Dit jaar nog verbetering van DAB+ ontvangst commerciële radio

13 okt

De landelijke commerciële radiostations staan aan de vooravond van een forse verbetering van hun ontvangst via DAB+. Nog voor Kerst wordt het netwerk dermate geoptimaliseerd dat de indoordekking naar verwachting naar 75% stijgt.

Dit schrijft radio.nl. Momenteel hebben de landelijke commerciële stations op kanaal 11C een dekking van 95% buitenshuis en een slordige 40% binnenshuis. Dit was altijd al meer dan ze volgens hun vergunning, die tot september liep, verplicht waren.

Forse verbetering dekking

Met het ingaan van de nieuwe vergunningen in september, worden er ook strengere eisen aan de dekking van DAB+ gesteld. Zo moet de outdoordekking per 1 januari 2018 85% zijn en indoor 65%. Twee jaar later moeten deze percentages gestegen zijn naar respectievelijk 90 en 75. In december wordt daarom het DAB+netwerk van de landelijke commerciële stations geoptimaliseerd. Dit gebeurt door het aanzetten van nieuwe zenders en het aanpassen/versterken van bestaande zenders. Exacte details hierover zijn nog niet bekend.

Indoor naar 75%

Na optimalisatie van het DAB+ net voldoen de landelijke commerciële radiostations weer ruimschoots aan hun verplichtingen. De indoordekking zal ruim boven de vereiste 65% liggen. Dinsdag liet Menno Koningsberger, voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio en baas van Talpa Radio, dat deze naar verwachting al 75% zal zijn. Hiermee zal het één van de beste commerciële DAB+netten ter wereld zijn. Op het landelijke DAB+net voor commerciële radio op kanaal 11C zenden momenteel 17 radiostations uit. Dit zijn: 100% NL, Radio 538, Slam, BNR, Qmusic, Sky Radio, Sublime, Radio 10, Radio Veronica, 538 Top 40, Sky Radio Christmas, Classic FM, Radio 10 60s & 70s hits, Radio Maria, Groot Nieuws Radio, Qmusic non-stop en Sublime You.

[Bron: radio.nl]

15 Reacties - “Dit jaar nog verbetering van DAB+ ontvangst commerciële radio”

 1. Leo van den Elshout 05/11/2017 at 11:32 #

  Hoi Egbert dat klopt toch heb ik ook commerciële zenders gemaild en die zeggen ook dat het gaat verbeteren ik heb ze zelfs gemaild en kreeg dit antwoord :

  Beste Leo,

  Allereerst dank voor je reactie. En het klopt dat vanaf 1 januari 2018 het ontvangst van de commerciële radiostations verbeterd moet zijn. En dat gaat ook echt gebeuren. Niet altijd is het noodzakelijk om een extra zender te plaatsen. Ook met een upgrade van huidige zenders zal het bereik verbeterd worden. Ook voor de door jou genoemde regio zijn verbeteringen opgenomen. Een 100% ontvangst garantie voor iedere vierkante meter is uiteraard niet te geven, maar het doel is wel dat er binnenshuis een veel betere ontvangst zal zijn dan op dit moment.
  Nog heel even geduld dus.

 2. Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 04/11/2017 at 21:59 #

  Maar waar het allemaal om begonnen is; betere ontvangst van de commerciëlen… Tot op heden is daarvan in mijn omgeving nog maar weinig te merken. Ik heb ook in de buurt van de zender en antenne opstelling Eys-Wittem nog veel witte plekken op 11C. Daarbij verdwijnen er stations (eerst Arrow en nu ClassicFM) maar worden wel de bitten wat ruimer verdeeld. Echter met de nog steeds witte plekken is ‘t nog geen onverdeeld genoegen om naar de VCR te luisteren. Jammer, maar het jaar is nog niet ten einde dus (optimistisch blijven) het kan allemaal nog.

 3. Leo van den Elshout 02/11/2017 at 14:54 #

  Mike jou verhaal is deels waar ik in Oosterhout bij Breda heb
  het al een paar keer onder gunstige omstandigheden de wdr zenders op mijn pinel supersound 2 kunnen ontvangen via DAB+ dat was moet ik wel zeggen van tijdelijke aard vaak in de ochtend en
  later op de dag was de ontvangst weg! Wat ik mij wel afvraag is of het mogelijk is om de Wdr nog binnen te halen via een goede richtantenne op een behoorlijke hoogte ??

  • Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 02/11/2017 at 21:41 #

   Dag Leo

   Die antenne moet dan wel een van het zogenaamde “akelig groot formaat” zijn. Kijk eens op de kaart in deze link:
   http://www.digitalradio.de/index.php/de/empfangneu
   en je zult zien dat jouw woonplaats erg ver buiten het werkgebied van deze Duitse zenders ligt. Ik heb in Spoordonk ooit eens een 14 el VHF antenne op een hoogte van zo’n 12 meter opgesteld en daar was het toen wel te ontvangen. Maar Oosterhout is toch weer een aardig stukje meer naar het westen…

   • Leo van den Elshout 04/11/2017 at 10:47 #

    Hoi Egbert ik heb in het verleden wel 2 fm antennes gehad een 7 elements richtantenne horizontaal gericht en een 3 elements verticaal met die 7 elements op een antenne rotor haalde ik de vrt zenders volle bak binnen
    ruisvrij stereo maar het lukte ook wel vaak met de wdr
    zenders maar ik moet er wel bij zeggen dat er wel stereo
    ruis bij zat zenders waren niet sterk maar wel bij mooi weer dus goede conditie,s maar helaas kan ik dat niet uit proberen ik woonde eerst in een rijtjes huis en nou op een appartement 2 hoog en ga dit ook niet meer proberen ik heb een schotel antenne en daar haal ik heel Duitsland mee binnen maar het leuke is de sport met aardse antennes vind ik… vandaar deze vraag !

    • Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 04/11/2017 at 21:52 #

     Tja, dat “ongemak” van het appartement (5 hoog en maar een heel klein balkon) heb ik ook. Daarom met labbetobbie, dongle en antenne met mast op avontuur als het kan. In mijn omgeving heb ik het voordeel van veel hoog gelegen plaatsen waar ik wat kan experimenteren. Maar nu de winter er aan gaat komen, worden die avonturen even iets minder. Ach ja, kan ik weer ideeën opdoen voor volgend jaar en het spulletje zo links en rechts wat oppoetsen.

     • Leo van den Elshout 06/03/2018 at 17:34 #

      Hoi Egbert op wat voor plaatsen experimenteer je dan en met wat voor Amtenne en wat voor radio is dat een radio met aansluiting voor een externe Antenne ?

 4. Mike Maus 01/11/2017 at 17:55 #

  Toen we vroeger naar de televisie keken, deden we dat ook met een antenne op het dak. DAB maakt gebruik van dezelfde frequenties als de “klik-und-klak” kanalen van toen. En dan verwachten we dat een ongestoorde perfecte ontvangst met alleen maar een sprietje gewoon moet kunnen. Ook lees ik dat er ontvangst moet zijn ver over de grens. Dit zijn twee misvattingen. Want de DAB zenders zijn letterlijk en figuurlijk beter begrensd dan de FM zenders. VRT in Den Bosch? Als dat lukt, is dat een meevaller. En wil dit lukken dan kan dat alleen met een buitenantenne. Ik gebruik de KAT antenne (Radiowinkel) en dat ding doet het bij mij heel goed en ik wil deze nooit meer kwijt. Maar of met deze antenne de VRT in Den Bosch altijd goed te ontvangen is? De kans is vrij groot, maar niet piepen als het niet lukt. Wat wel lukt is met die antenne veel “lokale stuff” dat zo links en rechts staat opgesteld, op te vangen. Dus plezier heb je altijd van dat ding.

  • Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 01/11/2017 at 21:44 #

   Dag Mike. Even jouw opmerking iets nuanceren; inderdaad was het zo dat voor de ontvangst van de tv kanalen een buitenantenne een noodzaak was. Om beeld goed te kunnen bekijken moet er een zogezegd ijzersterk signaal staan. Digitale radio doet ‘t dan wat beter. Neemt niet weg dat het plaatsen van een goede buitenantenne altijd voordeel biedt.

 5. Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 29/10/2017 at 22:21 #

  Jawel Leo; een goed idee van jou om met het voorstel van een buitenantenne (misschien de KAT antenne van de Radiowinkel?) te komen. Zelfs wanneer jouw DAB radio alleen maar een sprietje heeft, is een buitenantenne heel goed te gebruiken. Een stukje geïsoleerde installatiedraad (slechts een enkele winding) om de antenne met de buitenantenne verbinden en ook de Vlaamse DAB(+) wereld gaat voor je open. Dan wel de spriet helemaal inschuiven, want anders werkt het niet.

  • Leo van den Elshout 30/10/2017 at 22:21 #

   Ach ja Egbert ik kan ook naar deze zenders luisteren via internet dus

 6. luce 27/10/2017 at 09:45 #

  Hopelijk reiken ze ook wat verder over de grens. Ik woon in Vlaanderen op 15 km van de Nederlandse grens en tot nu toe is het onmogelijk om Nederlandse DAB+ zenders te ontvangen.

  • Leo van den Elshout 29/10/2017 at 18:28 #

   Luce Nederlandse zenders in Vlaanderen in de bebouwde kom en in huis is niet te garanderen das ook zo met de Vrt in Nederland zo ze zijn eigenlijk bedoeld voor het land van herkomst ! Ik zou dat met de Vrt hier in Oosterhout 10 km ten noorden van Breda ook wel willen maar vrees dat dit nooit gaat gebeuren ! Dan moet je al echt met een buitenantenne gaan werken ! Of met een internetradio luisteren

 7. rene 19/10/2017 at 12:44 #

  inderdaad, want de dekking is vooral in limburg soms nog erg slecht

 8. Leo van den Elshout 16/10/2017 at 17:34 #

  Het zal mij gaan benieuwen de verbetering wat het voor winst gaat geven ! Ook in mijn regio Oosterhout/Breda

Geef een reactie