Nieuwe situatie DAB netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep

3 dec

Zoals eerder aangekondigd heeft de Publieke Omroep (NPO) afgelopen weekend een nieuw DAB netwerk in gebruik genomen van operator KPN. De situatie is over de grote linie enorm verbeterd met een flinke verdichting van het netwerk en, dus, de ontvangst binnenhuis. Ook voor op het lichaam gedragen DAB-ontvangers is de ontvangst enorm verbeterd.

Over de grote linie. Want een groot deel van oostelijk Noord-Brabant heeft geen of slechte ontvangst meer vanwege het uitschakelen van de zender in Mierlo. Dit is uiteraard geen technische overweging geweest maar een budget-kwestie.

De NPO heeft gekozen om in Alkmaar een DAB zender bij te plaatsen en zodoende de FM-ontvangstproblemen in dat deel van Nederland op te vangen. Een pleister op de wonde van de FM-luisteraars daar die nog in weinig gevallen bevredigend zal zijn, want er zullen er weinig zijn die daar al een DAB-ontvanger hebben.

In die zin is de overweging van de NPO wel te begrijpen. Een zender er bij in Alkmaar, een zender er af in Mierlo…velen zullen daar gedupeerd zijn die al -soms vele jaren- een DAB ontvanger hebben. Stuurt u aub alle klachten hierover naar info@dabtuners.nl Wij zullen deze doorzetten naar de Omroep en pleiten voor het opnieuw in gebruik stellen van de zender in Mierlo.

Zoals op de plaatjes hieronder te zien van de oude situatie versus de nieuwe zijn ook heel wat gaten gedicht. Stuur u alle op- en aanmerkingen over de nieuwe situatie naar het emailadres info@dabtuners.nl

DAB Verzorgingsgebied vanaf 1 december 2012. Bron: NPO

DAB Verzorgingsgebied tot en met 30 november 2012

8 Reacties - “Nieuwe situatie DAB netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep”

 1. Jaap 16/12/2012 at 12:24 #

  Eindhoven. Wat ik niet begrijp als ik naar het kaartje kijk is dat er in Eindhoven geen DAB Ontvangst mogelijk is. Ik hier in Haamstede( Zeeland) wel ! Pak een band III antenne ( zal best nog op zolder zijn bij velen) en zet hem verticaal en richt op Loon Op Zand!

 2. Peter Wouters 09/12/2012 at 14:24 #

  Als gepensioneerde audiofiel ben ik hele dag met geluid en muziek bezig.De tuner staat de hele dag aan.Ik heb enkele jaren geleden een hoogwaardige DAB tuner aangeschaft omdat ik kabel voor TV niet meer nodig had en de radio ontvangst via dab beter was dan fm.Sinds 1 dec kan ik dus niet meer genieten van de DAB ontvangst ik wist dit niet en heb zelfs mijn tuner naar de servicedienst gestuurd omdat ik veronderstelde dat hij niet meer ontving,Ik vind het een grote schande en verzoek de betreffende instantie dit direkt terug te draaien mvrgr Peter

 3. Daniel Dekkers 08/12/2012 at 16:01 #

  Ongelooflijk.
  Ook leuk dat je eerst een uur naar de handleidingen van je radio gaat zoeken omdat je denkt dat het ding zelf kapot is.

  Ik kan geen enkel officieel persbericht van de NPO vinden over deze kwestie. Is het een bezuiniging? Moet de zender vernieuwd? Is het volstrekte willekeur?

  Mail naar rvb@omroep.nl verstuurd.

 4. Gerben van den Oord 06/12/2012 at 14:36 #

  mail naar rvb@omroep.nl is verstuurd, petitie ondertekend!

  Totaal van de zotte dit, eerst jarenlang aanbieden, dan zonder waarschuwing uitschakelen, om vervolgens wellicht pas in 2015 weer in te schakelen?

 5. Gerard Lokhoff 06/12/2012 at 09:54 #

  Mensen, stuur a.u.b. dit soort reacties naar de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep via rvb@omroep.nl en onderteken de petitie. Enkel met heel veel reacties in hun richting krijgen we de zender weer aan, dus vraag ook vrienden en bekenden de petitie te ondertekenen.

  Bij voorbaat dank !

 6. Menno Slaats 05/12/2012 at 19:28 #

  Het Eindhovens Dagblad heeft een artikel geschreven naar aanleiding van mijn tweet.
  http://www.ed.nl/regio/eindhoven/stekker-uit-digitale-radio-in-eindhoven-en-omgeving-1.3545443
  De reden om Mierlo uit te zetten:
  “Volgens woordvoerder Erik Kroeze van de Publieke Omroep zijn de kosten van het uitzenden van digitale radio te hoog in verhouding tot de hoeveelheid luisteraars.”

  Erg jammer, maar volgens mij niet de echte reden, want waarom kunnen ze dan wel vermogens omhoog schroeven of nieuwe zenders plaatsen zoals in Alkmaar?
  Alsof dat gratis is!

 7. Martin Verheijden 05/12/2012 at 12:13 #

  Te bedenken dat zender Mierlo een van de eerste DAB zenders in Nederland was!
  Destijds heeft Philips DAB ontvangers via hun personeelswinkel goedkoop in de aanbieding gedaan; vermoedelijk in de hoop dat de Philips werknemers hun familie, vrienden en kennissen zo warm zouden maken voor DAB.
  Vergeet niet dat regio Zuidoost Brabant het hoogste percentage hoogopgeleiden techneuten van Nederland heeft; mensen die het over het algemeen leuk vinden om met nieuwe technieken te experimenteren. Het zou me daarom ook niet verbazen als zou blijken dat regio Zuidoost Brabant momenteel de hoogste DAB ontvanger-dichtheid van Nederland heeft!

  Als je nu al die mensen gaat vertellen dat ze hun DAB ontvanger maar tot 2016 op zolder moeten stallen, verwacht ik eerder dat die DAB ontvangers bij het grof vuil eindigen! En vervolgens in 2016 diezelfde ex-DAB bezitters er weer toe te bewegen om een nieuwe DAB ontvanger aan te schaffen lijkt me helemaal een onmogelijke opdracht voor de marketing afdeling van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

  Verwacht de NPO werkelijk dat deze manier van “uitrol” de acceptatie van DAB in Nederland faciliteert?

  Vriendelijke groet, Martin Verheijden.

 8. Frits de Jong 04/12/2012 at 19:41 #

  Het getuigt van grenzeloze arrogantie om een zijdig een regio van DAB uit te sluiten. Ik vraag me af of het juridisch wel kan. Uiteindelijk zijn produkten gekocht in de veronderstelling dat de uitzendingen een reguliere dienst zijn. Anders is het als het om een proef gaat. Die kan je dan stoppen of continueren.

  Kortom onbegrijpelijk terwijl in Duitsland de uit-rol in volle gang is met zelfs een pakket van DAB unieke programma’s landen dekkend.

  Rest mij nog naar de Belgische Digitale radio te luisteren. We zijn afgegleden naar een derde wereld land met onze publieke radio omroep

  Vriendelijke groeten

  Frits de Jong

Geef een reactie