NPO: Nederland gaat over naar DAB+

22 nov

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft aangekondigd te beginnen met de uitrol van een DAB+ netwerk. De bedoeling is om tegen 2017 zo’n 95% dekking te hebben binnen Nederland.

Dit is onlangs aangekondigd op een seminar over digitale radio in Wassenaar.

De NPO heeft een tender uitgegeven waarin sprake is van maximaal 20 DAB+ radiostations plus 3 DMB-T videokanalen.  Hans Bakhuizen van de NPO verklaarde op het seminar dat de NPO volledig voor DAB+ gaat. Ook Tom Visser van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaf aan dat de overheid geheel achter de invoering van digitale radio staat. De politiek, de Publieke Omroep, commerciële omroepen en een aantal marktpartijen waaronder Radiowinkel slaan de handen ineen om van digitale radio een succes te maken. Dhr. Visser gaf tevens aan dat Nederland, samen met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen een voortrekkersrol zou kunnen vervullen voor een Europees beleid aangaande digitale radio.

Ook Francis Goffin, directeur radio van de RTBF, de publieke omroep voor Frans sprekend België sprak uit dat men volledig voor digitalisering van de ether gaat. DAB+ is een radiotechniek wat volledig bij deze tijd past, en ook industrie-breed moet worden opgepakt.

Onder de overige aanwezigen waren ondernemers en afgevaardigden van DigiRadio, Norkring, VRT.

[bron:  Digib / foto headline: Milo Cosemans]

 

11 Reacties - “NPO: Nederland gaat over naar DAB+”

 1. van dijk 22/04/2012 at 10:13 #

  wanneer zijn bbc radio 4 en world service via dab te horen?

 2. Sander 24/04/2012 at 14:23 #

  Dat zal nooit gebeuren. DAB en DAB+ zijn technieken die net als FM landelijk worden toegepast. U kunt dus alleen Nederlandse zenders verwachten. Indien u gunstig woont of een flinke DAB buiten-antenne heeft zult u ook Duitse, Belgische en heeeeel misschien (indien u bijvoorbeeld aan de kust woont) Engelse DAB stations kunnen ontvangen.

  BBC 4 en World Service zijn wel via een internetradio te beluisteren. Ideaal voor thuis, maar pech voor onderweg…

  • Jam 16/05/2012 at 00:26 #

   De programma’s van de BBC zijn met een schotel perfect te ontvangen. En nog gratis ook.

   • Sander 16/05/2012 at 14:57 #

    Ja, dat werkt ook. Internetradio is ook goed mogelijk, is in principe ook gratis (indien men toch al internet heeft) en relatief goedkoop qua aanschaf. Er zijn al goede ontvangers vanaf 120 Euro.

 3. Rob 05/07/2012 at 09:28 #

  Ik hoop in ieder geval dat de dekking beter wordt. Ik heb een DAB+ ontvanger die alleen iets ontvangt als ik buiten sta, of bij het raam zit. En dan moet dat raam geen coating hebben. Nee, als ik het vergelijk met FM is de ontvangst slecht. Neem Radio10 op de MG, tegenwoordig prima kwaliteit, ik geef toe geen stereo en HiFi, maar geen enkel storing en overal te ontvangen met goede kwaliteit. Zelfs in de kelder.

 4. Art 14/07/2012 at 19:39 #

  Vergeet niet dat Ned1,2&3, tv dus, ook via DMB zijn te ontvangen.

 5. Egbert Kattenberg 29/10/2012 at 15:31 #

  In 2003 werd DAB met veel tam-tam aangekondigd en er zou snel een uitrol over geheel Nederland gaan plaatsvinden. Jammer en nog meer helaas; mijn toendertijd aangeschafte ontvanger laat in mijn woonplaats (Heerlen) nog steeds niets van onze eigen omroep horen. Dit zal ‘ie ook nooit gaan doen want inmiddels wordt er overgegaan naar DAB+ en kan ik deze ontvanger bij ’t grofvuil zetten, want niemand wil ‘m nog. Alvorens over te gaan tot aanschaf van een DAB+ ontvanger zal ik eerst de overbekende kat uit de boom kijken. Wat ik elders aan DAB+ heb mogen beluisteren klinkt wel waanzinnig goed; dat moet ik wel erkennen.

 6. carel eilers 03/09/2013 at 12:54 #

  ik denk. niet dat ik mee ga doen voorlopig. laat ze eerst maar laten zien dat dit geen flop is.
  ik kochtvele jaren geleden een dab ontvanger de verwachting was toen dat er een groot aantal stations ging uitzenden. niets van dit alles. een paar zenders van het nl omroepbestel en daar bleef het bij. dan ook nog met slechte signaalsterktes. ik heb kosten gemaakt voor een flop, daar trap ik niet weer in!!!!!!!!

 7. Jos 05/11/2015 at 16:32 #

  Waarom zit classic fm niet op dab + ?

 8. Piet 01/07/2016 at 13:58 #

  Tja ze zeggen dat er steeds meer DAB+ radio’s worden verkocht. Klopt op zich misschien wel, Als iemand een leuk uitziende radio zoekt voor de FM band en voor
  zijn MP3-tjes, waar toevallig ook DAB+ opzit, zal hij die ook gekocht hebben zonder dat daar DAB+ opzat.
  oftewel: Op iedere nieuwe radio zitten dingen op die men niet gebruikt. Nee ik heb indertijd mijn les wel geleerd om mee te doen met tijdelijke technische modeverschijnselen. Zoals een vroeger door mij aangeschafte DAT Recorder,DCC recorder en een Minidisc recorder. Allemaal na een paar jaar af kunnen
  geven bij de lokale kringloop omdat het toch niet werd wat ze beloofden. Nee ik ga mijn neus (portemonnee) niet voor de 4e keer stoten aan dit modeverschijnsel.

Geef een reactie