Radiotoestellen anno 2014

Mede dankzij de introductie van DAB digitale radio ruim een decennium geleden is er een hele nieuwe stroming ontstaan van radiotoestellen, merken radiofabrikanten en radiotechnieken. Waar de gemiddelde luisteraar een radiootje of 4-5 in het huis heeft staan en zich vaak niet bewust is van het merk of zelfs maar het bestaan er van is er inmiddels toch best veel gebeurd. Onze radio’s zijn van oudsher van Grundig, Philips, Sony of Akai, JVC of Technics. Vaak zijn het wekkerradio’s van een onbekend merk, een keer gekocht tijdens het boodschappen doen bij de Aldi of de Makro, of gekregen bij een kratje Heineken. Sommige radio’s komen van ver en zijn al generaties in de familie. Want dat spul van vroeger dat gaat niet kapot!

Pas als de radio op dat vaste plekje het ineens niet meer doet valt het op. Als je in de ochtend in de keuken komt, ontbijtje en koffie maakt, gaat vaak ook die ON/OFF knop op aan. En dan even luisteren -en echt wakker worden- naar een muziekje of het nieuws. Als die radio ineens stil is, is dat toch een gemis.

Sommigen hebben alleen een radio als onderdeel van een hifi installatie. Of via de TV. Of -tegenwoordig- op de laptop of tablet. Maar dat vindt men toch een gedoe. Om die TV steeds aan te moeten hebben. Of dat de persoon van wie de tablet is steeds thuis moet zijn om radio te kunnen luisteren.

En dan gaat men op onderzoek uit. “Ik zoek een vervangend radiootje voor in de keuken waar mijn lieve oude Sony het zeker 20 jaar goed heeft gedaan.” Of: “Ik wil een radio zonder veel poespas waarop ik in de ochtend Radio 1 kan luisteren.” Of: “Ik zoek een radio mét Bluetooth waarop ik alle NL zenders kan luisteren én kan audiostreamen vanaf mijn iPad.” Of: “Ik wil een radio.”

Hoe dan ook, er moet een (nieuwe) radio komen. Veel mensen weten niet dat er inmiddels veel meer mogelijk is dan alleen het vertrouwde FM-ontvangertje. En misschien hoeven mensen dat ook niet te weten. Al dat gedoe. Maar ze vinden het wel irritant dat gestoor en gekraak. Dat zouden ze wel verbeterd willen zien. Of beter: horen.

DAB+ biedt een aantal voordelen. Mooi helder geluid, zonder gekraak en geknisper. Makkelijk te bedienen, door zowel ouderen, slechtzienden, digibeten en mensen die zich niet willen verdiepen, maar gewoon willen luisteren. Maar ook een aantal extra (t.o.v. FM) stations. En het werkt in principe overal, in het park, op het strand, op de fiets, in de trein, thuis, op zolder, naast het bed, op het werk. De DAB+ radio plukt het zo uit de lucht. Geen abonnement nodig. Geen datalimiet. Geen bundel. Gewoon simpel vrij te ontvangen radio zo uit de ether in goede geluidskwaliteit.

Maar er is meer. Dankzij de DAB / DAB+ revolutie (koop altijd een radio met ook het DAB+ logo! dat is het systeem wat in NL gebruikt wordt en later ook in België gebruikt gaat worden) en de technologische vooruitgang in het algemeen zijn er radio’s met Apple Air of docking station, radio’s met Bluetooth, met kleurenscherm, radio’s met internet, met weerstation, met of zonder -duurzame- accu, radio’s zo mooi als een edelsteen en radio’s in hout met de best mogelijke hifi geluidskwaliteit, radio’s voor alle mogelijke toepassingen, de keuken, de binnenzak, het bureau, de badkamer, het atelier, de studio, de knutselkelder, de zolder, het buitenhuis, het bootje of uw terugtrekhoekje.

Door al die ontwikkelingen zijn er fabrikanten opgestaan die louter en alleen maar radio’s maken. Radiofabrikanten! Wauw. Merken als Robert Radio uit Groot Brittannië of Sangean draaien al heel wat jaartjes mee, maar er zijn sinds de DAB “wave” ook jongere fabrikanten, vaak afsplitsingen van technologiebedrijven. Zo is er PURE (dochterbedrijf van een chipfabrikant voor graphics en computeraccessoiress), REVO, NOXON (dochteronderneming van een video- en geluidskaartenbedrijf), Scansonic en Tangent uit Denemarken en Ruark, Sonoro en Geneva. Allemaal exotische namen voor mensen die niet met radio bezig zijn, maar allemaal gespecialiseerd in radiotoestellen. Fabrikanten als Philips en Sony hebben een 4 of 5 radiootjes in het assortiment, merken als Pure en Sangean hebben wel 50 modellen….

Dus, mocht het tijd zijn voor een nieuwe radio, kies wijs, kies de radio die bij u past!