2014: De DAB+ balans

Inmiddels zijn we weer een tijdje verder. De NPO bouwt wekelijks zenders bij zoals reeds op deze site aangekondigd. Op Radio TV Nederland doet men er -bijna live- verslag van, inclusief foto’s van antennes en installaties. Zo wordt langzaamaan fase 2 van het NPO netwerk voltooid. Vermoedelijke oplevering zal ergens tussen nu en begin maart liggen vermoed ik.

Uiteindelijk zal men vanaf maart in grote delen van Nederland dus Radio 1, 2, 4, 5, 6, 3FM, TOP2000, 24Nieuws en FunX kunnen ontvangen in de best mogelijke kwaliteit. Er komt nog een fase 3 aan waar nog andere delen van Nederland zullen worden ingevuld respectievelijk de zendsterkte zal worden versterkt met extra zendlocaties, zie hier een duidelijk overzicht van deze planning.

De spanning loopt op. Want we kunnen  er op rekenen dat de Nederlandse Publieke Omroep ook nog een aantal extra DAB+ stations gaat toevoegen aan de bestaande multiplex. Er is nog ruimte. De verwachting is niet dat de NPO ook -net zoals de gezamenlijke landelijke commerciële omroepen- 18 kanalen in de lucht zal gaan brengen. Maar we kunnen toch rekenen op een uitbreiding van de bestaande 9 stations met 2 of 3 stations. Dat brengt het totaal op 30 DAB+ stations die in grote delen van Nederland in goede ontvangst- en audiokwaliteit te ontvangen zullen zijn.

Uit de reacties op de artikelen op deze site (bijvoorbeeld hier en hier) is te lezen dat er op dit moment ook ontvangstproblemen zijn. In verschillende situaties. In diverse delen van Nederland. Zowel voor de commerciële als voor de publieke stations. Maar ook in steden of gebieden waar wél dekking zou moeten zijn. We moeten niet vergeten dat we in een beginfase zitten. Digitale ether radio zoals dat nu wordt uitgerold in Nederland is helemaal nieuw. De technieken en installaties zijn bekend en de netwerkbouwers weten wat ze doen, maar in de praktijk zal er best hier en daar wat tegenvallen en getweakt moeten worden. We mogen niet verwachten dat vanaf 1 maart a.s. de ontvangst in ALLE situaties in ALLE hoekjes, tunnels en eilanden perfect zal zijn, of zelfs maar aanwezig. We zullen een beetje geduld moeten betrachten, als we eens 2 of 3 jaar verder zijn dan zal de pijn van het soms hier en daar wat sputterende begin gauw vergeten zijn vermoed ik.

Nogmaals, wellicht ten overvloede, wij hebben in Nederland nu twee DAB+ netwerken naast elkaar. Dus het kan dat je Radio 1, 2, 3FM etc perfect ontvangt maar dat Sky, 538 of Q steeds uitvalt of helemaal niet te horen is. Of viceversa. Soms helpt herplaatsen van de radio, de antenne verlengen met een koperdraadje, of een knutselwerkje zoals dit maar in voorkomende gevallen is er helaas even niets aan te doen. Soms is de ontvangst in huis geweldig, van beide netwerken maar is de DAB+ ontvangst in de auto verschrikkelijk. Of andersom. En soms wilt u gaan hardlopen met een DAB+ zakradio en heeft u de hele route perfect ontvangst van de powerrock van Arrow of de opzwepende beats op 538, maar eenmaal in het bos valt de ontvangst steeds uit. Het kan allemaal nog. En het is helaas niet anders. Maar wanneer de radio het wél doet: is het wel genieten!