Mijn eerste digitale radio

Door Martijn Metzing

Toen ik me begon bezig te houden met de ontwikkelingen van digitale etherradio, kwam er een moment dat ik een DAB+ ontvanger wilde aanschaffen. Het model PAL+ van Tivoli kende ik wel. Tivoli maakt mooie designradio’s met een verrassend goed geluid, alleen de ontvangstkwaliteit blijft wat achter. Ik ben op internet gaan zoeken naar wat er nog meer op dat gebied aangeboden werd. Al gauw kwam ik bij het Engelse merk Pure terecht. Dit bleek een van de betere merken digitale radio’s.

Na verschillende modellen van Pure te hebben bekeken, besloot ik te gaan voor een Pure Move 2500. Dit is een handige zakradio met DAB+ en FM met een gevoelige ontvangst. Een mooi toestel om mee te beginnen. Zo zou ik op verschillende plaatsen binnen Nederland, maar ook over de grens, kunnen onderzoeken wat er zoal te ontvangen is.

Waar nu de Pure Move 2500 kopen? Bestellen in Engeland leek op het eerste oog een aantrekkelijke optie, omdat de prijs een stuk lager was dan in Nederland. Bij de technische gegevens stond echter wel DAB, maar zonder het noodzakelijke plusje (+). Binnen Nederland viel direct de Radiowinkel op, een uitgebreide en overzichtelijke website waarin veel informatie over digitale radio’s te vinden is. Met die informatie kon ik nog even vergelijken en ik bleef bij mijn besluit om een Pure Move 2500 aan te schaffen. De radio was op voorraad, dus binnen een paar dagen had ik hem in huis.

De bediening van de radio is makkelijk en de digitale zenders worden in één keer ingelezen en in alfabetische volgorde gepresenteerd. Ik wil graag op verschillende plaatsen weten wat ik kan ontvangen. Daarom doe ik regelmatig een nieuwe scan van alle digitale kanalen. Zo heb ik vorig najaar in het Gooi testuitzendingen via Hilversum (kanaal 5A) ontvangen, wat betekende dat ik daar naar BBC Radio 1 en 2 kon luisteren via de ether.

Op verschillende plaatsen in het zuiden van het land kun je de zenders van de Vlaamse en Waalse publieke omroepen ontvangen. De Waalse zenders zijn sinds 25 mei jl. een stuk lastiger te ontvangen na een grote brand in de zendmast van Wavre. In het oosten zijn verschillende Duitse zenders te ontvangen. En in delen van Limburg is het mogelijk om zowel de Belgische als de Duitse zenders te ontvangen. Op plekken waar de 28 Nederlandse zenders ook goed doorkomen, is het mogelijk om meer dan 70 zenders via DAB(+) te ontvangen. Hier kun je zien welke zenders er verspreid door Nederland op dit moment te ontvangen zijn.

Voor mij smaakten deze ontvangstmogelijkheden naar meer. In mijn auto zit nu een Pioneer DEH-X6600DAB ingebouwd. Over de ontvangstkwaliteit ben ik nog niet geheel tevreden, maar dat kan ook aan de antenne (haaienvin) liggen. Met deze autoradio ben ik door het Verenigd Koninkrijk van Dover naar Edinburgh en terug via verschillende routes gereden. Daar genoot ik van het brede en gevarieerde aanbod van digitale radio. Er wordt nog wel in de verouderde DAB standaard uitgezonden, wat af en toe ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Maar dat digitale radio in Groot-Brittanië een succes is, heb ik wel ervaren.

Ik zal de komende tijd blijven schrijven over de ontwikkelingen op het gebied van digitale radio en mijn persoonlijke ervaringen delen op deze website.

[Eerder verschenen op Radio Digi(taal) ]