DAB+ plannen van de gezamenlijke landelijke NL omroepen

4 mrt

Gisteren, 3 maart 2015, was er een interessante radio industrie bijeenkomst in het Antwerpse, georganiseerd door networkoperator Norkring. Sprekers waren onder meer Patrick Hannon, president van het WorldDMB, Gijs Hesselink van het NL Ministerie van Economische Zaken, Gert Bulte van de Vlaamse Regulator voor de Media, Herbert Visser, directeur van 100% NL en Radio 10, Jane Ostler van Digital Radio UK, Gunnar Garfors van het Noorse NRK, Els van der Sijpe en Floris Daelemans van de VRT met afsluitend Jacqueline Bierhorst van Digital Radio+ over de plannen van de Nederlandse landelijke omroepen. Genodigden waren divers en talrijk. Complimenten aan Norkring voor dit goed georganiseerde evenement met de juiste ingrediënten en genodigden.

Zeer interessante lezingen van een verscheidenheid aan mensen die hun (ontvangst-)strepen in het (digitale) radio domein inmiddels ruimschoots verdiend hebben. Met name de presentatie van Gunnar was een zeer interessante en rijke uiteenzetting van alles wat DAB behelst en wat het doet voor de Noorse situatie. Waarbij hij DAB ook nog eens afzette tegen IP / internetradio. Maar ook Herbert Visser zette een weergaloos en uiterst compleet pleidooi neer voor het waarom, hoe en wanneer van DAB+ digitale radio. Gewéldig. Wat een begenadigd spreker en wat een knappe tekst. Jacqueline Bierhorst van Digital Radio+, de NL organisatie behelst met het promoten van DAB+ radio en het synchroniseren van de gezamenlijke inspanningen van alle landelijke Nederlandse publieke en commerciële radiostations, hield een vurige en levendige presentatie over de Nederlandse DAB+ situatie tot nu toe en presenteerde in een overzichtelijke slide de toekomst plannen voor dit jaar, qua promotie en DAB-gerelateerde evenementen.

Planning 2015

Planning 2015

 

Voor Vlaanderen ziet het er ook zeer gunstig uit, Norkring begint al spoedig met twee opstelpunten voor DAB+, men heeft reeds een aantal stations aan boord en is in onderhandeling met nog een aantal. Afhankelijk van het succes zal men al snel opschalen naar 20 punten voor een mooie dekking van gans Vlaanderen. De VRT (reeds vele jaren via DAB te ontvangen in Vlaanderen) volgt alles nauwgezet en juicht de inspanningen op het DAB+ domein van Norkring toe.

Alles bij elkaar een zeer rijk en innovatief middagje, waaruit ongetwijfeld nog veel uit voort zal komen, zowel voor de Belgische, Vlaamse situatie als voor de Nederlandse situatie.

34 Reacties - “DAB+ plannen van de gezamenlijke landelijke NL omroepen”

 1. Jan van de Velde 24/08/2015 at 21:12 #

  Vandaag voor mijn moeder een DAB+ ontvanger aangeschaft zodat ze radio5 kan blijven luisteren. Mooi niet: in de voorkamer alleen ontvangst tot een halve meter van het raam, in de slaapkamer achter (en daarvoor is het bedoeld) zelfs nada op de vensterbank.
  Leve we in een hi-tech land, zeggen ze. En Terneuzen is nou toch ook niet een gehuchtje in de Verwegachterafpolder.

 2. Egbert Kattenberg - PA3EIO 15/05/2015 at 20:29 #

  Inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en heb ik kunnen vaststellen dat “de regionalen” (voor zover er geluid is) erg goed klinken. Overigens nooit geweten dat Radio Gelderland in de avond uren zo’n mooie mix aan muziek heeft. Al blijft een en ander natuurlijk een kwestie van smaak.
  Onderweg heb ik een en ander nog niet uitgetest omdat ik momenteel niet gemakkelijk uit de voeten kan. De mobile test zal nog even op zich moeten laten wachten. Ik ben benieuwd wat Radio 8 FM en Puur NL straks te bieden hebben. Ik kijk er naar uit.
  Jammer genoeg nog steeds geen behoorlijk signaal van de landelijke Publieke Omroep; jammer.

