DAB+ netwerken

16 jun

Vorige week dinsdag was er de Dag van de Digitale Radio. Daar werden door omroepen, handel en de Digitale Radio organisatie flink wat feiten en plannen gepresenteerd.

Nederland kent nu vier afzonderlijke DAB+ netwerken met elk een aantal radiokanalen. Tijdens de presentaties was te zien dat de dekking van het NPO netwerk inmiddels flink verbeterd was, indoor bijvoorbeeld van 77% naar 87% van de populatie. Ook de netwerken van MTVNL en Roos/NCLR werden getalsmatig in kaart gebracht door Jacqueline Bierhorst van Digital Radio NL. Het hoogtepunt qua dekkingskaartpresentaties was eigenlijk wel de aankondiging van de VCR (Vereniging van Commerciële Radiostations) waar 7 radiobazen gelijktijdig op een rode knop drukten waarmee ze de upgrade van hun gezamenlijke netwerk symbolisch lanceerden. Zie onderstaand de diverse afbeeldingen.

DAB+ netwerk NPO

DAB+ netwerk van de regionale omroepen

 

 

DAB+ netwerk van MTVNL

 

Lancering uitbreiding DAB+ netwerk

 

 

DAB+ netwerk uitbreiding van de landelijke commerciële omroepen

[bron en afbeeldingen: VCR, ROOS, NPO, MTVNL, NLCR, Digital Radio NL]

46 Reacties - “DAB+ netwerken”

 1. roy 02/10/2016 at 12:43 #

  @Maarten,
  Uitstekende vraag waarop ik helaas geen pasklaar antwoord heb.
  Heel veel kleine radio’s gaan hier helaas mank aan (identieke chip o.i.d. ?
  Op vele kritisch ontvangstlocaties heb ik met meerdere toestelletjes het verschil (lees: verlies) in signaalsterkte zelf vastgesteld zodra de oortjes worden aangesloten.
  Mocht je eventueel spijtoptant zijn/worden: bij de Sangean DPR65 blijft de telescoopantenne antenne actief ongeacht of er een hoofdtelefoon op aangesloten is of niet……
  (jammer van de Sony want dat merk kenmerkt zich nu juist door bovengemiddelde gevoeligheid)

 2. Maarten 02/10/2016 at 11:06 #

  Ik heb zojuist een Sony zakradiootje besteld en nu zag ik dat wanneer je een hoofdtelefoon aansluit het snoer als externe antenne fungeert. Kan je een splitsing maken dat je zowel je hoofdtelefoon kan aansluiten als een echte externe aansluit. Wertk dat? Of geeft dat geen winst?

  • Wim Hoek, PA3AKK 02/10/2016 at 21:11 #

   Dag Maarten en Roy,

   Tja, het gebruiksdoel van een zakradiootje is om het ding in de binnenzak van de jas te kunnen stoppen en dan is een antenne, die uitsteekt, lastig. Maar er is een snoertje aan de oortelefoon dat die functie kan overnemen. In het radiootje wordt dat gerealiseerd met een tweeledig filtertje. Een highpass filter van de oortelefoon naar de ontvanger ingang en een lowpass filter tussen de audioversterker en de oortelefoon. Dit soort filters bestaan uit kleine spoeltjes en condensatoren. De waarden daarvan zijn zodanig gekozen dat het antennesignaal door het highpass filter gaat en het audiosignaal door het lowpass filter gaat. Een knutselaar kan dus buiten het toestelletje in een doosje ook zo’n filtersysteempje maken en met passende snoertjes en stekker op de oortelefoonplug aansluiten om zo toch gescheiden antenne ingang en audio uitgang te realiseren. Het is wel even experimenteren. Het simpelste filter bestaat slechts uit 1 spoeltje (bijv. 20 draadwindingen gemaakt op een luciferspennetje waarbij de lucifer na het winden weer verwijderd wordt) voor het audiosignaal en 1 condensator (bijv. 100 pF) voor het antennesignaal. Denk wel aan het behoud van het stereosignaal. Dus dubbel uitvoeren en beide condensatoren pas bij de nieuwe antenneaansluiting in het externe doosje koppelen. Massa aansluitingen / afschermingen aan elkaar. Hopelijk werkt het. Succes!

