NPO zet vanaf komende week nieuwe DAB+ radiozenders aan.

In het kader van de uitrol van de reeds aangekondigde naar voren geschoven planning voor het nieuwe DAB+ netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep zal KPN de komende dagen een aantal zenders aanzetten voor de Omroep waardoor nieuwe gebieden van Nederland kunnen gaan luisteren naar digitale radiozenders in onberispelijke kristalheldere kwaliteit zoals Radio 1, 2, 4, 5, 6, 3FM, TOP2000, 24Nieuws en FunX. Het vermoeden is dat de NPO met nog een aantal nieuwe stations op de proppen gaat komen, er is immers ruimte voor, maar dat zal wellicht een Sinterklaas- of Kerstkadootje worden voor ons als radioliefhebbers en luisteraars.

Men begint met Mierlo, die eerder al jaren een DAB (zonder +) zender had, maar vorig jaar is afgeschakeld. Mierlo gaat nu -uiteraard, net als in de rest van Nederland en net als de commerciële stations- uitzenden met DAB+. Dus oudere radio’s die het vorig jaar nog wel deden, zullen na inschakeling van deze DAB+ zender alsnog niet werken…zie dit artikel voor meer info.

Daarna Gemert, Ugchelen, Zwolle, Markelo, Smilde, Maastricht, Goes, Bergen op Zoom en Dedemsvaart. Men zal ongeveer 1-2 nieuwe zenders per week in de lucht brengen komende weken. De overige geplande zenders komen begin 2014 in de lucht, daar zijn nog vergunningsprocedures lopende.

Mierlo gaat overigens weer uit zodra de geplande zender in Eindhoven city aan gaat…

Update: Eindhoven komt samen met Leeuwarden, Groningen, Enschede en Venlo begin 2014 on air. Voor februari naar verwachting.

Update 2: Fase 3, het aansteken van de laatste zenders om het DAB+ netwerk 99,99% dekkend te maken staat gepland voor uiterlijk september 2017.

 

Uiteindelijke (theoretische) toestand als alle zenders van fase 2 aan staan.
Uiteindelijke (theoretische) toestand als alle zenders van fase 2 aan staan.