Test 1, 2 3

Momenteel heeft de NPO een extra DAB+ kanaal in de lucht, NPO DAB test kanaal, zoals MediaMagazine hier via Twitter al meldde. Er is dus weer wat ‘beweging’ in het NPO DAB+ ensemble. Vooralsnog is het stil op dit kanaal, de info geeft (nu) aan dat de bitrate op 64 kbps staat. Maar wie weet verandert dit nog. Of komt er binnenkort een echte audiostream op gang. Het lijkt er op dat ze iets aan het testen zijn, geluidskwaliteit, of het effect van dit extra kanaal op het totaalpakket van 10 stations. Misschien experimenteert men met de foutcorrectie. Hoe dan ook, er is iets gaande.

Overigens, theoretisch is er nog ruimte op de NPO multiplex voor 2 extra radiostations…dat is sowieso leuk! Ik ben benieuwd…

De NPO is naar verluidt ook bezig met het bekijken van de mogelijkheid om de geplande verdichting van het NPO netwerk wat naar voren te halen. Dan zouden gebieden met wat matige DAB+ ontvangst ook betere dekking moeten krijgen. Dat juichen we natuurlijk toe!

Daarnaast zouden dit jaar ook een aantal regionale omroepen op DAB+ worden toegevoegd… Dan wordt het dus steeds interessanter op het digitale ether radio domein… 10 publieke kanalen, 18 commerciële en een stuk of 10-18 regionale?