 3. Leo 20/09/2016 at 22:14 #

  Sorry dat durf ik niet te zeggen weet ik dus niet

 4. Ron Dingemans 17/09/2016 at 15:05 #

  Was er ook een dab+radio met vooysover ?
  daar zit ik op te wachtten!

  • Leo 17/09/2016 at 16:39 #

   Hoi Ron bedoel je dat er ook bv tekst en vooral een logo van de zender bij staat op het display als dit je vraag is ! Ja die stonden er ook maar weet helaas niet welke merken
   of bedoel je wat anders ?

   • Ron Dingemans 19/09/2016 at 06:29 #

    Dat wul zeggen dat het scherm uitspreekt!
    Dit hoor je ook op je navigatiesysteem.
    De Noxon heft dit ook op een usbstic staan, maar dat is van te voren ingesproken.
    kijk maar op sommige smartfoons zoals de iPhone

 5. Leo 17/09/2016 at 09:53 #

  Hoi Wim ja dat weet ik dat wij in het verleden de de firato in de rai hadden het was ook een beurs die ik jaarlijks bezocht.
  Ik ben al 2 keer op IFA geweest en vond de stand van de ARD en rbb schitterend om te zien jammer dat ik hier geen foto.s kan plaatsen maar bij mij zit de hobby radio nog steeds diep. Er stond een wand met allerlei soorten DAB radio,s echt om te smullen en nog het mooiste de ontvangst in die hal was zeer goed ook belangrijk ! ik kon het niet laten de diverse radio,s uit te proberen waarbij ik de vooral lette op de geluidskwaliteit.Wel triest dat dat winkeliers en garagehouders nog steeds zo weinig kennis hebben en ik merkte dat in januari bij het monteren van mijn Calearo antenne spriet antenne ik ben toen 3 keer terug gemoeten dat moet eigenlijk niet kunnen. Wim ik vind het ook erg leuk dat we een vergelijkbare hobby hebben en met ongeveer de zelfde ervaring en kennis van DAB + tja eigenlijk zouden ze alle fm radio,s met am uit de verkoop moeten halen tenminste dat vind ik !

 6. Leo 15/09/2016 at 21:05 #

  Ik ben 11 dagen in Berlijn geweest op vakantie en heb er ook de IFA beleeft prachtige grote elektronica beurs,
  Er was een speciale hoek in gedeeld van de Duitse Omroep ARD
  waar mensen informatie konden krijgen over DAB+ radio. En een grote wand vol met allerlei soorten DAB+ radio,s en dat trok toch veel mensen aan ik vraag mij dus af waarom word hier in Nederland niet aan gedaan wat kleinschaliger op diverse plaatsen presentaties met DAB + en bv de NPO erbij te geven ? ik denk dan dat mensen beter geinformeerd worden
  en het alleen maar ten goede komt. Mijn menig is dat er nog veel werk te doen is om DAB+ tot een succes te maken ook de ontvangst van de VCR en de regionale kavels moeten beter worden om ook een betere indoor ontvangst te krijgen !

  • Wim Hoek, PA3AKK 16/09/2016 at 22:11 #

   Dag Leo,

   De minimaal vereiste veldsterkte voor een aanvaarbare en met het bereik van FM vergelijkbaar DAB+ ontvangstgebied mag, wat mij betreft, met een factor 5 verhoogd worden. Dat zal vooral tot een betere indoor ontvangst leiden. Outdoor functioneert DAB+ al aardig.

   De IFA is een grote beurs in Berlijn. In het verleden hadden wij in de RAI te Amsterdam de Firato. Dat is inmiddels verleden tijd. Ik heb van de vele bezoeken genoten. Winkeliers en garagehouders mogen wel wat meer investeren in de kennis en presentatie van het DAB+ product. Wanneer ik eens met zo’n ondernemer of het personeel daarvan over DAB+ spreek dan blijkt omtrent DAB+ nog veel kennis te ontbreken. Ook blijft men nog steeds radio’s met alleen AM en FM ontvangst verkopen terwijl er inmiddels via DAB+ in Nederland veel meer radiostations te ontvangen zijn dan via AM en FM tezamen.
   De ideale ontvanger van nu heeft minimaal DAB+ en FM ontvangst maar ook AM wens ik er, vanwege de nieuwe kleine omroepjes, nog steeds bij. Mijn radio’s in de huiskamer en de auto voldoen daaraan.

