Digitale ether radio DAB+ Nederlandse Publieke Omroep is nu in vrijwel heel NL te horen

Met de ingebruikname van de steunzender voor het DAB+-netwerk van de Publieke Omroep in Groningen is de opbouw van de tweede fase van dit DAB-netwerk afgerond.

Het DAB+-netwerk van de NPO is nu in vrijwel geheel Nederland te horen. De tweede fase van het DAB+-netwerk bestond uit het plaatsen van steunzenders in gebieden waar de publieke omroep tot op heden geen dekking had.

Voor de opbouw van deze tweede fase kon alleen een groot gedeelte van de Randstad en een gedeelte van Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant luisteren naar de digitale etheruitzendingen van de NPO. Tijdens de opbouw van de tweede fase van het digitale ethernetwerk zijn er door KPN Broadcast Services steunzenders in de lucht gebracht in onder andere Goes, Ughchelen, Maastricht, Bergen op Zoom, Eindhoven, Zwolle, Markelo en Enschede. Klik deze link voor het huidige NPO dekkingsgebied en deze link voor die van de commerciële omroepen.

DAB / DAB+
Daarnaast zenden de radiozenders van de publieke omroep sinds 14 oktober uit in de vernieuwde DAB+-techniek. De commerciële waren al in DAB+. Mocht u nog beschikken over een oudere radio die alleen DAB (zonder +) kan ontvangen stuurt u dan een mail naar DABtuners met daarin het type radio plus eventueel een foto van de radio zodat de staat duidelijk wordt. Uw radio is nog geld waard.

Aanbod
Momenteel zijn naast Radio 1, 2, 4, 5, 6 en 3FM en de landelijke editie van FunX ook de themazenders NPO Top 2000 en NPO Nieuws 24 te ontvangen via het DAB+-aanbod van de NPO. De verwachting is dat dit aanbod de komende maanden wordt uitgebreid. Daarnaast is de NPO begonnen met het meesturen van een slideshow via haar DAB-pakket. Hierop is op dit moment nieuws te lezen, zie deze foto, maar later kan daar veel meer info op te lezen zijn zoals file-informatie, foto’s vanuit de studio, commercials en meer grafische info. Daarvoor is wel een radio nodig die DAB Slideshow kan afspelen, bijvoorbeeld de Revo Pixis.

Fase 3
De verwachting is dat in 2015 wordt besloten of het DAB+-netwerk van de NPO nog verder wordt geoptimaliseerd. Met deze 3e fase wil de NPO landelijk een indoor-dekking realiseren middels het opbouwen van nog eens 24 extra steunzenders.

Commerciële radiozenders
De landelijke commerciële radiozenders zijn sinds september 2013 ook landelijk te ontvangen via DAB+ . De commerciële radiozenders zijn wettelijk verplicht om naast hun FM-uitzendingen ook uitzendingen in DAB+ te verzorgen. De commerciële radiozenders hebben voorlopig geen plannen om het DAB+-netwerk verder te optimaliseren. Zie hier het totaaloverzicht van de in NL aanwezige DAB+ stations.

Regionale radiozenders
Ook regionale commerciële radiozenders als Radio Decibel, Waterstad FM en RadioNL hebben de wettelijke verplichting om uitzendingen in DAB+ te gaan verzorgen. Hierbij zijn ze gedwongen om samen te werken met de publieke regionale radiozenders als Radio West, Radio Rijnmond en Omroep Gelderland aangezien de regionale commerciële en publieke radiozenders van dezelfde frequentieruimte gebruik moeten maken. De radiozenders hopen later dit jaar gezamenlijk te gaan uitzenden in DAB+.

 

[bron: MediaMagazine ]