enkel de platgedrukte holle kern van die TV plug zit (min of meer) vast op de vaste antennevoet en enkel die kern komt dus in contact met de antennevoet. Toen ik na de installatie de DAB posten scande had ik er een 47 tal!
    Dus uw zelfgemaakte DAB antenne werkt ook voor DAB+ radio’s met vaste antenne Sander. Bedankt daarvoor. Groeten aan allen.

  • M.H 21/11/2013 at 14:22 #

   Egbert,

   Ook ik ben de laatste weken bezig geweest om mijn Cinergy DVB-T-stick om te toveren naar SDR! Na even bezig te zijn geweest concludeer ik dat dit fantastisch werkt! Voor slechts €22,00 een softwarematige breedbandontvanger in huis! Werkt prima met SDRSharp en dergelijke. Daarnaast heb ik ook de DABreceiver van sdr-j aan de gang gekregen. Gebruik jij deze ook?
   Misschien valt deze vraag buiten de bedoeling van dit topic, maar doordat ik zie dat ook jij bezig bent geweest om een SDR te maken van je DVB-T-stick, zou ik hem toch willen stellen.
   Op mijn PC merk ik dat het geluid iets vertraagd afgespeeld wordt met dit programma. Mocht je ook gebruik maken van de sdr-j tool, heb jij hier ook last van?
   Overigens maak ik gebruik van een 4-elements Yagi voor BandIII. Prima ontvangst^^

   • Egbert 21/11/2013 at 14:35 #

    Dag Sander en dag alle andere meelezers.
    Die kan. 5 antenne heb ik aan een parasolvoet bevestigd, natuurlijk in verticale toestand en die 75Ohm aanpassing die er al in zit gewoon met de coax verbonden. De F connector heeft naar de USB stick en verloop nodig. Ook maar “even” in mekaar gezet. Momenteel tel ik met deze configuratie maar liefst 60! (geen tiebvaut) stations. Voordeel van het grensgebied, toch? Als ik een koppelspoel wil berekenen om die antenne met de Pure te verbinden, klopt het verhaal misschien wel in de theorie, maar door het metaal van de bestaande spriet krijg ik een misaanpassing en werkt het niet. Misschien meneer Murphy de huur opzeggen? Het zal nog wel wat knutselen en experimenteren worden alvorens ik daar uit ben. Maar geduld is een schone zaak, nietwaar?

   • Egbert 21/11/2013 at 14:42 #

    Dag M.H.

    Dan denk ik dat we dezelfde stick gebruiken. Ik kocht deze bij Baco in IJmuiden. Ook de SDRSharp software draait op mijn PC. Het iets vertraagd weergeven heeft te maken met de verschillende zaken die zich in de PC afspelen. Tenslotte is die laatste niet alleen voor radio gemaakt en doe je er ook andere dingen mee 🙂 Je zult met die vertraging moeten leren leven.
    Mijn antenne is ook een 4 el en het doet ‘t allemaal prima.

    • Gerard Lokhoff 21/11/2013 at 19:03 #

     Het vertraagd weergeven van de audio in de PC software heeft te maken met de bijzondere ‘verpakking’ van het HE-AAC signaal in DAB+. Om het juist te decoderen is speciale software nodig, die niet bij de gebruikelijke gratis software oplossingen wordt meegeleverd…

  • Wubbe Brouwer 27/11/2015 at 15:39 #

   27-11-2015 ,ik vond het ontvangst bij mij thuis en onderweg in de auto zeer slecht deze antenne gemaakt en werkt 100% nu onder weg nog beter vind het slecht dat DAB+ zo word gepromoot terwijl het ontvangst in de auto nog bagger is zorg dat snel beter word want zo word het niks

  • Gerrit W. Rougoor 28/12/2016 at 18:03 #

   Ik ben ook even aan het knutselen geweest en het precies zo gedaan al je het al voorstelde ik had met de bijgeleverde dab antenne had ik 40 zenders nu heb ik er tachtig en dat met mist dus als het helder weer is zal ik nog een scan uitvoeren ik ben in bezit van een Dual Dab + radio er komt binnenkort nog een Dab + met internet radio met bluetooth er bij ook een Dual.

  • hwouda 09/02/2018 at 18:40 #

   hallo ik heb panasonic model sc-pt 460 al vele jaren oud radio omroep friesland altijd geruisop fm maar nu niet meer 10 minuten werk bedankt zou een nieuwe radio zet kopen hoeft nu niet meer

  • Ger 19/02/2018 at 22:47 #

   Heb een VW Golf 6 Cabrio waarin ik een nieuwe VW look Android radio/navigatie heb gezet. Nu heb ik een DAB+ antenne nodig, welke uiteraard niet op het dak geplaatst kan worden.
   Wie heeft een goede oplossing. Lees dat ervaringen met een plakantenne vaak niet goed zijn, maar misschien is er een goede oplossing. Zou een antenne is de deurstijl (A stijl) een optie zijn?
   Ben benieuwd naar goede producten of oplosingen. zou de oplossing met de Coax kabel ook in de auto kunnen werken?

  • peter 03/11/2018 at 15:32 #

   werkt super goed deze antenne
   ik heb boven in een het werkhok een sony dab radio en elke keer als je er langs loopt valt hij op stil
   hier zit zo,n draadantenne aan met een stekker 2 pin
   ik heb de 2e pin gemeten en ja gelukkig is dat de massa
   deze antenne gemaakt aan het stekkertje gesoldeerd en een prima ontvangst nu 90%+ geen uitval meer
   het betreft in het oosten en radio10 60/70 zender
   super bedankt

  • Jan Strijbos 29/11/2018 at 15:43 #

   Heb al veel uitgeprobeerd maar niets werkte goed.
   Heb een kabel gemaakt volgens bovenstaand tip en!!! het werkt nu perfect op mijn Pioneer DAB+

   Bedankt
   Jan

  • Erik Monninkhof 30/11/2018 at 10:58 #

   10 minuten werk. Waanzinnige ontvangst.
   Was mijn DAB antenne van de Marants CR603 kwijt. Even deze antenne gemaakt. Probleem opgelost!!

Geef een reactie