   Groeten, Wim

 7. roy 13/09/2016 at 08:43 #

  Op “badhanddoek-hoogte” nog steeds belabberde ontvangst van de NPO-zenders. (locatie Schoorl aan Zee)
  Het omdraaien van mijn partner is al voldoende om de ontvangst geheel weg te laten vallen.
  Het radiootje is daar zeker niet debet aan want boven alle twijfel verheven=Sangean DPR-65

  En de reclame-trein over DAB+ dendert maar door en doet ons geloven dat de ontvangst zelfs met een smartphone mogelijk zou zijn…..
  Tja, misschien als je in een DAB+ zender huist ?!?

  Hoe zo, volksverlakkerij?

  • Wim Hoek, PA3AKK 14/09/2016 at 01:20 #

   Dag Roy,

   De grote parkeerplaats aan de Hargerstrandweg bij Schoorl is mij bekend. Ga ik daar met de auto naar toe dan merk ik ook gaten in de ontvangst wanneer ik achter de duinen langs rijd. Die duinen geven schaduwwerking en je kunt de pech hebben dat je net in zo’n schaduw verblijft. Dat kan ook voor FM ontvangst gelden al is de kans daarop kleiner dan bij DAB+ omdat FM op een lagere frequentie (87,6-107,9 MHz) uitzendt dan DAB+ (ca. 175-240 MHz). Hier is dus geen sprake van volksverlakkerij maar van natuurlijke omstandigheden die de ontvangst belemmeren. (Zondag 18 september ga ik daar tegen het middaguur weer naar toe en ben te vinden bij de oranje/witte postvlag.) Veel DAB+ plezier.

   • roy 14/09/2016 at 08:53 #

    Dag Wim,

    Dank voor je prettige én inhoudelijke reactie!
    Voor de statistiek wil ik hier nog even melden dat ik gisteren i.p.v. de vermelde Sangean de Sony XDR-S60 heb meegenomen.
    Deze radio heb ik ik thuis in Purmerend leren kennen als heel ontvangstgevoelig…..
    Helaas bleek ook met deze radio de ontvangst verre van ideaal.
    Dus straks maar weer de veel handzamere Sangean meegenomen.
    Het is natuurlijk wel weer afzien weer maar iemand moet het immers doen…!

    Tropische groet,
    roy

    n.b.: de FM laat het op het strand trouwens helemaal afweten..!

   • roy 15/09/2016 at 10:47 #

    Dag Wim en overige geïnteresseerden,

    De badgasten in spe onder ons zou ik nog even deelgenoot willen maken van mijn succesvolle workaround gisteren op het Noordhollandse strand.

    De voorbereiding voor een ongestoorde ontvangst van NPO1 & Co was even simpel als doeltreffend: het “bouwen” van een zandkasteel van tenminste 50 cm hoogte waarop vervolgens mijn fietstas geplaatst werd en daar weer bovenop de radio ingeklemd deed de ontvangst verbeteren van een of twee blokjes onder de minimum ontvangststerkte tot een paar boven het minimum!

    Dubbel genieten dus: enerzijds beloond met een ongestoorde ontvangst voorafgegaan door de prettige sensatie tijdens het bouwen die het het jongetje in deze aspirant-bejaarde wakker maakte…..

    Tip: niet vergeten een verlengsnoertje voor de oortjes mee te nemen en je vooral niet storen aan de verbaasde blikken van mede-strandgangers bij het opwerpen van zo’n hoop zand

    Groet,
    roy

    • Wim Hoek, PA3AKK 16/09/2016 at 21:43 #

     Dag Roy,

     Mooi toch! We blijven genieten. Zie ik je zondag op de vermelde plaats en tijd? Ik ga daar meedoen aan een radiospeurtocht maar heb vooraf ook wel even tijd voor een DAB+ praatje.

