BBC World Service op DAB+ in België

13 okt

Vanaf komende maand is het Engelstalige BBC World Service te ontvangen via DAB+ in delen van België. Netwerkoperator Norkring voegt het gerenommeerde Britse station toe aan het bestaande aanbod van digitale radio in België.

In het afgelopen voorjaar lanceerde Norkring een commercieel DAB+ netwerk met in eerste instantie twee zenders, in Brussel en Sint Pieters Leeuw in Vlaams Brabant. Via kanaal (blok) 11A wordt het signaal uitgezonden waarop vanaf de start in mei zeven commerciële radiostations te ontvangen zijn. Dit zijn Club FM, Family Radio, Radio FG, Radio Maria, Radio Stad, Top Radio en VBRO Radio. BBC World Service wordt eind deze maand aan het aanbod toegevoegd en zal dan overal gratis te beluisteren zijn in de digitale DAB+ kwaliteit.

Daarnaast zenden de Vlaamse en Waalse publieke omroep ook uit met zestien radiostations volgens de oudere DAB-standaard. Drie stations van de RTBF worden ook in DAB+ uitgezonden en de VRT heeft sinds het voorjaar een kanaal in DAB+ waarop momenteel VRT Klara te horen is. De Vlaamse publieke omroep is in vrijwel heel Vlaanderen en het Brussels gewest goed te ontvangen. De Waalse omroep is in delen van Wallonië en het Brussels gewest te ontvangen.

Hier vind je het complete overzicht van de radiostations die in België via DAB/DAB+ uitzenden. Norkring heeft ook een website waar je meer informatie kunt vinden over DAB+

[Eerder verschenen op Radiodigi.nl]

11 Reacties - “BBC World Service op DAB+ in België”

 1. luce 02/11/2015 at 17:31 #

  ‘t Is zo ver! BBC WORLD SERVICE zit in België op DAB+. Geweldig is dat. Voorlopig staan alleen een zender in Brussel en een in Sint Pieters Leeuw aan. De zender in Sint Pieters Leeuw doet het buitengewoon goed: in de buurt van de Belgische grens ( Hulst Zeeuws Vlaanderen ) kan ik buitenhuis BBC WORLD SERVICE ontvangen. Dat kan alleen maar beter worden wanneer de nieuwe zenders worden aangezet zodat de DAB+ dekking in heel Vlaanderen is gegarandeerd 🙂

 2. Leo van den Elshout 29/10/2015 at 07:46 #

  Wie heeft er ook weer slechte ontvangst van 7 A hier in Oosterhout is er zelfs buiten bijna geen ontvangst meer dus nou geen Omroep-Brabant Radio Gelderland L1Radio en de regionale commerciële zenders zijn er werkzaam heden of wat is er aan de hand ?

 3. Ron Dingemans 28/10/2015 at 06:54 #

  die hoge heren luisteren nooit naar ons.

 4. Bernd Gaykema 27/10/2015 at 09:40 #

  Het NPO kanaal “Nieuws24” zodanig aanpassen dat er naast het Nederlandse nieuws ook Duits en Engels (en Frans?) nieuws te horen is. Zou uitermate klantvriendelijk zijn naar de vakantiegangers die hier hun geld uitgeven.

 5. Egbert Kattenberg - PA3EIO 26/10/2015 at 20:19 #

  Dag Luce en alle andere meelezers. In Zeeuws Vlaanderen zal je deze BBC zender nog niet horen. Deze wordt uitgezonden op het blok 11C dat (voorlopig tenminste) alleen direct rond Brussel is te ontvangen. Een dekking over geheel Vlaanderen zal nog wel enige tijd duren.
  Inderdaad zou het een heel welkome aanvulling zijn op het Nederlandse DAB netwerk. Maar of dat ooit gaat gebeuren? Ik hoop wel maar ik waag het te betwijfelen, helaas.

  • luce 27/10/2015 at 19:20 #

   Dag Egbert. Dank voor je reactie. Voor zo veel kennis van zaken doe ik m’n hoed af 🙂
   Je hebt gelijk en ik was fout. Omdat alle zenders van de VRT in DAB en ook het testkanaal in DAB+ hier op maximale signaalsterkte doorkomen dacht ik ook BBC WORLD te kunnen meepikken vanuit België.Maar zoals jij zei dit is een ander blok en de dekking ervan is heel wat beperkter dan die van het VRT blok.
   Ik heb eens getest en het resultaat is dat ik het blok waar BBC WORLD zal in zitten vanaf november 2015 hier – ten zuiden van Hulst – met zeer zwak signaal kan ontvangen en alleen buitenhuis. Trouwens het blok van de RTBF en BRF – Waalse zender – komt met eenzelfde zwak signaal tot hier:-)
   Egbert, nogmaals bedankt voor je deskunsige uitleg!

   • Martijn Metzing 28/10/2015 at 15:16 #

    Er zijn wel plannen om het bereik van blok 11A op termijn uit te breiden naar heel Vlaanderen.

    Op de website van VBRO, een van de radiostations die via dit netwerk uitzenden, is te lezen dat in principe in maart volgend jaar het bereik zal worden vergroot naar andere delen van Vlaanderen. De genoemde gebieden waar de uitbreiding zal plaatsvinden, doen vermoeden dat er zenders worden geplaatst in Egem, Schoten en Genk. Dit zijn met Sint Pieters Leeuw de grote zenders in Vlaanderen. Overigens is deze uitbreiding niet bevestigd door de netwerkoperator Norkring.

    Als je ten zuiden van Hulst zit, zal een uitbreiding voor Oost en West Vlaanderen de ontvangstmogelijkheden van het Vlaamse commerciële netwerk flink verbeteren. Of goede indoor-ontvangst mogelijk wordt, weet ik niet. Maar buitenshuis zal het waarschijnlijk geen probleem meer zijn.

    Als er meer bekend wordt over deze uitbreiding, zal ik hier over berichten.

    Bron: http://www.vbro.be/page.php?id=1

    • luce 28/10/2015 at 18:27 #

     Dag Martin,
     Dank voor de info.
     We volgen het op.
     Ik kan je nu al zeggen dat de ontvangst van DAB+ Norkring in Oost-Vlaanderen tot z’n 20 km voor de Zeeuws-Vlaamse grens zeer goed is ( buitenhuis ). Dus kan alleen maar verbeteren. We kijken uit naar de ( hernieuwde ) ontvangst van BBC WORLD vrij via de ether 🙂

     • Martijn Metzing 29/10/2015 at 10:18 #

      De zender in Sint Pieters Leeuw doet het opvallend goed in (delen van) Oost Vlaanderen. Als je van Antwerpen naar de Franse grens rijdt via de E17, kun je ongestoord luisteren naar de radiostations via blok 11A. Wordt vervolgd!

 6. luce 26/10/2015 at 19:32 #

  Mooi! Dicht bij de Belgische grens ( Zeeuws Vlaanderen ) zijn de Belgische zenders in DAB en DAB+ zeer goed te ontvangen. Signaal is zelfs sterker dan dat van de NPO!!!
  Kijk uit naar BBC World Service. Want ‘t is toch een gemis sinds het stil is op de 648 kHz. Was hier prima te ontvangen.

 7. Mischa 26/10/2015 at 10:45 #

  Nederland: kijken we even mee? BBC World erbij op DAB+ zou ik echt geweldig vinden!

Geef een reactie