DAB+ ontvangst

Als DAB+ werkt, is het subliem. Als DAB+ niet werkt kan het bron zijn van ergernis en irritatie. Zeker als je net een leuke radio hebt gekocht, speciaal voor die DAB+ stations. Of een DAB+ module voor in de auto. Of een DAB+ autoradio. Er komen veel vragen en soms ook boze mails binnen over dit onderwerp, DAB+ ontvangst. Gelukkig worden er ook veel mails NIET gestuurd. Deze mensen zijn waarschijnlijk wél heel erg tevreden over hun nieuwe DAB+ radio 🙂

Brief van Digitale Radio NL

De Digital Radio organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de voorlichting m.b.t. DAB+ en de krachten van de diverse entiteiten in de radiowereld bundelt om er ruchtbaarheid en sturing aan te geven wordt ook vaak benaderd met vragen over ontvangstklachten. Onderstaand een brief die men dan stuurt als antwoord. Het leek me wel zinvol die hier 1:1 over te nemen.

Dank u wel voor uw bericht. Het is lastig om exact aan te geven wat de kwaliteit van de DAB+ ontvangst in uw omgeving zou kunnen zijn. Belangrijk voor de ontvangst van elk draadloos signaal, dus ook voor DAB+, zijn omgeving-afhankelijke factoren zoals bijvoorbeeld hoge gebouwen, grote metalen constructies of andere obstakels die het signaal van DAB+ kunnen blokkeren of verslechteren. Bij DAB+ ontvangst in de auto is de antenne het belangrijkste onderdeel in de keten. De auto is een ‘kooi van Faraday’, wat inhoudt dat een signaal dat van buitenaf komt moeite heeft binnen in de auto te komen. Ook het feit dat veel autoramen tegenwoordig zon- en warmtewerend zijn zorgt ervoor dat signalen moeite hebben om door te dringen in de auto. De beste antennes voor een auto zijn de versies die buiten de auto, dus op het dak, worden geplaatst. Daar heeft u de keuze uit zogenaamde ‘sharkfin’ antennes en ‘spriet’ antennes. Uit metingen is gebleken dat de spriet antenne verreweg de beste ontvangst heeft en de raam antenne de minste. De sharkfin doet het ook goed, alleen dan wel iets minder dan de spriet antenne. Hoewel de ontvangst in Nederland steeds verder wordt uitgebreid door het plaatsen van meer zendmasten, is ontvangst op sommige locaties helaas toch soms nog niet mogelijk omdat indoor dekking niet overal te garanderen is. Dit heeft te maken met de aanwezige signaalsterkte buiten en de omvang van eventuele obstakels. Bijvoorbeeld: een houten wand van een schuurtje houdt minder signaal tegen dan het beton van een muur. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de signaalsterkte bij mobiele telefonie ontvangst. Nogmaals dank voor uw bericht en we hopen u hiermee voldoende van dienst te zijn geweest. Mocht u echter nog vragen hebben, dan kunt u altijd een mail sturen naar info@digitalradio.nl. Met vriendelijke groet, Digital Radio NL

Wat kan ik doen?

Wat zijn je mogelijkheden om je bestaande situatie te verbeteren? Een aantal handreikingen.

Bestaande (draagbare) DAB+ radio

Voor een radio met vaste (telescoop-)antenne of draadantenne (vaak bij wekkerradio’s) kun je weinig doen. Wellicht een houtje-touwtje oplossing is een koperdraad (tweeling-elektriciteitssnoer bijvoorbeeld) strippen en om de kop van de antenne draaien of aan de draadantenne knopen (metaal-op-metaal!) en die langere draad omhoog brengen. Kan wel eens helpen, het is niet mooi, maar soms wel net afdoende om toch DAB+ ontvangst te garanderen.

F connectoren

Heeft je DAB+ radio een afneembare draad of uitschuifbare antenne? Dan komt er een zogenaamde F chassis-deel of coax chassis-deel te voorschijn. Daar kun je dan een draad op aan sluiten met daarop een externe antenne. Er is van alles te verkrijgen, zowel voor binnen als buiten tegen de gevel of op het dak.

Achcterzijde van de Noxon dRadio 1, met afneembare telescoopantenne

Nieuwe DAB+ radio

Als je een nieuwe DAB+ radio wilt, let er op dat de goedkoopste vaak niet de beste ontvangst hebben! Daar zit echt veel verschil tussen. Als je een DAB+ radio koopt met allerlei functies van 50-60 Euro dan is die 100% zeker qua DAB+ ontvangst niet zo goed als een Pure of Ruark van honderd tot enkele honderden Euro’s. Heel simpel. Als je de wens hebt om maximale ontvangst op alle mogelijk DAB+ stations wilt + eventueel buitenlandse (mocht je in de grensstreek wonen) dan is het verstandig om te bedenken of je eventueel een externe DAB+ antenne kunt en wilt plaatsen. Dus een radio met een afschroefbare telescoopantenne te kiezen.

Bestaande autoradio of module met DAB+

Lees nog eens in de brief van de Digital Radio NL organisatie, heel goed gezegd: een plak antenne op de (voor-)ruit, werkt meestal maar ook in veel situaties niet, zeker als die voorruit verwarming ingebouwd heeft dan werken die antenne’s slecht. Een shark-antenne. Prima, maar het kan NOG beter en dat is een spriet-antenne FM/ DAB+ op dak. Mail me en ik stuur een paar goede oplossingen.

Nieuwe autoradio of module met DAB+

Zie het verhaal hierboven. Als je een nieuwe auto koopt met een DAB+ autoradio dan zit er meestal al een goede spriet op dak. Dus 100 punten qua mogelijk DAB+ ontvangst.