DAB+ ontvangst

15 jun

Als DAB+ werkt, is het subliem. Als DAB+ niet werkt kan het bron zijn van ergernis en irritatie. Zeker als je net een leuke radio hebt gekocht, speciaal voor die DAB+ stations. Of een DAB+ module voor in de auto. Of een DAB+ autoradio. Er komen veel vragen en soms ook boze mails binnen over dit onderwerp, DAB+ ontvangst. Gelukkig worden er ook veel mails NIET gestuurd. Deze mensen zijn waarschijnlijk wél heel erg tevreden over hun nieuwe DAB+ radio 🙂

Brief van Digitale Radio NL

De Digital Radio organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de voorlichting m.b.t. DAB+ en de krachten van de diverse entiteiten in de radiowereld bundelt om er ruchtbaarheid en sturing aan te geven wordt ook vaak benaderd met vragen over ontvangstklachten. Onderstaand een brief die men dan stuurt als antwoord. Het leek me wel zinvol die hier 1:1 over te nemen.

Dank u wel voor uw bericht. Het is lastig om exact aan te geven wat de kwaliteit van de DAB+ ontvangst in uw omgeving zou kunnen zijn. Belangrijk voor de ontvangst van elk draadloos signaal, dus ook voor DAB+, zijn omgeving-afhankelijke factoren zoals bijvoorbeeld hoge gebouwen, grote metalen constructies of andere obstakels die het signaal van DAB+ kunnen blokkeren of verslechteren. Bij DAB+ ontvangst in de auto is de antenne het belangrijkste onderdeel in de keten. De auto is een ‘kooi van Faraday’, wat inhoudt dat een signaal dat van buitenaf komt moeite heeft binnen in de auto te komen. Ook het feit dat veel autoramen tegenwoordig zon- en warmtewerend zijn zorgt ervoor dat signalen moeite hebben om door te dringen in de auto. De beste antennes voor een auto zijn de versies die buiten de auto, dus op het dak, worden geplaatst. Daar heeft u de keuze uit zogenaamde ‘sharkfin’ antennes en ‘spriet’ antennes. Uit metingen is gebleken dat de spriet antenne verreweg de beste ontvangst heeft en de raam antenne de minste. De sharkfin doet het ook goed, alleen dan wel iets minder dan de spriet antenne. Hoewel de ontvangst in Nederland steeds verder wordt uitgebreid door het plaatsen van meer zendmasten, is ontvangst op sommige locaties helaas toch soms nog niet mogelijk omdat indoor dekking niet overal te garanderen is. Dit heeft te maken met de aanwezige signaalsterkte buiten en de omvang van eventuele obstakels. Bijvoorbeeld: een houten wand van een schuurtje houdt minder signaal tegen dan het beton van een muur. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de signaalsterkte bij mobiele telefonie ontvangst. Nogmaals dank voor uw bericht en we hopen u hiermee voldoende van dienst te zijn geweest. Mocht u echter nog vragen hebben, dan kunt u altijd een mail sturen naar info@digitalradio.nl. Met vriendelijke groet, Digital Radio NL

Wat kan ik doen?

Wat zijn je mogelijkheden om je bestaande situatie te verbeteren? Een aantal handreikingen.

Bestaande (draagbare) DAB+ radio

Voor een radio met vaste (telescoop-)antenne of draadantenne (vaak bij wekkerradio’s) kun je weinig doen. Wellicht een houtje-touwtje oplossing is een koperdraad (tweeling-elektriciteitssnoer bijvoorbeeld) strippen en om de kop van de antenne draaien of aan de draadantenne knopen (metaal-op-metaal!) en die langere draad omhoog brengen. Kan wel eens helpen, het is niet mooi, maar soms wel net afdoende om toch DAB+ ontvangst te garanderen.

F connectoren

Heeft je DAB+ radio een afneembare draad of uitschuifbare antenne? Dan komt er een zogenaamde F chassis-deel of coax chassis-deel te voorschijn. Daar kun je dan een draad op aan sluiten met daarop een externe antenne. Er is van alles te verkrijgen, zowel voor binnen als buiten tegen de gevel of op het dak.

