Radar over digitale DAB+ radio’s

19 apr

Digitale radio (lees: digitale ether radio, ofwel DAB+) is bezig met een opmars. Het aantal verkochte DAB+ radio’s steeg het afgelopen jaar flink. Langzamerhand vervangt DAB+ de FM. Tijd voor het tv programma Radar om vijf gangbare modellen onder de loep te nemen.

Onder de getest radio’s vinden we bekende modellen van o.a. Pure, Sony en Philips.

 

 

33 Reacties - “Radar over digitale DAB+ radio’s”

 1. Wilfried 23/03/2017 at 19:34 #

  Ik heb in november 2016 een Pioneer dab+ autoradio gekocht met een Calearo dakantenne wat mij ook aanbevolen was.
  Nu luister ik naar b.v. radio oost wat in Hengelo ( OV ) zit, en heb goed ontvangst tot wel 100 km naar het westen toe
  Maar ik woon bij Losser Richting duitse grens ongeveer 15 km ten oosten van hengelo , daar val het hele dab gebeuren weg, te gek voor woorden, vooral wanneer een regionale zender ook als rampenzender gebruikt dient te worden.
  Vandaag bij Radio Oost geweest en nagevraagd , maar dit hadden zij ook niet in handen.
  Zij hebben wel DAB antenne’s op hun mast zitten , waarop ik zei dat ze de verkeerde kant op stonden , met als antwoord ‘het zijn rond stralers ‘, waarop ik dan weer denk, dat ze toch een bepaalde richting veel meer uitstralen dan de kant richting het oosten.
  Het is sowieso belabbert met de zenders langs het grensgebied behalve de NPO zenders , die zijn wel overal redelijk goed te ontvangen.
  Ben benieuwd of het wel goed komt in het grensgebied met zowel de regionale zenders als de commerciële zenders.
  Ben eigenlijk ook wel benieuwd wie daar over gaat en wie mij dat zou kunne uitleggen.

 2. AJG 09/02/2017 at 21:54 #

  Ik overweeg om een Kenwood DPX-7000DAB autoradio te kopen, maar zit er nu verschil in de aanduiding DAB of DAB+? En zo ja, wat is dan het verschil?

  Alvast bedankt voor de reacties!

  • Sander 10/02/2017 at 13:46 #

   DAB is het oude systeem. Wordt in België en in Engeland nog wel gebruikt. In NL hebben we DAB+. In ieder geval zeker GEEN radio meer kopen die geen DAB+ (met plus dus) heeft.

  • J Solleveld 22/09/2017 at 21:56 #

   Ik heb een Sony in mijn. Smart
   Met de staaf antenne binnen tegen de vooruit stijl
   Goede ontvangst

 3. W.Q. Vermeulen 16/12/2016 at 14:51 #

  Ik heb in mei 2016, voor de vakantie, een dab+ ontvangertje gekocht van de fa. König. €39,95. We wonen in Boekel oost Brabant, volgens sommigen een blinde vlek op de kaart. De ontvangst in huis is simpelweg meedogenloos goed. Echt waar. Dus alle beweringen ten spijt, deze ontvanger doet het prima. Mee op vakantie genomen. Ook in de caravan gewoon goede ontvangst met het antennetje niet uitgetrokken maar een beetje schuin gezet.
  Ik ben dus super enthousiast over de DAB+ ontvanger en systeem.
  Ook eens een positief berichtje

  • J Solleveld 22/09/2017 at 22:00 #

   Ja dat kan. Het zit hem niet in de duurste toestel
   Maar. Arrow classic rock hebben ze van de dab
   Afgehaald. Niet meer te ontvangen
   Triest. Dat was een beste zender. En dan dat zonder enige mededeling

 4. Frans 28/11/2016 at 15:48 #

  DAB+ nov 2016

  In Nederland staan per huishouden ±6 FM tuners ter beschikking. In woon- slaapkamers, wekkerradio’s, auto, mobiele telefoons etc. etc. Dat zijn dan ± 42 miljoen toestellen. Doel van de overheid is om alle FM zenders aankomende jaren WEG te halen. Dat scheelt energiebesparing voor het rijk maar Uw FM tuners, ook in uw dure sets, zijn dan rijp voor de sloop. PURE Kapitaal vernietiging ten koste van de burgers etc. Gunstig voor de schatkist, BTW, importheffingen etc.
  Daarnaast is de DAB+ dekking/ontvangst in zeer grote delen van Nederland miserabel. In grote delen van Europa helemaal niet. Regelmatig een slecht of geen signaal in de auto (Kenwood is een A merk met combi antenne. Nederland is groter als de uitzend hot-spots! Weet minister Kamp dat niet?)
  Toestel schakelt dan met vertraging over naar FM en weer terug … waardoor een deel van het uitgezondene –b.v. file info- dan niet is ontvangen.
  Wel worden door Kamp honderdduizenden € € uitgegeven aan verleidelijke reclamecampagnes om –vaak armmoedig uitziende- DAB+ tuners te kopen ±€300,- p.st. Hoezo kosten besparing/verbetering? Schaamteloze misleiding!

