Radiotest: DAB+ antennes voor thuis

28 feb

Dat DAB+ nog niet altijd in volle sterkte te ontvangen is, is sowieso waarschijnlijk de reden dat u dit artikel leest…helaas komen niet alle DAB+ stations op alle plekken even sterk binnen. Sommige radiostations komen zelfs helemaal niet binnen.

Als je een radio hebt met een vaste draad- of telescoop-antenne dan is daar niet heel veel aan te doen (kijk eventueel deze VLOG op Youtube van Sander). Maar als je DAB+ radio of DAB+ tuner een aansluiting heeft voor een coax kabel dan zijn er mogelijkheden!

F connector zoals vaak op de achterzijde van een DAB+ toestel

Meestal hebben DAB+ toestellen een (‘female’) F connector, zie foto. Daarop past dan een coax kabel met een F connector mannetje die dan naar een antenne kan leiden.

Dit kan een binnenantenne zijn, misschien wel deze, die volgens mensen die ‘m gemaakt hebben, zeer goede resultaten behaalt. Of, indien mogelijk natuurlijk, een buiten antenne. En daarover gaat deze vergelijkende test.

Door: Marc van Gerwen

Er zijn 3 antennes getest:

 1. KAT DAB+ antenne (€ 45,00)
 2. MAXIMUM FM/DAB/DAB+ antenne (€50,00)
 3. Technisat – Digitenne SLIM in-house antenne geschikt voor DVB-T (Digitenne) en DAB+ ontvangst (€35,00)
De drie geteste DAB+ antennes (Foto: Marc van Gerwen)

De KAT DAB+ antenne is relatief eenvoudig aan te sluiten. De KAT DAB+ is 75cm lang en 4 cm in doorsnede. De antenne past in een meegeleverde kunstof pijpje van ongeveer 25cm, deze wordt er handvast in vastgeklemd. Aan het uitstekende deel kunnen dan antenneklemmen vastgemaakt worden. Deze zijn niet meegeleverd. De antenne coax wordt voorzien van een F-connector. Bij de antenne wordt een keurige installatie instructie meegeleverd. Technische specificaties over deze antenne zijn onbekend. Het is een passieve antenne er zit dus verder geen versterker bij of ingebouwd.

De MAXIMUM FM/DAB/DAB+ antenne bestaat uit twee gevouwen dipolen, één dipool verticaal en een rondomgevouwen horizontale dipool. De antennes zijn beide gekoppeld via een zogenaamde “signalcombiner”; een kastje die het signaal van beide antenne’s samenbrengt naar een coax kabel. De MAXIMUM is net zoals de KAT ook een zogenaamde passieve antenne, er is hier dus géén elektronische versterking bij toegepast. De antenne werkt in zowel de FM als de DAB+ band. (87.5 – 108 MHz) en (174 – 240 MHz). De fabrikant claimt voor deze antenne een versterking op beide frequentiebanden van 1 tot 2 dB winst.

De TechniSat Digitenne SLIM is een antenne die bedoeld is voor DAB+ en DVB-T (Digitenne) ontvangst. De antenne is voor binnenshuis gebruik. De antenne is actief. De SLIM heeft aldus een signaalversterker aan boord en heeft dus een stopcontact nodig. Voor het gebruik op een DAB+ ontvanger moet de antenne aansluiting voorzien worden van een verloopstekker coax stekker < – > F – connector.

De Maximum DAB+ en FM antenne in de mast
(Foto: Marc van Gerwen)

De antennes (behalve de TechniSat) zijn op exact dezelfde plaats opgehangen geweest. Ik heb ze voor de test in een verticaal opgestelde uitschuifmast aangebracht met een tophoogte ongeveer 15 meter vanaf de grond. De binnenhuis TechniSat antenne is achter het raam op de westkant en op de oostkant van mijn appartement opgesteld geweest. Tijdens de test waren er geen buitengewone ontvangstcondities. Dus ontvangst van alles is dus een soort van nulmeting geweest. Ontvangstlocatie was 15 kilometer ongeveer ten zuiden van het middelpunt van Nederland in de buurt van Bennekom. De monitor ontvanger(s) waren de Scansonic R3 en de Sangean DPR 69Plus.

RESULTATEN

KAT antenne : Eerste indruk : goede ontvangst van de landelijke multiplexen en de regiomultiplexen uit mijn buurt. Ontvangst vanuit Duitsland was alleen goed van de regionale multiplex DR fuer NRW via 11D (95%), voldoende signaal met audio. De landelijke Duitse Multiplex via 5C (zender Wesel) werd echter niet ontvangen en kwam dus vreemd genoeg niet binnen op deze KAT antenne. Ontvangst ervan zat dus net onder de grenswaarde.

