Nederland kent succesvolle start digitale radio DAB+

24 jun

Amsterdam, 23 juni 2015 – In vergelijk tot andere Europese landen kent Nederland de snelste start van digitale radio DAB+. Gerekend vanaf het moment van lancering betreft 6,2 procent van de verkochte radioproducten digitale radio DAB+. In vergelijking met de lancering de eerste twee jaar in Duitsland (5,2 procent) en Engeland (4,8 procent) is Nederland koploper. Dit bleek vandaag uit retail cijfers van GfK tijdens het symposium Dag van de Digitale Radio in Den Haag.

Ook waren er cijfers vanuit de automobielindustrie. In de eerste vijf maanden van 2015 werden ruim 16.000 auto’s verkocht met DAB+ aan boord. Dat is tien procent van alle verkochte auto’s. Volgens JATO Dynamics een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Sinds de start van radio-uitzendingen op DAB+ in september 2013 wordt door Digital Radio Nederland voorlichting gegeven over DAB+ digitale radio aan consumenten met onder meer de reclamecampagne ‘Let’s get Digital’. Digitale radio DAB+ biedt luisteraars meer keuze aan zenders dan FM, digitale geluidskwaliteit, en eenvoudige zenderkeuze op alfabet, overal in Nederland.

Jan Westerhof, voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “De samenwerking tussen publieke en commerciële omroepen, overheid, fabrikanten, retailers en auto-industrie en een breed scala aan belanghebbenden blijkt goed te werken. De introductie van DAB+ digitale radio kost tijd. We hechten enorm aan commitment van alle partijen om de ingeslagen weg voort te zetten en ook in Nederland, net als in andere landen binnen Europa, met elkaar toe te werken aan de afschakeling van de FM.”

22 Reacties - “Nederland kent succesvolle start digitale radio DAB+”

 1. Peter 05/09/2015 at 12:09 #

  Tja en dan is het 5 september 2015, sinds 1 september geen enkel DAB+ station meer te horen op mijn Sangean….tot 1 september totaal geen probleem maar daarna…. alle zenders geven volle uitslag op de meter maar geen geluid, geen EPG.
  Ben nog even naar de Kijkshop gegaan, daar een 2015+ DAB+ radio uit mogen proberen, zelfde laken en pak, betreft de zenders Wieringen, Alkmaar en Haarlem. Informatie proberen los te peuteren bij KPN, BP maar daar of een voicemail of iemand die rustig vertelde dat er niets aan de hand is. Nu vraag ik mij af of het misschien aan de PID codes ligt, die kun je op een portable niet instellen, iemand een tip of idee?

 2. Hans 28/08/2015 at 17:35 #

  Wie weet waarom DAB+ zenders uitzenden met een belachelijk laag vermogen? Ook in Duitsland. De zender in Duitsland met het hoogste vermogen staat op de Alexanderplatz in Berlijn met maar…10 KW.
  Een paar zenders die bijvoorbeeld met een vermogen uitzenden van 300KW dekken toch veel beter? En de DAB+ frequencies zijn juist de oude VHF en UHF TV zenders die altijd met een groot vermogen uitzendden.

  • Ron Dingemans 31/08/2015 at 01:54 #

   pure bezuineging!
   Als je daar iet van zegt krijg je geen gelijk.
   Je kan misschien met de zendermaatschapijen contact opnemen.
   maar dat is ook vechten tegen de bierkaai.
   vandaar dat je in sommige plekken van het land geendekking hebt.
   dat is wel jammer.
   hoe hoog is het vermogen van dabzenders in Engeland dan ?
   ik hoor nog wel van iemand.

   • JG van Straten 31/08/2015 at 17:33 #

    Hier staan de vermogens van de UK.

    http://www.ukwtv.de/cms/grossbritannien-dab.html

   • Peter 05/09/2015 at 12:53 #

    Bezuinigen?
    Voor DAB heb je 20 of meer zenders nodig om geheel Nederland te bereiken, op de AM kun je volstaan met 1 zender. Als het dan toch allemaal digitaal moet….DRM geeft dezelfde mogelijkheden als DAB met 1 heel groot voordeel, je kunt met 1 DRM zender van 50 KW geheel NL bereiken, op die zender is dan plaats voor ongeveer 20 kanalen in stereo. Gebruikmakend van de 675, 747, 1008 en 828 frequenties betekent een en ander dat er ruimte is voor 80(!)radiostations.
    Maar de industrie vertikte het om de benodigde ontvangers te leveren, het moest en zou in DAB+ met als gevolg een heleboel zenders op frequenties die aantoonbaar een gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid ( in tegenstelling tot AM frequenties lager als 1395 KHZ kan de straling van FM/VHF/UHF een gevaar opleveren en is ook de oorzaak van onbestemde medische klachten ) en m.b.t. energieverbruik, 20 DAB+ zenders van gemiddeld 10 KW verbruiken beduidend meer energie als 4 DRM zenders van elk 50 KW.