     Groet, Wim

     • roy 17/09/2016 at 14:05 #

      Dag Wim,

      Heb ik oren naar maar is afhankelijk van (soms acuut opkomende) winkelbehoefte van echtgenote…..
      Bedoel je het parkeerterrein bij de vorig jaar geplaatste mast met draaiende radar?
      Hoe herken ik je zonder vreemden onnodig aan te klampen?
      Loop je met een wichelroede of anderszins?

      Groet,
      roy

    • Wim Hoek, PA3AKK 18/09/2016 at 10:03 #

     Dag Roy,

     Er is een groep radiopeilers nabij een oranje/wit driehoekvlagje. Dit meestal nabij de bosingang en dat is vanaf de ingang van het parkeerterrein in de verste hoek. Hargen aan zee, Hargerstrandweg.

     Groet,Wim

     • roy 18/09/2016 at 13:15 #

      Dag Wim,

      Pijnlijk, te laat kennis genomen van je reactie!
      Veel plezier bij het peilen…
      Tip: op het terras van “Zilte Zoen” aan de voet van het Klimduin is het goed verpozen na zo’n vermoeiende exercitie.
      De Rosé’s zijn daar van wereldklasse

     • Wim Hoek, PA3AKK 20/09/2016 at 13:30 #

      Dag Roy,

      Tot aan het klimduin zijn we dit heer niet gekomen. De meest oostelijke posten lagen aan het Blokkerspaadje en de Schuthokweg. Een mooie oriënteringsloopkaart van het gebied met daarop ook de kleinste paadjes alsmede de uitslag van de wedstrijd vind je op ardf.veron.nl.

      Ik ben gestart om 12.30 en was tegen 14 uur terug. We hadden elkaar ook na de tocht kunnen ontmoeten. Volgende tocht is op 20 november gepland maar dan zal je daar waarschijnlijk niet meer op “badhanddoek hoogte” verblijven.

      Groet, Wim

     • roy 23/09/2016 at 18:00 #

      Dag Wim,

      Als ik de foto’s van je mede-rivalen bekijk, zat ik er toch niet heel ver naast met mijn aanname (wichelroede).
      Interessant, kende deze tak van sport helemaal niet!
      Staat inmiddels op mijn (ellenlange) todo-lijstje

      Dank je voor de link!

      Groet,
      roy

     • Wim Hoek, PA3AKK 23/09/2016 at 23:32 #

      Dag Roy,

      Met het verschil dat men met een wichelroede in de grond zoekt en wij zoeken (meestal) in een boom naar een verstopte zender en de daarbij hangende registratietang of -module. Voor gasten zijn er meestal wel ontvangers te leen. Dus doe gerust een keer of vaker mee. Op dezelfde website is de agenda en de wekelijkse nieuwsbrief ook te vinden. Wil je zeker zijn van een leenontvanger stuur dan even een berichtje.

      Groet, Wim

  • Ron Dingemans 14/09/2016 at 15:31 #

   daar heb je helaas gelijk in!
   Wij als het gewone burger kunnen niet vechten als David tegen golead.

 8. Ron Dingemans 13/09/2016 at 05:35 #

  dat wil zeggen dat de mensen die dit opzetten niet naar het gewone volk luisterd.
  wat je ook doet reageerd of doet of zijn haar neus bloeit!.
  Nu streaming iets anders dan uit de ether halen.

 9. Nico 12/09/2016 at 09:12 #

  Had eerst Pure in mijn auto met splitter tussen spatbord antenne, perfecte ontvangst door geheel NL, buitenland alleen Duitsland redelijk tot goed.
  Nieuwe auto zit het in de autoradio met plak antenne op de ruit,WAARDELOOS!!! Van Venlo richting Utrecht vrijwel geen ontvangst en verder door NL veel uitval, ga er eerdaags ook weer splitter tussen laten zetten op spatbord antenne.(DODGE RAM)
  Ben totale digibeet maar snap niet dat ik in Australie op mn telefoon Radio/NPO 2 kan ontvangen en via DAB is NL in het buitenland NIET te ontvangen,is toch ook via internet????

