Achtergrond

De kortegolf is al heel wat toegankelijker en luistervriendelijker dan vroeger, dank zij moderne wereldontvangers. Zenders kunnen in geheugens worden geplaatst, zodat het moeizame afstemmen tot het verleden behoort. De elektronica kan veel doen aan de geluidskwaliteit, maar de ouderwetse AM heeft fundamentele beperkingen. Dankzij de technische ontwikkelingen van de laatste twee decennia en jaren van internationaal overleg kan digitale AM-radio vanaf 2003 kortegolf- en middengolfradio brengen met een geluidskwaliteit die kan concurreren met die van FM. De standaard die hiervoor is overeengekomen heet DRM. DRM staat voor Digital Radio Mondiale en is een half Engelse, half Franse betekenis van deze afkorting.

De consument luistert eigenlijk alleen nog naar AM-radio als het niet anders kan. Wie FM-kwaliteit gewend is, is AM snel beu. Omroepen die afhankelijk zijn van de betreffende golflengten, in het bijzonder de wereldomroepen – die op de kortegolf opereren – hebben in 1998 het initiatief genomen tot de ontwikkeling van DRM, een standaard voor digitale AM-radio. DRM is inmiddels een consortium waarin behalve omroepen onder andere fabrikanten van zend- en ontvangapparatuur deelnemen. De mogelijke vervanging van zendinstallaties overal ter wereld, en van honderden miljoenen radio-ontvangers, biedt gouden kansen voor de commercie.

DRM is nu als wereldstandaard erkend, zij het niet in Noord-Amerika. Volgens directeur Lodewijk Bouwens van Radio Nederland Wereldomroep is dat geen ramp: ‘Dat doelgebied kunnen we ook met andere media, bijvoorbeeld Internet, goed bereiken. Kortegolf is daar niet onmisbaar.’ Er lopen testuitzendingen over afstanden van meer dan 20.000 km, waarvan de resultaten in de vorm van geluidsbestanden te downloaden zijn op http://www.drm.org/. De verbetering in geluidskwaliteit is spectaculair. Zo wil je zelfs als Nederlander in Nederland wel naar de Wereldomroep luisteren, of naar al die andere wereldomroepen.

Met een traditionele wereldontvanger is het niet mogelijk om DRM-uitzendingen te beluisteren. Overigens zal het nog wel enkele jaren duren voordat omroepen definitief zullen overstappen naar dit nieuwe systeem. Er zal een overgangsperiode komen waarin zowel via het huidige systeem (AM), als via DRM wordt uitgezonden. Deze periode wordt ingesteld om luisteraars de gelegenheid te geven over te schakelen naar de nieuwe ontvangers. Pas als er voldoende ontvangers tegen een betaalbare prijs beschikbaar zijn, zullen de analoge kortegolfuitzendingen langzaam maar zeker komen te vervallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.