Als ik een DAB+ radio koop, kan ik die dan na een paar jaar weggooien omdat er weer een nieuwe techniek is?

4 mrt

Naar aanleiding van bovenstaande vraag van een DABtuners.nl lezer het volgende antwoord van een niet nader te noemen deskundige (waar ik me volledig achter schaar):

Het is niet zo dat er nieuwe techniek op komst is voor (digitale) etherradio. WorldDAB beheert de standaard DAB+ en zij zijn op dit moment niet bezig met een opvolger. Er zijn ook geen plannen om dit in gang te zetten. DAB+ is op dit moment goed op weg om zich te settelen als de enige echte vervanger voor eerst de AM en op termijn de FM. De overheid is op dit moment bezig om de vergunningen voor etherradio in Nederland opnieuw te verlengen. De omroepen zijn erg actief bezig met de promotie van DAB+ dus ik zie niet heel veel problemen. Ook als je kijkt naar de ontwikkeling van DAB+ in de landen om ons heen, zie ik niet in waarom dit slechts voor een korte tijd zou zijn. Feit is dat DAB+ nog in het beginstadium zit en dat het even duurt voordat de netwerken helemaal zijn uitgerold en veel mensen een DAB+ radio bezitten. Maar omdat het gestaag gaat, betekent dit ook dat dit een techniek betreft die zeer lang mee kan gaan. Heel anders dan bij mobiel internet waar technieken elkaar relatief snel opvolgen 2G, 3G, 4G. Het gekke is dat je daar eigenlijk nooit mensen hoort klagen over het feit dat ze weer een nieuwe iPhone moeten/mogen aanschaffen. Terwijl voor de prijs van een nieuwe iPhone je wel drie of vier mooie DAB+ radio’s kunt aanschaffen die jaren meegaan. Voor wat betreft een officiële verklaring. De overheid schrijft eigenlijk nooit een bepaalde techniek voor. Vergunningen voor het gebruik van bepaald spectrum worden – zoals dat mooi heet – techniek-neutraal uitgegeven. De markt bepaalt zelf welke techniek men gaat gebruiken. Voor digitale etherradio heeft men voor DAB+ gekozen, voor snel mobiel internet heeft men LTE gekozen. Door een dergelijke keuze (en vervolgens het uitrollen van netwerken en het promoten van de techniek) verbindt de omroepsector zich jarenlang aan DAB+.

7 Reacties - “Als ik een DAB+ radio koop, kan ik die dan na een paar jaar weggooien omdat er weer een nieuwe techniek is?”

 1. Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 08/10/2016 at 17:17 #

  Een vrij late reactie; ik weet ‘t. Maar ik moest alle ontwikkelingen van de laatste tijd even laten bezinken. Ik kocht in 2004 een DAB radio. Met een buitenantenne verbonden die ik toen op een enorme paal in de tuin had staan, ging er een wereld voor me open. Toen werd ‘t DAB+ en kon ik die radio niet meer gebruiken. Door een verhuizing naar een flatgebouw en nu op 5 hoog wonend, wordt ‘t er ook allemaal niet gemakkelijker op. Maar nu de zenderdichtheid steeds wordt verbeterd en ik geen echt ingewikkelde antenne meer nodig heb (met de KAT DAB antenne van de Radiowinkel ontvang ik hier ruim 100 zenders) wordt het allemaal steeds leuker. Enige minpunt vind ik de soms magere bitrate van de verschillende stations. En ja, de stabiliteit van het commerciële netwerk mag ook wel een ietsie beter. Ik ben nu een heel tevreden DAB luisteraar en van de aankoop bij Radiowinkel van de verschillende toestellen heb ik absoluut geen spijt.

 2. Christian Sonnemans 17/08/2016 at 11:09 #

  Beste lezers,
  Ben nu ruim 1 jaar in het bezit van 2 DAB+ ontvangers, en ben erg tevreden met de ontvangst zowel binnenshuis als buiten.
  Voor de ontvangst binnenshuis heb ik wel een extra DAB+ dipool antenne aangeschaft dit eigenlijk bedoeld is als buiten (mast) antenne. Deze heb ik in de nok van de zolder gehangen, sinds die tijd het ik op alle zenders signaal sterkte 100%. Kosten zijn minimaal 25 euro voor de antenne en een paar euro voor de coax kabel.
  Dit op een Yamaha T-D500 onvanger binnens huis (locatie Best bij Eindhoven).
  Voor mijn portable radio een Sangean DPR-25 is de ontvangs buitenshuis ook best goed.
  Signaal sterkte hangt een beetje af waar je zit maar altijd ruim boven de 60%.
  Ik hoop dan ook de dekking binnen Nederland nog beter wordt, dan ben ik ook bereid om in mijn auto over te stappen.

 3. Leo 08/04/2016 at 10:11 #

  Ik vraag me ook af waarom men niet gaat proberen DAB radio,s op jaarmarkten of beurzen deze aan de man te . Bij velen is DAB + een vreemde eend ik denk dat dat de verkoop zekers ten goede zal komen geef daarbij ook de informatie aan mensen dat zal zeker ten goede komen denk ik !

 4. Simon Tempelaar 13/03/2016 at 12:14 #

  Dit risico bestaat altijd als er een betere techniek komt. In het verleden had je videorecorders van Video2000 (Philips). Beter beeld dan VHS, maar commercieel geflopt. Echter nu is DAB+ al door de meeste Europese landen geaccepteerd als standaard zowel bij publieke als commerciële stations en ook bij de producenten. Alleen de verkopende partijen hebben er over het algemeen weinig verstand van.
  Dus op zich laag risico dat DAB+ vervangen wordt door een nieuwe techniek.
  Een minpuntje: er is nu veelal maar 1 band op de apparaten te vinden, terwijl er al een tweede is aangewezen. Dus bij verdere doorbraak heb je een nieuw apparaat nodig om ook op die tweede band af te kunnen stemmen. Denk mar aan de FM band in de jaren 60, die ging tot 100 MHz, later pas tot 104 MHz en pas eind jaren 79, halverwege jaren 80 werden alle apparaten verkocht met een FM band tot 108 MHz.

 5. rene 09/03/2016 at 10:14 #

  laten we hopen dat fm nog lang door blijft draaien, want het dab ontvangst hier in limburg is sinds halverwege wege vorig jaar eerder slechter geworden dan beter, vooral de commerciele zenders

 6. Rob Winters 04/03/2016 at 15:17 #

  Hij zal waarschijnlijk net als ik een DAB radio hebben liggen. In mijn enthousiasme van de nieuwe techniek kocht ik een Pure-DAB radio. Alleen is die bij het overschakelen naar DAB+ niet meer te gebruiken en kan je ‘m weggooien. Zonde van het geld en de vraag is natuurlijk: gebeurt dat vaker?
  Ik heb eigenlijk ook wel een vraag: waarom is er niet verder gegaan met DRM?

  • maarten 20/06/2016 at 13:38 #

   Ik weet natuurlijk niet welke Pure radio je hebt/had, maar ik heb mijn Pure radio kunnen updaten zodat hij nu gewoon DAB+ kan ontvangen.

   Kijk hier eens of de jouwe er tussen staat: http://support-uk.pure.com/downloads

Geef een reactie