DAB radio 2013

2013 wordt (onder meer) het jaar van de (her-)introductie van Digitale Radio (DAB) in Nederland.

Dat is nogal een uitspraak hè… De berichten zijn er echter wel naar. In 2013 staat er van alles op stapel met betrekking tot de uitrol van het DAB netwerk. Zoals ik al eerder heb geschreven is de Nederlandse Publieke Omroep bezig geweest het DAB-netwerk aan te pakken. Er is wat gesleuteld aan zend-apparatuur, antennes, er is een zender bijgekomen, er is er -helaas- eentje uitgeschakeld en men heeft aan de vermogensknop gedraaid. Sommigen luisteraars zijn heel blij met de nieuwe situatie. Anderen weer wat minder, of juist heel ongelukkig.

Hoe het ook zij, het is een stap onderweg naar uitbreiding en verdieping van het DAB netwerk van de NPO voor de komende jaren. De huidige apparatuur is ook geschikt voor het uitzenden van DAB+.

Ook de landelijke commerciële omroepen maken zich op voor DAB+. Hier en daar verschijnen al berichten dat de reeds aangekondigde datum van 1 september en de minimum te verwachten dekking van 40% op die datum ruimschoots gehaald zal gaan worden.

Na die datum zullen in het dekkingsgebied dus een groot aantal stations ontvangen kunnen worden. Er van uitgaande dat de NPO de huidige 9 stations aan zal houden plus nog een 8 tot 16 stations vanuit de commerciële omroepen. Het is nog niet duidelijk of het dekkingsgebied fase 1 van deze laatste zal overlappen met dat van de NPO.