 3. Leo van den Elshout 05/05/2015 at 19:19 #

  Hoi Martijn ik kan jou zeggen dat hier de ontvangst van de 7A redelijk is maar daar is ook alles mee gezegd zowel binnen als buiten vat de ontvangst geregeld weg ! Ik hoop dat het gaat verbeteren ik heb het idee dat er niet naar de mensen geluisterd word als men zo doorgaat kan DAB+ nooit een serieuze vervanger worden van de FM
  ik heb het over de Oosterhout regio Breda

 4. de Vrijdenker 05/05/2015 at 12:56 #

  RTVNoord zendt nog steeds geen DAB+ uit en zou per 1 mei daarmee beginnen,maar ze willen niet eens antwoorden op vragen waarom niet,bar slecht!

  • Binderd 08/05/2015 at 16:04 #

   Ze hebben Friesland ook vergeten denk ik hier niets te ontvangen op 9D grt

  • Wim Hoek, PA3AKK 11/05/2015 at 22:04 #

   Radio Noord heb ik op mijn rit van Steenwijk naar Oss vrijwel doorlopend via de zenders van Smilde, Lelystad en Arnhem op 6B kunnen ontvangen. Deze zenders hebben nog kleine balkonantennetjes met een beperkt bereik. Tijdens mijn rit via Meppel, Hoogeveen en Emmen naar oost Groningen viel de ontvangst ten oosten van Hoogeveen weg. Zenders in Zwolle, Hengelo en Hoogezand moeten nog gebouwd worden. Daarna de balkonantennes vervangen door volwaardige antennes. Ook 9D-N ontvang ik al maar zwakjes. Waarschijnlijk staat in Tjerkgaast een klein tijdelijk zendertje. Jirnsum moet nog gebouwd worden. Dus nog even geduld want een zendernetwerk bouwen, is een flinke klus.

 5. Martijn Metzing 28/03/2015 at 08:52 #

  Op de site van Mediamagazine staat nog een interessant artikel met dekkingskaartjes voor de regionale radiostations.

  http://www.mediamagazine.nl/radionieuws/6141-meeste-regionale-omroepen-per-1-mei-op-dab

  In het noorden, oosten en zuiden van het land zijn de regionale publieke omroepen per mei te ontvangen via DAB+. De Randstad komt in september aan de beurt, maar krijgt pas volledige dekking in 2017.

 6. Ron dingemans 25/03/2015 at 06:59 #

  sorry het ging om dab+
  Nu snap ik het warrom Rijnmond in dab+ niet goed te ontvangen is!

  de dab+ zender staat in goes.

 7. Ron dingemans 21/03/2015 at 23:43 #

  iN KRIMPEN AAN DEN IJSEL HAD IK MOEITE MET RADIO rIENMOND.

  iN BREDA HAD IK GEEN MOEITE MET HET ONTVANGEN VAN OMROEP Brabant EN RADIO REINMOND.

  • Leo van den Elshout 24/03/2015 at 19:16 #

   Hoi was dit op fm of in DAB+ Ron want rijnmond en omroep Brabant is geen probleem in Fm hier

 8. Martijn Metzing 21/03/2015 at 09:57 #

  Gisteren heb ik tijdens een autorit tussen Lille en Gorinchem het grootste deel van het traject het nieuwe regionale DAB+-netwerk Zuidwest 9D kunnen ontvangen.
  Opvallend was dat de ontvangst van het regionale netwerk 9D makkelijker ging en ook beter was dan van het landelijke netwerk op 11C. In het zuidwesten van Nederland zenden deze netwerken uit vanaf dezelfde zenders.

  Dit zou erop kunnen duiden dat de zenders op 9D met een hoger vermogen uitzenden en/of minder afgeschermd zijn richting het zuiden.

  Overigens is de ontvangst van Omroep Brabant, Omroep Zeeland of Radio Rijnmond in Noord Frankrijk en het Zuiden van België mede het gevolg van atmosferische omstandigheden.

  • Martijn Metzing 26/03/2015 at 13:40 #

   Mijn vermoeden dat de zenders van het regionale DAB+ netwerk Zuidwest 9D uitzenden met een hoger vermogen dan de landelijke zenders in die regio, blijkt te kloppen. De zender in Roosendaal heeft een vermogen van 40kW en die in Goes 12kW. Zie in link hieronder de overige zenders en bronvermelding.

   http://www.radiodigi.nl/regionaal.html

   • Ron dingemans 27/03/2015 at 05:48 #

    Als ze dan ook de landelijke zender nu een meer kilowatt geven dan wordt het nog een een keer de moeite waard!
    Mischien iets geleerd van de vorigekeer.

 9. Leo van den Elshout 19/03/2015 at 00:06 #

  Dus dit is niet zo verwonderlijk wij vallen om de freqentie 7A zuidoost Nederland 9D valt onder het uiterste westen van West-Brabant dus ik kijk uit naar 1 Mei uit !

