Digital Radio Plus, ben jij er al klaar voor?

18 dec

De gezamelijke landelijke publieke en commerciële omroepen hebben een filmpje online gezet waarin haarfijn uitgelegd wordt wat digitale ether radio is. Mooi!

80 Reacties - “Digital Radio Plus, ben jij er al klaar voor?”

 1. janny 15/09/2016 at 17:04 #

  Wij hebben een dab radio met internet gekocht om ook op vakantie in het buitenland radio 5 te kunnen luisteren.
  thuis hebben we daarvoor een router maar op de camping krijg je een inlog code, en zo doet de radio niets.
  hebben we misschien een kat in de zak gekocht.
  Graag verneem ik hoe wij wel radio 5 eruit krijgen
  groetjes, janny

 2. piet 08/05/2014 at 15:35 #

  Een paar dagen geleden heb ik uit nieuwschierigheid een Sony xdr-s40dbp gekocht de afgelopen dagen is al urenlang de helft van de zenders niet te ontvangen. Wat ik bijzonder vind is de delay bij FM op de Dab radio vergeleken met FM via een andere radio, je hebt dan een echo.De ontvangst van FM zal dan op de DAB Sony ook wel veel stroom kosten. Vier 2300Ma batterijen zijn elke dag leeg. Ik heb hier vreselijke storing op MW,lange en kortegolf.Radio was heel lang een trouwe vriend.Lekker de wereld afstruinen, in je warme bed naar de schepen op zee luisteren. Allemaal weg, ingeruild voor kwebbelende jongens en meisjes en debiliserende muziek op elke DAB zender.Als je van klassiek houd moet je al helemaal geen DAB hebben vanwege het beroerde nintendo geluid.Ik heb ‘m op de stereo aangesloten.Ik was alleen benieuwd of ‘t wat was.Ik denk dat’t ook nooit gemeengoed wordt.

  • Sander 08/05/2014 at 15:44 #

   Wellicht is een internetradiootje leuker? Dat is toch een beetje de wereldontvanger van nu. De band afstruinen naar stations van over de hele wereld, in wisselende Nintendo geluidskwaliteiten 🙂

   • piet 08/05/2014 at 16:27 #

    Ja Sander, er zit niks anders op denk ik. Maar de dwang voor velen die hun “oude” dab radio weg moeten gooien vanwege dab+ vind ik al wat,en dan de L-band die weer niet op m’n nieuwe Sony’tje zit.Moet ik dan wéér een nieuwe kopen.

 3. Ed in den Bosch 25/04/2014 at 12:22 #

  Op mijn zoektocht naar wat meer info kwam ik hier terecht. Ik krijg de indruk dat ik met kenners te maken heb in tegenstelling tot mijzelf. Ik wil niet reageren maar heb een vraag, want ik kan geen piepje DAB ontvangen.
  Deze week heb ik in Engeland een DAB radio gekocht. Een Pure On Classic. Volgens de verkoper werkt dit apparaat overal waar een DAB signaal te ontvangen is. Natuurlijk uitgetest in Engeland of alles werkt en dat ging perfect. Nu ik weer terug ben in Nederland, Den Haag, kom ik tot de ontdekking dat ik alleen FM kan ontvangen en geen DAB station te zieren/horen krijg. Software upgrade is niet beschikbaar bij Pure. Kunnen jullie mij als dombo vertellen wat er aan de hand kan zijn? Ik heb nog maar weinig inhoudelijke discussies gezien omtrent dit Fenomeen en heb de indruk dat jullie mij verder kunnen helpen. Bij voorbaat dank

  • Sander 25/04/2014 at 12:28 #

   Zeer waarschijnlijk heb je een DAB-radio gekocht, zonder +. In Engeland hebben ze alleen DAB. In Nederland gebruiken we het DAB+ systeem. Met een plusje. Kijk even of er een DAB+ logo op de doos of op de radio staat….

   • Ed in den Bosch 25/04/2014 at 17:50 #

    Dat zal het zijn. Geen +. Staat ook in de specificatie. Ben dus gefopt of geholpen door een minkukel.

    Bedankt, Ed

 4. roy 04/02/2014 at 21:27 #

  Hallo,

  Op mijn Sangean verscheen vanmiddag op NPO 1 een -gekleurde- afbeelding met de mededeling:

  je luistert nu naar NPO 1
  en onderaan het display: dit is een test……

  Vanavond was het signaalniveau van de NPO trouwens ongekend hoog, nog niet eerder het geval geweest (locatie: Purmerend)

  Hoe zijn de ervaringen in den lande?

