DAB+ digital radio Nederland: een inventarisatie

3 feb

Regelmatig komt de vraag binnen of ik iemand ken in de betreffende regio van de vraagsteller of er ter plekke goede DAB+ ontvangst te verwachten is. Nu ken ik best veel mensen met een DAB+ digital radio en weet ik van een aantal regio’s wel ongeveer wat men kan verwachten, maar bij deze wil ik u allen / jullie allemaal oproepen om je ervaringen te delen als reactie onder deze pagina.

Laten we een soort van code afspreken: begin de reactie met je plaatsnaam! Verder zijn er meerdere DAB+ netwerken mogelijk. Dus het zou mooi zijn als je ook kunt aangeven welke stations je kunt ontvangen. Het is namelijk zo dat je bijvoorbeeld wel luid en duidelijk de NPO stations zoals Radio 1, 2 en 3FM kunt ontvangen maar niet de landelijke commerciële stations, zoals 538, Q Music en Sky. Of andersom natuurlijk. Of beide niet of wel. En niet te vergeten de regionale DAB+ stations en de MTVNL (4e netwerk) stations. Als je eventueel ook nog kunt aangeven wat je woonsituatie is (flat / vrijstaand / woonwijk / etc) dan hebben we met zijn allen helemaal een mooi beeld.

Ik reageer zelf 12 keer, zodat we een HOOFD-reactie per provincie hebben! Graag de juiste provincie kiezen.

50 Reacties - “DAB+ digital radio Nederland: een inventarisatie”

 1. Nanko 07/06/2018 at 22:19 #

  Hier in noord holland in schagen is kanaal 11c slechte ontvangst hapert steeds

 2. Sander 03/02/2017 at 13:12 #

  Limburg

  • Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 04/02/2017 at 13:29 #

   Rapport uit Heerlen-Hoensbroek
   NPO biedt hier een uitstekende ontvangst en dat hoeft je niet te verbazen. Immers, de zenderopstelling Eys-Wittem is hier direct zichtbaar. In de buurt verplaatsend met een van m’n portable radio’s is er in geheel Zuid-Limburg een goede ontvangst. In Sittard, Maastricht, Heerlen en Eys staan zenders opgesteld dus de NPO zit wel snor.

   Echter was ik in midden Limburg en in het noorden van de provincie en daar is de indoor ontvangst van de NPO niet optimaal. Met een zender in Venlo en Hunsel (Ittervoort) is de dekking in het midden en noorden van Limburg dun.

   De “commerciëlen” zijn hier thuis goed te ontvangen, al laat BP wel ‘s een steekje vallen (en waarop NOOIT wordt gereageerd wanneer ik die lui aanschrijf). Mij door de omgeving verplaatsend met de auto is de ontvangst geen enkel probleem. Maar niet overal is deze mux goed te ontvangen wanneer ik met een van mijn portable radio’s speel. Kan dus beter!

   In het midden en noorden van Limburg heb ik met de auto nergens een probleem. Echter is het met de portable radio
   in dit deel van de provincie niet optimaal.
   De “commerciëlen” beschikken over zenderopstellingen in Hunsel, Eys en Maastricht. Het noorden van de provincie wordt vanuit Brabant bediend.

   De regionale en lokale stations worden verzorgd vanuit Roermond, Maastricht en Eys. Voor het zuiden van de provincie biedt dat voldoende dekking. Maar het midden en noorden van Limburg laten geregeld witte vlekken zien. Zeker met een portable radio met alleen een sprietje. Dus kan het daar wel een tikkie beter!

   Bij MTVNL kan ik kort zijn. Voor deze organisatie houdt Limburg op bij Maastricht en een beperkt gebied daar omheen. Bij het scannen van mijn radio en de hier inmiddels “wereldberoemde” KAT antenne “ziet” de radio op 8C wel iets, maar er niets hoorbaar. En het benaderen van deze verzorger heeft absoluut geen zin ben ik na meerdere vruchteloze pogingen achter.

