Stekker uit kabelradio: doe je niks? Dan hoor je straks alleen ruis

Naar aanleiding van het NOS artikel met dezelfde titel, onderstaand een wat uitgebreider uiteenzetting van de opties. Men had in dat artikel best de gelegenheid kunnen nemen wat uitgebreider de weg te wijzen. Vandaar, als aanvulling.

Hoe luisterde u radio?

  1. De kabel aangesloten op de stereo?
  2. De kabel aangesloten op een radio?

Aangesloten op de stereo

U heeft een stereo installatie met (losse) luidsprekers? En daar zit geen DAB+ en/of internetradio op? De (coax) kabel kunt u in principe loshalen en verwijderen, die heeft in feite geen nut meer. U heeft nu een aantal opties:

  1. Radio luisteren via de TV. Kabelaars zenden altijd een boel digitale radiostations mee met hun tv pakketten.
    • Nadeel: TV moet aan;
    • Voordeel: goede kwaliteit, geen ontvangstproblemen, u hoeft niets extra’s aan te schaffen of te regelen.
  2. Sluit een FM binnen-antenne aan, deze kunt u vaak gratis bij uw TV/RADIO/INTERNET leverancier krijgen, zoals Ziggo.
    • Nadeel: beperkt aantal FM stations, afhankelijk van de ontvangst, soms nog met storende geluiden (inherent aan het luisteren op FM via de ether;
    • Voordeel: eenvoudig te monteren, goedkoop, weinig gedoe.
  3. Sluit een FM buiten-antenne aan. Er zijn vele modellen op de (online) markt te krijgen, als vanaf enkele tientjes. U kunt eventueel de coax kabel die u gebruikte voor de kabel aansluiting hergebruiken.
    • Nadeel: best wel wat werk om deze te (laten) installeren, deze dient op het dak of in ieder geval aan de gevel te worden geplaatst. Ook loopt er door het huis een kabel naar toe;
    • Voordeel: veel betere ontvangst als bij optie 2.
  4. Sluit een extra tuner (kastje) aan op uw stereo. Het is dan wel van belang dat uw bestaande stereo een zogenaamde vrije LIJN-ingang heeft, vaak AUX of LINE-IN genoemd. Kan ook een ingang zijn die TV, TUNER, DVD of iets dergelijks heet (maar niet: PHONO !). Op deze audio ingang komt het te kiezen kastje (zie verderop).
    • Nadeel: extra kosten te maken, een extra kastje er bij, extra afstandsbediening
    • Voordeel: veel minder ontvangst problemen, meer zenders, eenvoudige installatie, geen gedoe met kabels en grote antennes
  5. Vervang uw stereo installatie door een nieuwe set, waar de nieuwe ontvangstmogelijkheden zoals DAB+ en internetradio (IR) al in zitten.
    • Nadeel: vaak een echte investering nodig, wennen aan het nieuwe apparaat en mogelijkheden, waarom vervangen als de bestaande set goed is (qua geluid, technisch en bijvoorbeeld CD speler etc)?
    • Voordeel: als deze toch al aan vervanging toe was, gelijk upgraden en een alles-in-1 set regelen waarop digitale radio ontvangst mogelijk is

Optie 4: een extra kastje?

Uw stereo of radio heeft een vrije audio ingang waarop een nieuwe tuner kan worden aangesloten. Zo’n tuner heeft altijd een eigen scherm waarop de zender te zien is, en een eigen afstandsbediening. Er zijn in de basis 3 mogelijkheden:

  1. Een DVB-C radio tuner. Dit is een kastje, bijvoorbeeld de Quantis QE 317, wat ook via bijvoorbeeld Ziggo te koop is. Deze wordt aangesloten op de kabel aansluiting van Ziggo. Hiermee haalt u alle radiostations in huis die door Ziggo worden aangeboden in digitale geluids- en ontvangstkwaliteit. Deze tuner trekt als het ware de radiostations uit het digitale Ziggo signaal en stuurt ze naar uw stereo.
    • Nadeel: u kunt alleen de stations luisteren die Ziggo aanbiedt, als u naar een andere TV/Internet leverancier gaat heeft u niets aan dit kastje
    • Voordeel: relatief goedkope en eenvoudige oplossing
  2. Een DAB+ digitale radio tuner. Hiervan zijn al wat meer modellen beschikbaar, zie hier wat voorbeelden. DAB+ radio is de digitale opvolger van FM (ether) radio. Dit is vrij te ontvangen uit de ether (lucht) met een simpele draad of staaf antenne. Het betreft alleen Nederlandse radiostations (+ BBC World).
    1. Nadeel: alleen NL radiostations, soms toch nog gevoelig qua ontvangst
    2. Voordeel: overzichtelijk, weinig gedoe en perfect voor als u alleen de NL stations zonder poespas wilt
  3. Een hybride DAB+ / Internetradio digitale tuner. Dit is de meest complete oplossing. Deze pakt zowel via de meegeleverde antenne de DAB+ signalen uit de lucht als via de wifi alle denkbare radiozenders via internet. Zie hier voor kleine modellen en hier voor 43 centimeter brede hifi modellen.
    • Nadeel: prijzigere oplossing;
    • Voordeel: geen gedoe met antennes, nagenoeg geen ontvangstproblemen, alle denkbare stations wereldwijd, doorzoekbaar op naam, land en/of genre.

Aangesloten op een radio

Als u de (Ziggo-)kabel aangesloten heeft op een radiotoestel dan heeft u de volgende opties:

  1. Kabel los halen en een losse FM antenne er op aan sluiten, zie ook optie 2 of 3 hierboven, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen;
  2. Radiotoestel vervangen door ofwel een DAB+ variant, ofwel een hybride (DAB+ / Internetradio) variant. Als u van plan bent de radio altijd op dezelfde plek in huis te gebruiken en u heeft wifi, dan is de 2e optie de beste: altijd goede ontvangst, geen gedoe met antennes en veel stations. Als u de radio ook eens mee naar buiten of op vakantie mee wilt nemen, dan kunt u ook optie 2 kiezen, maar optie 1, DAB+ radio zou dan al volstaan. Zeker als u toch alleen maar naar een paar vaste NL stations wilt luisteren.

Toekomst

Dit artikel heb ik spontaan geschreven na het lezen van het bondige NOS artikel, als aanvulling. Het is waarschijnlijk niet compleet maar hopelijk helpt het sommigen onder u. Reacties en aanvullingen zijn altijd welkom! Eventueel dit filmpje kijken helpt wellicht ook nog, deze heb ik een tijd geleden online gezet.