Digitale radio via de ether met DAB+

Het is spijtig dat de radioliefhebbers van het eerste uur geen DAB+ aan boord van hun ontvangers hebben… Zij kunnen deze fantastische stap in de geschiedenis van de Nederlandse radio niet live meemaken. Zij zien -als zij op autotune/autoscan van hun toestel drukken- wel de stationsnamen opdoemen in de stationslijst maar horen geen geluid.

Deze mensen waren er destijds als de kippen bij en kochten een -toen zeker nog- duurbetaald toestel van Tivoli, Pure, Philips, Sony, Perstel, OXX, Bush, Revo of een ander specialistisch DAB radio merk. De allereerste DAB toestellen hadden zelfs geen FM aan boord. Destijds hadden de fabrikanten zoiets van ” geen FM want daar moeten we zo snel mogelijk van af”. Later kwamen de “1-chips” oplossingen op de markt. Digitale FM en DAB op één chip. En weer later dus FM, DAB en DAB+ (en DMB overigens). Maar die mensen die dus een DAB toestel zonder FM hebben zitten dadelijk -wellicht- zonder geluid. Wellicht, want misschien laat de Nederlandse Publieke Omroep hun DAB-only kanalen wel aan staan. Een tijdje. Maar uiteindelijk zullen ook zij volledig over gaan naar DAB+.

Maar! Het is mijns inziens een enorm voordeel voor Nederland dat we later zijn ‘begonnen’ dan laten we zeggen het Verenigd Koninkrijk. Voor het VK is het nu -gezien de enorme hoeveelheid DAB-only ontvangers aldaar- nagenoeg onmogelijk om nog naar DAB+ over te stappen. Begonnen tussen haakjes schreef ik. Want de NPO is natuurlijk al jaren in grote delen van Nederland te ontvangen op DAB. Maar in de radio-industrie wist iedereen al lang -en de NPO voorop- dat de NPO geen succes kon maken van DAB in hun eentje. Daarvoor was een gezamelijke opmars nodig met de commerciëlen.  En die legendarische datum is bijna daar! Wat een geweldige tijd voor radiominnend Nederland. En ook een deel van onze zuider- en oosterburen kunnen meegenieten van al die nieuwe fantastische kanalen, waaronder een aantal unieke DAB+ (niet op FM te ontvangen) stations.

Feestje!