Nieuwe situatie DAB netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep

Zoals eerder aangekondigd heeft de Publieke Omroep (NPO) afgelopen weekend een nieuw DAB netwerk in gebruik genomen van operator KPN. De situatie is over de grote linie enorm verbeterd met een flinke verdichting van het netwerk en, dus, de ontvangst binnenhuis. Ook voor op het lichaam gedragen DAB-ontvangers is de ontvangst enorm verbeterd.

Over de grote linie. Want een groot deel van oostelijk Noord-Brabant heeft geen of slechte ontvangst meer vanwege het uitschakelen van de zender in Mierlo. Dit is uiteraard geen technische overweging geweest maar een budget-kwestie.

De NPO heeft gekozen om in Alkmaar een DAB zender bij te plaatsen en zodoende de FM-ontvangstproblemen in dat deel van Nederland op te vangen. Een pleister op de wonde van de FM-luisteraars daar die nog in weinig gevallen bevredigend zal zijn, want er zullen er weinig zijn die daar al een DAB-ontvanger hebben.

In die zin is de overweging van de NPO wel te begrijpen. Een zender er bij in Alkmaar, een zender er af in Mierlo…velen zullen daar gedupeerd zijn die al -soms vele jaren- een DAB ontvanger hebben. Stuurt u aub alle klachten hierover naar info@dabtuners.nl Wij zullen deze doorzetten naar de Omroep en pleiten voor het opnieuw in gebruik stellen van de zender in Mierlo.

Zoals op de plaatjes hieronder te zien van de oude situatie versus de nieuwe zijn ook heel wat gaten gedicht. Stuur u alle op- en aanmerkingen over de nieuwe situatie naar het emailadres info@dabtuners.nl

DAB Verzorgingsgebied vanaf 1 december 2012. Bron: NPO
DAB Verzorgingsgebied tot en met 30 november 2012