Nederlandse Publieke Omroep na dit weekend over op DAB+

De NPO heeft er voor gekozen in één keer volledig over te gaan van het verouderde DAB naar het nieuwere DAB+. De laatste is de digitale uitzendstandaard waar ook de commerciële radiostations in uitzenden sinds de zomer van dit jaar. Digital Radio of DR+ zoals men het nu noemt. Zie ook www.digitalradio.nl en het officiële persbericht.

Deze actie van de NPO gaat in de nacht van zondag op maandag aanstaande plaatsvinden. Hiermee vallen dus ineens alle DAB-only toestellen stil. DAB-only zijn toestellen die alleen de oude DAB standaard ten gehore kunnen brengen en niet de nieuwere, efficiëntere DAB+ methode. Vaak laten deze DAB-only toestellen nog wel de DAB+ stationsnamen zien maar er komt geen geluid uit. De radio is niet in staat het ontvangen signaal te decoderen. Het ‘oude’ DAB van de Nederlandse Publieke Omroep is al sinds 2004 in delen van Nederland te ontvangen.

De echt oude DAB-radio’s hebben ook geen FM aan boord, deze radio’s zijn dan per 14 oktober aanstaande waardeloos geworden om Nederlandse radio mee te ontvangen. In België zouden ze deze radio’s nog wel kunnen gebruiken (hint: Kijiji ).

De online radio winkel Radiowinkel heeft een speciale aanbieding op diverse modellen om deze mensen enigszins tegemoet te komen.

Het is te hopen dat mensen met een DAB-only wekkerradio dit bericht tijdig lezen, anders zullen zij zich maandag aanstaande zeker verslapen…