 5. Leo van den Elshout 03/02/2014 at 20:50 #

  Ook de rest is niet best in Breda Ron met DAB+ Ontvangst

 6. Ron dingemans 03/02/2014 at 19:11 #

  tussen breda en Roosendaal is de Npo niet best in de trein. De Ontvangst gaat moeizaam in de trein.
  Bern bereid om met iemand mee te gaan de begleider mag gratis met een blinden.

 7. sander 03/02/2014 at 17:29 #

  KPN Broadcast heeft in opdracht van de NPO (Publieke Omroep) vanmiddag de DAB+ zender in Enschede op kanaal 12C in de lucht gebracht. Binnenkort zal ook de zender in Eindhoven worden ingeschakeld. Inmiddels is in Eindhoven gestart met de aanpassingen aan de zendmast voor DAB+.

  • Leo van den Elshout 03/02/2014 at 18:43 #

   Hoi Sander ik vind het wel scheef waarom word er niet geluisterd naar de consumenten ik zweer erbij dat Breda versterking moet krijgen voor een extra DAB+ Zendmast als het kan met wel ruim voldoende zendvermogen er zit ook een afstand van ongeveer 15 km tussen Bergen op Zoom en Roosendaal die allebei zenders hebben voor DAB+ wel wat scheef vind ik ! mensen die het zelfde ervaren ook graag reageren !

 8. Ron dingemans 02/02/2014 at 16:56 #

  Hallo dab+liefhebbers,

  Dit weekend in de omgeving van Bergenopzoom geweest wwar de dab+ voor de NPO aanstaat.

  Was Prima, maar de vcr was toch niet zo best!.
  Ik had de Pure Move 400 d bij.
  Jammer een gemiste kans.
  Je moet geen half werk doen.
  Ik luister bijna geen fm mer.

  • Leo van den Elshout 02/02/2014 at 17:43 #

   Hoi Ron hoe is de signaalsterkte van de vcr daar ik heb het vermoeden dat Bergen op Zoom de npo doorgeeft en de zender Roosendaal de vcr want deze zenders zijn zelfs op mijn kleine sangean 34 volle bak te ontvangen 100% signaal in Roosendaal vandaar deze vraag beetje vreemd dat op een niet al te grote afstand 2 DAB+ zendmasten in gebruik zijn genomen!

   • Ron dingemans 03/02/2014 at 17:40 #

    Kan ik nietzien, moet van het gehor hebben.
    zie geen displays.
    Maar in Roosendaal is de vcr beter dan de NPo, Ik vind dat ze op allebeide zendmasten allebei moeten doorgeven, dan is het altijd goed.

    • Gerard Lokhoff 03/02/2014 at 20:25 #

     De netwerken van de NPO en van de commerciële stations worden door 2 verschillende bedrijven opgebouwd en onderhouden, KPN en Broadcast Partners. Dat zijn concurrenten en ze hebben hun eigen manier van netwerkplanning en opstelplaatsen. Vergelijk het met de mobiele telefonie: daar hebben we ook 3 verschillende netwerken met ieder hun sterke en zwakke punten. Het is al lang niet meer zo dat we maar 1 PTT hebben die alles installeert, en dat is voor de omroepnetwerken net zo… Ik denk dat we het beste de ontvangstproblemen kunnen doorgeven aan info@digitalradio.nl, daar wordt de invoering van DAB+ in Nederland gecoördineerd en zou men zich dit soort problemen nog het meest moeten aantrekken.

 9. Leo van den Elshout 02/02/2014 at 12:00 #

  Oke dan is dit bij mij een misverstand geweest ik wist eigenlijk niet beter nou moet ik er eerlijk in zijn er nog geen kwart van te weten van wat en hoe er gaat gebeuren en wat er al dan niet mogelijk is met DAB+ en ben blij dat ik in dit geval ongelijk heb! Ik vond het al raar dat de meeste radio’s die verkocht worden geen L Band hebben dat zou veel mensen erg boos gemaakt hebben!
  maar Gerard aan die L-band op mijn JVC heb ik dus eigenlijk nog niks aan en word dus mogelijk nooit gebruikt?

