Radiotest: DAB+ antennes voor thuis

Dat DAB+ nog niet altijd in volle sterkte te ontvangen is, is sowieso waarschijnlijk de reden dat u dit artikel leest…helaas komen niet alle DAB+ stations op alle plekken even sterk binnen. Sommige radiostations komen zelfs helemaal niet binnen.

Als je een radio hebt met een vaste draad- of telescoop-antenne dan is daar niet heel veel aan te doen (kijk eventueel deze VLOG op Youtube van Sander). Maar als je DAB+ radio of DAB+ tuner een aansluiting heeft voor een coax kabel dan zijn er mogelijkheden!

F connector zoals vaak op de achterzijde van een DAB+ toestel

Meestal hebben DAB+ toestellen een (‘female’) F connector, zie foto. Daarop past dan een coax kabel met een F connector mannetje die dan naar een antenne kan leiden.

Dit kan een binnenantenne zijn, misschien wel deze, die volgens mensen die ‘m gemaakt hebben, zeer goede resultaten behaalt. Of, indien mogelijk natuurlijk, een buiten antenne. En daarover gaat deze vergelijkende test.

Door: Marc van Gerwen

Er zijn 3 antennes getest:

  1. KAT DAB+ antenne (€ 45,00)
  2. MAXIMUM FM/DAB/DAB+ antenne (€50,00)
  3. Technisat – Digitenne SLIM in-house antenne geschikt voor DVB-T (Digitenne) en DAB+ ontvangst (€35,00)
De drie geteste DAB+ antennes (Foto: Marc van Gerwen)

De KAT DAB+ antenne is relatief eenvoudig aan te sluiten. De KAT DAB+ is 75cm lang en 4 cm in doorsnede. De antenne past in een meegeleverde kunstof pijpje van ongeveer 25cm, deze wordt er handvast in vastgeklemd. Aan het uitstekende deel kunnen dan antenneklemmen vastgemaakt worden. Deze zijn niet meegeleverd. De antenne coax wordt voorzien van een F-connector. Bij de antenne wordt een keurige installatie instructie meegeleverd. Technische specificaties over deze antenne zijn onbekend. Het is een passieve antenne er zit dus verder geen versterker bij of ingebouwd.

De MAXIMUM FM/DAB/DAB+ antenne bestaat uit twee gevouwen dipolen, één dipool verticaal en een rondomgevouwen horizontale dipool. De antennes zijn beide gekoppeld via een zogenaamde “signalcombiner”; een kastje die het signaal van beide antenne’s samenbrengt naar een coax kabel. De MAXIMUM is net zoals de KAT ook een zogenaamde passieve antenne, er is hier dus géén elektronische versterking bij toegepast. De antenne werkt in zowel de FM als de DAB+ band. (87.5 – 108 MHz) en (174 – 240 MHz). De fabrikant claimt voor deze antenne een versterking op beide frequentiebanden van 1 tot 2 dB winst.

De TechniSat Digitenne SLIM is een antenne die bedoeld is voor DAB+ en DVB-T (Digitenne) ontvangst. De antenne is voor binnenshuis gebruik. De antenne is actief. De SLIM heeft aldus een signaalversterker aan boord en heeft dus een stopcontact nodig. Voor het gebruik op een DAB+ ontvanger moet de antenne aansluiting voorzien worden van een verloopstekker coax stekker < – > F – connector.

De Maximum DAB+ en FM antenne in de mast
(Foto: Marc van Gerwen)

De antennes (behalve de TechniSat) zijn op exact dezelfde plaats opgehangen geweest. Ik heb ze voor de test in een verticaal opgestelde uitschuifmast aangebracht met een tophoogte ongeveer 15 meter vanaf de grond. De binnenhuis TechniSat antenne is achter het raam op de westkant en op de oostkant van mijn appartement opgesteld geweest. Tijdens de test waren er geen buitengewone ontvangstcondities. Dus ontvangst van alles is dus een soort van nulmeting geweest. Ontvangstlocatie was 15 kilometer ongeveer ten zuiden van het middelpunt van Nederland in de buurt van Bennekom. De monitor ontvanger(s) waren de Scansonic R3 en de Sangean DPR 69Plus.