  • Wim Hoek, PA3AKK 14/09/2016 at 00:57 #

   Dag Nico,

   Een plakantenne in een nieuwe auto is een tweederangs oplossing. De dakantenne (spriet, geen haaienvinmodel) die ook geschikt is voor het frequentiegebied waarin DAB+ uitzendingen plaats vinden, geeft, wanneer deze ook voorzien is van een versterker in de antennevoet, de beste ontvangst. Zowel bij een spriet of een haaienvin op het dak als een plakantenne op de ruit is het belangrijk dat in de ontvanger de voedingsspanning naar de antenne ingeschakeld staat of dat er een extra voedingsdraad naar de antennevoet gaat en deze ook op de 12 V uitgang van de radio is aangesloten. Een ouderwetse antenne zonder filters en met een splitter welke is voorzien van een versterker kan ook redelijk werken. Tussen Venlo en Utrecht is er met elk type antenne, mits goed aangesloten en gevoed, wel redelijke tot goede DAB+ ontvangst mogelijk. DAB+ ontvangst is gratis en tot maximaal ca.30 km buiten de landsgrenzen mogelijk. Ontvangst via telefoon is veelal niet gratis. Succes!

 10. Leo 28/08/2016 at 19:01 #

  Oke Wim laat mij ook de zelfde kleine Sony XDR-P1DBP radio hebben met een opvallend goed geluid er bij voor zo,n klein ding zal er toch ook eens wat meer mee gaan experimenteren heb toch een aardige verzameling DAB+
  radio,s hier !

  • Wim Hoek, PA3AKK 29/08/2016 at 22:21 #

   Dag Leo,

   Er wordt in de beoordelingen erg positief over de kleine Sony zakradio geschreven en ik kan dit alleen maar bevestigen. In de huiskamer gebruik ik de Yamaha T-D500 tuner welke is aangesloten op een discone scannerantenne onder het dak en in de auto de Pioneer DEH X6600 DAB aangesloten op de Calearo antenne met voorversterker, twee signaalkabels en voedingsdraad. Zowel de Yamaha als de Pioneer als de Calearo antenne kunnen ook nog middengolf ontvangen. Alle 3 zijn geschikt voor DAB+ en FM waarbij de Pioneer en de Yamaha ook nog 1452 t/m 1492 MHz zouden kunnen ontvangen maar het gebruik daarvan is voor DAB+ afgelast.

 11. Leo van den Elshout 19/08/2016 at 13:56 #

  Er waren vanmorgen goede condities kon van morgen hier in Oosterhout 134 zenders ontvangen waaronder ook de duitse WDR in DAB + Dat is me nog niet eerder gelukt op mijn flatje 2 hoog
  In de regio Breda ook de 6 B emsemble Noord Oost Nederland kwam goed binnen van morgen op mij portable technisat 200 radio !

  • Wim Hoek, PA3AKK 26/08/2016 at 14:23 #

   Dag Leo,

   Van Technisat heb ik al sinds 2007 een prima werkende satelliet en DVB-T combi tv-ontvanger. Een bekende van mij kocht in december 2015 van dit merk een draagbare DAB+ ontvanger (typenummer niet genoteerd) maar had in zijn woning problemen met de ontvangst. Vervolgens heb ik met mijn Sony XDR-P1DBP zakradiootje de ontvangst in zijn woning getest. De Sony won het met glans. Vervolgens beide toestellen bij mij achter de woning getest. De zwakke DAB+ zender van MTVNL in Friesland werd met de Sony ontvangen maar op de Technisat was zelfs niet de geringste s-meterindicatie. Mijn Sony op 15 juli 2016 ook meegenomen naar Egbert Kattenberg en daar vergeleken met zijn ontvangers. Ook hier ruime winst voor de Sony. Egbert verraste mij deze week met de mededeling dat hij nu ook zo’n Sony zakradiootje heeft. Conclusie: er zijn tussen de ontvangers aanzienlijke verschillen in ontvangstgevoeligheid en dat is goed te merken omdat de DAB+ netwerken op veel plaatsen nog onvoldoende veldsterkte hebben.