Technisat Digitenne SLIM (alleen DAB+ ontvangst beoordeeld) redelijk tot goede ontvangst van de meest dichtstbijzijnde multiplexen. Bandscan gaf in eerste instantie een resultaat van 35 ontvangen services. De landelijke Duitse Multiplex via 5C had een ontvangst 5 tot 10% aan de de oostkant van mijn woning. Wel regelmatig dropouts van het signaal waardoor audio onderbroken werd. Aan de westkant geen ontvangst van beide Duitse multiplexen 5C en 11D (resp. Wesel en Kleve). De antenne opstelling was hier voor het raam verticaal opgehangen.

MAXIMUM FM/DAB/DAB+ antenne Deze had een goede standaard ontvangst van zowel FM evenals sterke nabije multiplexen van het DAB+ signaal. Ook de min of meer standaard ontvangst van de Duitse landelijke Multiplex 5C DR Deutschland 30% en 11D Radio fuer NRW tenminste 95%.

Iedere situatie kan per antenne toch vaak weer anders uitpakken. Antenne fabrikanten adviseren ook altijd zo hoog en vrij mogelijke plaatsing van een antenne maar vaak is dit niet altijd goed mogelijk en moet er gezocht worden naar compromissen.

De MAXIMUM komt uit deze test als beste naar voren, het voordeel van deze antenne is de goede ontvangst voor zowel FM als DAB+. De KAT antenne ziet er moderner uit en heeft dus minder ruimte nodig, ontvangt de landelijke en de nabije regio multiplexen zonder moeite en kan echt als tweede alternatief wat mij betreft goed gebruikt worden. Persoonlijk ga ik voor de MAXIMUM. De Technisat Digitenne SLIM werkt niet altijd zoals je eigenlijk zou willen. De ontvangst is redelijk tot goed. Soms ook teveel signaal naar de ontvanger toe wat niet altijd slim is. Voor DAB+ te beluisteren zou ik niet voor deze antenne kiezen.

Ontvangstresultaten per antenne

KAT – bandscan, 58 services

5B MTVNL Rotterdam / Rijswijk 5%
5C DR Deutschland ? géén ontvangst
6B Oost Noord 100% Arnhem
7A Megen 100%
9C Loon op Zand / Eindhoven 70%
11A Hilversum 100%
11B MTVNL Markelo 0 % géén signaal
11D Radio fuer NRW 95%
12B MTVNL Utrecht/Amersfoort 100%
12C NPO 100%

MAXIMUM – bandscan, 76 services

5B MTVNL Rotterdam / Rijswijk 5%
5C DR Deutschland ID + audio 20%
6B Oost Noord 100% Arnhem
7A Megen 100%
9C Loon op Zand / Eindhoven 70%
11A Hilversum 100%
11B MTVNL Markelo 0 % géén signaal
11D Radio fuer NRW 95%
12B MTVNL Utrecht/Amersfoort 100%
12C NPO 100%

SLIM – bandscan, 58 services

5B MTVNL Rotterdam / Rijswijk géén ontvangst
5C DR Deutschland ID + audio met drop outs 20/30%
6B Oost Noord 100% Arnhem
7A Megen 100%
9C Loon op Zand / Eindhoven 70%
11A Hilversum 100%
11B MTVNL Markelo 0 % géén signaal
11D Radio fuer NRW 95%
12B MTVNL Utrecht/Amersfoort 100%
12C NPO 100%


(Foto: Marc van Gerwen)

19 Reacties - “Radiotest: DAB+ antennes voor thuis”

 1. Alex de Koning 09/07/2019 at 19:40 #

  Omdat ik door een verhuizing enige tijd niet veel aan het radio luisteren heb gedaan en ook druk was met mijn nieuwe woning, heb ik hier ook niet gekeken. Mijn KAT antenne heb ik meegenomen vanaf mijn oude adres en ook op mijn nieuwe adres doet het ding het uitmuntend. De afgelopen jaren heb ik heel veel antennes uitgeprobeerd en deze KAT bevalt mij tot nog toe het beste. Ik vind het alleen jammer dat ik nergens aan wat meer informatie over deze antenne kan komen. Ook zou ik heel graag op wat meer professionele wijze wat antennes willen testen. Misschien de antenne meet dag in het noorden van het land? Die van dit jaar is al geweest en zal ik tot 2020 moeten wachten.

