Radiotest: DAB+ mini tuners / settop boxen

Door: Marc van Gerwen

DE TEST en VERGELIJK

In samenwerking met de Radiowinkel Den Haag heb ik een aantal DAB+ set top boxen en hybride set top boxen vergeleken met elkaar. Drie DAB+ set top boxen van de merken Denver, HAMA en TechniSat waarvan de prijzen liggen tussen de 60 en 90 Euro. De hybride set top boxen waren van Clint, HAMA, Imperial, Noxon en TechniSat en kosten tussen de 130 en 190 Euro.

DAB+ Set Top Box

Een DAB+ set top box is een digitale etherradio ontvanger (DAB+) die je aan je audio installatie kunt koppelen waardoor je het DAB+ signaal via de audio installatie hoorbaar kunt maken. Ideaal dus om je bestaande stereo te upgraden met de nieuwste digitale zenders voor ruisvrije en kraakheldere radio ontvangst.

Hybride Set Top Box

Een hybride set top box is eigenlijk een alles-in-één ontvanger set. Het heeft naast internetradio, ook DAB+ en FM radio ontvangst. Verder heeft het ook mogelijkheden voor het streamen van muziek en in de meeste gevallen ook Spotify Connect en Bluetooth ontvangst in zich. Een complete set dus, je kunt er je stereo mee upgraden maar ook je bestaande FM tuner vervangen.

De opzet

Alle apparaten die uitgeprobeerd en vergeleken zijn, zijn op zich allemaal prima in orde bevonden. Hele grote verschillen heb ik niet echt ontdekt. Prima spul dus. Het verschil zit hem vooral in de kleine details. Zo beschikt de Clint H6 voor de DAB+ ontvangst alleen maar over een vaste telescoopantenne die niet afschroefbaar is. Daar is dus niet goed over nagedacht door de fabrikant. De DAB+ ontvangst zal op deze manier niet in alle gevallen goed werken. Beter was geweest als ze bij de Clint H6 de antenneaansluiting voorzien hadden van een F-connector aansluiting met een afschroefbare telescoop antenne, dan was een buitenantenne aansluiten altijd mogelijk geweest en kan de DAB+ ontvangst altijd verbeterd worden mocht dat noodzakelijk zijn. De Imperial i400 en de NOXON A120+ hebben allebei als extra een USB aansluiting: dat is reuze handig om muziek vanaf een USB stick af te spelen. Sommige set top boxen hebben geen digitale optische uitgang. Het is net waar je als consument het accent op legt…

Waardering

♣ = onvoldoende

♣♣ = redelijk

♣♣♣ = goed

♣♣♣♣ = best

♣♣♣♣♣ = uitstekend!

DAB+ Set Top Boxen

DENVER DAB-20


Denver DAB 20, jack naar female AV stekker

Het merk Denver komt uit Denemarken, de DENVER DAB-20 heeft een eenvoudige moderne vormgeving.  Het toestel is bijzonder netjes afgewerkt. De ontvangstgevoeligheid binnenshuis voor de ontvangst van FM en DAB+ zenders is goed te noemen. Een DAB+ buitenantenne is in ieder geval altijd wel aan te bevelen om van een echt goede ontvangst verzekerd te zijn. Door de fabrikant is er alleen een kleine draadantenne meegeleverd voor de FM en DAB+ ontvangst. De ontvangst met deze antenne beperkt zich nu tot alleen de meest sterke zenders uit de directe omgeving. Een adapter voor de antenneaansluiting, van jack naar female AV stekker, voor het gebruik van een buitenantenne, is gelukkig meegeleverd. En dat is heel erg netjes. De bediening van het apparaat met de afstandbediening spreekt eigenlijk geheel voor zich. Gewoon eenvoudige menu’s en gelijk te begrijpen. Deze DAB+ Set Top laat je voor erg weinig geld heel goed kennismaken met digitale etherradio op je audioset! 

€ 59,99 Waardering: ♣ ♣ ♣ ♣

HAMA DT100BT

HAMA DT100BT

HAMA het Duitse elektronica concern dat oorspronkelijk uit de fotografie wereld ontstaan is maakt nu ook degelijke consumenten elektronica. De vormgeving van HAMA producten? Je moet hiervan houden…’t oogt eenvoudig maar is technisch hoogstaand. Deze DAB+ Set Top heeft een klein 2.8″ monochroom display. De meegeleverde telescoop antenne is voorzien van een F-connector aansluiting waardoor je altijd kan kiezen voor een buitenantenne voor een nog betere ontvangst. De bediening met de afstandbediening is eenvoudig en doeltreffend. De aansluitingskabel voor het geluid (jack naar tulp) is helaas niet meegeleverd. De HAMA is voorzien van line-out 3.5 mm jack en een optische uitgang aansluiting waardoor je het volledig digitale DAB+ signaal aan de audioset kan leveren. Ook hiervoor heeft HAMA alleen géén kabels meegeleverd, die moet dus zelf aangeschaft worden. Naast DAB+ en FM is er ook de mogelijkheid om Bluetooth te gebruiken voor het streamen van muziek naar de audioset met behulp van bijvoorbeeld een smartphone. De DT100BT is perfect voor het in huis halen van DAB op je audioinstallatie. Technisch een heel goed werkend apparaat.                       

