Middengolf maakt steeds meer ruimte voor DAB+

Steeds meer radiostations zenden uit via FM en DAB/ DAB+ digitale etherradio. Dat heeft er onder andere toe geleid dat het afgelopen jaar verschillende AM-zenders zijn uitgezet. Ook de komende jaren zullen verschillende stations hun uitzendingen via de lange- en middengolf (AM) staken.

Eind 2014 zijn de Duitse publieke omroepen Deutschlandfunk (DLF) en DeutschlandRadio Kultur (DR-Kultur) gestopt met uitzenden via de langegolf. De zenders zijn uitgezet vanwege de hoge stroomkosten. Het geld dat de omroepen hiermee besparen, kunnen ze inzetten voor de ontwikkeling van digitale etherradio DAB+ en FM. Het FM-netwerk is uitgebreid met verschillende zenders, waaronder een aantal frequenties die het Britse BFBS voorheen gebruikte. Daarnaast investeren de omroepen flink in digitale etherradio, waardoor steeds meer huishoudens DLF en DR-Kultur via DAB+ kunnen ontvangen. Er zijn inmiddels meer dan 5 miljoen DAB-radio’s in gebruik en steeds meer autofabrikanten leveren hun auto’s met radio’s voorzien van DAB+.

Naast de landelijke publieke omroep zijn er ook steeds meer regionale omroepen die hun uitzendingen via de middengolf staken. Zo is de Noord-Duitse NDR op 13 januari gestopt met uitzenden via de middengolf. Andere regionale omroepen zoals SWR, MDR en Radio Bremen hebben dit al eerder gedaan.

Ook elders in Europa zijn verschillende AM-zenders uitgezet. In het Verenigd Koninkrijk zijn verschillende regionale en lokale stations van de BBC gestopt met hun uitzendingen via middengolf. Deze stations zijn ook via DAB en FM te ontvangen. De DAB-ontvangst is nog niet overal even goed, maar het DAB-netwerk wordt de komende twee jaar uitgebreid met 182 zenders door het hele land.

In Frankrijk zijn vorige zomer drie middengolfzenders van France Info uitgezet. Ook hier is kostenbesparing de belangrijkste reden. Er is in Frankrijk echter geen alternatieve ontvangstmogelijkheid via DAB/ DAB+. De publieke omroep heeft tot dusver niet willen investeren in digitale etherradio. Maar misschien komt hier verandering in na het afgelopen woensdag gepubliceerde rapport van de media-autoriteit CSA. Hierin staat dat de ontwikkeling van digitale etherradio een belangrijke aanvulling is op de bestaande uitzendvormen.

De komende jaren zullen er ook weer verschillende lange- en middengolfzenders uit de lucht gaan. In ons land stopt NPO Radio 5 per 1 september 2015 met zijn uitzendingen via de middengolf. Radio 5 is dan in de ether enkel nog via DAB+ te ontvangen. Het is te hopen dat de publieke omroep voor die tijd de derde fase van de uitrol van zijn digitale ethernetwerk heeft afgerond. Pas dan is er een bijna landelijke dekking van de publieke omroep. Het blijft alleen nog onduidelijk of er ook zenders zijn voorzien op de Waddeneilanden.

[ bron: radiodigi.nl ]