 2. Alex de Koning 23/04/2019 at 19:34 #

  Hallo Johan

  Als je kijkt op de site radio-tv-nederland dan zie je dat Mike het voor de meeste zenders correct heeft.

  https://radio-tv-nederland.nl/876-999mhz.html

  Kijk onderaan de lijst naar de betekenis van de letters die in de kolom “polarisatie” staan vermeld. Ik heb jarenlang een 8 elements Fuba FM antenne gebruikt en deze stond horizontaal opgesteld. Nu heb ik deze op zijn kant geplaatst met voor FM veel beter resultaat. Ik dacht te weten dat binnen Europa het station “Radio Luxembourg” ( de duitstalige op 97.00 MHz ) een van de weinige is die nog horizontaal zit.

  Goeie DX verder en veel luisterplezier.

 3. Johan 08/04/2019 at 18:00 #

  zag een type foutje
  FM = band II
  DAB = band III

 4. Jan Deters 05/03/2019 at 08:48 #

  Voor mensen die de FM band wat minder belangrijk vinden en graag een betere DAB+ richt antenne willen raad ik de WB305 van Wittenberg aan: http://tinyurl.com/y3afer75
  Ik gebruik deze om in Lochem ook de Duitse zenders goed te kunnen ontvangen en werkt perfect. FM band komt voldoende binnen om goed naar te luisteren maar ik gebruik het FM gedeelte van m’n Hama DIT2100 MSBT niet, ik luister of naar DAB of naar internet radio.

  • Mike Maus 05/03/2019 at 16:08 #

   Dag Jan

   Een heel handige antenne. Maar niet iedereen kan iets draaibaars opstellen en dan moet je toch terug grijpen naar de rond straler antenne. Je bent een geluksvogel dat je over die apperatuur kan beschikken.

   • Jan Deters 11/03/2019 at 14:42 #

    Ik heb hem niet draaibaar opgesteld maar vast in noordoostelijke richting zodat de zwakste Duitse zenders (Lingen) nu ook doorkomen. De sterkere Duitse (Münster en Kleve/Wesel) en ook alle Nederlandse zenders zitten zo dichtbij dat dat ook prima gaat.

 5. Erik de wit 02/03/2019 at 20:29 #

  Fm ether frequentie nu NPO radio 5 fm
  Fm ether frequentie nu NPO radio 6 fm
  100.70 MHz nu NPO radio 5
  101.50 MHz nu NPO radio 6
  Fm ether frequentie nu 2 kamer fm
  Fm ether frequentie nu 1e kamer fm
  90.70 MHz nu 2e kamer fm
  103.40 MHz nu 1e kamer fm
  Talkradio Veronica nieuws radio fm ether frequentie nu 91.10 MHz xtc
  Kink fm via dab ether frequentie nu kink
  56 ch dab

  • Mike Maus 05/03/2019 at 16:06 #

   Beste Erik

   Dit verhaal wat je hier achterlaat is heel grote flauwekul. NPO Radio 5 is echt niet in de FM band te vinden en Radio 6? Bestaat niet eens. En jou verhaal heeft ook geen enkel verband met het geen het eigenlijk over gaat. Antennes vergelijken. Als je daar niks zinnigs over te zeggen hebt laat dan jou commentaar achterwege.

   • Erik de wit 21/03/2019 at 21:33 #

    Npo radio 6 fm ether frequentie nu NPO radio 5 100.70 MHz

  • Jan Deters 11/03/2019 at 15:00 #

   Erik, ik denk dat je kabel frequenties hebt opgegeven, Radio 6 was ooit een AM zender evenals Radio 5. En de 2e kamerlijn is dienst speciaal voor de kabelradio, die zijn nog nooit uitgezonden en dus ook nooit op DAB en/of FM geweest.
   En zoals Mike al aangaf, wat bedoel je met de opsomming van deze zenders in combinatie met het onderwerp?

