Waarom ontvang ik niet alle DAB+ stations?

Een korte uitleg hoe het toch kan dat je niet steeds op alle plekken alle beschikbare DAB+ stations kunt ontvangen…

DAB+ Antenne

Voor radio’s met vaste antenne, zoals bij veel radiowekkers en klokradio’s als ook portable radio’s, heb je een probleem als je graag wakker wordt met, zeg, Q Music en je ontvangt alleen maar de NPO stations. Of vice versa. Daar is vaak niet veel aan te doen, want de wekkerradio op een andere plek neer zetten, is juist bij dit type radio, niet gewenst. Zorg in ieder geval dat het draadje zo goed mogelijk gericht wordt. Gewoon uitproberen. Misschien verticaal omhoog. Misschien schuin. Maar misschien werkt het wel helemaal niet. Dan kun je nog eventueel een (oud) tweeling snoer ‘openscheuren’ of een ander stuk koperdraad pakken en dit strippen, net als de kabel van de radio en de ‘blote’ uiteinden aan elkaar knopen (of solderen, maar hoeft niet). En zodoende de antenne wat verlengen. Kan helpen. Nog steeds geen resultaat? Dan zou een gevoeligere DAB+ wekker radio kunnen helpen. De Pure Siesta Rise staat bekend (net als een aantal andere Pure DAB+ radio’s) als een radio die een gevoelige DAB+ ontvangst heeft.

Als zelfs een gevoelige DAB+ radio geen goede ontvangst biedt (er kunnen talloze externe factoren zijn die de ontvangst negatief beïnvloeden), dan is er maar één oplossing. Een hybride radio. Of internetradio. Daarvoor moet er dan wel een goede wifi dekking zijn in de betreffende (slaap-)kamer.

Externe DAB+ antenne

Als de radio een externe (meestal F connector) aansluiting heeft dan kan overwogen worden een DAB+ (buiten) antenne te nemen op een andere plek, daar waar het mooier uit het zicht zit, of gewoon, buiten op dak of aan de gevel. Dan ben je inmiddels in Nederland en België wel aardig verzekerd van een zeer goede DAB+ ontvangst. Deze antennes kun je zelf knutselen voor een paar Euro’s. Of er eentje aanschaffen in de handel.