   Verder ontvang ik hier veel buitenlandse zenders en da’s het voordeel van het wonen in een grensgebied; maar ook de kwaliteit van mijn Roberts radio en KAT antenne spelen een belangrijke rol. Omdat ik in een flat woon, staat die antenne hoog opgesteld met vrij zicht van noord-oost tot zuid-west. Ik ben in staat om in het totaal 116 DAB zenders in Band III te beluisteren en ben heel tevreden met de verschillende aankopen die ik deed.

   Een stevig verhaal; ik besef het. Maar misschien kan iemand iets doen met deze bevindingen.

   • Henk 19/03/2017 at 22:53 #

    Leuk verhaal Egbert,

    Maar volgens mij zou DAB+ de vervanger moeten worden van het oude vertrouwde signaal.

    Weet niet met welke mast jij op je wagen rond rijd ?
    Maar ik kan je vertellen dat de mast in Venlo met zijn 0,1 Kw misschien onder de mast zelf ( in niemands land ) te ontvangen zal zijn maar voor de rest in Venlo is het belachelijk slecht gesteld met de ontvangst.

    Laat staan dat je via deze antenne andere gebieden door krijgt.

    Er is nog veel te doen wil je echt iets hebben aan DAB+ hier.

    • Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 21/03/2017 at 22:55 #

     In mijn oude auto is een radio aanwezig met een AUX ingang (mini-jack) en mijn Albrecht DR56 (set-up box) heb ik hiermee verbonden. De DAB antenne voor dat ding is een heel kleine Hama magneetvoetantenne. Genoemd spulletje is niet het allerbeste, maar ik heb geen problemen met ontvangst. Ik kom nog wel ‘s in de buurt van Venlo op weg naar Nijmegen via de A73. 12C van de Publieke Omroep is probleemloos en zonder uitval te ontvangen. Als ik in Venlo rijd, dan valt ‘t signaal wel eens weg.
     Met een portable radio in de buurt van de Rijnbeekstraat is de ontvangst ook veel minder. Alles bijeen kan ik me voorstellen dat de Venlonaren niet echt enthousiast zijn. Misschien helpt het als je Digital Radio.nl eens benaderd? info@digitalradio.nl

  • Henk Gordebeke 19/03/2017 at 23:13 #

   Blerick (Venlo-west)
   6 Km vogelvlucht vanaf zendmast.

   Zeer zeer slechte tot geen ontvangst mogelijk.
   Geen ontvangst in huis mogelijk. ( signaal te zwak )
   Bij wolken vrije lucht en een antenne van 20 meter lang naar buiten te leggen aan voorzijde van de woning krijg je soms een zender van NPO krakend en stotend door.
   Met DAB ontvanger in huis.

   Met telefoon LG DAB+ vind deze enkele zenders ( dat ze bestaan )
   Echter ernaar kunnen luisteren is een illusie zelfs met externe antenne eraan veranderd hier niets in.

   Tussen ontvangstlocatie en bewuste DAB zendmast staan zeker 4 GSM masten met een groter zend vermogen. Die volgens mij een geweldig scherm oproepen, tegenover dat geweldige zend vermogen van 0,1 Kw van de DAB zendmast.

   Welke ook nogeens op de grens met Duitsland staat en er aan de andere zijde van de grens ook nogeens sterkere zendmasten staan.

   Er is nog heel veel te doen wil het hier enig sinds redelijk gaan werken.

   • Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 21/03/2017 at 23:04 #

    Dag Henk

    Dat scherm waarover je het hebt zal het zeker niet zijn. GSM frequenties zijn ver verschillende met die van DAB radio. Het geringe vermogen van de DAB zender is meer waarschijnlijk.
    Toen we vroeger televisie keken (Nederland 1 via de zender Roermond op kanaal 5) gebruikten we een buitenantenne om goede ontvangst te krijgen. DAB maakt gebruik van ongeveer dezelfde frequenties en dan is of een goede antenne of meer zendvermogen voor de hand liggend voor goede ontvangst. De 20 meter lange antenne waarover je het hebt is toch niet zomaar een stuk draad? Daarmee kun je het helemaal vergeten. Als je radio over een externe antenne aansluiting beschikt, is het raadzaam om een buitenantenne aan te schaffen. De Radiowinkel verkoopt er een paar.

