Digitale ether radio DAB+ Nederlandse Publieke Omroep is nu in vrijwel heel NL te horen

6 mrt

Met de ingebruikname van de steunzender voor het DAB+-netwerk van de Publieke Omroep in Groningen is de opbouw van de tweede fase van dit DAB-netwerk afgerond.

Het DAB+-netwerk van de NPO is nu in vrijwel geheel Nederland te horen. De tweede fase van het DAB+-netwerk bestond uit het plaatsen van steunzenders in gebieden waar de publieke omroep tot op heden geen dekking had.

Voor de opbouw van deze tweede fase kon alleen een groot gedeelte van de Randstad en een gedeelte van Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant luisteren naar de digitale etheruitzendingen van de NPO. Tijdens de opbouw van de tweede fase van het digitale ethernetwerk zijn er door KPN Broadcast Services steunzenders in de lucht gebracht in onder andere Goes, Ughchelen, Maastricht, Bergen op Zoom, Eindhoven, Zwolle, Markelo en Enschede. Klik deze link voor het huidige NPO dekkingsgebied en deze link voor die van de commerciële omroepen.

DAB / DAB+
Daarnaast zenden de radiozenders van de publieke omroep sinds 14 oktober uit in de vernieuwde DAB+-techniek. De commerciële waren al in DAB+. Mocht u nog beschikken over een oudere radio die alleen DAB (zonder +) kan ontvangen stuurt u dan een mail naar DABtuners met daarin het type radio plus eventueel een foto van de radio zodat de staat duidelijk wordt. Uw radio is nog geld waard.

Aanbod
Momenteel zijn naast Radio 1, 2, 4, 5, 6 en 3FM en de landelijke editie van FunX ook de themazenders NPO Top 2000 en NPO Nieuws 24 te ontvangen via het DAB+-aanbod van de NPO. De verwachting is dat dit aanbod de komende maanden wordt uitgebreid. Daarnaast is de NPO begonnen met het meesturen van een slideshow via haar DAB-pakket. Hierop is op dit moment nieuws te lezen, zie deze foto, maar later kan daar veel meer info op te lezen zijn zoals file-informatie, foto’s vanuit de studio, commercials en meer grafische info. Daarvoor is wel een radio nodig die DAB Slideshow kan afspelen, bijvoorbeeld de Revo Pixis.

Fase 3
De verwachting is dat in 2015 wordt besloten of het DAB+-netwerk van de NPO nog verder wordt geoptimaliseerd. Met deze 3e fase wil de NPO landelijk een indoor-dekking realiseren middels het opbouwen van nog eens 24 extra steunzenders.

Commerciële radiozenders
De landelijke commerciële radiozenders zijn sinds september 2013 ook landelijk te ontvangen via DAB+ . De commerciële radiozenders zijn wettelijk verplicht om naast hun FM-uitzendingen ook uitzendingen in DAB+ te verzorgen. De commerciële radiozenders hebben voorlopig geen plannen om het DAB+-netwerk verder te optimaliseren. Zie hier het totaaloverzicht van de in NL aanwezige DAB+ stations.

Regionale radiozenders
Ook regionale commerciële radiozenders als Radio Decibel, Waterstad FM en RadioNL hebben de wettelijke verplichting om uitzendingen in DAB+ te gaan verzorgen. Hierbij zijn ze gedwongen om samen te werken met de publieke regionale radiozenders als Radio West, Radio Rijnmond en Omroep Gelderland aangezien de regionale commerciële en publieke radiozenders van dezelfde frequentieruimte gebruik moeten maken. De radiozenders hopen later dit jaar gezamenlijk te gaan uitzenden in DAB+.

 

[bron: MediaMagazine ]

16 Reacties - “Digitale ether radio DAB+ Nederlandse Publieke Omroep is nu in vrijwel heel NL te horen”

 1. Erik de wit 04/10/2018 at 16:07 #

  Radio 10 gold via fm ether frequentie nu

 2. Wim Boeren 30/12/2016 at 12:44 #

  heb twee DAB+ radio’s van verschillende merken. Sangean en nog een duur ding waar ook internet op zit. Beide ontvangen alleen NPO zenders. Veronica of 538 werkt binnenshuis gewoon niet. Toch echt slecht geregeld in omgeving Rotterdam. Terwijl de DAB+ in Duitsland best goed werkte.

 3. Painkiller 01/10/2016 at 21:48 #

  Helaas obtvangst commerciele zenders regio Zwolle waardeloos! Mensen doe hier iets aan anders wordt het een video8 project!

 4. Jan 03/05/2016 at 22:19 #

  Terwijl ik het westen Radio Gelderland haarscherp via Dab ontvang, is het bij mij in de caravan in Lunteren, Gelderland nota bene, droevig gesteld met de ontvangst van van deze zender. Haperingen en ‘s avonds vaak helemaal niets. De regionale zenders uit het Noord- en Zuid-Holland alsmede uit Limburg daarentegen zijn haarscherp te beluisteren. Men is nu toch al een paar jaar bezig met het uitrollen van het Dab-netwerk, zou nu toch wel kwalitatief goed en landelijk dekkend moeten zijn.