 10. Willem Knegt 16/03/2015 at 15:21 #

  Vandaag de regionale zenders op DAB+ ontvangst kwaliteit is nog mager, was te verwachten!!!

 11. Leo van den Elshout 15/03/2015 at 12:31 #

  Ook hier in Oosterhout kan ik wel eens waar op mijn balkon niet binnen helaas op mijn technisat 200 de 9D
  freqentie op 2 hoog heb ik de zenders al even gehoord signaal is zwak komt buiten dus op 2 hoog hier ook met 6 strepen signaal binnen maar er is op mijn balkon naar te luisteren spannend als ik een buitenantenne weg ga hangen wat ik straks via DAB+ extra zou ontvangen nu ook binnenkort men in België ook in DAB+ gaat uitzenden en vanaf 1 Mei als de 7a in werking komt want waar ons deel van west Brabant onder valt volgens het kaartje ! ontvangst binnen van de 9D is nu niet mogelijk helaas maar op mijn technisat 200 leest hij ze wel in!

 12. Piet Pellikaan 15/03/2015 at 08:32 #

  Eigenlijk hoort wat ik hierboven geschreven heb m.i. hier niet thuis.
  Misschien kan onze webmaster een nieuw onderwerp aanmaken over uitzendingen van de regionale (commerciële) omroepen. Ik denk aan ontvangstrapporten en welke omroepen zijn er te horen, enz.

 13. Piet Pellikaan 14/03/2015 at 23:18 #

  In Zwijndrecht komt er alleen een haperend signaal binnen als ik de antenne door het openstaande dakraam naar buiten steek. Binnen hoor ik niets, no signal.

  • Piet Pellikaan 15/03/2015 at 08:35 #

   Eigenlijk hoort wat ik hierboven geschreven heb m.i. hier niet thuis.
   Misschien kan onze webmaster een nieuw onderwerp aanmaken over uitzendingen van de regionale (commerciële) omroepen. Ik denk aan ontvangstrapporten en welke omroepen zijn er te horen, enz.

 14. Raymond 14/03/2015 at 19:00 #

  Vandaag 14-03-15 zijn de zender Omroep Brabant, Omroep Zeeland, Radio Rijnmond en Puur NL de lucht in gegaan.
  Ze zeggen dat deze zenders nu nog alleen in deze onderstaande gebieden te ontvangen zijn.
  9D-Z (Zeeland, Goeree Overflakkee en de westrand van Noord-Brabant)
  Ik zelf woon in Rozenburg Zuid Holland en zou dit pas volgens schema per September moeten kunnen ontvangen.
  Maar deze stations komen hier nu al reetegoed binnen wel nog maar zo,n 6 streepjes op de ontvangst meter van mijn pure evoke portable en ook op mijn vaste tuner/versterker Sailor Concerto 5 vanuit mijn schuur.
  Ik denk dat ik gunstig zit kwa locatie.
  Op de site radiotvnederland.nl vermelden ze dat deze zenders waarschijnlijk nu al met een hoger vermogen zitten dan de NPO en VCR Zenders.
  Ik kan nu al niet wachten tot september als dit signaal nu al zo goed is op een kanaal in een regio waar ik helemaal niet woon wat doet dit signaal straks in de regio waar ik wel woon via kanaal 8A

 15. sander voortman 14/03/2015 at 13:47 #

  Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat de komende maanden in overleg met autofabrikanten. Hij wil met hen praten over het standaard leveren van DAB+ radio’s in nieuwe auto’s.

  Kamp heeft deze toezegging aan de Tweede Kamer gedaan. Hij reageerde hiermee op een verzoek van VVD-Kamerlid Bart de Liefde. Op dit moment leveren autofabrikanten in de meeste gevallen nog geen DAB+ radio’s in nieuwe auto’s. Wel kan de koper in sommige gevallen via een aanvullend optiepakket een DAB+ radio kopen. Mocht er geen DAB+ radio voor een automodel leverbaar zijn dan kan de consument in veel gevallen via een losse DAB+ radio toch naar digitale etherradio luisteren. Hiervoor levert onder meer het Engelse radiomerk Pure enkele oplossingen. Nadeel hiervan is wel dat er een zichtbaar extra apparaat – inclusief extra bekabeling – in de auto gemonteerd moet worden.