 3. Sander 03/02/2017 at 13:12 #

  Noord-Brabant

  • Leo van den Elshout 03/02/2017 at 13:50 #

   In Oosterhout bij Breda outdoor ontvangst van NPO en de VCR
   in de auto goed te ontvangen het kavel 7A waar de regionalen op uitzenden gaat het goed.
   Indoor op mijn flatje 2 hoog 7a lastig te ontvangen zelfs aan het raam de VCR zou nog wel beter mogen soms toch even uitval NPO in huis prima te ontvangen maar alles zou eigenlijk voor kleine portable radio,s buiten toch ook nog wel een stuk beter kunnen ! Dit geld dus zowel voor de NPO
   en de VCR en de bovenregionale zenders ! 7A

   • Leo van den Elshout 12/02/2017 at 22:45 #

    Ontvangst in een lijnbus val heel erg tegen met de vcr tegen ook de boven regionalen een groot probleem richting tilburg NPO gaat wel maar valt toch ook nog wel in smalle straten even weg dat zou eigenlijk niet moeten kunnen
    de boven regionalen valt hier ook nog even weg bij plekken met hoge bebouwing ! of hele smalle straten ondanks mijn goede buiten antenne in mijn auto zit hier echt net op het randje !

  • Ron Dingemans 06/02/2017 at 12:58 #

   den bosch
   Voor outdore is de ontvangst goed te doen,
   Met name in sommige gebouwen waar ict veel beton en metaal is de ontvangst slecht of valt weg!

   een oplossing is: zet meer zendmasten neer meer zendvermogen en zet op alle zendmasten all ansanblles.
   zet op alle zendmasten de NPO vcr mtv en de regionale.

   verdeel het allemaal beter
   zorg er ook voor dat zakradio\s en dab+radio\s met een draadantenne toch alles kunnen ontvangen!.

  • Peter Janssen 06/02/2017 at 18:00 #

   Ontvangstrapport uit Rosmalen.
   De ontvangst binnenshuis is erg afhankelijk van de plaats waar de radio zich bevind. Al de geteste radio’s bevinden zich op de eerste verdieping in een rijtjeshuis aan de Noordwest- of Zuidoostkant.
   Mijn Sangean DDR33+ is aangesloten op een coax antenne zoals omschreven in dabtuners.nl van november 2013 in de richting Noordwest. De andere radio’s hebben een draad- of telescoopantenne.
   12C (NPO) Alle radio’s hebben een uitstekend ontvangst.

   11C (VCR) De DDR33+ heeft een uitstekend ontvangst. Het signaal op de andere radio’s is net boven de ontvangstdrempel.

   Regionaal
   7A (Zuid) Alle radio’s hebben een uitstekende ontvangst.

   6B (Oost-Noord)De radio’s aan de Noordwestkant hebben een goede tot uitstekende ontvangst. Het signaal op de radio aan de Zuidoostkant is net boven de ontvangstdrempel.

   8A (Randstad) Het signaal op de radio’s aan de Noordwestkant is net boven de ontvangstdrempel. De radio aan de Zuidoostkant heeft geen ontvangst.

   MTVNL
   9C (Noord Brabant en Noord Limburg) Uitstekende ontvangst op de radio’s aan de Noordwestkant. De radio aan de Zuidoostkant heeft geen ontvangst.

   5B (Zuid Holland en Zeeland) Het signaal op de andere radio aan de Noordwestkant is net boven de ontvangstdrempel en valt regelmatig weg. Alle andere radio’s hebben geen ontvangst.

