Dit jaar nog verbetering van DAB+ ontvangst commerciële radio

De landelijke commerciële radiostations staan aan de vooravond van een forse verbetering van hun ontvangst via DAB+. Nog voor Kerst wordt het netwerk dermate geoptimaliseerd dat de indoordekking naar verwachting naar 75% stijgt.

Dit schrijft radio.nl. Momenteel hebben de landelijke commerciële stations op kanaal 11C een dekking van 95% buitenshuis en een slordige 40% binnenshuis. Dit was altijd al meer dan ze volgens hun vergunning, die tot september liep, verplicht waren.

Forse verbetering dekking

Met het ingaan van de nieuwe vergunningen in september, worden er ook strengere eisen aan de dekking van DAB+ gesteld. Zo moet de outdoordekking per 1 januari 2018 85% zijn en indoor 65%. Twee jaar later moeten deze percentages gestegen zijn naar respectievelijk 90 en 75. In december wordt daarom het DAB+netwerk van de landelijke commerciële stations geoptimaliseerd. Dit gebeurt door het aanzetten van nieuwe zenders en het aanpassen/versterken van bestaande zenders. Exacte details hierover zijn nog niet bekend.

Indoor naar 75%

Na optimalisatie van het DAB+ net voldoen de landelijke commerciële radiostations weer ruimschoots aan hun verplichtingen. De indoordekking zal ruim boven de vereiste 65% liggen. Dinsdag liet Menno Koningsberger, voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio en baas van Talpa Radio, dat deze naar verwachting al 75% zal zijn. Hiermee zal het één van de beste commerciële DAB+netten ter wereld zijn. Op het landelijke DAB+net voor commerciële radio op kanaal 11C zenden momenteel 17 radiostations uit. Dit zijn: 100% NL, Radio 538, Slam, BNR, Qmusic, Sky Radio, Sublime, Radio 10, Radio Veronica, 538 Top 40, Sky Radio Christmas, Classic FM, Radio 10 60s & 70s hits, Radio Maria, Groot Nieuws Radio, Qmusic non-stop en Sublime You.

[Bron: radio.nl]