Parijs – de hoogste DAB+ antenne aller tijden?

Onlangs (15 maart) manoeuvreerde een helikopter zorgvuldig een nieuwe antenne op zijn plaats bovenop de iconische Eiffeltoren in Parijs als onderdeel van de inspanningen van TDF om de digitale radiodekking in het Île de France te vergroten.

De nieuwe antenne verhoogt de hoogte van de Eiffeltoren tot 330 meter en markeert de derde keer dat de hoogte van de toren is verhoogd dankzij de toevoeging van een zendantenne. Bij de oorspronkelijke constructie in 1889 bereikte de toren een hoogte van 312 meter, maar de toevoeging van een nieuwe televisieantenne in 1959 verhoogde deze tot 318 meter, en een DTT digitale televisieantenne voegde er in 2005 nog eens 6 meter aan toe.

Het werd niet aangekondigd welke digitale radiomultiplex gebruik zou maken van de nieuwe antenne of hoe snel deze in gebruik zou gaan.

Een rapport van France Bleu Paris vermeldde dat de installatie succesvol was, ondanks een beetje regen en mist. Reporter Rachael Saadoddine legde de installatie vast op video.

De president-directeur-generaal van TDF Group Olivier Huart had plannen aangekondigd voor de nieuwe antenne in een video van januari waarin de plannen van TDF voor 2022 worden uiteengezet, inclusief grotere investeringen in de infrastructuur die nodig is voor DAB+.

Oorspronkelijk gebouwd voor de 1889 Paris Exposition Universelle, zou de Eiffeltoren oorspronkelijk na 20 jaar worden gesloopt; interesse in het gebruik van de site voor militaire en commerciële radiotoepassingen zorgde er echter voor dat de mijlpaal werd gered. [bron]