   • Ron Dingemans 09/02/2017 at 05:09 #

    bij de bloedbank of een medise praktijk lukt het niet met de Sony drx-p1db De npo gaat dan nog redelijk en omroep Brabant.
    Als je het display niet ziet is het helemaal lasting Ik weet de indeling een beetje uit mijn hoofd van de sony.

   • Ron Dingemans 09/02/2017 at 05:18 #

    Nog een vraag in het algemeen, waarom kijken ze niet naar de situatie in Noorwegen ?
    Daar lukt het wel de fm wordt daar al afgeschakeld! Als dab+ het doet is het ook goed!
    De Voordelen zijn wel dat de radio geen stroomvreter is en je geen databundel nodig hebt.
    misschien is het ook beter om alleen dab+ op de toekomstige radio\s te zetten zodat de antenne en de dab+radio’s kunnen worden uitgedipt ?

 4. Sander 03/02/2017 at 13:12 #

  Zeeland

  • Kees Smit 04/02/2017 at 18:01 #

   Gorinchem regen binnenontvangst Albrecht DR850 telescope antenne op toestel: Op keukentafel 12C NPO 75%
   Op koelkast 6B Oost NOord NL 0% wel detectie / 20>75% 7A Zuid NL/8A Randstad NL/11C DAB+/12C NPO
   Zolder 50>75% voorgaande en komt nog bij 5B MTV NL
   Zolder antenne Maximum FM&DAB rindtsraler binnenopstelling 59>100% voorgaande en extra 9D Zuid West NL/11A Norkring DAB+/12B VRT DAB/9C MTV NL.

   • Kees Smit 04/02/2017 at 18:40 #

    Gorinchem is natuurlijk Zuid Holland oo de grens met Noord Brabant en Gelderland.

 5. Sander 03/02/2017 at 13:12 #

  Zuid-Holland

  • Sander 03/02/2017 at 13:19 #

   Den Haag, centrum. Zeer harde ontvangst van zowel de NPO als landelijk commerciële stations. Geen regionalen. Wel binnen gekregen als station na het tunen, maar geen geluid.

  • Dirk Zwartenbol 03/02/2017 at 14:14 #

   Krimpen aan den IJssel,rijtjeswoning,radio Sony CMT-SX7B en Robertson 93i
   Op de Sony alle landelijke + regionale DAB+ zenders tot Limburg aan toe heldere en goede ontvangst (met DAB+Tenne (buitenantenne)

   Met de Robertson 93i (1e verdieping) en telescoopantenne) ook goede ontvangst maar niet alle zoals bij de Sony met buitenantenne

  • Kees Smit 03/02/2017 at 18:23 #

   In Gorinchem krijg ik best veel zenders maar ik heb ook een dx installatie. Ik zal binnenkort een mail sturen met de installaties die ik gebruik en wat standaard met een telescope antenne is te ontvangen en wat met de rondstaler en dan nog de 5 elements yagi met low noise preamp. Regelmatig UK, Duitsland maar ook Parijs. Grootste afstand is Schotland. Vorige week in Ommen nog wat onderzoek gedaan met de welbekende kleine Sony. Leuk onderzoek trouwens.

  • Kees Smit 05/02/2017 at 15:07 #

   Gorinchem 20170205 zonnig weer binnenontvangst DVB-T usb SDR stick met DAB Player software, rondstraal antenne binnenopstelling Maximum FM&DAB + low noise preamp TGN:
   5B MTV NL / 6B Oost Noord NL / 7A Zuid NL / 8A Randstad NL / 9C MTV NL / 9D Zuid West NL /11A Norkring+ / 12A VRT DAB / 11C DAB+ / 12C NPO
   10 ensembles 124 diensten 121 audio en 3 data

  • Kees Smit 25/02/2017 at 12:26 #

   Wassenaar 20170225 12.25 uur Sony XDR portabele radio.
   11C DAB+ Signaal niveau (SN) 50
   5B MTV NL SN 40
   8A Randstad NL SN 38
   10D Den Haag 10D SN min./ 5 Wel herkenning. Den Haag FM & Den Haag Totaal

