Wat is digital(e) radio plus? Een filmpje met uitleg van de Consumentenbond

2 jul

DAB+ digitale radio duidelijk uitgelegd door Peter Kulche van de Consumentenbond.

24 Reacties - “Wat is digital(e) radio plus? Een filmpje met uitleg van de Consumentenbond”

 1. Hans Pols 29/09/2017 at 11:14 #

  Eerst even dit; … ” digitale geluidskwaliteit” .. wat is dat? Dat zegt helemaal niks over kwaliteit, en is een belachelijke term.
  Dan mijn ervaringen, een goed argument kan zijn om toch dab te willen luisteren is het grotere aanbod, en dat was wat mij bewoog om een (auto)radio aan te schaffen met DAB.
  Uit ervaring kan ik inmiddels zeggen dat het toch echt significant slechter klinkt dan het FM signaal, ondanks gelijke instellingen op de radio. Vooral een aantal commercielen komen er slecht van af, met een slecht gecomprimeerd signaal.
  Los van dat alles is bij signaal verlies ook echt alles weg, ik baal van mijn aanschaf, het voegt niets, maar dan ook niets toe.
  Wederom gebeurd het voorspelbare, er is geld te verdienen met dab, en dan mag consument wel weer voor inleveren, meer streams, meer geld en dus geringe bandbreedte voor streams, matige kwaliteit, maar wel meer (betalend) aanbod.
  Trap er niet in..

 2. Edwin 07/10/2016 at 14:37 #

  Bedankt voor de uitleg.
  Kan ik in het buitenland, bijv Duitsland in de auto ook nog alle nederlandse radiozenders ontvangen?

  • MrHusky 02/05/2017 at 17:17 #

   @Edwin: Nee, dan kan niet. Het is geen satellietradio of internetradio. De laatste keer dat ik in Duitsland terug naar Nederland reed, ontving ik vrij ver voor de grens Nederlandse zenders via DAB+. Het lijkt erop dat je de Nederlandse DAB+ zenders iets eerder kunt ontvangen dan voorheen de Nederlandse FM Zenders. De huidige zenders lijken dus behoorlijk krachtig. Ik las recent een opmerking van een Engelsman die zich rotlachte om de geluidseffecten die Nederlandse radiostations gebruiken in de jingles toen hij zijn autoradio aandeed nadat hij geland was in Londen. Dat geeft aan dat je kennelijk ook tot in het Verenigd Koninkrijk Nederlandse DAB+ zenders kunt ontvangen. Verder kunnen er enorm veel “stations” worden doorgegeven via DAB+. In Nederland wordt o.a. ook BBC World uitgezonden via DAB+. DAB+ heeft dus toch een klein internationaal tintje.

 3. Jakob Grit 27/04/2016 at 15:30 #

  Kan iemand mij misschien vertellen welke buitenlandse zenders er redelijk of goed mee te ontvangen zijn (of is het alleen voor Nederlandse zenders?) Ik zelf luister nu veel via mijn mobiele telefoon via Internet naar o.a. zenders in Letland, Luxemburg, België en Denemarken. B.v.d. voor antwoord(en)! Jakob

 4. Jakob Grit 27/04/2016 at 15:29 #

  Kan iemand mij misschien vertellen welke buitenlandse zenders er redelijk of goed mee te ontvangen zijn (of is het alleen voor Nederlandse zenders?) Ik zelf luister nu veel via mijn mobiele telefoon via Internet naar o.a. zenders in Letland, Luxemburg, België, Denemarken

 5. Ron dingemans 17/09/2014 at 05:45 #

  zie http://www.radio.nl met betrekking tot het verdwijnen van npo radio 5 op de middegolf.
  De mensen moeten nu hard gaan wakker om npo radio 5 op dab+ voor 100 % dekkend te krijgen!
  Of worden ze pas wakker als het te laat is ?

 6. Ron dingemans 15/09/2014 at 17:55 #

  in ieder geval een hoger hoger zendvermogen.
  en waar zendmasten staan voor dab+ alles er gewoon opzetten: zowel de vcr alas de Npo.

  Als de ontvangs overall voor bijna 100 % goed is het beter dan de fm.

 7. Ben 15/09/2014 at 15:38 #

  Als de PO nu eens de AM 747 vastuit zet dan kunnen ze al besparen en fase 3 in werking stellen. En niet wachten tot 2015. Dan kunnen we Limburg ook tevreden stellen.

 8. Ron dingemans 15/09/2014 at 06:58 #

  dan moeten ze niet de champagne voeren, en eens beter naar de mensen luisteren!.
  Op die manier doe je half werk!
  Wij fanatieke luisteraars begrijpen het wel. de meeste mensen brengen dat ding gewoon terug naar de winkel.