  • Leo van den Elshout 31/08/2015 at 20:50 #

   Hoi Hans het uitzendvermogen kan er laag zijn maar heb je wel gezien hoe hoog de tv toren aan de Alexanderplatz in Berlijn is ? niet alleen het uitzendvermogen is belangrijk
   maar ook de hoogte hoe hoog de Antennes hangen ik weet een ding wel dat de ontvangst er perfect is! dus met andere woorden antenne hoogte is ook heel belangrijk !
   soms belangrijker dan uitzendvermogen denk dat het uitzendvermogen van 10 KW op die hoogte ruim voldoende is !

 3. Leo van den Elshout 07/08/2015 at 13:46 #

  Ik wil ook eens wat anders aankaarten ik was afgelopen weekend in Amsterdam en wat mij opviel is dat de signaal sterkte daar wel perfect was tot in de smalste straatjes gewoon 100% signaal daar dus totaal geen last van uitval dit is toch een bewijs dat het dus wel goed kan maar waarom dan niet in de rest van Nederland ! ik vind het gewoon belachelijk in 2015 dat je naar een goede plek in huis moet gaan zoeken voor je DAB+ radio om goede ontvangst
  te verkrijgen en dat lukt vaak maar ten dele ik weet een ding zeker dat de mensen in Amsterdam centrum overal in huis gewoon hun radio kunnen zetten waar ze willen en daar veel plezier beleven met hun radio een bewijs dat het wel kan en ik blijf er bij als de situatie in de rest van Nederland niet verbeterd ! dit nooit een succes zal worden dus ik hoop dat de hoge Heren dit in gaan zien ! in de provincie Zeeland vind ik de ontvangst helemaal om te huilen maar hier in Oosterhout Brabant zou het zekers ook nog wel beter kunnen vooral kavel 7 A waar de regionalen op uit zenden is bedroevend !

  • Ron Dingemans 22/08/2015 at 22:46 #

   Ik was van de week vrijdag in een groot deel van zuidlimburg.

   Iets voorbij Eindhoven bijna geen ontvangst van de NPO de cvr ging nog,

   de regionale waren redelijk tot goed.

   Wat betrefd de helpdesk van radio 5 kwam ik er door, de medewerker-ster gaf toe dat het niet oberal goed is in het land.

   de klachtten zijn bekend.

   oplossing zet dan in ieder geval de Npo radio 5 op het kanaal van de regionale. dat is nog altijd beter dan zomaar de middegolf uitschaklen, dan heb je een compromise.

   maarja naar de gewone burger word niet geluisterd.
   sommige kijken niet verder dan hun neus lang is!
   al is dit maar tijdelijk,.

 4. Henri 30/07/2015 at 14:09 #

  Ik woon in zuidwest Drenthe waar de regionale fm zenders
  beroerd (met ruis) zijn te ontvangen. Als ik de regionale Dab zenders wil luisteren moet ik op het dak gaan zitten. Dus dubbel pech. Dus ik rij naar Arnhem om naar radio Drenthe te luisteren.

  • Ron dingemans 31/07/2015 at 04:19 #

   daarom vind ik die canpagne van digita radio niet te recht.
   er zijn nog te veel ontvangst problemen.
   Ik vind dab+ best goed, beter dan fm de ontvangst moet 100 % waterdicht zijn.

   omdat ik het niet zie weet ik niet naar hoeveel streepjes of % de ontvangst wegvalt.

 5. Cees 30/07/2015 at 13:52 #

  Welnu.
  Dab+ is het radioluisteren anno 2015.
  De zenders zijn top, geen geruis en zuiver geluid.
  Zenders afstemmen / zoeken gewoon buiten op een open plaats. Inladen en klaar. Zoek je zender op en genieten.
  1 september 2015 komen er nog zenders bij.
  Bij geen ontvangst zet de radio wat om of iets hoger op een kast etc.
  Echt waar, het werkt fantastisch, en, ….. zelfs de regionale zenders Brabant, Limburg, Gelderland zenden ook uit.
  Dus, ….. luisteren maar en niet klagen !