   • Kees Smit 25/02/2017 at 13:13 #

    Idem 13.05: 10D Den Haag – Den Haag Totaal 128 kb SN 65 / 9D Zuid West NL KBC SN 23

    • Kees Smit 26/02/2017 at 13:53 #

     Den Haag 10D in Gorinchem prima waarneembaar met 5 el. yagi ri west

 6. Sander 03/02/2017 at 13:11 #

  Noord-Holland

  • Martijn Metzing 03/02/2017 at 13:46 #

   Amsterdam:
   Goede ontvangst van 12C (publieke omroep), 11C (landelijk commercieel), 8A (regionale stations publiek/commercieel) en 11A (MTVNL).
   Buiten is de ontvangst op de meeste plaatsen in de stad goed tot zeer goed. Binnenshuis hangt het af van de plaats ten opzichte van de zender en vaak ook de plaats in het gebouw zelf. Zit je meer in de richting van de RAI, dan zul je waarschijnlijk 8A, 11A en 11C beter ontvangen, zit je dichter bij het IJ in de buurt van Sloterdijk, dan zal de ontvangst van 12C beter worden.

  • Gert-Jan 18/02/2017 at 18:08 #

   Ik zit in Hoorn (NH). De landelijk commerciele zenders kan ik 100% ontvangen. Publieke NPO zenders rond 90%. Ik woon in een houtskeletbouwwoning met buitenmuren van steen. Dit zou kunnen schelen t.o.v. traditionele bouw (met twee stenen muren). Ik gebruik wel twee externe antennes in combinatie met twee goedkope DAB+ tuners van Rotel en Onkyo. Regionale omroepen uit bijvoorbeeld Gelderland of L1 zie in wel in het display maar geen ontvangst. Mijn protable Sony radio die beneden staat doet het wel iets minder kwa ontvangst. Moet eerlijk zeggen dat het geluid ook bij 64kbs uitzendingen in AAC toch erg goed klinken. Maar bijvoorbeeld Sublime in 80kbs of NPO Soul en Jazz met 96 kbs net iets mooier klinken wat mijn betreft. Ik ben ‘om’ wat DAB+ betreft!

   • Gert-Jan 20/02/2017 at 21:31 #

    Eerste bericht had betrekking op ontvangst op mijn studeerkamer op de eerste verdieping.

    In de woonkamer is de ontvangt van de commerciele ongeveer 70 a 80% ontvangst. Publieke zenders ongeveer 50 a 60% (dus die storen soms).

  • Jan 20/02/2017 at 00:12 #

   Santpoort noord, De ontvangst binnen in mijn vrijstaande woning met diversen portable radio,s is de ontvangst van 8A redelijk soms goed, 11A goed, 11A goed en 12C zeer goed.

  • Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 09/03/2017 at 22:16 #

   De afgelopen dagen was ik in Noord-Holland op verschillende plaatsen in staat om naar DAB te luisteren. Ik deed dat in de auto met de Albrecht DR 56 en een kleefvoetantenne. De tweede radio was een Sony XDR-P1DBP met spriet.
   Het was opvallend dat de Publieke Omroep in Schagen en omgeving (rijdend in de auto) enkele witte vlekjes liet zien. Ik was ook in Alkmaar en Wijk aan Zee en daar was de PO goed te ontvangen. De mux 8A liet wat meer witte plekjes zien. Met name in Wijk (het dorp) was het signaal niet echt goed te noemen. De VCR (11C) was ook niet altijd even goed te nemen. In Wijk was 11C af en toe met de Sony niet hoorbaar. Ik moest de Sony bij het raam zetten voor optimale ontvangst. In Schagen was ik in de auto ook in staat om 9D op te pikken; al was er rijdend wel eens wat uitval. In Wijk (dorp) lukte 9D niet.
   Dinsdag was het in de loop van de middag even droog en heb ik de Sony even meegenomen naar de “blanke top der duinen” in Wijk aan Zee. Daar waren alle signalen die ik ook maar kon oppikken ook loeihard (8A, 9D, 11C en 12C).
   In het kort samen gevat was de PO de winnaar en de mux van de VCR stations deed het ook wel aardig. De lokale muxen kan daar wel even iets beter. Ik moet er bij zeggen dat dit maar een heel oppervlakkige beschouwing is en ik de luisterproef tijdens een volgend verblijf in die provincie nog ga herhalen. Zo wil ik ook Den Helder aandoen en misschien wip ik wel over naar Texel. Ik neem dan ook mijn Roberts radio mee en een KAT antenne van de Radiowinkel. Ik heb een portable mastje van een meter of acht waarop deze antenne geplaatst gaat worden. Wedden dat ik betere ontvangst heb dan met een simpel sprietje? Want dat spulletje heb ik in Zuid-Limburg al gebruikt en op een gunstige plek staand, zo’n dikke 120 verschillende DAB stations opgevangen.
   Tot zover deze summiere resultaten, maar het geeft een aardig beeld van de ontvangst mogelijkheden in Noord-Holland.

  • Roeland 04/05/2017 at 16:45 #

   Lutjebroek
   West Friesland
   DAB+ Autoradio in boot omdat FM slecht is/was. In stilstand
   wel de publieke omroepen, en af en toe commercieel. Als de motor draait helemaal niets….2 antennes getest, raam antenne en spriet. Beiden geen haar beter. Van ellende gebruik ik de muziek van mijn telefoon via bluetooth. Leuk hoor al die reclame, maar hier geen dekking, heel erg jammer. Hoe lang gaat dit nog duren???

   • Remco 09/05/2017 at 23:45 #

    Herkenbare frustratie (hoewel niet op de boot, maar in de auto). Ik hou mijn hart vast als ik hoor dat ze overwegen om FM uit te zetten en alleen nog DAB+ te doen.

 7. Sander 03/02/2017 at 13:11 #

  Utrecht

 8. Sander 03/02/2017 at 13:11 #

  Gelderland

  • Hengelo (Gld) - Arno 06/02/2017 at 20:21 #

   Hallo, de volgende zenders kan ik ontvangen hier in het Oosten van Nederland:

   5C, 178,352 MHz (DR Deutschland)
   – Absolut Relax
   – BOB!
   – Deutschlandfunk
   – Deutschlandradio Kultur
   – DDokeb
   – DWissen
   – ERF
   – Klassik Radio
   – Radio Horeb
   – Schlagerparadies
   – Schwarzwaldradio
   – Sunshine Live
   Ontvangststerkte: +++

   6A, 181.936 MHz (6A Achterhoek)
   – Dinxper FM
   – Gelre FM
   – Leuk.FM
   – Optimaal FM
   Ontvangststerkte: ++

   6B, 183,648 MHz (6B Oost-Noord NL)
   – Groot Nieuws Radio
   – Joy Radio
   – Omroep Flevoland
   – Omrop Fryslân
   – Radio 8 FM
   – Radio Continu Noord
   – Radio Continu Oost
   – Radio Drenthe
   – Radio Gelderland
   – Radio M Utrecht
   – Radio Noord
   – RadioNL
   – RadioNL 2 Gelderland
   – RadioNL 3 Twente
   – RTV Oost
   – Simone FM
   Ontvangststerkte: +++++

   7A, 188,928 MHz (7A Zuid NL)
   – Amor FM
   – Groot Nieuws Radio
   – KBC
   – L1 Radio
   – Omroep Brabant
   – Puur NL Brabant
   – Qmusic Limburg
   – Radio 8 FM Noordoost Brabant
   – Radio 8 FM Midden-Brabant
   – Radio 8 FM West-Brabant
   – Radio 8 FM Zuidoost-Brabant
   – Radio Decibel Brabant
   – Radio Decibel Randstad
   – Radio Gelderland
   – Radio Maria
   – Radio Seagull
   – RadioNL
   Ontvangststerkte: ++

