Waarom ontvang ik niet alle DAB+ stations?

20 feb

Een korte uitleg hoe het toch kan dat je niet steeds op alle plekken alle beschikbare DAB+ stations kunt ontvangen…

DAB+ Antenne

Voor radio’s met vaste antenne, zoals bij veel radiowekkers en klokradio’s als ook portable radio’s, heb je een probleem als je graag wakker wordt met, zeg, Q Music en je ontvangt alleen maar de NPO stations. Of vice versa. Daar is vaak niet veel aan te doen, want de wekkerradio op een andere plek neer zetten, is juist bij dit type radio, niet gewenst. Zorg in ieder geval dat het draadje zo goed mogelijk gericht wordt. Gewoon uitproberen. Misschien verticaal omhoog. Misschien schuin. Maar misschien werkt het wel helemaal niet. Dan kun je nog eventueel een (oud) tweeling snoer ‘openscheuren’ of een ander stuk koperdraad pakken en dit strippen, net als de kabel van de radio en de ‘blote’ uiteinden aan elkaar knopen (of solderen, maar hoeft niet). En zodoende de antenne wat verlengen. Kan helpen. Nog steeds geen resultaat? Dan zou een gevoeligere DAB+ wekker radio kunnen helpen. De Pure Siesta Rise staat bekend (net als een aantal andere Pure DAB+ radio’s) als een radio die een gevoelige DAB+ ontvangst heeft.

Als zelfs een gevoelige DAB+ radio geen goede ontvangst biedt (er kunnen talloze externe factoren zijn die de ontvangst negatief beïnvloeden), dan is er maar één oplossing. Een hybride radio. Of internetradio. Daarvoor moet er dan wel een goede wifi dekking zijn in de betreffende (slaap-)kamer.

Externe DAB+ antenne

Als de radio een externe (meestal F connector) aansluiting heeft dan kan overwogen worden een DAB+ (buiten) antenne te nemen op een andere plek, daar waar het mooier uit het zicht zit, of gewoon, buiten op dak of aan de gevel. Dan ben je inmiddels in Nederland en België wel aardig verzekerd van een zeer goede DAB+ ontvangst. Deze antennes kun je zelf knutselen voor een paar Euro’s. Of er eentje aanschaffen in de handel.

14 Reacties - “Waarom ontvang ik niet alle DAB+ stations?”

 1. Bram 02/05/2019 at 10:52 #

  Ik ontvang sinds vandaag geen LXclassics meer maar op dezelfde frequentie BBC worldservice wat is hier aan de hand.

  • Henk 28/05/2019 at 19:20 #

   Inderdaad al enkele weken geen lex classics meer op dab+ in de auto. Is de frequentie aangepast of is er een storing?

 2. Jaap 08/12/2018 at 13:48 #

  Hier in Haamstede zijn alleen de DAB zenders op 9D goed te ontvangen ( Goes 12KW). De commercielen matig 2,5 KW en de NPO is knudde met 0,7Kw. Ik heb een 5el richtantenne op dak geplaatst met versterker. Daardoor ontvang ik zelfs de Vlaamse via Schoten. Dan nog is de NPO matig ( 60%) met zelfs minder signaal dan de Vlaamse. De Kop van Schouwen is een witte vlek vwb NPO. Een eenvoudig oplossing: een zender op de vuurtoren Haamstede.

  • joop S 14/01/2019 at 16:59 #

   Het is van de gekke dat je weer met buitenantenne,s moet gaan werken
   gaan we weer terug naar de tijd van vroeger mastjes op het dak
   met een huis antenne spriet van ca 50cm in bepaalde richting moet je gewoon alles goed kunnen ontvangen

 3. Wim 07/11/2018 at 18:18 #

  Volgens mij slaat Leo van den Elshout de spijker op z’n kop. Ik heb twee DAB+ radio’s (wekker- en keuken-) van goede kwaliteit. Op beide zijn de publieke zenders altijd (!) prima te ontvangen. De commerciële niet of nauwelijks. De opstelling is dus niet het probleem. Het gaat volgens mij puur om het zendvermogen, en wordt er langzaam aan gesleuteld. Zo ontving ik nooit Radio West (ik woon in Den Haag), maar de laatste tijd wel, maar zeer slecht/wisselend van ontvangstkwaliteit. Ik heb me wel eens laten vertellen dat DAB+ eigelijk alleen voor buiten/auto geschikt is en vaak ontoereikend voor ontvangst binnen. Wie/welke instantie kan hier nu eens duidelijk over zijn?