 12. Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 18/08/2016 at 21:15 #

  Voor een directe benadering die ik in een vorig bericht noemde dan hier mijn email adres: e.kattenberg@gmail.com

 13. Leo 17/08/2016 at 12:32 #

  Hoi Gijsbert toch is de situatie hier juist andersom hier is de Fm nooit geweldig in huis geweest DAB+ juist wel wat
  beter het slechtst scoort hier de 7A nog steeds d rest is aardig te ontvangen

  • Gijsbert 30/08/2016 at 17:10 #

   Hoi Leo,

   Met de portable Sony XDR-S60DBP ontvang ik in huis de muxen van NPO (12C),DAB+ (11C),Randstad (8A)en MTVNL (11A) met quality signal rond de 70%. Zet ik de radio in het raam dan haalt de Sony rond de 90-95%. Op zich helemaal geen slechte waarden voor binnenshuis. Gebruik ik de Sony buiten dan is het een ander verhaal. Dan ontvang ik naast bovengenoemde muxen ook die van Oost (6B), Zuid (7A)en Noord-west (9D) met quality signal tussen 50-80% !. De Sony blijkt een gevoelige ontvanger te zijn. Volgens mij kwam ie bij Kassa als beste uit de test. Ik heb een tijdje een Pure DAB portable in huis gehad maar die was een stuk minder gevoelig, alleen NPO en DAB+. Maar de DAB en FM ontvangst hangt van meerdere factoren af. Elke situatie is toch weer anders.

 14. Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 10/08/2016 at 21:45 #

  Het gaat nog wel langer duren dan “even” alvorens we overal in Nederland ook binnenshuis de DAB zenders goed kunnen ontvangen. En buitenlandse zenders “op het sprietje” wordt sowieso niet gemakkelijk.
  Als je radio over een aansluiting voor een buitenantenne kan beschikken kan deze er op worden aangesloten. De antenne dan buiten zo hoog mogelijk opstellen en de stations denderen naar binnen. Ik woon in Zuid-Limburg en met een simpele buitenantenne aan de Roberts I-stream vang ik hier een dikke 90 zenders. Het wordt wat moeilijker (echter niet onmogelijk) wanneer je radio alleen maar een z.g. “spriet” antenne heeft. Zo heb ik een Pure One Flow met een buitenantenne verbonden zonder een ingreep aan het toestel. Voor hen die iets meer willen weten; stuur een mail en ik benader u persoonlijk.

  • Gijsbert 11/08/2016 at 14:45 #

   Ik heb 2 DAB/DAB+ ontvangers. Een Sony portable en een Yamaha DAB/DAB+ tuner aangesloten op een 5-elements VHF buiten-antenne die vertikaal is opgesteld. Ik woon in Zuid-Holland midden in het groene hart. Daar is de ontvangst niet geweldig te noemen. Met de Sony ontvang ik alleen de NPO- en de commerciële zenders redelijk goed. Maar er ging letterlijk een wereld voor mij open toen ik de Yamaha aansloot op de buitenantenne. Ik ontvang nu 107 zenders, zelfs de VRT en DR-Deutschland. Het vermogen van de DAB zenders is inderdaad niet hoog, dat is ook één van de oorzaken dat ontvangst binnenshuis vaak slecht is. Wat dat betreft wint FM het nog van DAB.

   • Peet 25/08/2016 at 11:56 #

    Dat klinkt interessant v.w.b. die 5-elements. Mag ik vragen welke je gebruikt ?

    • Gijsbert 30/08/2016 at 16:48 #

     Dag Peet,

     Ik gebruik een 5-elements VHF antenne (kan. 5 t/m 12) van Wittenberg. Deze heb ik bij Conrad besteld.

