Week van de Digitale Radio

De Week van de Digitale Radio komt er aan. Er zal door alle landelijke radiostations aandacht worden besteed aan DAB+ digitale radio (DigitalRadioPlus). Het kan zijn dat het betreffende radiostation er redactionele aandacht aan zal besteden, of door allerlei acties waarbij je een DAB+ radio kunt winnen, sommige stations zullen het via hun website doen of anderszins deze nieuwe manier van radio ontvangen onder de aandacht gaan brengen.

Week van de Digitale Radio
Week van de Digitale Radio

Wellicht zullen er ook allerlei winkels speciale acties in het leven roepen om op een interessante en voordelige manier digitale radio’s onder de aandacht te brengen. De Radiowinkel in Den Haag heeft een pagina met een aantal voordelige modellen.

Digital Radio, Digital Radio Plus, DAB+ radio of gewoon ‘digitale radio‘ zijn noemers waaronder we de nieuwe techniek verstaan waarmee radiostations uit de lucht te plukken zijn. Daarvoor heb je een radio nodig die naast het bekende FM en/of AM ook nog DAB+ kan ontvangen. In België zendt men uit in DAB, zonder +, in Nederland is dat plusje noodzakelijk, let daar dus op bij aanschaf.

Zeg maar de digitale opvolger van FM radio. Gewoon simpel radio ontvangen zo uit de lucht met behulp van een radio met antenne. Zonder verdere kosten, zonder databundel of anderszins een abonnement. Met de nadruk op simpel. Want een DAB+ radio haalt in één keer alle beschikbare digitale kanalen uit de lucht waarna je vervolgens door de lijst met stations kunt bladeren.

En het is radio in de best mogelijke geluidskwaliteit, het ontbreken van ruis, getik en andere vervelende bijgeluiden is een verademing en verbetert de luisterervaring. Fijn voor klassieke muziek, fijn voor een nieuwszender, heel fijn voor jazz, eigenlijk altijd fijn.

Daarnaast zijn er op DAB+ meer stations uit de ether te halen dan bijvoorbeeld op FM. Er zijn dus extra kanalen!

Drie leuke redenen om je eens te verdiepen in digitale radio: bedieningsgemak, geluidskwaliteit en extra aanbod.

Misschien ga je er niet gelijk een nieuwe radio voor aanschaffen. Maar als je die plannen wél hebt, koop een radio met in ieder geval ook DAB+ aan boord. Ook als je van plan bent een nieuwe auto aan te schaffen: vraag aan de autodealer om een autoradio in te laten bouwen met DAB+ ontvangst.

Hoe dan ook, als je vaak radio luistert: je zult in de Week van de Digitale Radio ongetwijfeld spotjes, redactionele stukken of acties tegenkomen, of je nou naar Sky Radio, Radio 1, radio 5 of 100% NL luistert…