€ 79,99  Waardering:  ♣ ♣ ♣ ♣

TechniSat Digitradio 100

TechniSat DigitRadio 100

Nog een merk uit Duitsland, de TechniSat Digitradio 100. Dit is een zeer mooi ontworpen apparaat. Subliem afgewerkt, netjes gewoon. De Digitradio 100 heeft een draadantenne voor DAB+ en FM ontvangst, de ontvangst in huis is daarmee goed. Een mooie beleving met dit apparaat  Deze DAB+ set van TechniSat is eenvoudig aan te sluiten en speelt direct. Met hulp van de goede doeltreffende software is e.e.a. goed te bedienen. Compleet met de fraaie afstandbediening erbij, is het gewoon genieten! Deze TechniSat Digitradio 100 is voorzien van Bluetooth voor het streamen van muziek via de audioset met een smartphone. Ook hier geldt zeker, waar voor je geld.
Een mooie radio / muziek beleving. Deze is trouwens ook als hybride set top box te verkrijgen, dan heet deze de DigitRadio 110 IR.

€ 89,-  Waardering: ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Hybride Set Top Boxen

Clint H6

Clint H6

Clint is in radioland een bekend merk uit Denemarken. Een heel mooi vormgegeven en ook erg netjes afgewerkte radio. Een hybride radio met alle mogelijkheden van dien. Heeft FM, DAB+, Spotify, internetradio en UPnP*. Beetje jammer dat dit toestel geen aparte buitenantenneaansluiting heeft voor DAB+. De DAB+ antenne zit aan het apparaat vast en die antenne is een korte telescoop antenne. Dat is wel erg minimaal op deze manier. Verder niets dan lof over dit apparaat. De Clint H6 heeft Spotify Connect (Spotify premium abonnement noodzakelijk) en naast de afstandbediening kan het apparaat ook worden bediend met de voor de smartphone bekende,  AirMusicControl App. Dit toestel beschikt helaas niet over een Bluetooth ontvangst mogelijkheid. (* UPnP mode is de universele standaard om apparatuur binnen het thuisnetwerk te laten communiceren met elkaar).

€ 129,-  Waardering:  (♣) ♣ ♣ ♣

HAMA DIT1000BT

HAMA DT1000MBT

Slechts één woord… Robuust! Deze DIT1000MBT doet goed waar deze voor gemaakt is. Het apparaat heeft een nette afstandbediening met intuïtieve bediening. Met deze DT1000MBT heb je zeker waar voor je geld. De Hama is voorzien van een 3.2″ kleurendisplay en heeft FM, DAB+ en internetradio aan boord. Via Spotify Connect eindeloos muziek spelen. (Spotify premium abonnement noodzakelijk). Ook kan je via de app van Hama het apparaat met de smartphone bedienen. De Hama DT1000MBT is voorzien van een line-out 3.5 mm uitgang en een digitale optische aansluiting. Kabels hiervoor zijn niet meegeleverd. Ook heeft de DT1000MBT mogelijkheid voor Bluetooth voor streaming van muziek/content vanaf smartphones en tablets.

€ 169,-  Waardering:  ♣ ♣ ♣ ♣

Imperial DABMAN i400

Imperial DABMAN i400 (in zilver, ook in zwart geleverd)

Nog een Duits product. De DABMAN i400 van Imperial. Mooie hybride set top box. Een modern uiterlijk en strak afgewerkt. De internetradio werkt na installatie direct al prima. Radiolijsten zijn er door de fabrikant netjes al op klaargezet. Het apparaat is gewoon zeer compleet. Maar liefst twee soorten audiokabels :  jack < – > tulp èn tulp < –  > tulp zijn meegeleverd. In de standby mode kun je ook beurs- en/of weersinformatie laten voorbijkomen. Een erg compleet toestel dus. Heeft Bluetooth mogelijkheid voor het streamen van muziek via bijvoorbeeld de smartphone en USB voor het afspelen van sticks. Presetknoppen aan de bovenzijde!

€ 145,-  Waardering:  ♣ ♣ ♣ ♣

NOXON A120+

Noxon A120+ (wordt ook in zwart geleverd)

Mooi afgewerkt apparaat van Duitse makelij. Gevoeligheid voor DAB+ signalen is zeker goed te noemen. Handige aan deze NOXON A120+ is dat deze een zgn. start-up Wizard heeft waardoor het configureren van het complete systeem van begin tot eind heel eenvoudig is geworden. De A120+ heeft FM / DAB+, Bluetooth  en Spotify Connect (Spotify premium abonnement is hierbij, zoals bij alle radio’s, wèl noodzakelijk) samen met een fraai 3.2 ” TFT kleurenscherm. Extra is een USB aansluiting aan de voorkant en een 3.5mm jack ingang voor het luisteren met een hoofdtelefoon.

€ 179,-  Waardering:  ♣ ♣ ♣ ♣

TechniSat DigitRadio120 IR

TechniSat DigitRadio 120 IR

Een ècht hele mooie hybride radio van TechniSat die erg fraai is afgewerkt. Start bijzonder snel op en is reuze eenvoudig in te stellen. Deze DigitRadio120 IR heeft een gevoelige FM en DAB+ ontvangst en is voorzien van een heel fraai 3.2″ kleurendisplay. De instellingen en de menu’s zijn eenvoudig te doorgronden, het kost niet veel tijd om het apparaat ingesteld te krijgen. Gelijk genieten dus, een aanrader!

€ 190,-  Waardering: ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Tabel A. DAB+ Set Top Boxen
Tabel B. Hybride Set Top Boxen