  • Wim Hoek, PA3AKK 03/12/2016 at 00:51 #

   Beste Frans,

   Over je mening ga ik niet in debat maar een onjuistheid wil ik wel aankaarten. Bij het automatisch overschakelen van DAB+ naar FM en weer terug gaat een deel van het uitgezondene niet verloren. Mijn Pioneer autoradio doet dat naadloos. Alleen aan een kleine verandering van de klankkleur is de overschakeling te horen en verder is dat op het display te zien. Ik mag aannemen dat ook andere (bekende) merken hierin wel voorzien. Uiteraard geldt wel dat er ontvangen wordt binnen de bereiken van zowel de DAB+ zender als de FM-zender met hetzelfde programma. Bij een aantal (dus niet alle) regionale omroepen maar ook bij de landelijke commerciële omroepen is het DAB+ bereik groter dan het bereik via FM en dan vallen er wel gaten wanneer de DAB+ ontvangst even wegvalt door bijv. een viaduct, tunnel of de bebouwing langs de weg en er ter plaatse geen ontvangst via FM is.

 5. Fons 16/10/2016 at 19:01 #

  DaB Radio? 6 AA batterijen leeg in 6 uur. FM-Radio: 2 AA batterijen 3-4-5 maanden?!
  Radio niet verplaatsen want ontvangst slechter! Teruggegeven. aan winkel Voorjaar 2016. Waarom eigenlijk reclame van NPO voor DAB als het nog niet goed werkt?

 6. Paul 08/10/2016 at 10:07 #

  dab+ autoradio’s is nog steeds een lachertje.
  Ik heb een dure Sony autoradio gekocht met een raamantenne maar dat is het niet.
  Als je op de footprint kijkt dan zie je wel waarom de dekkingsgraad is gewoon slecht, zeker in de regio en buitengebied waar ik woon.
  Ja de randstad Holland is goed en de rest van het land hangt er maar een beetje bij.
  Wij betalen ook kijk en luistergeld via de belasting, maar wij zijn maar een achtergesteld gebied

  • Fons 16/10/2016 at 18:58 #

   Dan Radio? 6 AA batterijen leeg in 6 uur. FM Radio” 2 AA batterijen 3-4-5 maanden?!
   Radi niet verplaatsen want ontvangst slechter!. Teruggegeven. Voorjaar 2016. Waarom reclame van NPO voor DAB?

 7. Jaapje 21/08/2016 at 16:02 #

  Testen van een programma als radar moet je altijd met een korrel zout nemen, dat mag hopelijk inmiddels algemeen bekend zijn…..

  Qua DAB heb ik alleen ervaring met een standaard autoradio die in een Toyota geleverd wordt, dus met een externe spriet op de auto. Geeft eigenlijk overal een top ontvangst en tot een aardig eind in Duitsland en België zijn zenders nog goed te ontvangen, in tunnels valt het soms heel even weg. Nu twee jaar ervaring mee

  • Wim Hoek, PA3AKK 24/10/2016 at 00:42 #

   Bij een goed werkende ontvangst kun je op de Duitse A3 (Arnhem – Oberhausen) tot ongeveer Wesel naar de Nederlandse programma’s op 11C en 12C luisteren. Ook de regionale netten op 6B en 7A komen nog wel een aardig eindje die kant op. Het lijkt erop dat de radio in en de antenne op de Toyota het wel goed doen.

 8. Strookje 03/06/2016 at 00:16 #

  In de auto een DAB ontvanger van Sony met een actieve raam antenne van Panasonic aan binnenzijde voorruit geplakt. Een heerlijke combi. Alleen in tunnel/groot viaduct even geen ontvangst, verder tot nog toe overal in waar ik in nederland gereden heb (nu 1 jaar in bezit/werken)

  • Leo 21/10/2016 at 21:23 #

   Hoi Strookje ik heb een kenwood autoradio en had in het begin ook een raam plakantenne dat werkte op zich niet
   slecht alleen onder tunnels en viaducten viel de ontvangst
   hier ook weg.Daar baalde ik toch wel van ik vond dat irritant maar ik heb in januari van dit jaar de plak antenne
   laten vervangen door een Calearo Dakantenne en nu geen uitval meer onder kleine viaducten en tunnels !
   Ook kavels die ik voorheen met moeite kon ontvangen is nu ook beter geworden !

