DAB+ plannen van de gezamenlijke landelijke NL omroepen

Gisteren, 3 maart 2015, was er een interessante radio industrie bijeenkomst in het Antwerpse, georganiseerd door networkoperator Norkring. Sprekers waren onder meer Patrick Hannon, president van het WorldDMB, Gijs Hesselink van het NL Ministerie van Economische Zaken, Gert Bulte van de Vlaamse Regulator voor de Media, Herbert Visser, directeur van 100% NL en Radio 10, Jane Ostler van Digital Radio UK, Gunnar Garfors van het Noorse NRK, Els van der Sijpe en Floris Daelemans van de VRT met afsluitend Jacqueline Bierhorst van Digital Radio+ over de plannen van de Nederlandse landelijke omroepen. Genodigden waren divers en talrijk. Complimenten aan Norkring voor dit goed georganiseerde evenement met de juiste ingrediënten en genodigden.

Zeer interessante lezingen van een verscheidenheid aan mensen die hun (ontvangst-)strepen in het (digitale) radio domein inmiddels ruimschoots verdiend hebben. Met name de presentatie van Gunnar was een zeer interessante en rijke uiteenzetting van alles wat DAB behelst en wat het doet voor de Noorse situatie. Waarbij hij DAB ook nog eens afzette tegen IP / internetradio. Maar ook Herbert Visser zette een weergaloos en uiterst compleet pleidooi neer voor het waarom, hoe en wanneer van DAB+ digitale radio. Gewéldig. Wat een begenadigd spreker en wat een knappe tekst. Jacqueline Bierhorst van Digital Radio+, de NL organisatie behelst met het promoten van DAB+ radio en het synchroniseren van de gezamenlijke inspanningen van alle landelijke Nederlandse publieke en commerciële radiostations, hield een vurige en levendige presentatie over de Nederlandse DAB+ situatie tot nu toe en presenteerde in een overzichtelijke slide de toekomst plannen voor dit jaar, qua promotie en DAB-gerelateerde evenementen.

Planning 2015
Planning 2015

 

Voor Vlaanderen ziet het er ook zeer gunstig uit, Norkring begint al spoedig met twee opstelpunten voor DAB+, men heeft reeds een aantal stations aan boord en is in onderhandeling met nog een aantal. Afhankelijk van het succes zal men al snel opschalen naar 20 punten voor een mooie dekking van gans Vlaanderen. De VRT (reeds vele jaren via DAB te ontvangen in Vlaanderen) volgt alles nauwgezet en juicht de inspanningen op het DAB+ domein van Norkring toe.

Alles bij elkaar een zeer rijk en innovatief middagje, waaruit ongetwijfeld nog veel uit voort zal komen, zowel voor de Belgische, Vlaamse situatie als voor de Nederlandse situatie.