NPO: Nederland gaat over naar DAB+

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft aangekondigd te beginnen met de uitrol van een DAB+ netwerk. De bedoeling is om tegen 2017 zo’n 95% dekking te hebben binnen Nederland.

Dit is onlangs aangekondigd op een seminar over digitale radio in Wassenaar.

De NPO heeft een tender uitgegeven waarin sprake is van maximaal 20 DAB+ radiostations plus 3 DMB-T videokanalen.  Hans Bakhuizen van de NPO verklaarde op het seminar dat de NPO volledig voor DAB+ gaat. Ook Tom Visser van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaf aan dat de overheid geheel achter de invoering van digitale radio staat. De politiek, de Publieke Omroep, commerciële omroepen en een aantal marktpartijen waaronder Radiowinkel slaan de handen ineen om van digitale radio een succes te maken. Dhr. Visser gaf tevens aan dat Nederland, samen met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen een voortrekkersrol zou kunnen vervullen voor een Europees beleid aangaande digitale radio.

Ook Francis Goffin, directeur radio van de RTBF, de publieke omroep voor Frans sprekend België sprak uit dat men volledig voor digitalisering van de ether gaat. DAB+ is een radiotechniek wat volledig bij deze tijd past, en ook industrie-breed moet worden opgepakt.

Onder de overige aanwezigen waren ondernemers en afgevaardigden van DigiRadio, Norkring, VRT.

[bron:  Digib / foto headline: Milo Cosemans]