  DAB+ aanbod in Nederland wordt groter

  Omdat het DAB+ aanbod de komende maanden groter wordt, is het voor autobezitters interessanter om naast FM ook DAB+ ontvangst in de auto te hebben. In grote delen van Nederland kan men de landelijke publieke en commerciële radiozenders – inclusief enkele themakanalen – ontvangen. Daar komt vanaf 15 maart een regionaal zenderaanbod bij. Dan begint Broadcast Partners namelijk met de gefaseerde uitrol van vijf regionale DAB+ netwerken. Deze uitrol wordt uiterlijk op 1 januari 2016 beëindigd. In delen van Nederland zijn hierna rond de vijftig radiozenders via DAB+ te ontvangen.

  NPO Radio 5 binnenkort alleen via DAB+

  Daarnaast moeten luisteraars van NPO Radio 5 de komende maanden voor alternatieve ontvangst van de radiozender in de auto zorgen. De AM-uitzendingen worden namelijk in september gestaakt. Als alternatieven voor mobiele ontvangst gelden DAB+ en internetradio. Dat laatste kan voor de consument een kostbare zaak zijn omdat hiervoor de databundel van het mobiele abonnement gebruikt moet worden. DAB+ geldt dan – net als binnen- en buitenhuis ontvangst via portable radio’s – als beste alternatief. Ook hiervoor is betere ondersteuning van DAB+ van autofabrikanten bij het leveren van nieuwe auto’s belangrijk.

  • Wim Hoek, PA3AKK 16/03/2015 at 01:37 #

   In het persbericht van ROOS staat niet 1 januari 2016 maar 1 januari 2017 als afsluiting van de uitrol voor Utrecht, ‘t Gooi en Almere.

   En inderdaad zijn autofabrikanten uitzonderlijk laks in zake DAB+. Mijn uitgebreide ervaring daarmee bij de aanschaf van een nieuwe auto heb ik in februari aan de ANWB geschreven en van de ANWB een positieve reactie ontvangen op mijn suggestie om er werk van te gaan maken om te voorkomen dat de verkeersinformatie niet meer in auto’s zonder DAB+ zal klinken. Over 8 jaar, of onder druk van de bezuinigingen eerder, wordt de FM uitgeschakeld en men mag toch verwachten dat auto’s die nu nieuw verkocht worden langer dan 8 jaar meegaan? Het verbaast mij daarom niet wanneer het de ANWB is die nu bij de politiek aan de bel trekt.

 16. H.C. Geuze 14/03/2015 at 12:23 #

  Ontvangst van classic FM op die verschillende DAB+ radio’s is omgeving Wezep niet 100% Geluid valt regelmatig weg en dat is jammer. Verbeterd dat nog?

  • Wim Hoek, PA3AKK 16/03/2015 at 01:21 #

   Classic FM zendt uit via het commerciële netwerk op 11C en dat netwerk heeft in Zwolle (nog) geen zender. Het publieke NPO netwerk met o.a. Radio 4 wel. Voor de regionale omroepen op 6B zal er waarschijnlijk in Zwolle wel een zender komen en mogelijk dat er dan ook een zender voor 11C bij komt zodat de ontvangst in het nabij gelegen Wezep ook verbetert. Het is echter een zaak van provider Broadcast Partners of daar ook uitvoering aan gegeven wordt. B.P. beheert zowel het netwerk op 11C als op 6B. KPN beheert het NPO netwerk op 12C.

 17. sander voortman 13/03/2015 at 20:02 #

  Het DAB+ zenderaanbod in Nederland wordt vanaf 15 maart groter. Dan gaan de eerste publieke en commerciële radiozenders officieel via het DAB+ netwerk uitzenden. Dat heeft ROOS bekendgemaakt.

  ROOS is het samenwerkingsverband van de dertien regionale publieke omroepen. Eerder deze week werd bekend dat Broadcast Partners alle aanbestedingen voor het faciliteren van de regionale DAB+ uitzendingen in bezit heeft gekregen. Ook zijn in Zeeland de eerste testuitzendingen van het regionale DAB+ netwerk in Zuidwest-Nederland te beluisteren. ROOS maakt nu bekend dat dit DAB+ netwerk op 15 maart officieel met uitzendingen gaat beginnen. Hierdoor zijn de regionale zenders Omroep Zeeland, Omroep Brabant, RTV Rijnmond en PuurNL in Zeeland, Goeree Overflakkee en de westrand van Noord-Brabant via DAB+ op de frequentie 9D te beluisteren.