Achcterzijde van de Noxon dRadio 1, met afneembare telescoopantenne

Nieuwe DAB+ radio

Als je een nieuwe DAB+ radio wilt, let er op dat de goedkoopste vaak niet de beste ontvangst hebben! Daar zit echt veel verschil tussen. Als je een DAB+ radio koopt met allerlei functies van 50-60 Euro dan is die 100% zeker qua DAB+ ontvangst niet zo goed als een Pure of Ruark van honderd tot enkele honderden Euro’s. Heel simpel. Als je de wens hebt om maximale ontvangst op alle mogelijk DAB+ stations wilt + eventueel buitenlandse (mocht je in de grensstreek wonen) dan is het verstandig om te bedenken of je eventueel een externe DAB+ antenne kunt en wilt plaatsen. Dus een radio met een afschroefbare telescoopantenne te kiezen.

Bestaande autoradio of module met DAB+

Lees nog eens in de brief van de Digital Radio NL organisatie, heel goed gezegd: een plak antenne op de (voor-)ruit, werkt meestal maar ook in veel situaties niet, zeker als die voorruit verwarming ingebouwd heeft dan werken die antenne’s slecht. Een shark-antenne. Prima, maar het kan NOG beter en dat is een spriet-antenne FM/ DAB+ op dak. Mail me en ik stuur een paar goede oplossingen.

Nieuwe autoradio of module met DAB+

Zie het verhaal hierboven. Als je een nieuwe auto koopt met een DAB+ autoradio dan zit er meestal al een goede spriet op dak. Dus 100 punten qua mogelijk DAB+ ontvangst.

24 Reacties - “DAB+ ontvangst”

 1. Michel 26/06/2019 at 08:03 #

  Ik heb sinds kort de Pure Highway 400 in gebruik. Daar zit standaard de raam plakantenne bijgeleverd. Zoals reeds vermeld heeft deze het zwakste ontvangst, dit is ook bij mij het geval. Ik heb vaker geen dan wel signaal ik woon in de regio Gouda. Er zit geen UV filter of ruit verwarming op mijn voorruit. Is er een mogelijkheid om de pure highway 400 te verbinden met een spriet of shark antenne?

 2. Wim 02/06/2019 at 16:28 #

  welke antenne kan ik het beste op de motor gebruiken, plak antenne werkt niet

 3. E Dek 05/04/2019 at 23:29 #

  Ik heb een Ford Transit Custom met ingebouwde DAB radio,die goed werkt, alleen ik rij veel hetzelfde traject en steeds op dezelfde plaatsen waar geen bebouwing is valt t steeds weg, en 300 meter verder doe ie t weer.
  Zo zijn er in Nederland een heleboel plaatsen waar dit is, hoe zou dit komen?

 4. Aad 22/02/2019 at 21:44 #

  Goededag heb vd week Dab+kastje in mijn auto laten zetten met plakantenne singaal valt veel weg omgeving Gouda Rotterdam luister veel naar radio NL maar zo gaat het hem niet worden dus toch maar overschakelen naar een spriet voor op het dak iemand een tip welke de beste heb een Kenwood kastje grt.

 5. aad 21/02/2019 at 18:56 #

  Heb een dab+ ontvanger (kenwood) gekocht met plakantenne het werkt niet goed alles goed aangesloten maar ontvangst is slecht valt elke keer weg,iemand een tip grt Aad omg rotterdam.

  • RO 19/03/2019 at 22:46 #

   Een dashcam kan dit probleem veroorzaken weet ik uit ervaring. Interferentie. Dashcam met snoer/lader uit de auto halen om te zien of dat het is en zo ja de 12V voeding van de cam anders organiseren.

 6. Gerrit Dorgelo 20/02/2019 at 19:52 #

  Hallo,
  Heb een DAB RADIO IN DE CAMPER GEBOUWD.
  Het werkt redelijk tot ik hem op contact zet. Geeft aan,geen signaal,.
  Dit is dus alleen bij DAB.
  Woe heeft hier een antwoord op.

