Pure stopt met internetradio diensten Flow serie

Pure, de van oorsprong Britse fabrikant van digitale DAB+ en later internetradio’s kwam afgelopen week met een vervelende mededeling: ze stoppen met de ondersteuning van internetradio op een reeks oudere Pure toestellen. Lees hier onder de mededeling.

“Als pionier op het gebied van digitale radio heeft Pure op maat gemaakte diensten en software ontwikkeld die toen nog niet algemeen beschikbaar waren. Een van deze technologieën was het Flow-softwareplatform waarmee Pure internetradiostations kon consolideren en streamen naar zijn apparaten.

Het internetradiolandschap heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt, waarbij nieuwere formaten zoals Podcast en HLS Streaming de nieuwe marktstandaard zijn geworden. Deze nieuwe platforms bieden klanten een meer geavanceerde audio-luisterervaring, die niet wordt ondersteund door het Flow-platform. Als gevolg hiervan heeft Pure de moeilijke beslissing genomen om Flow stop te zetten en zich te concentreren op het ontwikkelen van de nieuwere beschikbare technologieën.

Dus vanaf 9 mei 2023 wordt het cloudgebaseerde Flow Internet Radio Portal uitgeschakeld. Dit wordt momenteel gebruikt door sommige oudere Pure-radio’s om toegang te krijgen tot internetradio, evenals door de ‘Pure Connect’-app, de bijbehorende app voor Pure Jongo-luidsprekers.

Als zodanig zullen de oudere Pure-radio’s die het betreft de internetradiomodus niet langer ondersteunen. En Jongo-gebruikers kunnen via de Pure Connect-app geen internetradio streamen naar hun (multiroom)-speakers.

Deze technologische verandering heeft geen gevolgen voor de meerderheid van de Pure-klanten, noch voor de gebruikers van de Pure Select-app, die nog steeds beschikbaar en volledig functioneel is.

We begrijpen dat deze aanpassing voor ongemakken kan zorgen, maar we zijn van mening dat het loslaten van oude technologie en de focus op nieuwe technologie ervoor zal zorgen dat onze klanten in de toekomst toegang hebben tot de best mogelijke luisterervaring.

Alleen selectieve oudere radiomodellen worden getroffen, inclusief:

Onze excuses voor het eventuele ongemak en bedankt voor uw begrip.”

Aldus Pure in het nieuwsbericht. Pure maakt nog steeds een flinke reeks digitale radio’s, vooral de Siesta wekker radio’s met DAB+ zijn al jaren enorm populair. Ook de serie internetradio’s, de Elan Connect en Connect+ serie zijn betaalbare digitale radio’s met DAB+ en internetradio, en de nieuwe Evoke serie (Spot, Play en Home) zijn op dit moment de paradepaardjes van Pure. Deze ondersteunen uiteraard wel de nieuwste radiostation standaarden. Hoeveel mensen er nu ineens zonder internetradio zitten vanwege deze stopzetting van het Flow platform is niet bekend, maar de verwachting is wel dat het er niet nul zijn, zeker de One Flow, Evoke Flow, Evoke F4 en Sensia zijn goedverkochte toestellen geweest…

Pure is overigens niet de enige die een verouderd platform stopt. De afgelopen jaren zijn al eerder oudere platforms gestopt, waardoor toestellen van Sony, Pioneer, Yamaha, Marantz, Sangean en Logitech Squeezebox geraakt werden . Het Reciva platform is een voorbeeld.

Veelgestelde vragen over het afsluiten van de Pure internetradioservice Flow

Wat is Flow?

Flow is het cloudgebaseerde ecosysteem van Pure dat de functionaliteit van Pure internetradio’s en de mobiele app ‘Pure Connect’ ondersteunt. De embedded software in Pure Flow radio’s en de mobiele app halen programma-informatie uit de Flow cloud. Als de Flow cloud is uitgeschakeld, werken de mobiele app ‘Pure Connect’ en de internetradiofunctionaliteit in Pure Flow radio’s daarom niet meer. Alle andere functies van deze radioapparaten, zoals DAB/DAB+ en FM-ontvangst, blijven gewoon werken.

Waarom zet Pure Flow uit?

Het internetradiolandschap heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt, waarbij nieuwere formaten zoals Podcast en HLS Streaming de nieuwe marktstandaard zijn geworden. Deze nieuwe platforms bieden klanten een meer geavanceerde audio-luisterervaring, die niet wordt ondersteund door het Flow-platform. Als gevolg hiervan heeft Pure de moeilijke beslissing genomen om Flow stop te zetten en zich te concentreren op het ontwikkelen van de nieuwere beschikbare technologieën.

De uitschakeldatum was 9 mei 2023.

Om welke radiomodellen gaat het?

Een aantal oudere modellen zal worden beïnvloed, waaronder Avanti Flow, Contour, Evoke F4, Evoke Flow, Oasis Flow, One Flow, Sensia, Sensia 200D, Siesta Flow, Sirocco 550 en Jongo-luidsprekers (bij gebruik van de Pure Connect-app). Al deze hebben een internetradiomodus.
Modellen van dezelfde leeftijd, maar niet getroffen, zijn: Evoke F3, Evoke C-F6, Elan IR3 en Elan IR5.

Welke invloed heeft dit op mijn apparaat?

Het internetradio deel zal stoppen met werken. De andere functionaliteiten van het toestel zullen nog normaal werken (DAB/DAB+, FM-ontvangst).

Hoe kan ik me aanmelden voor een verzilveringsvoucher?

Bent u in het bezit van een van de genoemde producten, dan kunt u een eigendomsbewijs overleggen door er een foto van in uw woning in te leveren. Als u meer dan één product bezit, is bewijs vereist om alle producten op één foto te tonen. Deel de afbeeldingen samen met uw persoonlijke bericht en contactgegevens hier: Pure Flow Klantenservice Formulier

Andere merken internetradio, hoe zit dat?

Sinds de innovatieve Pure Flow serie uitkwam is er veel gebeurd in het internetradio wereldje. Er zijn veel merken bijgekomen, maar ook veel nieuwe ontwikkelingen, zoals ondersteuning van streaming diensten zoals Spotify, Deezer, Amazon Music etc. Maar ook podcasts die direct op radio’s te kiezen zijn. De internetradio’s zijn ook betaalbaarder geworden sinds de tijden van de Flows. Zie hier een grote collectie internetradio’s in vele soorten en uitvoeringen.

Zijn er plannen om andere modellen overbodig te maken?

Er zijn momenteel geen plannen om andere functionaliteiten te wijzigen. Als vooruitstrevend audiotechnisch bedrijf herzien we altijd ons aanbod om onze klanten de meest innovatieve producten te bieden.

Kan ik mijn oude Pure-radio recyclen?

Ja, dat kan. Of je gebruikt hem met een van zijn andere functies (DAB/DAB+, FM), voordat je besluit hem weg te doen. Maar als je alleen internetradio gebruikt, en je wilt het niet weggeven aan een maatschappelijk doel, dan kun je het natuurlijk veilig recyclen. Ga voor NL naar deze website en België deze website.

Pure Evoke Flow
De iconische Evoke Flow