DAB+ digitale radio bereikt volgende mijlpaal van 2 miljoen luisteraars

4 okt

Amsterdam, 3 oktober 2017

Verdrievoudigd

Het gebruik van DAB+ is sinds 2015 verdrievoudigd naar inmiddels 13%. Dat betekent dat op dit moment ruim 2 miljoen mensen radio luisteren via DAB+, de digitale opvolger van FM. Met deze mijlpaal bereikt DAB+ een volgend stadium in haar productlevenscyclus, de adoptie door de massamarkt. In Nederland staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 719.000. Dit bleek vandaag tijdens het symposium Dag van de Digitale Radio in Hilversum, waar de meest recente cijfers van het NLO, JATO Dynamics en GfK zijn gepresenteerd.

Geluidskwaliteit

De grootste drijfveer voor het luisteren via DAB+ is de digitale geluidskwaliteit. Daarnaast speelt het grote aanbod aan stations en gemakkelijke vindbaarheid een belangrijke rol (bron: NLO). Het aantal verkochte DAB+ radio’s is in de eerste helft van 2017 gegroeid met 48% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (bron: GfK sales units). Het meest verkocht zijn de draagbare radio’s. De audio home systemen en radio boomboxen, die digitale radio kunnen ontvangen, zijn eveneens populair. Het percentage nieuw verkochte auto’s met standaard een DAB+ autoradio is in de eerste helft van 2017 met 9%-punt toegenomen tot 35% ten opzichte van 2016 (bron: JATO Dynamics 2017). Jurre Bosman, directeur Radio NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “DAB+ is de opvolger van FM voor ether broadcasting. De toekomst van radio-ontvangst is digitaal hybride, een combinatie tussen DAB+, 4/5G en wifi. Tegenwoordig luistert bijna de helft van alle radioluisteraars al buiten de ether FM om, via een scala aan digitale devices. Onze ambitie is dat ieder toestel dat verkocht wordt digitale radio kan ontvangen.”

[Persbericht digitalradio.nl]

DAB+ radio

DAB+ radio – Dag van de Digitale Radio, Hilversum foto: RadioDigi

3 Reacties - “DAB+ digitale radio bereikt volgende mijlpaal van 2 miljoen luisteraars”

 1. Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 16/11/2017 at 17:08 #

  Intussen is er links en rechts in het land al stevig gesleuteld. De NPO heeft nu 46 opstelpunten voor de verschillende zenders en het moet nu wel heel erg gek zijn wanneer je ergens een keer NIETS hoort. Kan bijna niet (alhoewel…. kan niet dat kan niet ) De VCR heeft inmiddels ook weer wat bijgezet en moet dus ook gemakkelijker binnenrollen. Deze week was ik op verschillende plaatsen waar ik eerder was en niet veel kon beluisteren. Ik luister met verschillende radio’s en ervaar met die dingen dat ‘t beter gaat.

 2. Leo van den Elshout 07/10/2017 at 22:20 #

  Promotie van DAB+ moet ook natuurlijk en het zenderpark moet verbeteren zowel VCR als de boven regionalen en eigenlijk zouden er geen FM radio,s meer verkocht mogen worden alleen maar DAB+ radio,s waar ook FM op te ontvangen is !

 3. Leo van den Elshout 07/10/2017 at 22:07 #

  Digitale kwaliteit van het geluid van de zenders van de NPO
  is al wel goed te noemen van de VCR de commerciëlen zou dat nog wel hoger mogen vooral sky hits nu the christmas station en radio 10 60/70 zijn ver onder de maat ook zenders op het regionale kavel zou ook nog wel beter moeten worden dus nog heel wat werk voor de luisteraars van DAB + !

Geef een reactie