  Verdere uitrol regionaal DAB+ vanaf 1 mei

  De verdere uitrol van de regionale DAB+ netwerken volgt vanaf 1 mei. Dan zijn onder andere Omroep Gelderland, L1, RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord, Omrop Fryslân, RTVNH en Omroep Flevoland via de frequenties 7A (Brabant, Limburg, Betuwe), 6B (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Oostelijk Friesland, oostelijk Flevoland) en 9D (Friesland, Waddengebied en noordelijk Noord-Holland) te beluisteren.

  Randstad krijgt vanaf 1 september regionaal DAB+

  Vanaf 1 september 2015 zijn Omroep West, RTV Rijnmond, RTV N-H en RTV Utrecht op de frequentie 8A (Zuid-Holland, Groot Amsterdam en de Zaanstreek) te ontvangen. Op 1 januari 2017 tenslotte wordt de ontvangst uitgebreid met de provincie Utrecht, ‘t Gooi en Almere, waardoor de ontvangst van Radio M (RTV Utrecht), Radio Noord-Holland en Omroep Flevoland in vrijwel het gehele verzorgingsgebied gerealiseerd wordt.

 18. Ron dingemans 09/03/2015 at 10:48 #

  dan kan je heel lang wachtten,Als radio 5 op de Middegolf uit geschakeld word kom men in opstand en dan gebeurd er misschien wat.

 19. Henri Koper 08/03/2015 at 16:34 #

  Ik herken in het bovenstaande commentaar mijn eigen ervaring. In de DAB tijd kon ik van noordholland naar venlo rijden en nagenoeg ononderbroken DAB beluisteren. Nu is het een en al hapering. Het kan wel goed! Rijdend in de stad Utrecht is de ontvangs prima. Ga ik richting de Kromme Rijn streek, is het hopeloos. Ik heb gezien dat er een extra zender in Veenendaal gepland is. Het hele Utrechtse heuvelrug gebied heeft zeer slechte dekking. En dat terwijl er gemeld wordt dat we al op 90% of hoger zitten.. Dus NPO en Digital Radio-club: Geef eens wat concreter inzicht in de ontwikkelingen. De energiebesparing in het zenderpark geeft financiele ruimte genoeg voor een paar extra zendmasten.

 20. Willem Knegt 08/03/2015 at 15:33 #

  Verkoop van DAB radio,s valt tegen, begrijpelijk het e e a is nog lang niet goed, de eerste DAB was veel beter ,nu meer zenders, maar het moet vele malen beter, anders wint internet radio!

 21. Leo van den Elshout 08/03/2015 at 12:16 #

  Ik wil alleen eens graag weten waar deze persoon het op baseert die het bericht hier heeft geplaatst dat de situatie zo interessant is ! en dan met name hier in Nederland ? wat is hier verder zo positief aan ?

 22. Leo van den Elshout 08/03/2015 at 10:56 #

  Ik vraag me alleen af waarom de dekking in het buitenland wel goed is en hier niet ! Het zal er wel mee te maken hebben dat het niet te veel mag kosten hier in Nederland waarom verhogen ze de zendvermogens niet of plaatsen ze op de zwakkere plekken geen extra zendmasten erbij dan gaan mensen wel serieus een DAB+ radio kopen !

 23. Ron dingemans 05/03/2015 at 13:12 #

  de tijd zou het leren!.

  Als ze een test van de ontvangst in slechter situaties gaan doen komen ze er wel een keer achterr.

  Ik bedoel met minder gevoelige dab+radio’s in dicht bebouwede gebieden met eeen simple draad antenne en tussen gebouwen!
  Ook in gebouwen waar veel meetaal beton en stooringsfactoren zijn.

  Ik ben beried om mee te helpen, Laat mevrouw bierhorst maar contacy met mij opnemen.

 24. Willem Knegt 04/03/2015 at 19:48 #

  Meer zenders is altijd goed, heb de eerste dab nog mee gemaakt, nu meer zenders, maar ontvangst kwaliteit is minder geworden, als DAB+ een succes moet worden, moet er nog veel gedaan worden. Heb nu 3 DAB+ radio,s in huis, ook 1 voor mobiel gebruik. Echt een radio liefhebber . Maar het moet allemaal beter worden, nogmaals de ontvangst kwaliteit moet omhoog, weer een geld kwestie ?

  • luce 23/03/2015 at 11:06 #

   Zo is dat. Ontvangst hier in Zeeuws-Vlaanderen aller belabberst.
   De Vlaamse zenders komen beter door! Hopelijk wordt snel werk gemaakt van de optimalisering van de dekking in héél NL.

Geef een reactie