  • Gerard Lokhoff 02/02/2014 at 14:45 #

   Zeg nooit nooit, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat hij nog gebruikt gaat worden voor je al lang een andere radio hebt… Ik heb ook een Philips portable die ook L band aankan, maar dan enkel DAB ontvangt. Daar heb ik dus ook niets meer aan (behalve als FM portable, maar ik luister vrijwel nooit meer naar FM…)

 10. Leo van den Elshout 01/02/2014 at 20:08 #

  Gerard heel simpel de regionalen gaan niet hun programma’s op band3 uitzenden maar op de L-BAND band 3 heeft een freqentie die loopt
  van 174,928 tot239,200mhz
  de L-Band vanaf 1,452,960 tm 1,490,624mhz
  en inderdaad de meeste radio’s ontvangen alleen maar
  band 3 mijn enige radio de JVC heeft wel de L-BAND waar de regionalen straks op te horen zijn ik vind dit dus een hele vreemde zaak !

  • Gerard Lokhoff 01/02/2014 at 21:41 #

   Leo, de L-band was ooit bedoeld voor lokale omroepen. Maar het komt niet van de grond. In het verleden was het te duur en door het geringe aantal ontvangers niet interessant voor de lokale en regionale omroepen.
   Doordat nu vrijwel alle ontvangers enkel band III kunnen ontvangen is het voor de regionale omroepen veel interessanter om ook daarop uit te zenden. En met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van open source software wordt het zelfs voor lokale omroepen mogelijk om tegen geringe kosten een DAB zender in de lucht te brengen. Logischerwijze zal men dit alléén willen doen op een band waarvoor er ontvangers zijn.
   De vergunninghouder die er was voor de L-band (Callmax – zie http://radio-tv-nederland.nl/dab/vergunning_digitale_omroep_L-band.pdf ) kreeg de exploitatie niet van de grond en heeft de vergunning teruggegeven.

 11. Leo van den Elshout 01/02/2014 at 11:18 #

  Hoi Marijn wist je dat de regionale zenders op de lage DAB+ band gaan uitzenden ik vraag me af waarom deze op de lage band gaan uitzenden !

  • Gerard Lokhoff 01/02/2014 at 12:39 #

   Wat bedoel je met ‘lage DAB+ band’ Leo? Als het VHF band III is en niet de L-band dan is het antwoord simpel: er zijn weinig ontvangers die ook de L-band ontvangen.

   Als je op de lagere kanalen in band III doelt, dan is het antwoord dat er tijdens de internationale kanaalcoördinatie een aantal pakketten voor Nederland zijn verkregen die niet landelijk dekkend zijn. Deze zijn samengevoegd in 2 zendernetten die samen wel landelijk dekkend zijn, waarvan één door MTV-NL verworven is en het andere voor de regionale zenders is gereserveerd. Het overzicht vind je op http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht.html en van MTV-NL op http://radio-tv-nederland.nl/dab/dmb.html

  • Marijn 05/02/2014 at 22:30 #

   Geen idee.Vandaag heb de dab zender gezien in Eindhoven het deurtje stond open want de kabels in de mast werden geaard.Vandaag of morgen gaan ze voor de tweede keer testen.En wat betreft de regionale zenders die kunnen gewoon met de zender en antenne’s in Mierlo gebruikt worden.Jouw radio kan naast dab toch ook fm ontvangen?Dus die zender kunnen ze ook aanpassen hoor.

 12. Marijn 30/01/2014 at 22:01 #

  Zo vandaag waren ze bezig bij ons in Eindhoven met het trekken van coax kabel van zender naar antennes.De ophangbeugels zitten er al aan en de zendantenne inclusief bij behorende bbq roosters staan tegen het zenderhuisje aan.De foto’s heb ik geplaatst op Twitter.Dus die kan volgende week aan en Mierlo tijdelijk uit totdat de regionale omroepen komen.

 13. Egbert (PA3EIO) 30/01/2014 at 21:40 #

  Eind januari zal ook de Publieke Omroep in het uiterste zuiden van het land te ontvangen zijn. Ja ja, van de zoveelste loze belofte word ik onderhand vreselijk niet goed. Als dit zo doorgaat (ach ja, ik wacht nog maar 10 jaar op enig DAB signaal van de P.O.) vraag ik me af of ik er nog wel tijd en aandacht aan zal besteden. Zal ik dan nog ‘s 10 jaar moeten wachten alvorens iets van onze eigen P.O. te kunnen horen? Ik heb er gen vertrouwen meer in.

 14. Ron dingemans 27/01/2014 at 09:55 #

  WEET ER IEMAND WAT ER VANDAAG IS GEBEURD MET DE npo ?

  iK MOETST OPNIEUW EEN AUTOTJOEN DOEN!