   • Wim Hoek, PA3AKK 24/10/2016 at 00:27 #

    De Calearo dakantenne (geen haaienvin)is echt super! Afgezien van lange tunnels en hoge duinen of heuvels binnen het verzorgingsgebied van de kavels geen uitval meer. Daar waar wel uitval is, werkt FM ook (vrijwel) niet.

   • J Solleveld 22/09/2017 at 21:53 #

    In een tunnel hoor je niets meer
    Digitaal ontvangst valt weg
    Merk dit ook met mijn dan walkman op de fiets

 9. Strookje 03/06/2016 at 00:11 #

  Tot voorkomt prima ontvangst DAB binnen in de kamer, sinds 1 week duidelijk minder signaal sterkte en daardoor leesfouten. Helaas Waar kan je vragen om het zendvermogen weer te herstellen

 10. Bernd Gaykema 12/05/2016 at 10:51 #

  Zelfs met een buitenantenne op de auto is ontvangst van DAB+ op vele plekken in NL een drama. “Poor Signal” zie ik om de haverklap op het display. Kabels net nog gecontroleerd, alles is ok.

  NPO Nieuws 24 is helemaal weg ????

  • C. Werba 12/05/2016 at 16:31 #

   Met een goede ontvangst moet je denk ik, de zenders weer automatisch laten zoeken
   voor een goede ontvangst. in 2017 hoop ik, dat het gehele land de ontvangst voor bijna 100% gedekt is.

  • Wim Hoek, PA3AKK 23/05/2016 at 16:03 #

   Dag Bernd. “Poor signal” melding op de autoradio kom ik nauwelijks tegen. Keuze van de autoradioantenne is belangrijk. Een haaienvin valt tegen. Je schreef ooit eens dat een echte antenne zich niet laat wegmoffelen. Terecht! Maar ook een oud type autoradioantenne (spriet op het dak en geen filters) en een DAB-FM/AM splitter achter het dashboard presteert niet optimaal omdat er tussen antenne en splitter (met versterker) al kabeldemping is. Een sprietantenne met versterker gecombineerd met splitter in de dakvoet en twee signaalkabels (en voedingsdraad) geeft het beste resultaat. Daarmee rijd ik rond en neem binnen het bedoelde bereik nauwelijks onderbrekingen waar. Het is wel even een investering maar die wordt beloond. Ik heb daar dus geen spijt van.

 11. Henk van Rijswijk 03/05/2016 at 07:13 #

  Op zich zijn wij tevreden, soms valt het geluid even weg, b.v als langs de radio wordt gelopen, maar dit kan komen doordat het een goedkopere radio is. Verder vallen mij wat zenders tegen, vaak dezelfde nummers doordat er waarschijnlijk een bandje op staat.

 12. Hans van der Bent 22/04/2016 at 10:38 #

  Jammer jammer dat er niets gemeld werd over de sterkte van het signaal, in Harderwijk is er binnenshuis (houten dakkapel, geen beton) niets te ontvangen….. helemaal niets. Zonde van de radio.

  • Wim Hoek, PA3AKK 26/04/2016 at 14:42 #

   Dag Hans. In Harderwijk moeten de signalen vanaf Lelystad (26 km afstand) op 6B, 11C en 12C toch te ontvangen zijn. We moeten echter niet vergeten dat er tegenwoordig nog al wat elektronische apparatuur in huis gehaald wordt. Deze apparatuur is vaak omgeven door breedbandige stoorvelden die de ontvangst van zowel analoge als digitale signalen bemoeilijken. Denk dan aan lichtdimmers – storen gewoonlijk het minst wanneer ze uit zijn of op maximaal ingesteld zijn -, schakelaars die op afstand bediend kunnen worden, beeldschermen, computers en andere apparatuur zonder goede lichtnetfilters in de netvoeding. De bedrading van het lichtnet werkt dan als antenne van de stoorbron(nen). Maar ook kan een houten dakkapel niet zo “houterig” lijken als men denkt wanneer in de wanden isolatiemateriaal met aluminiumfolie verwerkt is. Metaal is een prima afscherming voor radiosignalen en dus wordt ook het mobiel bellen dan minder gemakkelijk.

