Nederlandse Publieke Omroep na dit weekend over op DAB+

10 okt

De NPO heeft er voor gekozen in één keer volledig over te gaan van het verouderde DAB naar het nieuwere DAB+. De laatste is de digitale uitzendstandaard waar ook de commerciële radiostations in uitzenden sinds de zomer van dit jaar. Digital Radio of DR+ zoals men het nu noemt. Zie ook www.digitalradio.nl en het officiële persbericht.

Deze actie van de NPO gaat in de nacht van zondag op maandag aanstaande plaatsvinden. Hiermee vallen dus ineens alle DAB-only toestellen stil. DAB-only zijn toestellen die alleen de oude DAB standaard ten gehore kunnen brengen en niet de nieuwere, efficiëntere DAB+ methode. Vaak laten deze DAB-only toestellen nog wel de DAB+ stationsnamen zien maar er komt geen geluid uit. De radio is niet in staat het ontvangen signaal te decoderen. Het ‘oude’ DAB van de Nederlandse Publieke Omroep is al sinds 2004 in delen van Nederland te ontvangen.

De echt oude DAB-radio’s hebben ook geen FM aan boord, deze radio’s zijn dan per 14 oktober aanstaande waardeloos geworden om Nederlandse radio mee te ontvangen. In België zouden ze deze radio’s nog wel kunnen gebruiken (hint: Kijiji ).

De online radio winkel Radiowinkel heeft een speciale aanbieding op diverse modellen om deze mensen enigszins tegemoet te komen.

Het is te hopen dat mensen met een DAB-only wekkerradio dit bericht tijdig lezen, anders zullen zij zich maandag aanstaande zeker verslapen…

42 Reacties - “Nederlandse Publieke Omroep na dit weekend over op DAB+”

 1. Wayne 14/06/2014 at 22:57 #

  Wat moet ik met zo’n raar radiootje, en het geluid is zo steriel als de pest .
  Als mensen dit mooi vinden, meten ze zeker zo’n ding aanschaffen .
  Het mooie van de ”ouderwetse” AM zenders is, dat het wat wegzakt, zo nu en dan een onweerskraakje .
  Je zit voor een mooie oude lampenradio, geniet van de vormgeving .
  Dit is romantiek !
  Er is niets mis mee als dit systeem er is, en uitbreidt, maar laat in godsnaam de AM zenders mooi hun al bijna 95 jaar betrouwbare werk doen ! .
  Het is eenvoudig, werkt altijd, en vooral in moeilijke omstandigheden bij rampen, en gedwongen bent in een schuilkelder noodberichten moet ontvangen wat te doen .
  Dit gaat helaas niet met een FM of DAB radio………
  Bij een ouderwets eenvoudig germanium transistorradiootje met LG en MG gaat dit vrijwel altijd perfect, en ze zijn heel zuinig met batterijen .
  Ik zal nooit een DAB radio als cadeau aannemen en zeker niet kopen .
  Alleen al het uiterlijk staat mij enorm tegen .
  Nee , ik moet niet zo’n ding .
  Nooit kopen !!!!!

 2. George Knight 27/03/2014 at 13:09 #

  Makers van digitale toestellen spinnen garen bij de overgang van DAB- naar DAB+-technologie. Consumenten zijn verplicht hun portemonnee te trekken. Maar het kan anders. in Engeland en Denemarken bestaan DAB en DAB+ naast elkaar. De NPO beweert dat DAB en DAB+ niet naast elkaar kunnen bestaan omdat er niet voldoende ruimte ‘binnen de multiplex’ is. Maar is hier niet gewoon sprake van een bezuinigingsmaatregel? Waarom kan technisch in Engeland en Denemarken wel, wat in Nederland niet zou kunnen? Zie:
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2014/03/27/afweging-om-dab-en-dab-niet-naast-elkaar-te-laten-bestaan/

 3. Henri 11/12/2013 at 18:43 #

  Hallo ik weet niet welke mast is aangezet maar ik heb sinds vandaag in Meppel een Zwak signaal van de NPO- zenders of ligt dat aan de hoge druk van dit moment?..

 4. Stefaan 07/12/2013 at 18:49 #

  ik kan nog steeds gebruik maken van mijn Pure DRX-701ES toestel. Spijtig genoeg kan ik de Nederlandse stations niet meer ontvangen. De Belgische stations kan ik nog beluisteren. Kan dit toestel ge update worden naar DAB+ ?