  • sander 27/01/2014 at 23:03 #

   Ron je je hoef niets te doen radio 1 tot en met 6 niet te in dit land dus stap even over op fm ook hier deventer is radio 1 tot en 6 niet te horen

 15. Erik 25/01/2014 at 22:43 #

  Sinds kort heb ik dab+ in de auto en ik moet zeggen dat ontvangst en geluidskwaliteit erg goed is. Wat ik mis is de extra informatie die tot de kennelijke mogelijheden behoort, zoals informatie over de gespeelde muzieknummers, verkeersinfo etc. Weet iemand wanneer de zenders dat gaan doorgeven?

 16. sander 25/01/2014 at 20:03 #

  Er wordt momenteel nog hard gewerkt aan de uitrol van fase 2 van het DAB+netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Onlangs zijn de zenders Leeuwarden en Venlo aangezet, terwijl afgelopen vrijdag nieuwe zenders in Bergen op Zoom en Dedemsvaart in gebruik is genomen. Medio februari moet het net van de NPO vrijwel landelijk dekkend zijn.

  Sinds september 2013 zijn alle landelijke commerciële radiostations, zoals Radio 538, Sky Radio en Q-music, in vrijwel heel Nederland via DAB+ te ontvangen. Daarnaast zijn er extra kanalen te ontvangen waaronder Classic FM, Juize en Arrow Classic Rock.

  Ook alle landelijke publieke radiostations (Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, 6, FunX en radio Top 2000) zenden uit via DAB+. Alleen is het DAB+net van de NPO nog niet landelijk dekkend. Momenteel wordt hier hard aan gewerkt.

  nou ik kan geen radio 1 tot en met horen in deventer ook niet top 2000 wel radio 10 538 en Classic FM dus er moet nog wel wat gedaan worden

  • REINER 27/01/2014 at 12:03 #

   Hallo Sander
   Hier in Winschoten nog steets slechte ontvangst van alle nederlandse Dab+ zenders,dit was eerst beter geweest.Buiten redelijk maar binnen in een Flatwoning een drama,bij Fm geen probleem ik hoop dat dit nog anders word dat ik in mijn slaapkamer overal kan luisteren zonder gedoe

  • Leo van den Elshout 27/01/2014 at 16:38 #

   Hoi Sander als dit het eindresultaat is voor DAB+ dan valt mij dit tegen ik had toch nog wel versterking verwacht voor een extra Zendmast voor DAB+ in de regio Breda vooral de het resultaat is niet echt super vind en
   de ontvangst van NPO valt hier helemaal tegen ik hoop dat hier ook echt naar geluisterd gaat worden anders vraag ik mij af of DAB+ ook echt een succes gaat worden!

 17. Leo van den Elshout 23/01/2014 at 00:11 #

  Oke dan moeten we maar even meer geduld hebben

 18. Ron dingemans 14/01/2014 at 07:03 #

  dag Gerard,

  Wil de werkgroep die dab opzetten ook denken aan de mensen die niet het scherm kunnen uitlezen ?
  Nu is er wel de Noxon, maar die heft ook zijn beperking.

  Je mag contact met opnemen!.
  Door de Oogvereniging wordt ik niet serieus genomen.

 19. Gerard Lokhoff 13/01/2014 at 19:11 #

  De promotie campagne begint pas in Februari, ook op TV. Er komen dit jaar 3 perioden met intensieve promotie, ook in Juni en Oktober. Het netwerk van de NPO is ook nog niet klaar, dus eerst dat in orde brengen en dan pas het geld uitgeven aan promotie. Ik vind dat men al met al op het moment goed bezig is in vergelijking met de situatie in het buitenland… Niet te snel oordelen a.u.b.!

 20. Leo van den Elshout 11/01/2014 at 00:25 #

  Hoi Jan ook de reclame folders besteden ook helemaal geen reclame voor DAB+ alleen op de radio hoor je soms spotjes om DAB+ te promoten hoe moet je op deze manier iets succes vol gaan promoten ?

 21. Jan Peters 10/01/2014 at 23:26 #

  Promotie?? Het filmpje is 1500x bekeken, dat is niets. Het lijkt er sterk op of omroepen DAB+ saboteren ipv promoten. Iedereen is bang luiteraars te verliezen en wil vast houden aan de FM monopolies. Niemand die ik in mijn omgeving spreek heft ooit gehoord van DAB. Geen enkele aandacht op radio of TV. Hoe denkt men dat dit zo ooit een success wordt als mensen niet weten dat het bestaat? Liep laatst door de Media Markt geen enkele autoradio met DAB. De overheid moet gewoon over drie jaar de FM licenties intrekken. Uit zich zelf zullen de omroepen nooit hun veilige FM opgeven.

