[Ingezonden] Zelfbouw DAB+ antenne

4 okt

Voor de ontvangst van de wat verder gelegen DAB radiozenders was ik op zoek naar een geschikte antenne. Ik heb eerder een “bierblik antenne” gebouwd die heel aardig functioneert. Maar dat was in een tijd dat de bierblikjes van dunne staalplaat werden gemaakt. En dat is gemakkelijk te solderen. Je komt tegenwoordig steeds meer aluminium “blikjes” tegen en ja, dan wordt het solderen wel erg moeilijk. Dus is er een andere koers ingeslagen.Een heel populaire antenne is de z.g. discone antenne. Met wat fantasie zie je het skelet van een paraplu met daarop wat horizontaal liggende sprieten. Je kunt zo’n ding kopen, echter wat is er leuker dan zelf iets in mekaar te zetten? En dat is niet moeilijk en ik onderneem een poging om de zelfbouwer uit te leggen hoe ik hier te werk ging…

[lees verder, PDF bestand]

6 Reacties - “[Ingezonden] Zelfbouw DAB+ antenne”

 1. Mike Maus 04/02/2017 at 15:35 #

  Voordat ik begon met het maken van deze antenne, ben ik toch eerst wezen kijken naar iets wat kant en klaar is. Maar voor zo’n dikke 100 euro denk ik het toch wat goedkoper in elkaar te maken is. Na heel wat uren prutsen en wat hulp van een radioamateur in de buurt staat het er. Op de schoorsteen gezet en maar luisteren. Echt waar, het doet het beter dan het meegeleverde antennetje. Mijn radio kocht ik bij de media markt en dat is de grootste fout die ik heb gemaakt. Maar nu speelt de radio heel goed. De antenne is niet simpel maar ik kan hem wel aanraden en zeker als je wat handig ben.

 2. Ron Dingemans 16/11/2016 at 17:34 #

  gelukkig hebben ze daar ook wifi..
  Dat van die duiven wist ik niet Sorry voor.

 3. Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 16/11/2016 at 11:44 #

  Dag Ron

  Om met het laatste te beginnen; voordat de duif gaat zitten prikkelt het al aan het beestje z’n pootjes en gaat ‘ie niet zitten en doet ‘t zich geen pijn. Ik vind het een leuke oplossing voor een heel irritant probleem en heb ‘t sinds vanochtend ook in gebruik. De aanwezige apparatuur bij de bloedbank is een geweldige stoorbron over een groot bereik. Ik bevind me ook wel ‘s nabij dergelijke apparatuur en heb daar geen ontvangst en ook de telefoon kan ik daar wel schudden. Het mankement is niet een te zwak DAB en/of FM signaal, maar een onvoldoende stoorvrije medische apparatuur. En aan dat laatste geeft geen enkele fabrikant ook maar enige prioriteit.

 4. Ron Dingemans 16/11/2016 at 06:46 #

  toch jammer dat het zo\n nanier moet, In sommige gebouwen kan je bijna niets ontvangen.

  Die ervaring heb ik met de sony rdx1-pdbp bij de bloedbank in denbosch.
  Van armmoede maar gestreamd met de iPhone.

  Luisterend naar radio extra gold.

  Ik ben benieuwd wat dat word als de fm word afgeschakeld.

  Ook de fm deed het niet bij de bloedbank dat zou wel de ictapperatuur zijn die daar van invloed kunnen zijn.

  is er voor de duiven geen diervriendelijk oplossing ?dieren hoef je ook geen pijn te doen ?

 5. Wim de Koning 06/11/2016 at 14:22 #

  De afgelopen week kwam ik per ongeluk deze site tegen en meteen in de voorkeuren geplaatst. Terug bladerend in de oude berichten kwam ik heel wat bruikbare informatie tegen.
  Nu deze antenne. Ik heb eerst gekeken naar een kant en klaar exemplaar want ik ben niet zo van de zelf bouw. Maar voor 110 euro kan ik beter zelf aan de slag gaan vond ik.
  Zaterdag ben ik bezig geweest met het verzamelen van wat spullen en hem in mekaar te zetten. Na wat prutsen is het uiteindelijk toch gelukt. Omdat ik veel last heb van allerlei duiven heb ik bovenop de antenne een plastic deksel geplaatst met aan de bovenzijde lijm en veel glas splinters. Daar gaat Gerrit niet gemakkelijk op zitten. Ik kan veel stations ontvangen maar er zijn ook stations die in het display staan maar die ik niet kan horen. Er staat een vraagteken voor. Maar verder is er met deze antenne bij mij in Kerkrade heel veel te horen.

 6. Alex de Koning 17/10/2016 at 14:55 #

  De afgelopen week ben ik bezig geweest met het bouwen van deze discone. Dit ging niet echt makkelijk. Het is nu klaar en nu staat hij op een balkon van de bovenste verdieping van de flat waar ik woon (voordeel van hoog wonen). Ik beluister hier in Heerlen (Heerlerbaan) meer dan 100 zenders. Ik dacht eerst dat ik met fm al veel kon horen maar zoveel dab zenders met zo een antenne had ik nooit verwacht. Ik heb de kleine versie gebouwd want dat grote ding ken ik lastig kwijt. Een kleine oude breedbandversterker er bij geeft ook voor fm goede ontvangst. Dit is een leuke antenne en ik heb meteen de website van de radioclub toegevoegd want daar staan meer leuke dingen op.

Geef een reactie