RESULTATEN

KAT antenne : Eerste indruk : goede ontvangst van de landelijke multiplexen en de regiomultiplexen uit mijn buurt. Ontvangst vanuit Duitsland was alleen goed van de regionale multiplex DR fuer NRW via 11D (95%), voldoende signaal met audio. De landelijke Duitse Multiplex via 5C (zender Wesel) werd echter niet ontvangen en kwam dus vreemd genoeg niet binnen op deze KAT antenne. Ontvangst ervan zat dus net onder de grenswaarde.

Technisat Digitenne SLIM (alleen DAB+ ontvangst beoordeeld) redelijk tot goede ontvangst van de meest dichtstbijzijnde multiplexen. Bandscan gaf in eerste instantie een resultaat van 35 ontvangen services. De landelijke Duitse Multiplex via 5C had een ontvangst 5 tot 10% aan de de oostkant van mijn woning. Wel regelmatig dropouts van het signaal waardoor audio onderbroken werd. Aan de westkant geen ontvangst van beide Duitse multiplexen 5C en 11D (resp. Wesel en Kleve). De antenne opstelling was hier voor het raam verticaal opgehangen.

MAXIMUM FM/DAB/DAB+ antenne Deze had een goede standaard ontvangst van zowel FM evenals sterke nabije multiplexen van het DAB+ signaal. Ook de min of meer standaard ontvangst van de Duitse landelijke Multiplex 5C DR Deutschland 30% en 11D Radio fuer NRW tenminste 95%.

Iedere situatie kan per antenne toch vaak weer anders uitpakken. Antenne fabrikanten adviseren ook altijd zo hoog en vrij mogelijke plaatsing van een antenne maar vaak is dit niet altijd goed mogelijk en moet er gezocht worden naar compromissen.

De MAXIMUM komt uit deze test als beste naar voren, het voordeel van deze antenne is de goede ontvangst voor zowel FM als DAB+. De KAT antenne ziet er moderner uit en heeft dus minder ruimte nodig, ontvangt de landelijke en de nabije regio multiplexen zonder moeite en kan echt als tweede alternatief wat mij betreft goed gebruikt worden. Persoonlijk ga ik voor de MAXIMUM. De Technisat Digitenne SLIM werkt niet altijd zoals je eigenlijk zou willen. De ontvangst is redelijk tot goed. Soms ook teveel signaal naar de ontvanger toe wat niet altijd slim is. Voor DAB+ te beluisteren zou ik niet voor deze antenne kiezen.

Ontvangstresultaten per antenne

KAT – bandscan, 58 services

5B MTVNL Rotterdam / Rijswijk 5%
5C DR Deutschland ? géén ontvangst
6B Oost Noord 100% Arnhem
7A Megen 100%
9C Loon op Zand / Eindhoven 70%
11A Hilversum 100%
11B MTVNL Markelo 0 % géén signaal
11D Radio fuer NRW 95%
12B MTVNL Utrecht/Amersfoort 100%
12C NPO 100%

MAXIMUM – bandscan, 76 services

5B MTVNL Rotterdam / Rijswijk 5%
5C DR Deutschland ID + audio 20%
6B Oost Noord 100% Arnhem
7A Megen 100%
9C Loon op Zand / Eindhoven 70%
11A Hilversum 100%
11B MTVNL Markelo 0 % géén signaal
11D Radio fuer NRW 95%
12B MTVNL Utrecht/Amersfoort 100%
12C NPO 100%

SLIM – bandscan, 58 services

5B MTVNL Rotterdam / Rijswijk géén ontvangst
5C DR Deutschland ID + audio met drop outs 20/30%
6B Oost Noord 100% Arnhem
7A Megen 100%
9C Loon op Zand / Eindhoven 70%
11A Hilversum 100%
11B MTVNL Markelo 0 % géén signaal
11D Radio fuer NRW 95%
12B MTVNL Utrecht/Amersfoort 100%
12C NPO 100%


(Foto: Marc van Gerwen)