Moet ik nou een speciale radio kopen om die nieuwe digitale radiostations te kunnen horen?

Inderdaad moet je om de nieuwe DAB+ radiostations uit de lucht te plukken (free-to-air) een speciaal radiotoestel aanschaffen. Overigens ook de al wat langer in de ether aanwezige DAB (zonder plus dus) stations van de Nederlandse Publieke Omroep.

Net zoals destijds toen de FM kwam. Of stereo. En een kleuren-TV om kleuren te zien. Een CD-speler om ceedeetjes te kunnen spelen en een VHS om video’s te kunnen kijken. En een iPhone of Galaxy om er bij te horen. Zo gaan die dingen.

Maar dat ‘speciaal’ valt eigenlijk wel mee. Voorlopig kunnen mensen nog altijd via FM de meeste radiostations uit de lucht plukken. En de natuurlijke vervangingsvraag van technische apparaten zal er voor zorgen dat op termijn alle in NL radiotoestellen zowel FM als DAB+ bevatten. De meeste mensen kopen tegenwoordig sowieso vrij snel nieuwe dingen als ze er zijn, mits het voldoende ‘ zichtbaar’ is. Denk aan de flatscreen TV. Of de iPad. De Walkman. En het mooie van deze nieuwe revolutie op radiogebied is, is dat er een heleboel zeer frisse en leuke radio’s zijn voor iedereen. De Radiowinkel heeft een zeer uitgebreide collectie, maar als je via Google rondkijkt zie je ook genoeg.

Dus ja, als je NU naar de nieuwe DAB+ stations wilt luisteren, dan zul je naar de (radio-)winkel moeten en een DAB+ toestel moeten aanschaffen. Als je genoegen neemt met je huidige aanbod of FM-ontvangstkwaliteit kun je nog even wachten en Sinterklaas een lieve brief sturen. Wie weet!