   11B, 218,640 MHz (MTVNL)
   – Efteling Kids Radio
   – Hotradio Hits
   – LXClassics
   – NH Radio
   – Omroep West
   Ontvangststerkte: ++

   11C, 220,352 MHz (DAB+)
   – 100% NL
   – Arrow Classic Rock
   – BNR Nieuwsradio
   – Classic FM
   – Qmusic
   – Qmusic Non Stop
   – Radio 10
   – Radio 10 Gold
   – Radio 538
   – Radio 538 Top 40
   – Radio Maria
   – Radio Veronica
   – Retro Hits
   – Slam!
   – Sky Radio
   – Sky Radio Hits / Sky Radio Xmas
   – Sublime FM
   – Sublime FM You
   Ontvangststerkte: +++

   11D, 222,064 MHz (Radio für NRW)
   – Domradio
   – WDR 1 Live
   – WDR 1 Live Diggi
   – WDR 2
   – WDR 3
   – WDR 4
   – WDR 5
   – WDR Cosmo
   – WDR Event (soms)
   – WDR KiRaKa
   – WDR VeRa (Verkehrsradio)
   Ontvangststerkte: +++

   12C, 227.360 MHz (NPO)
   – NPO Radio 1
   – NPO Radio 2
   – NPO 3FM
   – NPO 3FM Alternative
   – NPO 3FM KX Radio
   – NPO Radio 4
   – NPO Radio 4 Concerten
   – NPO Radio 5
   – NPO FunX
   – NPO FunX Dance
   – NPO FunX Slow Jamz
   – NPO Soul & Jazz
   – NPO SterrenNL
   Ontvangststerkte: +++++

   Gr.
   Arno

  • Kees Smit 17/02/2017 at 18:27 #

   Nijmegen, Lent, Ubbergen vandaag 17 februari 2017 Sony portabele radio: 11C DAB+ / 7A Zuid NL / 6B Oost Noord NL / 12C NPO / 11D Radio fuer NRW. Ontvangsterkte matig tot sterk in mijn auto.

  • Wim Hoek, PA3AKK 06/06/2017 at 15:09 #

   Dag Sander. Dan eindelijk ook van mij een rapport. Net als vorig jaar was ik tijdens de Pinksteren in Vierhouten. De situatie is in dat jaar weinig veranderd. Op de Elspeetse Heide heb ik met mijn Sony XDR-P1DBP driemaal dezelfde wandeling gemaakt. 6B kwam als beste uit de bus. Op de hogere delen een redelijk traject met 100 % signaal maar meestal een aanduiding van 55-90 % en een enkele keer dalend naar 45 %. Geen uitval maar toch vrij zwak. 12C deed het ook redelijk. Meestal 50 – 80 %, op de hogere delen een kort traject 100 % en soms dalend naar 40 %. Ook hier geen uitval. 11C levert meestal 20-50 % signaal, op het hoogste punt 70 % en soms 15 %. Veel uitval (beneden 30 %). Vervolgens met de auto voorzien van voorversterkte DAB+ antenne en DAB+ autoradio een rondje door Vierhouten gereden en daarbij bleek dat er op 11C geen ontvangst is. 6B valt op 1 punt uit en 12C valt over een traject van ca. 100 m uit. de invloed van het blad aan de bomen blijkt wel uit het feit dat ik bij het rijden van hetzelfde rondje in maart op alle drie netwerken volledige ontvangst had.

   In het houten vakantiehuisje was de ontvangst van 6B op tafelhoogte voldoende. Voor 12C moest het Sony ontvangertje op de kast boven het aanrecht en voor 11C ook maar dan is de plaats veel kritischer. Van echte indoor ontvangst is dus in Vierhouten zeker geen sprake en ook outdoor is twijfelachtig.

