Algemene informatie

Glasheldere klank, nooit meer ruis, meer programma’s en extra informatie. DAB+ (Digital Audio Broadcasting), digitale etherradio heeft het allemaal in huis. Wat de cd was voor de muziek, is DAB+ voor de radio: de digitale opvolger van FM!

Op de traditionele radio, zoals wij die kennen, zijn alleen analoge signalen te ontvangen (beter bekend als FM en AM). De techniek heeft echter niet stil gestaan. Het is al langere tijd mogelijk om radiosignalen digitaal uit te zenden. DAB werd namelijk al in 1993 door een aantal samenwerkende Europese landen ontwikkeld. In 1994 werd DAB verkozen tot de Europese standaard voor digitale radio. In België wordt er sinds 1997 via DAB uitgezonden.

De ontwikkeling van DAB heeft echter niet stilgestaan. Een opgewaardeerde versie van DAB, met de naam DAB+, is door WorldDAB gedefinieerd. In Nederland zenden alle radiostations uit in DAB+. De commerciële radiostations zijn bij de lancering in september 2013 meteen uit gaan zenden volgens de DAB+ norm en ook de niet-landelijke radiostations zijn direct gestart met DAB+. De publieke omroep is in 2004 gestart met DAB volgens de toen beschikbare norm. In oktober 2013 heeft de NPO de overstap gemaakt naar DAB+. Tussen juli 2016 en december 2017 hebben een aantal lokale omroepen via een experimentele vergunning uitgezonden op DAB+. Er wordt op dit moment onderzocht hoe de lokale omroep in de toekomst een vaste plek kan krijgen op DAB+.

Ook in de ons omringende landen is het op veel plaatsen mogelijk om naar radiostations te luisteren die uitzenden in DAB+. In België zenden de publieke omroepen sinds 1997 uit via DAB. Inmiddels zijn alle radiostations overgestapt op DAB+. Daarnaast zenden er verschillende commerciële omroepen uit via DAB+. Ook in Duitsland zijn verschillende radiostations via DAB+ te ontvangen. In Nederland is het mogelijk om in de grensgebieden naar Belgische en/of Duitse radiostations te luisteren via DAB+.

Digitale radio biedt veel voordelen:

 • Het geluid is helder en zonder kraak of ruis.
 • DAB+ biedt ruimte aan veel meer radiostations dan op de traditionele FM-band. Op verschillende plaatsen in Nederland kun je meer dan 50 radiostations ontvangen via DAB+.
 • DAB+ is bijzonder gebruiksvriendelijk. Het zoeken naar een station is eenvoudig. Alle radiostations staan op alfabetische volgorde. Je zoekt dus op naam en niet meer op frequentie.
 • Via DAB+ kan veel extra informatie weergeven worden zoals bijvoorbeeld de actuele file-informatie, nieuws of sportuitslagen.

Om digitale radio te beluisteren is een speciaal radiotoestel nodig, een DAB+ ontvanger of DAB+ tuner. Een DAB+ ontvanger onderscheidt zich qua uiterlijk niet zoveel van een normaal radiotoestel en is in veel varianten verkrijgbaar, van autoradio tot high-end tuner. De meeste DAB+ ontvangers kunnen naast digitale radiostations ook analoge FM stations ontvangen.

9 reacties op “Algemene informatie

 1. De ontvangst van DAB+ is ten westen van Schiphol belabberd. In de auto valt de ontvangst zelfs weg: In de buurt van Hillegom en Hoofddorp is er op meerdere gebieden geen ontvangst. Het lijkt wel of de zendmast niet werkt. Is de zendmast van Haarlem niet operationeel?

 2. In mijn woonplaats ruurlo krijg ik met moeite iets binnen.

  Ik heb het gevoel dat we teruggeworpen zijn naar de 50-jaren..

  Wel jammer want als tie het doet, is de kwaliteit echt beter dan fm..

 3. Heren technici: hoe zit het eigenlijk met jullie modulatie? Waarom zit de modulatie sterkte niet netjes- op alle paketten- op hetzelfde niveau? Volgens mij kan dit nog een pak beter. De modulatie lijkt me ook aan de zwakke kant (Vergelijk met de Belgische dab+).

 4. DAB gaat hem niet worden, is allang achterhaald in mijn ogen. Als ik in de VS een auto huur, zit daar standaard een digitale satelliet radio in met honderden kanalen, allemaal keurig thematisch ingedeeld. Zo zijn er aparte zenders met alleen muziek uit de jaren ’40, ’50, ’60, enzovoorts. Maar ook verschillende jazz stijlen, klassieke genres, ga zo maar door. En dat allemaal zonder eindeloos gezanik en nauwelijks reclame.
  Behalve als je in de bergen in een kloof oid rijdt, is de ontvangst overal feilloos! Geen zenderwisselingen nodig als je grotere afstanden aflegt.
  Waarom kan dat niet in Europa?!

 5. zenderkeuze in DAB vastgelopen, alleen ‘radio 5’ (Buren:
  Alleen nieuwszender”) zijnde laatste zender in gebruik.
  gebruik DAB erg veel in de avond/nacht.
  Zou meer klassieke zenders willen bijv.
  GAARNE AANWIJZINGEN HERRSTEL SELECTIE DABZENDERS!!!!!

 6. Helaas, helaas, wat een magere bitrates bij DAB+. Max. 80kbps bij slechts 2 zenders (de meeste nog veel minder!), dan wel in AAC, maar men heeft kennelijk nog niks geleerd van het DAB-debacle niet alleen in NL, maar ook in Engeland en Duitsland. NPO nog steeds met de MP2 codec in 128kbps, wat een droevenis zeg! Dat terwijl de trends duidelijk richting hi-res/hi-bitrate audio gaan, komt men hiermee.
  DAB en DAB+ leveren op geen enkele wijze CD-kwaliteit, of iets wat daar ook maar bij in de buurt komt. Jammer, jammer, wat een gemiste kans!

  1. De “CD kwaliteit” zit hem ook niet in de dynamiek en de ruimtelijkheid van de klank. Het is net als bij de overgang van de LP naar de CD: de LP klinkt gewoon beter dan de CD, maar bij de CD ontbreken het getik en gekraak. Iets wat veel mensen storend vinden. Zo ook bij DAB+. Bij een redelijke dynamiek en ruimtelijkheid ontbreken het geruis, getik, gekraak en andere ‘gedoe’. Iets wat veel mensen prettig zullen vinden. FM zal -net als de LP- de voorkeur genieten bij een -select aantal- mensen met high end oren en wensen.

  2. Ik vind dat je behoorlijk overdrijft.

   Ik ben het wel met je eens dat MP2 op 128 kbps over DAB zeer slecht klinkt en dat de compressie artefacten je direct terug doen verlangen naar FM.

   Maar ik luister nu al een tijdje (op m’n werk) naar 64 kbps AAC+ stream van 3fm. En dat luistert prima hoor! Zeker voor radio. Het klinkt in ieder geval al stukken beter dan FM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.