 22. Ep Hoen 08/01/2014 at 10:38 #

  Heb vorige week een dab+ radio gekocht(noxon)verschillende keren geprobeerd
  In Emmeloord is er geen ontvangs,dus breng ik de radio vaandaag terug naar de Mediamarkt

 23. Ron dingemans 07/01/2014 at 18:58 #

  Daarom heb ik met opzet een dabradio gekocht met oplaadbare accu’s,
  Dab vreet meer batterijen.

  dus keek ik er naar 1 met een lange accduur.

 24. Mischa 07/01/2014 at 09:03 #

  Ik ben vorige week in Engeland geweest, waar ze nog geen DAB+ hebben, maar alleen DAB. Bereik lijkt daar prima in orde: in de bijna 2 uur durende busrit van London naar Oxford de hele weg BBC World Service geluisterd op DAB, zonder ook maar 1 keer dat het wegviel. Voor een Sangean DPR32 (dus met alleen koptelefoonsnoertje als antenne) en binnen in een bus vind ik dat buitengewoon netjes!

  Het aanbod is ook lekker ruim daar; in London 39 stations om uit te kiezen.

 25. Mischa 07/01/2014 at 06:28 #

  Vergis ik me nou, of zeggen ze in die filmpjes dat DAB+ energiezuiniger is dan FM en dus batterijen bespaart? Volgens mij geldt die zuinigheid alleen voor de zendmasten. In elk geval niet voor de radio’s zelf; die vreten batterijen ten opzichte van FM-radio’s… Beetje misleidend.

 26. Ron dingemans 07/01/2014 at 05:58 #

  afgeloopen zaterdag met de trein naar Rormond geweest.
  Geen ontvangst van de NPO vanaf ongeveer voorbij Eindhoven.

 27. Egbert Kattenberg - PA3EIO 06/01/2014 at 11:25 #

  Als ik op de kaart kijk waar de PO in het zuiden van Limburg te ontvangen zal zijn, denk ik dat ik in huidige stekkie voorlopig niets zal horen. Volgens Agentschap Telecom staat de zender Maastricht nog steeds in de planning en als deze al operationeel wordt, zal het signaal hier te zwak zijn om er ook maar iets mee te kunnen doen. VCR doet ‘t hier prima v.w.b. de signaalsterkte; echter zijn niet alle stations “subliem” van geluidskwaliteit. Ik denk dat ik hier nog heel veel geduld zal moeten hebben alvorens volop te kunnen genieten van het totale DAB+ pakket….. 🙁

 28. Leo van den Elshout 06/01/2014 at 00:34 #

  Hoi Roy ik ben het hier helemaal mee eens ook hier mag wel versterking komen in de regio Breda hoop ook echt dat er naar geluisterd word ! Wil DAB+ echt serieus een succes worden ! we zitten hier ook precies op het randje van de footprint van Loon op Zand !

 29. Bernd Gaykema 05/01/2014 at 19:27 #

  Sinds Markelo en Smilde in de lucht zijn geniet ik dagelijks van DAB+ in mijn auto (Drenthe – Ruurlo).
  Prima ontvangst (bijna) overal (in centrum van Ruurlo is ontvangst slecht).

  Toch mooi dat de NPO versneld wordt uitgerold. Als ze dit jaar alle zenders up and running hebben kunnen ze een datum bekend maken wanneer de FM-zenders afgeschakeld gaan worden (scheelt weer een hoop gebruik van elektriciteit daar DAB+ tot 80% zuiniger omspringt met energie dan de oude FM).

  Ik stel 1-1-2020 voor als afschakeldatum voor de FM.