   Toch adviseer ik om de radio niet weg te doen omdat er in de toekomst verbeteringen gaan komen. Denk dan aan extra minizendertjes, meer vermogen of aanpassingen van antennediagrammen om de zwakke plekken in het dekkingspatroon op te vullen. De omroepen moeten daarin natuurlijk wel willen investeren.

   • J Solleveld 22/09/2017 at 21:51 #

    Ze hebben ARROW CLASSIC ROCK van.Dab afgehaald
    Zonder enig bericht
    Zo goede zender. Snap het niet
    De ontvangst was niet al te best maar nu niets meer

 13. Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 20/04/2016 at 18:02 #

  De uitzending bekeken en bij het horen van: “In de toekomst zal de radio niet meer via de ether worden uitgezonden, maar alleen digitaal.” gingen bij mij de grijze haren overeind staan. Dat moet dus een radio gaan testen….. De hele test bevestigt bij mij het beeld hoe “zorgvuldig” de programmamakers van “Radar” te werk gaan. Was het wel een test? Ik ben van menig dat ‘t niet het geval was. Ik ben er niet veel wijzer van geworden en heb de behandeling van dit onderwerp ‘t als verspilde zendtijd ervaren.

  • Wim Hoek, PA3AKK 20/04/2016 at 20:37 #

   Dag Ep. Ik zal het je nog sterker vertellen. Het geluid van een DAB+/FM radio werd getest op FM (106,2 MHz). Dat zegt dus niets over de (geluids)kwaliteit bij DAB+ ontvangst. Verder werd bij de test in het geheel niet gekeken naar de ontvangstgevoeligheid. Die is bij de diverse apparaten nog al verschillend. Wat de ene goed ontvangt, komt bij de andere in het geheel niet binnen. Die test in Radar had, door ontbrekende deskundigheid, geen enkele objectieve waarde.

   • Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 22/04/2016 at 22:31 #

    Ja Wim, dat heb ik begrepen. En daarom is het voor mij het geheel een niets zeggend verhaal geworden. Ik wil aan dit soort uitzendingen geen woorden meer vuil maken en laat het maar hierbij…. Snik, snik en ontzettend diepe zucht.

 14. Ron Dingemans 20/04/2016 at 06:53 #

  de hoge heren liggen op apengapen helaas pindakaas.

 15. Leo 19/04/2016 at 22:48 #

  Toch nog even een opmerking ik hoop dat de ontvangst van de vcr en de regionalen toch nog gaat verbeteren dat valt binnen huis vies tegen. sinds vorig jaar is er een zender voor de NPO in Breda begonnen hopelijk komen er ook zendantennes voor de vcr en regionale in Breda of in Oosterhout hier in Oosterhout staat er zelfs een geschikte mast voor hopelijk breng ik de heren op een idee !

 16. Rob Winters 19/04/2016 at 13:30 #

  Ik had een DAB ontvanger (Pure) die ik na de omschakeling naar DAB+ kon weggooien. Nu heb ik diverse DAB+ ontvangers waarvan de laatste aankoop van Sony de beste ontvangst geeft. Alleen blijft het binnenshuis hopeloos met de DAB ontvangst! Daar is de gewone FM ontvangst het beste. Ondanks de veelheid aan zenders vind ik DAB geen vooruitgang. Digitaal is niet altijd beter! Kijk naar de CD’s, in het begin werd gezegd dat het niet beter kon, niet blijft hangen, etc, etc. Nou, we weten intussen wel beter! Kijk naar het P2000 communicatiesysteem: digitaal, maar als ik op apegapen lig in de kelder van een gebouw, hoop ik niet dat er een digitale walkie-talkie naast mij ligt want die redt het niet.

  • Leo 27/05/2016 at 17:20 #

   Hoi Rob bij mij was fm ook al slecht binnen te ontvangen en hier is DAB+ redelijk te ontvangen. Alleen scheelt het per pakket voor het raam is alles goed te ontvangen maar das eigenlijk geen plek om een radio weg te zetten vind ik ! De NPO doet het wel goed in huis sind,s dat er in Breda een zender bij is gekomen voor de NPO en ik blijf er bij dat ze beter van begin af aan er voor hadden moet zorgen dat ontvangst gelijk overal goed was in Nederland maar dat gaat allemaal
   weer over geld en het mag en moet niet te veel kosten erg jammer. Ik blijf er bij dat dat het verschil maakt en de mensen dan sneller over de streep zouden gaan om over te schakelen

  • Cornelis 31/05/2016 at 00:17 #

   DAB radio van PURE hoeft je niet weg te gooien , in Engeland werkt DAB gewoon nog steeds, dus maak iemand in Engeland er blij mee .

Geef een reactie