 9. Egbert Kattenberg - PA3EIO 11/09/2014 at 16:06 #

  Als er iets goeds bestaat hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden; daar kunnen we helder en duidelijk over zijn. Inmiddels al weer een fiks aantal maanden geleden kwam ik via de Radiowinkel in het bezit van een Pure One Flow. Internetradio, een goede FM radio en goede DAB radio. Een klein dingetje vind ik jammer, er zit alleen maar een sprietantenne op het ding. De wat lastig te ontvangen DAB en FM zenders komen niet (of bij FM ontvangst) met het nodige aan ruis naar binnen. Omdat ik als radiozendamateur in het verleden wat met antennes experimenteerde dacht ik hier de draad weer op te pakken. Ik heb eerst dit toestel van een externe antenne aansluiting voorzien. Dit deed ik overigens zonder aan het toestel zelf iets te wijzigen; want aan zo’n fraai toestel ga je niets veranderen.
  Ik kwam bij de firma Conrad een z.g. Wittenberg antenne tegen; een erg breedbandige log.per. Geschikt voor de FM als ook de DAB band. Jammer genoeg is de meegeleverde signaalversterker niet echt “schoon” en heb ik met hulp van een G aa s FET iets anders in mekaar gestoken. Zwakke FM zenders nu ook hard en ruisvrij. Ook als ik het zwikkie met de stereoversterker verbind. Ik ontvang nu 71 verschillende DAB zenders; voordeel van mijn woonplaats in de grensstreek. Was ik eerst wat sceptisch met betrekking tot de uitrol voortgang van het DAB netwerk. Nu kan ik in elk geval een hele reeks stations voortdurend en storingvrij beluisteren. Nu alleen nog “even wachten” op het moment dat ik met dit toestel z’n eigen spriet ook onze eigen PO kan ontvangen. Want het “geklooi” (en vergeef mij deze woordkeuze) met allerlei antennes moet gewoon niet nodig zijn. Maar ik begrepen dat daarvoor meer dan een beetje geduld nodig is.

 10. Egbert Kattenberg - PA3EIO 22/08/2014 at 15:34 #

  Mijn AM/FM autoradio – MP3/CD speler functioneert prima. Het ding heeft ook nog een AUX in aan het frontje. Dus even een kleine Condor PowerPlus “ingeprikt” en hoor daar eens. DAB in mijn oude auto’tje. Omdat rijdend het signaal wel eens wegviel heb ik een kleine magneetantenne op het dak van de auto gezet en de Condor voorzien van een externe antenne aansluiting. Resultaat? Verbluffend! Temeer omdat ik in de Condor zelf niks geprutst heb, maar het lijntje tussen deze en de autoradio met die antenne heb verbonden. Het is even wat knutselen, maar dan heb je ook wat ^_^ ….

  • Maurice 10/09/2014 at 20:42 #

   Ik ben zeer tevreden met de Albrecht DR 56 in combinatie met een Hama DAB(+) magneetvoet antenne in mijn leasebak. Ik rijd vrijwel dagelijks het traject Parkstad Limburg (Onderbanken) – Eindhoven en 95% van het traject gewoon goede ontvangst van de NPO. Alleen uitval op de N276 ten westen van Sittard (vooral ter hoogte van het Orbis Medisch Centrum) en happerende ontvangst op de A2 in de omgeving van Ittervoort, toevallig de plek waar in fase 3 een extra zender voor de NPO gepland is. De commerciëlen ontvang ik gewoon zonder uitval over het hele traject. Hieruit blijkt maar weer dat je met een goede antenne toch het onderste uit de kan kunt halen ondanks de slechte dekking in oostelijk Zuid-Limburg en Midden-Limburg.

   • Pascal 18/05/2016 at 23:05 #

    Hoi maurice , ik heb ook een Albrecht maar gebruik nu de bijgeleverde antenne. Dit geeft echter een belabberd resultaat. Kun jij mij vertellen hoe je de magneet antenne hebt aangesloten? Ik durfde de bijgeleverde antenne niet stuk te knippen omdat ik dacht dat er een active antenne bij zat. En dus spanning via de antenne draad zou zitten?

 11. Jaap 19/08/2014 at 12:43 #

  Hier in Haamstede ( zeeland) is de zender Goes maatgevend. VCR zendt uit met 2 en NPO met 0,7!!! Hier dus NPO niet te ontvangen portable . Uiteraard wel met de 5 el TRIAX en 20 DB versterkt op dak.

 12. rene 18/08/2014 at 17:34 #

  hoihoi, ik heb met ook maar eens gestort op het dab avontuur, heb een dab radio voor in de auto gekocht, aangezien ik in limburg woon en de commerciële zenders hier via fm bijna niet te ontvangen zijn, maar op de dab radio doen ze het opvallend goed, alleen regio horst en reuver is het ontvangst nog wat slechter, de publieke zenders zijn trouwens via dab bijna niet te ontvangen,
  maar aangezien de publieke hier een goed fm bereik hebben vult het elkaar hier goed aan, dus publiek goed via fm,
  commerciële goed via dab

 13. sander voortman 04/07/2014 at 22:05 #

  info over DAB+

  De Minister van Economische zaken heeft op 30 juni een internetconsultatie ronde bekendgemaakt aangaande de verdeling van de restcapaciteit op de bovenregionale DAB+ kanalen. Als het aan de minister ligt gaan de bovenregionale kanalen ‘op slot’ voor nieuwe partijen. Alleen bestaande zenders mogen een aanvraag doen voor netten buiten hun FM verzorgingsgebied.