 15. Leo 15/07/2016 at 18:42 #

  Hoi Henri dit is een steeds terugkerend probleem waar helaas heel Nederland last van heeft het betreft de 11C waar de vcr op uitzenden ook het regionale kavels zoals hier de 7A is heel slecht te ontvangen in Oosterhout regio Breda het beste kun je hier Broadcasting Partners voor mailen dat kun je
  via deze link
  : http://www.broadcastpartners.nl

 16. Henri 15/07/2016 at 11:27 #

  Alle zenders vallen af en toe weg je wordt er gek van zijn de zenders niet in-orde of zo, dit willen de mensen niet…

 17. Patrick 09/07/2016 at 20:58 #

  Ach wat betreft dab + valkenswaard echt top maar niet heus totaal geen ontvangst alleen als ik een antenne van 1.50 van koper plaats heb ik een weak ontvangst steunzender voor deze regio zou echt niet mistaan pas op weg naar Veldhoven krijg ik ontvanst en ik moet zeggen daar klinkt het formidabel .Als ik het moet zeggen zorg eerst voor een goed dekkend landelijk geheel en ga dan pas je product aanprijzen.Hopend dat het voor de regio valkenswaard en nog wel meer omliggende gemeentes snel beter word .Zorg voor het zelfde signaal als in veldhoven en de verkoop van dab+ zal sterk toenemen.Ik wacht in ieder geval voor de regio Valkenswaard in volle smacht af
  Fijne dag Patrick

  • Marijn 04/10/2016 at 17:02 #

   AH ben ik toch niet de enigste.In Valkenswaard en omgeving is geheel dab slecht te ontvangen de NPO de VRT maar ook de overige zenders uit beide landen is hopeloos.

 18. Bart 21/06/2016 at 19:54 #

  Bij het ontwikkelen van dab+ is zeker alleen aan de mensen gedacht op de camping, automobilisten en buitenwerkers gedacht want daar werkt men wel aan een betere dekking. De meeste luisteraars luisteren binnen want daar staat toch de ontvanger. Je zet je radio toch niet buiten om binnen te luisteren. Er is niet geleerd van c2000 waarbij bijna geen indoorontvangst was en men terug greep naar de oude portofoons. Toen ik mijn dabontvanger kocht in Vught kon het toestel niet eens worden ingesteld op de dabzenders wel op de fm zenders. Er moet nog veel gebeuren om de witte vlekken betreft indoorontvangst te optimaliseren en de verkoop van dabontvangers te late stijgen.

 19. Leo 20/06/2016 at 17:08 #

  Even nog een opmerking op geen antwoord krijgen van de NPO ook de regionale omroepen hebben wat te leren ik heb
  Omroep Brabant ook gemaild een keer ! Vanwege een storing en
  een fout in de informatie van de juiste kanalen ook daar heb ik geen antwoord op terug gekregen ik vind dat gewoon
  zo niet horen !

 20. Evert de Graaff 20/06/2016 at 16:39 #

  Gemeente Noordoostpolder valt ook tussen wal en schip. Er zou een zender moeten komen in Emmeloord.

 21. maarten 20/06/2016 at 13:41 #

  Ik heb inderdaad ook gemerkt dat de mobiele ontvangst in treinen met mijn Pure Move 2500 ook nog niet geweldig is.

  Komt dit door het gebrek aan signaal of zou het elektrisch veld rondom zo’n trein nog van invloed zijn?

 22. Jaap 17/06/2016 at 13:57 #

  Kop van Schouwen: Hier is NPO ( goes 0,7KW) nog steeds belab berd. NPO reageert ook niet op mails . Fase 3 is uitgerold. Dus dat ziet er slecht uit hier. Een steunzender op de vuurtoren Hstde zou de Kop van Schouwen en Goeree helpen.

  • Ron Dingemans 17/06/2016 at 17:38 #

   Ik denk dat alleen met outdore rekening gehouden word.

   Het is ook niet te recht dat de NPO niet reageerd op klachten.
   In de sprinters heb je slechte ontvangst met de sonnt die ik heb.
   IK neem hem overall mee na toe, bij de bloedbank geen ontvangst.

   Waarom hebben ze geen lef om met mij meet ge gaan kijken waar de ontvangstproblemen zijn ?
   Na mijn mening is het beste system wat in de ether is geweest: het gemak waar je de zenders kan vinden! Verhoog het zendvermogen en meer zendmasten.

   Als je bij de electronicazken naar buiten moet voor ontvangst is dat voor de consument geem goeie binnenkomer en ben je helaas niet geloofwaardig.

Geef een reactie