Algemene informatie

De radio-omroep is begonnen op de middengolf. Om grotere afstanden te overbruggen, zijn daar later de langegolf en de kortegolf bijgekomen. Vanwege de betere geluidskwaliteit heeft FM tegenwoordig in Nederland de belangrijkste plaats ingenomen. Dankzij de laatste ontwikkelingen in de techniek is er nog steeds toekomst voor de “antieke” lange-, midden- en kortegolf.

Deze techniek wordt ontwikkeld door Digital Radio Mondiale (DRM). DRM combineert de voordelen van uitzenden in de AM-banden, met die van digitale modulatie. Voordelen van DRM: geluidskwaliteit vergelijkbaar met FM, bij een bereik van een AM-zender, stabiele ontvangst, flexibel gebruik van radio (wanneer en waar je maar wilt), eenvoudige afstemming door keuze van frequentie, stationsnaam of programma-type en extra (programma) informatie op het display van de DRM-ontvanger.

In de AM-banden is slechts weinig ruimte beschikbaar. Geavanceerde geluidscodering in combinatie met optimale modulatiemethode maakt het mogelijk, om ondanks de beperkte beschikbare bandbreedte digitaal uit te zenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.