  • Erik de wit 21/03/2019 at 21:29 #

   538 top 50 hitlijst dab
   NPO radio 5 fm ether frequentie nu 100.70 MHz
   Npo radio 6 fm ether frequentie nu 101.50 MHz
   Q music top 40 hitlijst dab
   2e kamer fm ether frequentie nu 103.40 MHz
   Hit radio rni top 30 hitlijst DAB
   Hoi fm top 25 hitlijst dab
   Radio Veronica 227 single top 100 hitlijst dab
   Talk radio fm ether frequentie nu 91.10 MHz

 6. Sef Konings (Pa3SK) 02/03/2019 at 13:51 #

  Ik heb goede ontvangst resultaten met een eenvoudige FM dipool antenne, vertikaal opgesteld. Alle DAB en FM zenders werken tegenwoordig vertikaal gepolariseerd. De frequentie van de DAB zenders is grofweg 2x zo hoog als de FM zenders (~100Mhz FM tegen ~200Mhz DAB, dus de golflengte is de helft (1,5 meter) De FM dipool werkt voor de DAB zenders als een full wave antenne, omdat deze ook ongeveer 1,5 meter lang is. Bovendien heb je dan geen koppelfilter meer nodig. Ontvangst van DAB zenders binnenshuis (in Echt) is zwak, en erg plaatsgebonden.

 7. Ger 01/03/2019 at 20:51 #

  Ik heb in Rijswijk de Maximum antenne in gebruik aan een simpele Hama tuner. Deze heeft een antenneingang dus uitermate geschikt voor deze antenne. Ontvangt is prima zowel FM als DAB. Ontvang hier Dab zenders uit Zeeland, Utrecht, Brabant en Gelderland. Prima antenne voor weinig geld. Onmisbaar omdat de ontvangst binnenshuis te wensen overlaat, zeker in goed geïsoleerde woningen met drievoudig isolatie glas.

 8. Mike Maus 28/02/2019 at 21:27 #

  De Maximum antenne zal bij DAB ontvangst het wel goed doen, maar FM ontvangst met een horizontale gepolariseerde ringdipool vind ik wat bedenkelijk want alle FM zenders zitten verticaal.
  Van iemand in de buurt van Den Haag nam ik een KAT antenne over en ik heb deze op een klein mastje gezet en dat alles weer aan de schoorsteen vastgemaakt. De antenne steekt ruim boven de dak nok uit en hiermee heb ik een ontvangst die ik nooit eerder had. Wel is het zo dat ik van een Belgische mux eerst een zwakke ontvangst had, maar nadat ik de antenne 20 cm verplaatste was dezelfde mux ineens heel hard. Ik wil deze antenne nooit meer kwijt en FM staat hier alleen aan bij het luisteren van de lokale zender. Daarvoor heb ik geen buitenantenne nodig.

  • Johan 08/04/2019 at 17:45 #

   Hallo Mike,
   Hier ga jij toch echt de mist in.
   De FM band (III) is in NL echt horizontaal gepolariseerd.
   DAB+ is vertikaal gepolariseerd m.n. om de mobiele ontvangst te verbeteren.

   • Alex de Koning 23/04/2019 at 21:43 #

    Hallo Johan

    Kijk eens mee: https://radio-tv-nederland.nl/876-999mhz.html
    Er staat bijna links een kolom waarin de polarisatie en ook eventuele andere korte info. Dan zie je dat de meeste FM zenders verticaal gepolariseerd zijn. Mijn 8 el Fuba antenne staat dus ook op zijn kant. Binnen Europa zit er nog maar heel weinig horizontaal. De enige die ik ken is Radio Luxemburg op 97.0 MHz.

   • Alex de Koning 25/04/2019 at 16:56 #

    Hallo Johan

    Vandaag probeer ik nog een keer om op bovenstaande te reageren (een eerdere reactie werd niet geplaatst). Nederlandse FM zenders zijn tegenwoordig allemaal van verticaal gepolariseerde antennes voorzien. Een enkeling heeft ook nog een horizontaal component in het zendsignaal. Maar binnen onze landsgrenzen is dat maar heel zeldzaam. Binnen de direct om ons heen liggende landen is alleen Radio Luxemburg (Marnach, 97.00 MHz) uitgevoerd met horizontale polarisatie.

   • Jan Deters 01/05/2019 at 17:08 #

    Hallo Johan,

    Nou dan heb ik oud nieuws voor je. Alle FM antennes in Nederland zijn na het uitschakelen van de VHF zenders omgebouwd van horizontaal naar verticaal met als reden dat er vooral mobiel naar de FM wordt geluisterd. Kijk voor een overzicht maar eens op https://fmscan.org/main.php?reset=1&r=f&m=s of op https://www.radio-tv-nederland.nl/evenementen.html

   • ruud 02/05/2019 at 20:09 #

    Hallo johan dat is niet zo de fm zenders zijn al jaren verticaal gepolariseerd ,zo staat bij mij ook alles

Geef een reactie