  Alle autofabrikanten met ingebouwde autoradio’s zouden vanaf nu eigenlijk geen radio’s zonder DAB+ meer mogen leveren. Straks is je autoradio eerder afgeschreven als de auto zelf …… 😉

  • roy 05/01/2014 at 19:36 #

   Met alle respect, Bernd: voortijdig opheffen FM-band zou een gospe zijn.
   Laat de NPO/KPN eerst maar eens hun stinkende best doen om de dekkingsgraad van DAB+ te verhogen- en vooral te verbeteren.
   Geen oude schoenen weggooien alvorens nieuwe gekocht……

 30. Ron dingemans 05/01/2014 at 06:21 #

  Nou ik heb het bij de Noxon wel gedaan,
  Omdat soms de klok wegviel. Dat werkt zelfs zo goed dat ik soms een paar duitse zenders ontvang
  Soms hoor ik de spraak de zenders benoemen en is het afwachten of je ze hoort.
  Bij een vaste telescoopantenne moet je niet gaan prutsen, de kans is dat je hem afbreekt.

 31. REINER 02/01/2014 at 14:35 #

  Eerst maal wens ik iedereen een gelukkig en gezond Nieuwjaar en meer Dabpower.Ron ik heb zelfs de Pure move 400d echt perfect met als vordeel dat de Radio ook wekt aleen met akku ,wat ik bij de meeste Dabwekkerradios die ik getest heb niet tegen kom.Maar een probleem kom ik bij de Pure move 400d wel tegen ,als ik heel veel dabzenders ontfang afhanglijk van het weer loopt deze op Dab vast wie kent dit probleem ook?Nu hoop ik dat de ontangst van de Dabzenders beter word in Winschoten.Het is nu nog steets een drama in een Flatwoning was eerst veel beter geweest.Ik heb geen zin om met Antennes te frutsen dat is bij Fm echt niet nodig .

 32. Leo van den Elshout 02/01/2014 at 13:26 #

  Oke Heren wat ik probeer duidelijk te maken is dat er met deze radio s eigenlijk niks mis is want wanneer een zendmast van voldoende strekte is werken deze apparaten gewoon goed dus hoop dat zwakke plekken nog versterking gaan krijgen van steunzenders ! das een zaak van de zendermaatschappij om dat te verbeteren !hier gaat het redelijk tot goed wisselt !

 33. Ron 02/01/2014 at 03:21 #

  of is misschien de Pure move 400d wat
  Heeft een telescoopantenne en de hooftelefoon kan als antenne worden gebruikt.
  Voordeel is ook dat hij een accu heft.
  Alleen het display is niet in het Nederlands.
  Zover ik weet is hij alleen bij de radiowinkel te koop.
  De accu gaat lang mee.

  • roy 02/01/2014 at 11:21 #

   Dag Ron,

   Interessante discussie dit….
   Het door jou genoemde type ken ik helaas niet maar heb wel de Pure Move 2500 uitgebreid getest. (heeft geen telescoopantenne)
   Slechte ontvangsteigenschappen in NH-Nrd; heb de radio dan ook geretourneerd.
   Hierop zijn mijn reserves t.a.v. “oordopjeskabel fungerend als antenne” gestoeld

 34. Leo van den Elshout 01/01/2014 at 21:24 #

  Maar Roy bedankt voor de tip denk voorlopig maar dat ik het hier bij hou heb nu 4 DAB radio s misschien nog een keer een autoradio of wekkerradio met DAB+

  • roy 01/01/2014 at 22:16 #

   Hoi Leo,

   Goed toch; het was niet mijn bedoeling de Sangean nog zwarter te maken dan ie al is.
   Ik woon nu eenmaal in een kritisch DAB+-gebied vandaar mijn (geslaagde) aanschaf van de Imperial.

 35. Leo van den Elshout 01/01/2014 at 19:59 #

  Roy toch vind ik deze radio op de fiets niet slecht presteren met de hoofdtelefoon en geef toe dat de antenne wel heel erg pril is! Ik snap ook wel dat jij me niet wilt over halen maar hoe wil jij dan op de dabman in je jaszak op de fiets of wandelend ontvangst hebben antenne uitschuiven word lastig in de binnenzak !

 36. Leo van den Elshout 01/01/2014 at 19:47 #

  Roy de bij de sangean 34 fungeert de draad van de hoofdtelefoon als antenne dat dat zal bij de dabman niet zijn vrees ik

  • roy 01/01/2014 at 19:53 #

   Nee dat geloof ik ook niet!
   Maar ik heb mijn bedenkingen tegen een simpel kabeltje die een antenne zou moeten vervangen.
   De Sangean presteert (bij mijn althans) al bijzonder matig bij de uitgeschoven antenne, laat staan met het koptelefoonkabeltje

   Maar…het is niet mijn bedoeling je over te halen, hóór

 37. Leo van den Elshout 01/01/2014 at 19:22 #

  Word deze Radio niet wat groot om bv in je binnenzak te stoppen Roy?

