VRT gaat over van DAB naar DAB+

Vanaf volgende dinsdag 17 oktober zijn alle VRT-radiozenders ook te ontvangen in DAB+, de nieuwe norm voor digitale radio.

Volledig over naar DAB+

De Vlaamse openbare omroep VRT zal volledig overschakelen van DAB naar DAB+. De vijf radionetten Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel die ook op FM uitzenden, gaan dan over van DAB naar DAB+. Tegelijk met deze omschakeling zullen alle vijf edities van Radio 2, Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, op DAB+ gaan uitzenden. De themakanalen Klara Continu, MNM Hits en VRT Nieuws zullen ook overgaan op DAB+. Alleen Sporza, dat grotendeels hetzelfde programma als Radio 1 doorgeeft, en het DAB+ testkanaal zullen verdwijnen.

Fase 4: VRT DAB+ theoretisch berekende dekking vanaf 1/11/2017 [bron: VRT]

Digitale ether

Alle radiostations van de VRT zullen gaan uitzenden met een bandbreedte van 80 kbps audio en 16 kbps MOT om extra informatie mee te kunnen sturen. Op deze pagina vind je het overzicht van alle radiostations die in België uitzenden in de digitale ether. In België is de openbare omroep VRT in 1997 gestart met digitale etherradio in de DAB standaard. In mei 2015 is netwerkoperator Norkring gestart met de uitrol van een DAB+- netwerk in Vlaanderen. Op dit moment zijn er vijf zenders in gebruik waardoor in grote delen van Vlaanderen ontvangst mogelijk is. In 2018 zal het netwerk verder worden uitgebreid, waardoor er vrijwel overal (indoor) dekking komt. Via dit netwerk worden nu elf radiostations uitgezonden. ​In 2016 is in Vlaanderen besloten om voor een digitale toekomst voor etherradio te kiezen. Sinds september 2017 zijn Joe en Qmusic te ontvangen via DAB+. Nostalgie is vooralsnog niet te ontvangen op DAB+, maar zal uiterlijk september 2018 de overstap naar DAB+ maken. Vanaf deze datum is het station namelijk verplicht om uit te zenden via DAB+ en FM.

Te ontvangen DAB+ stations in Vlaanderen

DAB zonder plus?

Is iedereen zich bij de VRT en in Vlaanderen bewust dat volgende week de digitale ether uitzendingen in DAB van de ene op de andere dag gestaakt zullen gaan worden en vervangen door DAB+? Dit betekent dat vele VRT DAB liefhebbers en luisteraars, veelal van het eerste uur, een stille (wekker-)radio zullen treffen indien zij die op het voor hun gebruikelijke tijdstip aanzetten…

Mensen die in de laatste plusminus 5 jaar een digitale radio hebben gekocht, hebben automatisch een DAB/DAB+ radio gekregen. Maar al die mensen daarvoor niet. Zij zullen nogal verontwaardigd en zelfs boos zijn vermoed ik! Zeker omdat deze afschakeling redelijk op korte termijn onaangekondigd zal gebeuren.

Bij ons in Nederland troffen wij hetzelfde, ongeveer 4 jaar geleden: zie hier het betreffende artikel. Dat leverde al een behoorlijk aantal zeer ontevreden mensen op. De early adopters, de grootste DAB-ambassadeurs werden gestraft, als het ware. Zij die er als eerste bij waren, die ook het meest betaalden voor hun mooie nieuwe radio. Sommige enthousiastelingen hadden zelfs meerdere DAB-only radio’s! Allemaal min of meer waardeloos geworden (“ja, want voor die FM had ik ‘m niet gekocht hey!”). Hoe dan ook, er zijn VEEL meer DAB-only (zonder + dus) radio’s verkocht in Vlaanderen dan 4 jaar geleden in Nederland. Ik ben heel benieuwd.

Weer kosten maken voor een nieuwe digitale radio?

Voor sommigen zal dat gelden. Zij zullen zich afvragen of er over 3 jaar WEER geld uitgegeven dient te worden voor een nog nieuwer systeem DAB++, met twee plussen dus. Dat zal gelukkig niet gebeuren. Het is helaas zo dat België er gewoon heel vroeg bij was en dus het originele digitale radio systeem DAB (zonder plus) gebruikte. Inmiddels zijn we vele jaren verder en het is goed dat de VRT dit doet, zo kan Vlaanderen weer voor 100% mee met digitale radio. Helemaal in de begintijd werden er nog radio’s verkocht in Vlaanderen die alleen nog maar in de UK (DAB-pionier-land) verkocht worden, modellen zoals de Evoke-1 van Pure. Deze hadden dus ALLEEN maar DAB en niet eens FM. Vlamingen die een dergelijk model hebben kunnen deze naar het museum brengen vrees ik. Daar komt nul geluid meer uit. Wel beeld overigens! Dat zal nog wat verwarring op gaan leveren: de radio ontvangt wel het DAB+ signaal, dus de tekst is zichtbaar, alsmede de stationsnaam, maar de radio kan het geluid niet meer decoderen, dus is volledig stil….

Opvolgers van de Evoke-1, zoals de Evoke-2 en Evoke-3 van Pure hadden wél FM, dus dat zou een troost kunnen zijn.

Pure Evoke-1, een DAB only radio

DAB+ radio

In beide gevallen -DAB only of DAB/FM modellen- geldt: als je toch naar de digitale VRT en commerciële stations wilt luisteren via de ether ben je aangewezen op een DAB+ toestel. Gelukkig is er heel veel gebeurd sinds de introductie van DAB in België. In het begin waren er maar enkele merken die DAB aan boord hadden met Engelse merken als Pure en Perstel als pioniers. Nu voeren bijna alle merken DAB+ toestellen. En er zijn ook vele merken -veelal onbekend bij het grote publiek- die 100% radio’s doen, zoals Sangean, Roberts en Pure. Kijk dit filmpje voor een vlog over radiomerken. Kijk hier voor het enorme aanbod van DAB+ toestellen.

Meer dan alleen radio

De rijping van de DAB+ technologie heeft er ook voor gezorgd dat de hedendaagse radio’s veel meer kunnen dan alleen radio ontvangen. Naast FM en DAB/DAB+ ontvangst hebben vele radio’s ook nog internetradio-ontvangst, deze maken zelfstandig verbinding met het wifi of vast internet ter plekke en spelen makkelijk duizenden stations af. Daarnaast zijn er DAB+ radio’s met Bluetooth ontvangst zodat je de radio ook als Bluetooth-speaker kunt gebruiken. Radio’s met wekkers, audiostreaming, AUX, Multiroom, Apple-docking, zonnepaneel, DAB+ radio’s voor in de auto op het dashboard, in de zak, als settopbox voor op je stereo, enzovoorts, radio is zo-veel-meer tegenwoordig. Wat dus een verzachtende pleister of zalfje zou kunnen zijn als je nog een DAB-zonder-plus radio hebt waarvoor je dus kosten moet maken om die te vervangen door een DAB-met-plus radio.

DAB+ Zalfje

DABtuners mag een kortingscode voor de bekendste radio webwinkel van de Benelux weggeven voor elke email voorzien van een foto van je oude DAB-zonder-plus radio!

[bron: radiodigi.nl / Norkring België]