 5. RobL 04/12/2013 at 04:45 #

  Ook ik heb nu een stapel vrij dure DAB-radio’s die waardeloos geworden zijn;
  – In de auto heb ik een Pioneer standalone unit DAB-ontvanger, die wel netjes alle DAB+ zenders laat zien maar niets meer laat horen, muisstil. (kan dus de audio niet meer decoderen)

  – In de woonkamer een al wat oudere Pure DRX 701ES, helaas ook alleen DAB, geen DAB+

  – Op de slaapkamer een SilverCrest (tja, I know) DAB-radio, ook alleen DAB, geen DAB+, dus ook heel erg stil.

  Het goede nieuws was dat mijn al wat oudere Pure Highway voor een nominaal bedrag een update kon kopen en inderdaad nu ook DAB+ ontvangt.

  Daarom voor de auto de Pure Highway 300Di aangeschaft, zeer goede ontvangst.

  En voor in de badkamer de Pure Oasis aangeschaft, ook heel erg goed ontvangst van DAB+.

  Ik ben meer verdrietig dan boos, zo zonde van al het geld en de ongemakken.

 6. Erik 24/11/2013 at 16:36 #

  Dat is lekker, mijn Harman Kardon Tu 970 geeft geen kik meer. Heeft iemand deze tuner werkend gekregen met DAB+? Of is hij nou plotsklaps waardeloos dankzij de NPO?

  • Ed de Vries 21/03/2014 at 17:51 #

   Hallo Erik,

   Mijn TU970 hetzelfde verhaal. Ik heb gemail naar HK, geen respons. Gemaild naar de fabrikant van de DAB module in de TU970, geen respons. Vermoedelijk kansloos. De bestaande module in de TU970 kan, voor zover ik kan nagaan, niet ge-upgrade worden.
   Voor mijn andere 2 goedkopere ontvangers heb ik maar niet eens de moeite genomen, exit DAB(+) of wat er nog meer moge komen tot er geen FM alternatief meer is.

 7. Jan Harm 30/10/2013 at 22:17 #

  Ook ik ben zeer teleurgesteld. Verhaal is een beetje hetzelfde als alle anderen hiervoor. Mijn Arcam Solo gaf geen ontvangst meer via Dab. Alle kabels gecontroleerd, daarna de twijfel of de apparatuur misschien kapot is. Vervolgens gezocht op internet en kwam ik op deze site. Bellen met de leverancier van de Arcam Solo, deze was bang dat er niets aan te doen zou zijn maar adviseerde mij ook contact op te nemen met de importeur (Audiac). Zou hij ook doen. Gebeld met Audiac maar helaas, enige remedie is een nieuw model Arcam( Solo Neo) aan te schaffen en deze Solo te verkopen. Geen update van de software oid! Wel adviseerde hij mij vooral een klacht in te dienen bij de NPO. Via het mailadres info@digitalradio.nl ook daar mijn beklag gedaan, gevraagd waarom men niet aan enkele jaren afbouw heeft gedacht. En FM is toch echt een stuk minder!

 8. John Spierings 29/10/2013 at 08:36 #

  Nou dat heb ik weer, ik heb een digitale radio ontvanger, de Pure evoke 3. Die gaf van de week geen geluid meer, dus ik een reset gedaan. Geen geluid meer. Ik ga net wat zoeken op internet en nu blijkt dat de npo over gegaan zijn van dab naar dab +. En dat kan mijn radio niet aan, en die radio heb ik pas 3 jaren ongeveer. Schandalig hoe ze zo te werk gaan, want ik las ook dat ze die twee systemen naast elkaar kunnen gebruiken. Het zal wel weer om geld gaan dat ze dat niet doen. Ik heb net een mail naar info@digitalradio.nl gedaan met mijn ongenoegen, kijken wat ze sturen. Dus heeft u een dab radio, stuur dan ook een mail daar naar toe, misschien dat het helpt. Want wat heb je zo aan je dure radio? Die van mij kostte 400 euro, nou begrijpen jullie dat ik pissig ben hierover?

 9. Jan Barnier 28/10/2013 at 10:18 #

  4 van mijn 6 DAB radios werken niet meer, alleen de 2 meest simpele portable radios doen het nog.
  De meeste radio’s hebben wel FM maar ook geen middengolf meer, dus wordt het nog een hele sport om Radio 5 te vinden!