 7. M Monteny 21/10/2018 at 22:30 #

  We willen toch nog even door met onze auto, dus een ‘boost’ door een mooie Kenwood 2 DIN multimedia te laten inbouwen. Met of zonder DAB+ tuner? ZONDER! Met dank aan forums als deze, advies van de caraudio inbouwer en gebruikers. Als het werkt, dan inderdaad met een DAB+ dakantenne. Bij plakantennes valt signaal vaak weg, ook nog mede afhankelijk van de stand van de voorruit. Daar kan ik echt niet tegen en een DAB+ dakantenne laten installeren is mij echt te prijzig. Ik wacht wel af… Trouwens, ik luister regelmatig DAB+; NPO2 Soul & Jazz in de auto middels jullie APP. Heerlijk bluetooth-streamen via smartphone (G4 netwerk). Sounds good!

 8. Jan 24/02/2018 at 20:11 #

  Ik heb een prachtige Vincent STU 8 tuner aangeschaft , speciaal voor DAB + dit met een zeer stevig prijskaartje, had in mijn oude woonplaats nog een redelijke ontvangst maar sinds ik ben verhuisd naar de Veluwe, ontvangst nul komma nul. Voor mij is DAB + een ongelofelijke afknapper.

 9. Jp 27/01/2018 at 00:26 #

  Ik heb slechte dab +ontvangst kom het omdat er verwarming in mijn raam vooraan is van mijn wagen

 10. Wenting P 25/11/2017 at 19:20 #

  Heb DAB+ in mijn auto en thuis woon in eindhoven noord west vlakbij een mast maar de ontvangst is gewoon slecht zowel thuis als in de auto
  Ik heb nu gewoon via 4G in de auto muziek te spelen.
  Dure DAB+ autoradio en DAB+ Antenne en het is @###@€&
  Gewoon afblazen die hap, hetis weggegooid geld

 11. vheerden 11/11/2017 at 19:20 #

  gewoon dat hele stomme gedoe van die dab + afblazen waarom stoppen met fm

 12. Frank Keunen 04/10/2017 at 16:33 #

  Hallo, Ik heb al 3 jaar een DAB+ radio in mijn wagen (Alpine Ezi DAB) dus een goede radio met ook een ontvangststerkte indicator. Ik ben zeer te spreken over het aanbod en de ontvangst is over het algemeen prima met en zelfgebouwde dak-antenne die precies vertikaal staat: dit is héél belangrijk bij DAB+!!! Toch moeten we in het achterhoofd houden dat de overstap in de toekomst van FM naar DAB+ natuurlijk gewoon een ordinaire kostenbesparing voor de overheid is: het zendvermogen van de DAB+ zenders is een fractie (<10%) van wat de FM zenders staan weg te stoken. Waarmee we ook gelijk het probleem hebben blootgelegd van de ontvangstproblemen in huis: Alle stoorbronnen in huis zoals spaar (led) lampen, adapters, printers, laptopvoedingen en andere elektronische schakelingen, storen dus in verhouding 10x zo hard dan op de oude vertrouwde FM band. Dus waarschijnlijk heb je gewoon last van een stoorbron in huis. Schakel alles maar eens uit en probeer het dan nog maar eens. Vr. gr. Frank.

 13. Ton Vermeulen 06/08/2017 at 12:58 #

  Ik ben al een paar jaar bezig met DAB+ ontvangst binnenshuis en eerlijk gezegd is het een ramp. Ik zit op 2,8 km van de NPO-zender in Breda en dan is zelfs een stabiele ontvangst voor een raam op de eerste verdieping in de richting van de zender onmogelijk. Meerdere ontvangers geprobeerd, werk nu met een Sony XDR S60DBP die juist vanwege de gevoeligheid werd geroemd. Vandaag voor het open raam! weer steeds wegvallende ontvangst. Commerciële zenders doen het over het algemeen iets beter. Wat ik bijzonder vind is dat signaalsterkte na een herscan steeds op 100% begint maar na enige minuten terugloopt naar 0%. Dat lijkt me onmogelijk, tenzij het geen signaalsterkte is zoals we dat uit de analoge radio kennen. Andere opvallende constatering is dat ontvangst bij zonnig weer altijd veel slechter is als bij bewolkt weer. Wie heeft daar een verklaring voor? Ik hoop niet dat de FM-distributie zoals in Noorwegen wordt uitgeschakeld. Dat gaat de radiozenders heel veel luisteraars kosten.