  • roy 01/01/2014 at 19:42 #

   Hangt van je binnenzak af Leo. (sorry, ik heb te veel Sekt op….)
   De afmeting van de Dabman valt heus echt mee: als je ze op elkaar legt (zoals je weet heb ik de 34 ook) is er bijna geen verschil.
   Ik moet wel bekennen dat een binnenzak zich er niet toe leent voor het uitschuiven van de forse (én stabiele) antenne.
   Maar in feite kan zoiets met de Sangean evenmin. (fragiel en uiterst breekbaar)

   Mocht je ooit in de buurt van Purnmerend vertoeven dan ben je bij dezen uitgenodigd.

   n.b.: bij het gewraakte bedrijf kun je aankopen portovrij retourneren dus wat let je de radio uit te testen?

 38. Leo van den Elshout 01/01/2014 at 18:17 #

  Dank je Roy om welk type radio gaat dit?

  • roy 01/01/2014 at 19:05 #

   Hallo Leo,

   Het gaat om de Imperial Dabman 20
   Neem aan dat ik hier geen directe reclame mag maken voor een Webshop?
   Dan maar cryptisch: de naam van het (Duitse) bedrijf komt overeen met de voornaam van de eerste na-oorlogse Duitse bondspresident. (allen diens naam werd met een -K- gespeld)
   Voor 50 piek heb je het ding franco huis.
   Mocht je er toe besluiten dan verzeker ik je dat je er geen spijt van zult krijgen.

 39. roy 01/01/2014 at 13:24 #

  Hoi Leo,

  Hoop dat je, naast het DAB-genot, ook geprofiteerd hebt van de Belgische gastronomie!
  Mag ik je een objectieve tip geven: schaf een tweede zakchinees aan maar nu met plaketiket: Imperial Dabman
  Ik verzeker je: het ding biedt een veel betere ontvangst, niet in de laatste plaats dankzij de volwassen telescoopantenne

  Ik wens je een gezond 2014 met veel luisterplezier toe,
  roy

 40. Leo van den Elshout 01/01/2014 at 13:13 #

  Ik wil toch nog dit even melden ik ben bijna 6 dagen in Antwerpen geweest ondanks dat ze daar nog het oude DAB gebruiken was de ontvangt uitmuntend ! Overal 100% signaal zelfs in hele smalle straatjes helemaal geen uitval gehad ik neem daar mijn petje voor af Dan is er in Nederland nog heel veel werk te verrichten ! ik gebruikte uiteraard mijn kleine radiotje de Sangean DPR 34 zelfs in winkels en gebouwen bleef ik best nog lang ontvangst houden das gewoon super!

  • Gerard Lokhoff 02/01/2014 at 13:49 #

   Leo,

   ik kan het beamen: de ontvangst van de VRT via DAB is prima. Zeker omdat ze hun zenderplanning strategisch goed hebben gedaan: in antwerpen b.v. een extra steunzender. Ze hebben er ook niet al teveel stations op zitten, dus kunnen met het ‘oude’ DAB ook qua kwaliteit goed uit.

   • luce 03/01/2014 at 19:04 #

    In Nederland moet inderdaad nog héél wat gebeuren!!!
    In grote delen van Zeeuws-Vlaanderen is de ontvangst van de VRT (DAB) véél stabieler, sterker en met beter geluid dan die van de Nederlandse DAB+ 🙁

 41. Egbert Kattenberg - PA3EIO 31/12/2013 at 12:48 #

  O ja, met mijn gesomber vergeet ik iets en wel het belangrijkste; Iedereen een heel gezond en vooral luisterrijk jaar 2014 gewenst 🙂

 42. Egbert Kattenberg - PA3EIO 30/12/2013 at 20:45 #

  Tja, daar vraag je me wat. Of ik er klaar voor ben. Jawel dus, maar ik denk dat ik nog wel iets langer dan “even” zal moeten wachten op de signalen van onze Publieke Omroep. Vanmiddag was ik in Maastricht en heb de Alticom toren bekeken waar “het” allemaal vandaan moet komen. Geen DAB antenne te zien en daar word ik niet vrolijk van. Ook van het kaartje waarop staat weergegeven waar de P.O. in Zuid-Limburg te ontvangen moet zijn, word ik niet opgewekt. Gelukkig komen de V.C.R. stations hier wel goed binnen. Nu heb ik ook Digitenne waarmee ik in staat ben Radio 1 – 6 en nog wat meer, te beluisteren. Het signaal is echter niet optimaal. Maar DAB? Ik denk dat ik hier nog heel veel geduld zal moeten hebben om met mijn portable onze P.O. te kunnen horen (heel diepe zucht) 🙁