 6. Maurice 30/07/2015 at 09:48 #

  Vanaf nijmegen naar maastricht super slechte ontvangst van de publieke zenders via DAB.
  Waardeloos.

 7. Ron dingemans 30/07/2015 at 04:44 #

  wijmoeten gwoon afwachten,

  er word hard aan gewerkt om het allemaal te verbeteren.

 8. Jaap 27/07/2015 at 19:46 #

  Haamstede: De NPO is hier nauwelijks te ontvangen ( Goes 0,7KW) maar VCR( 2,0) en regionalen( 12) wel. Op de suggestie om een zender te plaatsen op de vuurtoren Haamstede met gerichte straling waardoor de blinde vlekken Kop Schouwen Walcheren en Goeree zouden zijn opgelost wordt niet gereageerd.

  • Ron dingemans 28/07/2015 at 05:13 #

   dat is het toppunt van de demokratsie,
   mooi weer spelen
   net doen of er niets aan de hand is.
   de overhead is net de mafieja.
   Het zou zo mooi zijn.
   Dit is je fouten niet wwillen toegeven.
   doe net of je neus bloed.

  • Ron dingemans 30/07/2015 at 04:49 #

   wij moeten het met geduld afwachtten,

   Wacht maar tot 1 September,
   Dan gaat de middegolf uit, pas dan worden sommige mensen wakker en gaan ze piepen,

   ze kopen op het laatste moment een dab+radiowaar dan ook en beginnen dan te klagen over de ontvangst.

   Wij radiofreaks zijn maar een kleine groep.

   als het breeder publiek er mee gaat bemoeien wordt misschien wat.

 9. Henk 20/07/2015 at 16:13 #

  De regionale zenders zijn nu ook te ontvangen in het noorden. Alleen nu nog zorgen voor meer steunzenders of meer vermogen en/of de bestaande zenders bijwerken. Van de 3 DAB+ ontvangers is er maar 1 waarop bij mooi weer de nieuwe regionale zenders zijn te ontvangen. De commerciële goed (ook op de rest), de nationale helemaal niet of met onderbrekingen. Dus KPN pas je zenders aan, dan is er misschien een kans van slagen voor DAB+.

  • Leo van den Elshout 04/08/2015 at 17:26 #

   Hoi Henk ook hier in Oosterhout regio Breda is kavel
   7A slecht te ontvangen steeds ook uitvallen van signaal
   binnen buiten gaat het goed als er niet te veel bebouwing is
   voor klachten moet je in dit geval niet bij de KPN zijn maar bij Broadcasting Partners ik heb al een paar keer geklaagd hier over maar zonder resultaat ik hoop dat het per 1 September echt gaat verbeterd is dus ik zou toch maar een mailtje sturen ik vind ook dat de rest gewoon zonder problemen te ontvangen moet zijn in onze hoofdstad is het super tot in de smalste straten totaal geen uitval dus het kan wel triest dat dat in de rest van Nederland niet kan of je moet vlakbij een DAB+ zendmast wonen dan heb je geluk belachelijk dat het in 2015 allemaal niet een heel stuk beter kan !

 10. m 19/07/2015 at 21:40 #

  het werkt gewoon niet. Hebben ze al toegegeven. koop gewoon een normale fm.

 11. Woudstra 03/07/2015 at 11:16 #

  Wordt geen sukses, de meeste land haken al af maar Nederland zet, tegen beter weten in, toch door gezien de vele reklames op de NPO 1, 2 en 3 zenders.
  De prijs voor DAB + tuners is behoorlijk en van massa aankopen en dus van massafabrikage, die de prijs moet drukken, is nog geen sprake.
  Too fast and too early

 12. Jaap 25/06/2015 at 21:32 #

  Nu nog aan het vermogen werken: Goes NPO 0,7Kw!!

  • Ron dingemans 26/06/2015 at 06:45 #

   wat moet volgens u het vermogen orden om in de slechtse condieties een goede ontvangst te krijgen ?
   van mijn mag het zoveel mogelijk kiloat zijn.
   die gene die daar overgaan staan boven ons.

Geef een reactie