 5. Marjan 29/03/2016 at 18:39 #

  Nog steeds geen DAB ontvangst radio 1 in Winschoten.
  Mensen die van de ether afhankelijk zijn, zoals patienten in verpleeghuis Old Wolde, kunnen niet fatsoenlijk naar deze zender luisteren.
  FM stoort vreselijk en ook nog af en toe geheime zender die de boel overneemt.
  Wanneer wordt goede ontvangst nu eens gerealiseerd?

 6. yulec 26/08/2014 at 11:05 #

  DAB+ , digitaal is het wel maar de geluidskwaliteit is DAB-….heeft iemand zich vergist?
  Op mijn ruark-audio klinkt de FM vooralsnog veel beter.
  Als ik representatief ben dan is dit een slechte introductie voor het grote publiek die wordt uitgenodigd de wereld van digitiale radio uit de ether te ontvangen, …let’s get digital…daarvoor een relatief duur radiootje moet kopen en dan niet getrakteerd wordt op HIFI maar digitale plop-quack-effecten. De digitale low-fidelity is niet fijn.
  Yulec, Noord Nederland / Fryslan / mast smilde

 7. Bart 18/05/2014 at 16:00 #

  In Breda is de ontvangst van de NPO in de auto nog niet best. Steeds even stilte of omschakelen naar FM, maar die loopt niet synchroon, dus dat luistert ook niet echt lekker. Vooral in de stad (tussen bebouwing) is het niet te doen. Wordt er nog afgeregeld, of is dit het :-/?
  VCR ensemble is wel utstekend te ontvangen hier. Logisch, want een blik op de dekkingskaarten laat zien dat de lndelijke dekking van de VCR een stuk landelijker is dan die van de NPO. Jammer.

 8. jaap 26/04/2014 at 16:36 #

  Triest is dat Goes de commercielen wel uitzendt met voldoende vermogen (2,0) en de NPO( 0,7) niet.

 9. Rein 28/03/2014 at 13:56 #

  Mijn ervaring met de ontvangst is nog niet echt goed.
  Ik rijd dagelijks het traject Eindhoven – Waardenburg.
  Tijdens deze rit is bv 538 goed te beluisteren. Enkele fluitjes en woefjes, maar is te gebruiken.

  Wanneer ik echter Radio 1 beluister op dit traject is dit erg slecht. Slecht geluid, erg vaak gehele uitval. Moet helaas dan terug naar FM.

 10. Tinus 19/03/2014 at 21:46 #

  Nu de uitrol landelijk een feit is voor Dab+, wanneer kan ik daar met mijn geschikte navigatie gebruik van maken?

 11. nmt 11/03/2014 at 20:29 #

  Sinds maandag 10 maart heb ik enorm slechte verbinding met DAB+ op de A50 Apeldoorn-Zwolle. Ook binnen deze steden valt de verbinding meer weg dan dat ik ontvangst heb.

  • Ron dingemans 12/03/2014 at 06:15 #

   Dat was mij voorig jaar in decenber al opgevallen!.
   Wanneer heeft er nu iemand het lef van kpnbraodcastpartners contact op te nemen met de gebruikers! ?

 12. REINER ZEMISCH 10/03/2014 at 15:43 #

  Ik heb sinds gisteren redelijke ontvangst van alle 27 stations in Winschoten,aleen indoor moet nog beter worden.Binnen is het nog erg richtingsgevoelig wat de antenne betreft maar buiten bijna perfect.

 13. sander voortman 10/03/2014 at 14:48 #

  3FM lanceert vandaag 3FM Alternative op DAB+. De zender is toegevoegd aan de lijst met zenders van de NPO.

  Sinds afgelopen week heeft de NPO ook een landelijk DAB+netwerk. Alle landelijke etherfrequentie stations werken samen aan Digital Radio+; de digitale optie van etherradio via DAB+. Het biedt gratis beschikbare radio van hoge kwaliteit. Het luisteren naar DAB+ verlangt een speciale ontvanger.

  De verwachting is dat luisteraars in de toekomst bij aanschaf van een radio kiezen voor een DAB+ ontvanger. De radiostations blijven de komende jaren ook te beluisteren via de FM.

 14. sander voortman 06/03/2014 at 22:22 #

  ik heb het al een paar ik gezet hier Commerciële radiozenders goed te horen in deventer maar Publieke Omroep niet dus daar moet nog heel veel aan gedaan worden dus ze moeten zegen dat radio 1 tot en met 6 te horen is want ik hoor niets op c12 ik hoor ga van u waar dat is kan liggen ik krijg hier veel vragen bij Deventerrtv waar ik werk gr sander voortman
  Deventerrtv

 15. Ron dingemans 06/03/2014 at 18:18 #

  Graag nog meer steunzenders voor de ontvangst binnens huis,.
  Vooral binnens huis is het nog niet best..
  Of anders met een groter vermogen.
  Dab+ klinkt goed, en is beter dan de fm als de ontvangst maar goed is.
  geen geode meer met zoeken van de zenders. op de verschillende ferkwenties.
  de ontvangstdicht moet goed zijn wil dab een success worden, anders is dit een gemiste kans in de ether.

Geef een reactie