  Dat is de NPO dank voor jarenlang DAB propageren, dank U

 10. Liesbet 25/10/2013 at 14:06 #

  Ik heb antwoord gekregen (zie mijn reactie op deze site op 22-10) en een mail naar info@digitalradio.nl van:

  Jeanine Bunschoten
  Medewerker evenementen en marketing
  NPO Directie Audio
  › Postbus 26444, 1202 JJ Hilversum
  › Sumatralaan 45, 1217 GP Hilversum
  ‘ +31 (0)35 677 35 24 / (0)6 20632017
  6 +31 (0)35 677 33 11
  : jeanine.bunschoten@omroep.nl

 11. Jan van der Veer 23/10/2013 at 16:01 #

  IK KAN ME ALLEEN MAAR AANSLUITEN BIJ DE MENING
  VAN MIJN ZOON ARJAN. ALS FERVENTE MUZIEKLUISTERAAR EN ACTIEF MUZIEKBEOEFENAAR WAS IK ZEER TELEURGESTELD EN BEGRIJP IK JULLIE HANDELSWIJZE UIT COMMUNICATIE-OOGPUNT IN HET GEHEEL NIET!
  M.V.G.
  jANPIETER VAN DER VEER

 12. Arjan 23/10/2013 at 11:52 #

  Wat ontzettend vervelend! Heb vanwege mooie ontvangst mooie NAD-DAB-tuner gekocht en geniet daar al aantaal jaar van. Ook mijn vader de Harman Kardon dab-tuner gegeven (hij luistert graag net als ik Radio4 zonder ruis). Nu kunnen twee dure apparaten zomaar weggegooid worden. Echt een schande! Kan ik hier iets aan doen? Kunnen we een boze brief sturen naar Commisariaat vd Media, de pers?

 13. Patricia 22/10/2013 at 19:18 #

  Sprakeloos … Dit mag niet … Commissariaat van de Media, doe hier iets aan, svp

 14. Liesbet 22/10/2013 at 14:29 #

  Ik heb n.a.v. mijn reactie op deze site het volgende antwoord van de NPO ontvangen:

  “DAB is inderdaad afgeschakeld en omgezet naar DAB+. DAB is een verouderde standaard voor Digitale Etherontvangst. Vanaf 2007 is DAB+ de nieuwe standaard.
  Ik adviseer u een ”autotune” te doen, dit is een update vanuit het menu ”instellingen”. Mogelijk zelfs een paar keer. Dan moet het werken.”

  NIET dus!!!
  Ik heb geen ‘instellingen’ op mijn 3 DAB-radio’s. Kan wel in het ‘Menu’ scannen. Dat lukt wel. Er wordt braaf
  gescand, er komen de rij scanblokjes maar géén geluid; ook niet na herhaaldelijk opnieuw ‘all’ scannen en radio’s een paar keer aan/uit zetten. De ontvangstpicto
  meldt een goede ontvangst. Er klopt dus iets niet in het
  verhaal! Echt 0,0 geluid maar wel véél ergernis en tijd-
  en energieverspilling! De NPO maakt er zich met een Jantje van Leiden vanaf…

  De DAB+ verkopers zie ik zich al vergenoegd in de handen
  wrijven: KASSA! Nou, voordat ik weer veel geld ga uitgeven aan een nieuwe DAB+ ga ik daar nog heel veel nachtjes over slapen.

 15. willem 21/10/2013 at 22:32 #

  Ik kan het niet begrijpen dat de mensen met een DAB-ontvanger nu zo in de kou worden gezet.
  DAB heeft het amper 7 (?) jaar volgehouden, moet ik nu weer gaan investeren in een nieuwe ontvanger?
  De FM heeft een levensduur van ca 50 jaar en doet het nog steeds!
  Hoe lang houd DAB+ het vol …. als je de lijn doortrek nog geen jaar… dan naar DAB+++

  Waarom blijven de publieke omroepen niet uitzenden in DAB en de commerciele in DAB+ ?