  • Leo van den Elshout 19/09/2017 at 11:06 #

   Hoi Ton Is er niks mis met je radio de NPO ik kan met mijn kleine Pure 2520 met alleen met de oortjes die tevens als antenne fungeert volle bak ontvangen

 14. Ernst Stierman 04/08/2017 at 13:00 #

  Ik heb een DAB+ Geschikte radio in mijn auto (Toyota RAV4 Hybride) maar de ontvangst is allerbelabberdst. Heel vaak geen signaal. Met name radio5 valt heel vaak stil. Iemand een idee wat er aan de hand kan zijn of is dit een bekend probleem?

  • Leo van den Elshout 19/09/2017 at 11:02 #

   Hoi Ernst wat voor antenne heb je op je auto zitten

 15. Leo van den Elshout 30/06/2017 at 17:15 #

  Toch nog even een aanvulling hier op het verhaal van Digitale radio NL klopt niet helemaal er zijn plekken bij in Nederland waar de ontvangst van de VCR gewoon slecht is en ook het regionale kavel in bv de buurt van het noorden van Flevoland zuiden van Friesland en richting Groningen op mijn autoradio gewoon slecht, Eigenlijk begint het al aan het begin van Flevoland ik heb dus een goede calearo dakantenne daar ligt het niet aan ik heb deze rit gemaakt eind december !In zeeland zou het ook nog wel beter kunnen vooral indoor ontvangst erg slecht Vcr en ook de NPO zou daar nog beter kunnen in de buurt van Hulst. Ook hier in Oosterhout regio Breda zou de VCR en het regionale kavel
  zou het nog wel mogen verbeteren !
  Maar dat weten ze wel

  • luce 27/10/2017 at 09:52 #

   Ik woon in Vlaanderen op 15 km afstand van Hulst ( is dus heel dichtbij 😉 ) en ontvangst NPO en VCR is hier niet mogelijk 🙁

 16. Tom 27/06/2017 at 11:47 #

  “Lees nog eens in de brief van de Digital Radio NL organisatie, heel goed gezegd: een plak antenne op de (voor-)ruit, werkt meestal maar ook in veel situaties niet”

  Ik heb dus een plak antenne op mijn auto ruit, maar waarom hebben de funx zenders bij mij altijd 100% bereik, en heeft bijvoorbeeld radio 538 bijna geen bereik? Dan ligt het toch niet aan mijn antenne?

  • Sander 27/06/2017 at 16:05 #

   Beste Tom,
   Dat komt omdat FUNX op een ander fysiek zendernetwerk zit dan 538. FUNX wordt uitgezonden via het netwerk van de NPO en die geeft op de meeste plekken een stuk sterker signaal. Dus ja, dan kan het zo zijn dat met een plakantenne de mindere sterke netwerken (waar dan bijvoorbeeld 538, Q en Veronica op zitten) wegvallen…

 17. Ron Dingemans 23/06/2017 at 06:08 #

  waarom niet beter uit getest in indore situatie ?
  Indore moet veel verbeteren.
  Ik merk met de sony Drx1-dp.
  Van digitalradio krijg nooit een reactive als je er niet uit de voeten kan.
  waar blijft de vooysover ?

  • Bart Boons 25/06/2017 at 17:28 #

   Wat indoor betreft sluit ik me volledig aan bij Ron. Bij het opzetten van een nieuw Dab+ netwerk wordt eerst naar de automobilist gekeken en de thuisgebruiker komt niet in dit stuk aan bod. Eerst goed testen (ook indoor) voor men verder gaat met een nieuw netwerk. Probeer ook eens dat aanbieders tot een antennesysteem komen, misschien is er dan een deel van het ontvangst opgelost. We kunnen misschien iets leren van onze buurlanden.

Geef een reactie