Testverslag versterkte FM antenne FZ 11

Veel mensen zijn getroffen door het afschakelen van analoge radio via de kabel door onder meer Ziggo en KPN. Een aantal mensen vervangen hun (toch al aan vervanging toe zijnde) bestaande tuner of receiver (=tuner met ingebouwde stereo versterker) door een digitale, vaak hybride variant.

Een hybride tuner of receiver ontvangt naast FM, ook nog DAB+ digitale ether radio via een meegeleverde antenne of internetradio via WIFI of LAN.

DAB+ tuner / receiver

Deze variant heeft louter FM en DAB+ ontvangst via een antenne. Dit is vaak via een meegeleverde antenne. De tuner pakt dan alle zenders die op die plek te ontvangen zijn, zo uit de lucht. Dat zijn vaak lokale, regionale en landelijke publieke en commerciële stations. Vaak is dat voor veel mensen prima (“zo lang ik Radio 1 en BNR heb ben ik tevreden” of “ik luister alleen maar naar Radio 4 klassiek”). Maar op het moment dat men ook weer Klara, WDR en andere buitenlandse stations wil ontvangen, zoals men gewend was om via de kabel naar te luisteren, is men aangewezen op een hybride tuner met ook internetradio.

Hybride tuner / receiver

Met een dergelijke tuner of receiver kan men een soort van ‘alle mogelijke radiostations’ ontvangen, wereldwijd. Vaak letterlijk duizenden en duizenden stations. Die tuners werken met overzichtelijke menu gestuurde indelingen op land, genre, en voorselecties van bijvoorbeeld ‘NPO’, FAVORIET en POPULAIR. Veel voorkomende extra’s op dergelijke apparaten zijn Spotify Connect, Bluetooth, Amazon Music, Mediaspeler (UPNP).

Veel mensen vinden het vooral fijn dat deze apparaten GEEN antenne nodig hebben, tenzij de DAB+ en FM functies (als sport) ook ten volle benut moeten worden. Als men louter naar internetradio wil luisteren is het echter niet nodig.

Toch FM luisteren

Voor mensen die een mooie FM tuner hebben en zonder Ziggo of KPN kabel radio zijn komen te zitten is er nog een andere mogelijkheid, mits men alleen lokale, regionale en landelijke zenders wil ontvangen: een goede FM binnen- of buiten dakantenne installeren.

FM antenne

Een antenne op dak of aan de gevel geeft nog het meest goede ontvangst, maar is niet voor een ieder weggelegd. Dus gaan we kijken naar een goede (dus versterkte) FM antenne. De FZ 11.

De FZ 11 versterkte FM antenne

De FZ 11 versterkte FM antenne

[door Egbert Kattenberg]

Er zijn nog heel veel radioluisteraars die het beluisteren van de FM band trouw
blijven. Vaak is de reden daarvan dat er een heel goed functionerende radio, tuner of anderszins op de plank staat waarover men heel tevreden is. Dikwijls is het toestel aangesloten op een of andere collectieve antenne inrichting, echter zijn er steeds meer exploitanten die stoppen met het doorgeven van het analoge radiosignaal via deze systemen. De luisteraar zal terug moeten naar de eigen antenne. Nu zijn er exploitanten die een gratis FM antenne beschikbaar stellen voor hun klanten, maar die antenne is in de meeste gevallen een simpel stukje draad met een connector er aan en verdient de benaming ‘antenne’ allerminst.

Echter terug naar ‘vroeger’ en een eigen radio antenne op het dak is voor veel mensen (om welke reden dan ook) niet weggelegd. Het alternatief is een binnen antenne, maar de kwaliteit van het gros van die dingen is niet altijd iets om over naar huis te schrijven. Op enkele uitzonderingen na. En één van die uitzonderingen is de FZ 11; een futuristisch uitziend ding die (dankzij de wat geringe lengte van de bedrading) in de nabijheid van de
radio ontvanger opgesteld moet worden, maar die heel leuk resultaat biedt. Er is in een vast netsnoer voorzien, dus geen gepruts met losse voedingsadapters met dito plugjes; heel erg handig!

Deze antenne is voorzien van een in de voet ingebouwde voeding voor de
voorversterker. De signaalversterking is met behulp van een draaiknop gemakkelijk in te stellen. Iets dat heel prettig functioneert. In het enthousiasme tijdens gebruik ben je geneigd deze knop meteen ‘vol open’ te draaien. Moet je niet doen! De radio kan het dan dikwijls heel sterke signaal moeilijk ‘behappen’ (zeg maar verwerken) en is het daarom aan te bevelen om bij gebruik de regelknop heel voorzichtig vanuit de stand ‘minimaal’ naar een bruikbaar niveau in te stellen. De gebruiker is dus bij deze gewaarschuwd.

De FZ 11 draaiknop

Ik heb een exemplaar in huis (ik verklap alvast dat ik deze antenne nooit van de hand zal doen) en mijn ‘dove’ Nordmende radio knapt hiermee een heel eind op.

Ik probeer deze antenne ook eens te gebruiken in combinatie met m’n Roberts iStream 1. Deze radio heeft een ‘F’ antenne aansluiting en ik moet dan ook eerst een verloopplug ‘uitgraven’. Ik heb de beschikking over een FM buiten antenne en weet wat ik met de radio al dan niet naar behoren kan ontvangen. Een lokale zender, zo’n 20 km verderop is hier te beluisteren, echter is er (zeker als ik stereo beluister) nogal wat ruis aanwezig. De FZ 11 reduceert de ruis tot het minimale. Dat dit het prettige luisteren zal bevorderen hoeft verder geen uitleg, toch? Ik woon in een regio waar ook veel lokale zenders van onze ooster- en zuiderburen zijn te ontvangen. Met de FZ 11 op de vensterbank is dat een peulenschil. Het is even experimenteren om de plek voor de beste ontvangst te vinden en deze is voor iedere gebruiker altijd weer anders. Eenmaal de juiste plek gevonden blijft er een heel goede ontvangst van ook de zwakkere signalen gewaarborgd.

Kortom, deze antenne is voor hen die niet aan de gang willen en/of kunnen met allerlei grote formaten antennes, een uitkomst. Wonder-antennes bestaan niet; echter komt deze er heel dicht bij.