 16. DAB Je Rot 21/10/2013 at 17:53 #

  hier nog een Robinson DAB met nu slechts DAB geruis.
  Denk dat ik DAB+ oversla en ga voor DAB++

 17. Simson 21/10/2013 at 09:26 #

  Ik vond dit zo schokkend, dat ik een briefje heb gestuurd aan een kamerlid die Media in de portefeuille heeft:

  Beste Jasper van Dijk,
  Ik kwam vorige week maandag voor een onaangename verrassing te staan, mijn DAB-radio’s deden het niet meer. Na een korte google -actie bleek dat de NPO gestopt is met DAB-uitzendingen. Volstrekt onnodig, want er is echt bandbreedte genoeg voor de NPO om dit nog jaren vol te houden.

  Ik heb twee DAB-radio’s, 1 op m’n slaapkamer, 1 in de keuken. Slechts enkele jaren oud, en deze zijn nu ineens waardeloos geworden. 2 x 140 euro weg. Mijn apparaten kunnen geen DAB+ aan. Ze zijn niet te upgraden. En zo zijn er meer dan 40.000 DAB apparaten in Nederland ineens waardeloos geworden. Dat is meer dan 5,5 miljoen euro aan kostbare apparatuur door deze onbezonnen en onnodige actie.

  Mag/kan dit zomaar?
  Met vriendelijke groet,

 18. Martin 19/10/2013 at 17:07 #

  Volgens mij had de NPO naast het invoeren van DAB+ ook gewoon DAB in stand kunnen houden.
  Is dit een marketing truc om ons te dwingen een nieuwe tuner aan te schaffen?

 19. joop 17/10/2013 at 11:22 #

  Enige jaren geleden een mooie primare dab t23 gekocht omdat ik perfect geluid uit mijn tuner wou hebben. Dit is tot nu toe altijd gelukt en ben zeer tevreden .
  Maar nu de n.o.p heeft besloten om het dab plus te handhaven ontvang ik het signaal wel maar hoor ik niks meer. Mijn ontvanger is dus in een keer waardeloos geworden kan alleen nog maar analoog ontvangen.
  Dit was niet de bedoeling dan had ik wel mijn oude tuner kunnen blijven gebruiken .
  Overheid bedankt hier voor .

  • joop 17/10/2013 at 17:55 #

   sorry type foutje nop moet natuurlijk npo zijn

 20. Tjwan 16/10/2013 at 22:25 #

  Sudden death.
  Ik kan nu mijn kostbare Hi end Marantz tuner en mijn Vita radio in de vuilbak dumpen. Niks meer waard (alleen als FM tuner). Overvallen door NPO. Ingehaald door de vooruitgang (?). Het geluid wordt niet beter bij DAB+, wel is er meer aanbod.
  Geen fijne actie van de overheid.

 21. HJ van Dam 16/10/2013 at 18:45 #

  Sinds een paar dagen er achter dat DAB niet meer bestaat maar DAB+ is geworden. Drie radio’s pure luisterplezier naar de ” k”. Schokkend weer deze Russische overgang naar DAB+. Nieuwe radio’s kopen?

 22. Fred 16/10/2013 at 15:55 #

  Heb al heel lang een dab tuner vanaf het begin van dab en een jaar of twee een Vita audio dab radio ,dus die kunnen nu bij het oud vuil, zo rond de duizend euro.
  Een schande !

  • Sander 16/10/2013 at 16:21 #

   Welke Vita heeft u? Een Vita moet ook een Factory reset hebben anders doet ie het niet na de DAB+ transitie.

   • Fred 17/10/2013 at 09:33 #

    De Vita R2

    • Sander 17/10/2013 at 10:02 #

     Zonder de i? Dus geen R2i? Dan vrees ik het ergste 🙁

     • Fred 17/10/2013 at 15:28 #

      Gebruik op de slaapkamer de Vita als versterker voor Digitenne zonder abonnement heb je de 6 NL radio zenders.
      Beneden een nieuw DAB+ tuner,maar het geluid is minder dan vroeger, nu 64KBps voorheen 128 KBps voor Radio 4

     • Fred 17/10/2013 at 17:30 #

      Nog even dit, ondanks de mindere KBps is het geluid nog altijd veel beter dan van de kabel FM