  De plannen van de minister zijn deze week gepubliceerd op internetconsultatie.nl. Het tijdstip voor de consultatie is opmerkelijk en zelfs erg ongelukkig gekozen door de minister. De vakanties staan voor de deur, het WK voetbal is nog aan de gang en niet iedereen struint elke dag het gehele internet op zoek naar belangrijke mededelingen over de toekomst van de radio.

 14. Ron dingemans 04/07/2014 at 06:30 #

  Ja dat wil ik ook,

  maar hij heft wel de tijd voor je als je een afspraak maakt.
  hij heft ook ervaring met mensen die een beperking hebben.
  zie de Noxon Journaline.

 15. Ron dingemans 03/07/2014 at 17:41 #

  Dat komt omdat het vaak bedrijven zijn die van alles verkopen, alleen de radiowinkel heft er een goeie kijk op!.
  Fase 3 moet nog komen, iets wat nog goed is vervang zomaar niet!.

  • Leo van den Elshout 03/07/2014 at 21:46 #

   Ron heeft er niks mee te maken dat de radio winkel er is en er meer kijk op heeft veel mensen weten nog niet of er een internetsite de radio winkel is ik blijf van mening dat ik eerst iets in mijn handen gehad moet hebben en gehoord voor ik wat koop en mijn mening zal bij veel mensen het zelfde zijn !

   • Cees 20/08/2014 at 13:21 #

    als je punten en hoofdletters gebruikt is een en ander wat duidelijker te lezen

    Ik ben zelf al tegen de zestig en ben het niet met je eens. Bij Bol en Wehkamp kun je kopen zonder vooruitbetalen en ook nog gratis terugsturen als het niet bevalt. Dan kun je 2 of 4 weken met die radio in je hand zitten voordat je hem koopt.

 16. Leo van den Elshout 03/07/2014 at 16:17 #

  Goed te horen dat er steeds meer informatie word gegeven over DAB+ radio of te wel digitale radio dat is alleen maar goed ! maar ik vind dat het aanbod van DAB+ radio,s veel te mager is terwijl dat mensen al wel naar DAB informeren in de winkel een slechte zaak bv een grotere winkel als de Media markt had ik al een groter aanbod verwacht ik vind dat radio spotjes ook mogen samen gaan met voldoende DAB+ radio`s van kleinere naar grotere exemplaren en das niet het geval alleen maar kleine radio`s dit vind ik jammer !

  • Piet 19/08/2014 at 18:12 #

   Heel erg fijn allemaal. Een paar jaar terug heb ik geïnvesteerd in een mooie DAB-ontvanger van Arcam de Solo (1500,00 euro). En al deze mensen die een DAB ontvanger hebben, staan nu in de kou. DAB is gewoon abrupt gestopt. DAB+ is echt iets anders dan DAB. Wij ontvangen niets meer via DAB en dit is ook niet mogelijk via een upgrade of zo. Maar zoals in bijv. Denemarken worden DAB en DAB+ naast elkaar kunnen worden uitgezonden!
   Nee, voor mij geen digitale radio meer.

   • Cees 20/08/2014 at 13:17 #

    Piet, wist je dan niet dat toen je die DAB ontvanger kocht van 1500 Euro dat het toen nog testuitzendingen waren? Als je toen internet had gehad had je het kunnen weten.
    Weet je dat de lokale radiostations over enkele jaren gaan uitzenden over een andere DAB band? Even goed opletten als je weer zoiets duurs koopt, anders kun je Radio Lutjebroek en Radio Suffertje niet ontvangen. Ik heb een DAB radio van enkele tientjes, dus dat is geen uitgave. Bovendien ben ik toch niet geïnteresseerd in lokale radio, daar luister ik nu ook niet na.

  • Cees 20/08/2014 at 13:31 #

   Er is een goede reden dat normale winkels haast niet meer verkopen tegenover webwinkels. Dat heeft te maken met starheid en het niet willen meegaan met de tijd. De laatste keer dat ik de Mediamarkt in Eindhoven bezocht hadden ze welgeteld 3 DAB radio’s staan. En op sommige webwinkels staan er tientallen of soms een dikke honderd zoals op Amazon.de. Daar hebben ze Nederlanders graag als klant en kun je ook nog gratis artikelen terugsturen naar een antwoordnummer.

   Waarom zou een DAB radio groot moeten zijn? Je kunt hem makkelijk aansluiten op een stereo en dan heb je ook een redelijk tot goed geluid. Het kan niet op tegen een FM-tuner met goede antenne, maar het werkt wel.

   Je kunt voor je versterker ook een digitale ontvanger kopen van Ziggo, UPS of een satellietontvanger, dan heb je ook nog een grotere keuze van radiozenders.

Geef een reactie