 9. Sander 03/02/2017 at 13:11 #

  Flevoland

 10. Sander 03/02/2017 at 13:11 #

  Overijssel

  • Erik 03/02/2017 at 15:13 #

   Dedemsvaart, regionale en NPO zenders prima te ontvangen. Commerciëlen helemaal niet.

  • Wim Hoek, PA3AKK 06/06/2017 at 15:24 #

   Dag Sander. In mijn woonplaats Willemsoord, tegen de grens met Friesland zijn 6B, 9D, 11C en 12C prima te ontvangen. 5A kan ik alleen achter op het erf met het Sony XDR-P1DBP zakradiootje en de antenne wat hoog gehouden ontvangen. Van 5A is in de auto al rijdend soms iets te ontvangen. De andere vier netwerken zijn in de auto prima te ontvangen. 9D tot Lichtmis (A28 halverwege Meppel-Zwolle). 6B ook nog in grote delen van Friesland.

 11. Sander 03/02/2017 at 13:11 #

  Drenthe

  • Ron Dingemans 06/02/2017 at 12:51 #

   graag zou ik het fijn vinden dat de ontvangst voor indore beter geregeld word,

   Ik neem de Sony drx-p1db overal mee naar toe in de trein.

   Kom nog verschillende witt vlekken tegen.
   een oplossing zou zijn meer zendvermogen alle zendmasten voorzien van alle amsamblles.
   Met name zakradio\s hebben de meeste moeite met ontvangen van de diverse ansanbbles.

 12. Sander 03/02/2017 at 13:10 #

  Fryslân

  • Zijlstra 04/02/2017 at 23:35 #

   Woonplaats: Dokkum-oost.
   Twee onder één kap woning.
   Ontvangst 11C goed.
   12C heel goed.
   6B goed.
   9D zeer slecht tot niets, en dat met 17 KW.
   MTV.NL helemaal niets.

   groeten uit Dokkum

  • Ron Dingemans 06/02/2017 at 12:46 #

   den Bosch
   Ik neem graag de Sony drx-p1db mee in de trein!

   Outdore is de ontvangst goed te doen.
   Door invloed van ict en electronica kan de ontvangs minder worden.
   Graag meer zendmasten een hooger vermogen! Zodat wat minder gevoelige radio\s toch ontvangst krijgen.

   een grote wens is vooysover zoals in apple het geval is.

   Ik wijs u op het vnverdrag.
   Ik ben ook bereid om mee te werken aan een oplossing!

   De webmaster weet mij te vinden.

   Ook moeten alle masten zijn voorzien van amsamblles

  • Bart Boons 15/02/2017 at 16:45 #

   Hier in Vught zijn de Dab+ zenders va NPO en Regio kanalen te ontvangen maar de VCR zenders iets moeilijker in de huiskamer met alle uitgeschoven elementen van de telescoopantenne op de ontvanger. Op de eerste verdieping van mijn woning zijn alle te ontvangen zenders met een telescoopelement zonder problemen aan de westzijden goed te ontvangen, voor de NPO heb ik op mijn wekkerradio – oost – twee elementen nodig anders belanden ze in een echoput.

 13. Sander 03/02/2017 at 13:10 #

  Groningen

  • Ron Dingemans 06/02/2017 at 12:36 #

   Den Bosch
   Ik reageer op alle provinties omdat ik de Sony rdx-p1db overal mee naar toe neem.
   Outdore is te doen, maar in gebouwen is het lastiger.
   Vooral als je binnen in een gebouw zit en er ict beton en metaal is de ontvangst moeilijker.
   de oplossing is: hoger zendvermogen meer masten dat ook alle zendmasten alles doorgeeft zowel Npo, mtv, cvr en regionaal.
   Ook zou het een grote wens zijn dat de verschillende de zelfde indeling hebben van de radiostations.
   Voor blinden is dit lastig! Noxon soundmaster en sangean hebben een andere indeling als Sony en pure!
   Vooysover is niet overbodig, zie wet gelijke behandeling en toegang van diensten zie het vnverdrag.

Geef een reactie