 23. Pieter 15/10/2013 at 17:06 #

  Ja, voor mij geldt hetzelfde. Mijn dure Rotel DAB tuner en Pure Pocket 1500 in 1 keer waardeloos geworden wat betreft de superieure DAB ontvangst. Het vervelendste is nog dat er nauwelijks enige publiciteit aan is gegeven. In 1 keer had ik geen ontvangst meer, al een paar weken geleden overigens. Ik heb me eerst suf gezocht naar de oorzaak. Alle apparatuur ontkoppelen, kabels controleren, zenders opnieuw instellen enz. enz. Ook op internet gezocht, niets te vinden (tot dit bericht vandaag op deze webpagina). Ook de hifi-zaak gebeld waar ik de Rotel tuner had gekocht. Zij begrepen er ook niets van, vooral omdat de display op de tuner WEL aangeeft dat hij zenders ontvangt, inclusief alle gegevens over frequentie, zendersterkte enz. Ik had mijn tuner bijna ter reparatie aangeboden! Dus als de experts in zo’n winkel er al niet van op de hoogte zijn, hoe moet de consument het dan weten? En upgraden van de tuners is ook niet mogelijk. Kortom, een waardeloze actie dus, waar je machteloos tegenover staat!

 24. Roel 15/10/2013 at 11:43 #

  Uit mijn mooie Pure DAB radio komt alleen nog maar stilte. Waarom kan de “gewone” DAB niet in werking blijven, naast de DAB +? Dat gebeurt wel in andere landen waar dezelfde switch is gemaakt (zoals Engeland, Denemarken).
  Jarenlang heb ik ongestoord kunnen luisteren naar mijn Pure. Sinds maandag is de publieke omroep weer een ruisende brei in Amsterdam.
  Dank, dank!!

 25. willem 14/10/2013 at 21:32 #

  Geweldig nieuws voor radioliefhebbers…. zou je denken.
  Ik heb een dure DAB die vanaf vanmiddag geen signaal meer ontvangt.
  Ik vindt het een schande dat de “eary adapts” zo in de kou worden gezet, na 5 jaar ontvangst kan het apparaat de prullebak in !
  Bij wie kan ik een klacht indien, is schade vergoeding mogelijk.

  • Sander 14/10/2013 at 21:52 #

   Ja 🙁
   Eventueel mail sturen naar info@digitalradio.nl

   • Liesbet 15/10/2013 at 14:34 #

    Sander, bedankt voor de tip en email-adres.
    Ik heb meteen een mail gestuurd. Heb 3(drie!)DAB-radio’s, waaronder de fraaie pocket 1500 die ik dagelijks gebruik(te). Heb om (op z’n minst) een kortingsbon gevraagd of een tip. Ben benieuwd of er antwoord komt!

 26. K.Visser 14/10/2013 at 15:55 #

  Zowel mijn PURE One als mijn PocketDAB-1500, waar ik (sinds 2009) zo blij mee was zijn dus in één klap waardeloos geworden?

  • aad fokker 14/10/2013 at 20:55 #

   Ook mijn mooie Pure-one vermeld alleen nog maar “station off line” Is er en upgrade voor de DAB tuners? De vraagt stellen is hem beantwoorden vrees ik met K.Visser hierboven !

   Typisch weer Nederland deze onaangekondigde actie, de Ombudsman dan maar inschakelen?

 27. Marijn 11/10/2013 at 20:55 #

  en zullen er al wat meer zenders aan worden gezet?

 28. georges goossens 10/10/2013 at 20:50 #

  ongetwijfeld komt er DAB++ aan die dan de DAB+ radios waardeloos maakt 😉

  • Williams 22/10/2013 at 20:57 #

   Dus voor mij geen DAB meer, moet je zeker om de paar jaar een nieuw duur toestel kopen, Daaaaaaaag DAB

Trackbacks and Pingbacks

 1. Afweging om DAB en DAB+ niet naast elkaar te laten bestaan | George Knight - 01/04/2015

  […] is de introductie van DAB+ geen ramp, maar voor sommigen wel zoals uit reacties op Dabtuners blijkt. Ook financieel gezien de vaak prijzige ontvangers waar DAB-technologie in is ingebouwd. […]

 2. Afweging om DAB en DAB+ niet naast elkaar te laten bestaan | George Knight - 27/03/2014

  […] Consumenten zijn verplicht hun portemonnee te trekken. Maar het kan anders zoals een commentaar uitlegt: ‘Waarom kan de “gewone” DAB niet in werking blijven, naast de DAB +? Dat gebeurt […]

Geef een reactie