Alle nieuwe auto’s in Europa binnen twee jaar standaard voorzien van DAB+, de digitale opvolger van FM

[Persbericht van Digital Radio]

Hilversum, 18 januari 2019 – Beleidsmakers, omroepen en autofabrikanten geven vanavond op de Autosalon in Brussel de aftrap voor de Europese Elektronische Communicatie Code (EECC) die op 20 december 2018 in werking is getreden. Dit betekent dat alle nieuwe auto’s binnen afzienbare tijd standaard worden uitgerust met een ontvanger voor digitale etherradio (DAB+), de opvolger van FM.  De EU-lidstaten hebben twee jaar de tijd om de code in nationale wetgeving om te zetten.

In Nederland zijn sinds 2014 ruim 1 miljoen DAB+ radio’s verkocht. Van de nieuw verkochte auto’s in 2018 reed 38% met een standaard DAB+ autoradio de garage uit. Zowel de NPO als de commerciële landelijke radiostations hebben sterk landelijk dekkende netwerken uitgerold. DAB+ biedt luisteraars voordelen zoals meer zenderkeuze in de ether en digitale geluidskwaliteit.

Jos de Groot, directeur Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat: “Alles in de samenleving digitaliseert. Ook de radio doet dat. Europa heeft besloten dat alle nieuwe auto’s binnen twee jaar voorzien moeten zijn van een digitale radio. Dat vind ik een hele goede stap.”

Jurre Bosman, voorzitter Stuurgroep Digital Radio Nederland en directeur audio NPO: “DAB+ is stevig gevestigd in Europa en deze maatregel zorgt ervoor dat meer automobilisten spoedig de voordelen van digitale etherradio kunnen ervaren: meer keuze en digitale geluidskwaliteit. Vooruitlopend op de omzetting van deze Europese code in Nederlandse wetgeving is het van belang dat autofabrikanten en importeurs ervoor zorgen dat DAB+ zo snel mogelijk standaard of in elk optiepakket wordt meegeleverd.”

Menno Koningsberger, ceo Talpa Radio en voorzitter Vereniging voor Commerciële Radio: “Deze wet is een stevig signaal: DAB+ in Europa is ‘here to stay’!”

Heeft uw auto een ingebouwde (dashboard-)radio en u wilt ook naar DAB+ ontvangst toe? Daar zijn allerlei oplossingen voor, zie deze pagina.