 43. Johan 27/12/2013 at 20:33 #

  oh yeah, dat mooie audi dab radio lijstje komt me bekend voor, ja.. ik ben d’r klaar voor, wat een geluid zit er in, nou maar wachten op de DAB slide show 😉

 44. Marijn 27/12/2013 at 20:27 #

  De NPO heb ik binnenshuis prima maar de VCR is slecht.Dus op mijn wekkerradio val ik heerlijk in slaap met Radio 6

 45. Leo van den Elshout 24/12/2013 at 22:26 #

  Ahaa ik gebruik de Marantz eigenlijk meer voor DAB+ en internet radio te beluisteren en heb deze door gelust!

 46. Ron 24/12/2013 at 10:28 #

  Dag luisteraars, van dab+,

  ik wens jullie u allemaal luisterrijk 2014 toe.

 47. Leo van den Elshout 23/12/2013 at 15:54 #

  mijn Marantz heeft trouwens ook een gecombineerde aansluiting voor DAB+FM

  • Ron Zant 24/12/2013 at 10:50 #

   Ik gebruik een Marantz NA 7004. Gisteren trouwens een wekkerradio met dab+ gekocht, daar hangt maar een touwtje van nog geen 50 cm aan, geen probleem.

 48. Leo van den Elshout 23/12/2013 at 15:37 #

  Hoi Ron ik heb een Marantz mcr610 ontvangst bij het raam met dit ding is over de 90 % wel maakt het veel uit hoe de draad moet hangen even een paar cm verhangen of verschuiven van de draad kan een wereld van verschil maken

 49. Leo van den Elshout 22/12/2013 at 11:59 #

  Hoi Ron mag ik vragen wat voor binnenantenne jij hebt
  ik werk met een draad antenne maar vind dat eigenlijk geen schoonheid vandaar mijn vraag?

  • Ron Zant 23/12/2013 at 07:49 #

   Hallo Leo, mijn antenne is ook geen schoonheid, gewoon een standaard bijgeleverde plintantenne die ik met antennedraad heb verlengd en wegmoffel onder de bank. Vreemd genoeg had ik aan de andere kant van de kamer een slechtere ontvangst maar misschien speelde de proefperiode wel een rol. Ik heb ook een tuner gezien die de dab antenne combineert met de fm antenne.(Onkyo).

 50. Ron Zant 22/12/2013 at 11:48 #

  Aangenaam verrast. Maar weer eens proberen en jawel, Radio 6 kraakhelder te ontvangen hier in Assen. Op een flatje met een binnenantenne. Benieuwd hoe stabiel dit is, mijn geduld lijkt beloond.

  12C – 100 % signaal. De rest van NPO ook trouwens.

 51. Willem Knegt 18/12/2013 at 19:39 #

  Dab+ wordt geen succes! nu al een paar jaar luister ik naar dab , en nu dab + , het is er niet beter op geworden ! dab + is meer zenders , maar het ontvangst is slechter geworden , ik luister nu steeds vaker naar FM!

  • Leo van den Elshout 19/12/2013 at 20:23 #

   Hoi Willem ik kan natuurlijk jou situatie niet beoordelen maar voor mij betekend DAB+ wel een hele verbetering dan FM wel vind ik het vreemd waarom de de publieke zenders toch echt wel zwakker zijn dan de commerciele zenders over de situatie voorheen kan ik niet oordelen want luisterde toen alleen maar FM voor mij is het nu dus toch wel een verbetering bij mij thuis al hoop ik wel dat er extra zendmasten bij komen te staan want in breda zit men echt op het randje of mogelijk er zelfs buiten de footprint van de zender Loon op Zand hier
   in Oosterhout gaat het nog wel !

 52. sander voortman 18/12/2013 at 18:12 #

  hallo al maal
  ik kan radio 10 en 538 goed horen in deventer maar radio 1 tot en met 6 niet dus er moet nog wel wat gedaan worden met DAB+ IN NL

  • pascal 18/12/2013 at 20:54 #

   Beste Sander

   radio 1 tot te met 6 kun je deventer wel ontvangen
   moet je wel op kanaal 12c zetten
   12c de publieke omroep en op 11c de commerciele omroep
   succes.

Geef een reactie