  • Sander 07/11/2018 at 18:25 #

   Beste Wim,

   DAB+ is zeker niet alleen bedoeld en geschikt voor ontvangst binnen. Maar, het zal een tijdje duren voor alle netwerken (er zijn er nu vier) op volle en goede sterkte zijn. Hier en daar zal een mast met zender er bij moeten. Op andere plekken moet het vermogen wat omhoog en weer ergens anders moeten kleinere steunzenders geplaatst worden om het laatste stukje dekkend te krijgen. Een goede antenne doet wonderen, trouwens. Zie bijvoorbeeld deze.

   • Wim 07/11/2018 at 21:00 #

    Hallo Sander,

    Bedankt voor je respons. Deze antenne heb ik ongeveer een jaar geleden al gemaakt en bracht verbetering, maar nogmaals, alleen voor de publieke zenders.
    Dat Radio West dus kennelijk (nog) geen goede dekking heeft hier is raar omdat de overheid aangeeft hierop af te stemmen bij calamiteiten.

  • joop S 14/01/2019 at 17:07 #

   dat is larie koek ik heb een mooie Lenco radio in DenHaag \
   Bezuidenhout en ik ontvang alle zenders met een stukje gericht
   coax kabeltje
   zelfs radio Gelderland Utrecht en Flevoland Rijnmond
   het is een kwestie van goed de antenne uitrichten het is vaak millimeter werk luistert heel nauwkeurig
   heeft wel wat moeite en zoekwerk gekost maar het is gelukt
   try zou ik zeggen wat richten iedere commerciele en regionale zender na checken en antenne (uit) richten

 4. Leo van den Elshout 02/09/2018 at 20:11 #

  Ook ik wil hier iets aan toevoegen dat bepaalde zenders niet of niet goed door komen ligt vooral aan de opstelling van
  zendmasten ook het zendvermogen is maar net of niet toereikend dat is de grote fout die men naar mijn mening in
  Nederland maakt zorg dat zendmasten wat beter geplaatst worden en schroef het zend vermogen omhoog tot dat over een goede signaal sterkte is belachelijk dat ze het er zo proberen er door te duwen DAB +

 5. Leendert 08/06/2018 at 13:42 #

  Over de geluidskwaliteit van DAB+ ben ik best tevreden, over de ontvangst stukken minder!.
  Met de draagbare radio zowel binnen of buiten is de ontvangst prima maar over de ontvangst met een vast toestel verbonden met de audio installatie stukken minder., technisat 110 en. Onkyo t- 4030, de de Onkyo geeft het beste resultaat maar weersomstandigheden
  spelen een grote rol, de Techisat geeft op de eerste verdieping wel een beter resultaat dan beneden

 6. Jac 29/05/2018 at 13:41 #

  Ik snap niet waarom men DAB zo promoot. Ik woon in de buurt van Horst (boven Venlo). Ik heb, ook vanwege alle campagnes, een kwalileits draagbare radio gekocht (Euro 350+) met een lange uittrekbare antenne. Binnen krijg ik nergens ontvangst (zelfs geen NPO). Buiten alleen op een enkele plaats met onderbrekingen. Er staan geen hoge gebouwen/schuttingen in de buurt.
  DAB+ is dus nog lang geen bruikbaar alternatief. Eigenlijk schandalig dat men dit zo DAB promoot terwijl het op veel plaatsen onbruikbaar is.

  • Casper 10/05/2019 at 13:54 #

   In mijn auto is de dab ontvangst de laatste tijd ook zeer slecht. En vooral wisselvallig.

 7. Pieter 18/03/2018 at 14:38 #

  Als ik in mijn auto rijdt heb ik goed DAB+ geluid van Radio538 QMusic en Veronica, maar naar mate ik in de buurt van Oss kom heb ik alleen nog goed ontvangst van de NPO zenders. Zeer spijtig, DAB+ stelt mij teleur.

 8. rene 22/02/2018 at 12:31 #

  ik woon in de regio midden limburg en ik merk dat het dab ontvangst sinds eind vorig jaar wel een stuk beter is geworden (npo en vcr)….
  maar het signaal is wel veel storingsgevoeliger dan het all oude fm signaal vooral in de auto….als ik bijvoorbeeld achter een vrachtwagen rijd kan het signaal opeens wegvallen en op een weg waar veel bomen staan met bladeren is het signaal ook opeens veel slechter dan als er geen bladeren aan de bomen hangen…..
  en dan ook nog de buitentemperatuur…….des te kouder het is, des te beter het signaal……….
  kortom er is nog een hoop werk te doen qua dekking en sterkte als volwaardig opvolger voor het oude vertrouwde fm signaal

Geef een reactie