Knutselen voor gevorderden?

13 feb

Regelmatig komen er nog zeer positieve reacties binnen op mijn publicatie van een eenvoudige zelfbouw antenne om de DAB / DAB+ ontvangst te verbeteren. Dat artikel is hier te vinden.

Maar soms, komt er ook een bericht binnen van inventieve en creatieve radioluisteraars die -naast knutselen en radio luisteren- ook van bier drinken houden en zelf iets knutselen. Met soms zeer goede resultaten. Zo’n artikel, in dit geval van PA3EIO (met als alter ego: Egbert Kattenberg) is als pdf bestand hier te bekijken of te downloaden. Ik ben benieuwd of dit zelfbouwknutsel project van een DAB/ DAB+ (buiten-) antenne navolging krijgt. Hou me op de hoogte van de (ontvangst-)resultaten!

Er zijn ook een paar kant en klare antenne’s verkrijgbaar die vaak beter resultaat geven dan de bij de radio of tuner geleverde draad-antenne. Die zijn ondermeer hier te vinden.

Het staat overigens buiten kijf dat over een tijdje de DAB netwerken verbeterd zullen zijn, waardoor dit soort knutselprojecten en extra goede antenne’s niet meer nodig zullen zijn om de Nederlandse en/of Belgische DAB/DAB+ stations te kunnen ontvangen. Het blijft echter wel leuk -en een sport!- om dan met die antenne’s verder weg gelegen stations te proberen te ontvangen.

Eén reactie - “Knutselen voor gevorderden?”

  1. Mike Maus 27/02/2015 at 21:48 #

    Eind vorig jaar heeft Ep (hier noemt hij zich Egbert) mij geholpen zo’n ding in elkaar te zetten. De antenne hangt in de nok van het dak met ongeveer 20 meter coax tussen dat ding en de ontvanger (een notebook en usb radio). Ik gebruikte eerst een gp antenne maar deze pijp werkt veel beter en ik ontvang hier in Landgraaf meer dan zeventig zenders. Met de gp kon ik eerder iets van zestig zenders vangen dus is dit ding beter. Ik kijk uit naar de uitbreiding van het Duitse net (ook al woon ik in Nederland ik blijf toch een Duitser). Tot nog toe ben ik erg tevreden met DAB radio.

Geef een reactie