Lokale DAB+ in Vlaanderen: ook Vlaams-Brabant geeft startschot

Nog een leuke uitsmijter voor deze week: in Brussel is vrijdag in de vooravond de eerste zender van de lokale DAB+ voor Vlaams-Brabant in de digitale ether gegaan in blok 10B. Er doen acht lokale radio’s mee. De tweede zender (Leuven) in hetzelfde ensemble volgt woensdag.

Edo Dijkstra van TVV Sound, de operator van de Vlaams-Brabantse mux, gaf onlangs – vrijdag 11 maart – om iets na 17:00 uur het startsein van de zender. Die heeft een ERP van 1 kilowatt. Het gaat om de zendersite van Bruzz die is opgesteld in de omgeving van het UZ Jette, aan de noordwestkant van Brussel. De eerstvolgende dagen wordt nog wat getest. Het is de bedoeling om nu eerst het bereik te meten van de zender in Brussel en dat te vergelijken met de theoretische dekking. Komende woensdag zal dan ook de zender in Leuven, die al startensklaar staat, worden ingeschakeld.

De eerste ontvangstrapporten zijn alvast veelbelovend, met zelfs prima binnenontvangst in Mechelen, Diest en de hele westkant van Vlaams-Brabant. Op dit moment zenden de acht deelnemende stations – Bruzz, Stadsradio Halle, Radio Demerstad, Stadsradio Tienen, Radio Victoria, Radio Moetoen, Radio Rand en Radio Scorpio – elk uit met 96 kbp/s, maar er zouden ook nog testen volgen met elk 128 kbp/s. Vlaams-Brabant is na Oost-Vlaanderen en Limburg de derde Vlaamse provincie met een lokale DAB+-mux.

Overigens vangen we ook in West-Vlaanderen en Antwerpen berichten op dat de start daar voor heel binnenkort is. In West-Vlaanderen werd de uitrusting van de drie zendersites deze week voltooid, maar wordt nog gewacht op de bestelde filters. De DAB+ draait al via een dummy om de headend te testen. Antwerpen is gestart met het plaatsen van de antennes, maar wacht nog op zenders en filters, die uit Italië moeten komen.Brabant in de digitale ether gegaan in blok 10B. Er doen acht lokale radio’s mee. De tweede zender (Leuven) in hetzelfde ensemble volgt woensdag. [bron Radiovisie.eu]